Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
15.08.20 10:16

58 nye i går - ser ut som økningen vi ha sett i det siste i det minste er stabil. Det ble vel også testa ganske mange denne uka. Bare den 13.8 ble det testet over 11.000 i følge VG sin oversikt. Så får vi satse på at festinga denne uka ikke gir en eksplosjon. Men det får vi vel først vite i uka som kommer. Sykehustallene blir det mest spennende å følge med på - det bør vel gjøre seg gjeldene fra neste uke av mtp det er gjerne litt ut i forløpet man trenger det. Om det ikke går ekstremt mye opp tyder alt på at unge takler sykdommen nokså greit. 

(Innlegget ble redigert 15.08.20 10:20)

J-Turbo

Innlegg: 83
J-Turbo
15.08.20 10:52

En sykeslege i Stockholm har ikke sett noen koronapasienter den siste måneden. Ifølge ham er pandemien i praksis ferdig i Sverige (etter bare fire måneder). Han mener også at de strenge tiltakene mange steder i verden har vært veldig overdrevne.

Covid-døde er litt under 6.000 mennesker i et land med ca 10 millioner. Når man tar hensyn til at 70% av de døde har vært over 80 år, så ville ganske mange Covid-døde ha dødd i år uansett. Noen som betyr at Covid's påvirkning på total årlig dødelighet er minimal.

Jeg håper Norge snart åpner sine grenser og slutter med unødvendige tiltak som forandres fra uke til uke. Det blir som å rive av et plaster sakte eller raskt. Jeg foretrekker raskt.

https://sebastianrushworth.com/2020/08/04/how-bad-is-covid-really-a-swedish-doctors-perspective/

(Innlegget ble redigert 15.08.20 10:53)

InternalExile

Innlegg: 21329
InternalExile
15.08.20 10:57
J-Turbo: Det blir som å rive av et plaster sakte eller raskt. Jeg foretrekker raskt.

Når du forsatt blør kan det være lurt å holde plastret på.

FjernsynVG

Innlegg: 1221
FjernsynVG
15.08.20 11:04

Det ser ut til at de svenske deltakerne i debatten alle er medlem i denne spesielt svenske

.foreningen.

(Innlegget ble redigert 15.08.20 11:05)

InDeilawetrust

Innlegg: 39885
InDeilawetrust
15.08.20 11:27

Så så, vår tilnærming er ikke så ulik Sverige sin nå. 

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
15.08.20 12:02
J-Turbo: En sykeslege i Stockholm har ikke sett noen koronapasienter den siste måneden. Ifølge ham er pandemien i praksis ferdig i Sverige (etter bare fire måneder). Han mener også at de strenge tiltakene mange steder i verden har vært veldig overdrevne. Covid-døde er litt under 6.000 mennesker i et land med ca 10 millioner. Når man tar hensyn til at 70% av de døde har vært over 80 år, så ville ganske mange Covid-døde ha dødd i år uansett. Noen som betyr at Covid's påvirkning på total årlig dødelighet er minimal. Jeg håper Norge snart åpner sine grenser og slutter med unødvendige tiltak som forandres fra uke til uke. Det blir som å rive av et plaster sakte eller raskt. Jeg foretrekker raskt. https://sebastianrushworth.com/2020/08/04/how-bad-is-covid-really-a-swedish-doctors-perspective/

Tenker at det viktigste er å få offisielle etterprøvbare tall på dette, ikke en enkel leges oppfatning basert på et sannsynligvis veldig snevert grunnlag. Det betyr ikke at han tar feil, men sannsynligheten for det er ganske stor.

Hvis, og det er jo enda et stort hvis, Covid-19 viser seg å være mindre alvorlig enn antatt og enda viktigere at man kan bygge flokkimmunitet med en bremsstrategi så kan det drastisk endre hvordan vi tilnærmer oss viruset i tiden fremover. Men det er mange land som har slitt med stor spredning i lang tid uten at det ser ut til å slippe taket. Løsner man på tiltak blusser smitten opp igjen, som eksempelvis i Spania og enkelte stater i USA. Hvorfor? Det kan være alt fra at immunitet fra infeksjon ikke er særlig effektiv til at spredningen faktisk ikke er så stor som man håper på (og igjen kan bety at Covid-19 er mer alvorlig enn vi liker å tro).

Ellers enig i at måten tiltakene endres kontinuerlig nok virker mot sin hensikt, men det er ikke i seg selv et argument for å fjerne de. Kanskje heller sikre en mer konsistent linje som folk klarer å forholde seg til. Det bør også komme klarere frem i hvilken grad man aksepterer økt smitte. Hva er et 'farlig' nivå og hva er et akseptabelt nivå? Er vi fortsatt på slå ned eller er det nå en bremsstrategi ala Sverige vi skal følge fremover? Jeg er usikker.

(Innlegget ble redigert 15.08.20 12:06)

basillen

Innlegg: 1742
basillen
15.08.20 12:14
Amnon: Tenker at det viktigste er å få offisielle etterprøvbare tall på dette, ikke en enkel leges oppfatning basert på et sannsynligvis veldig snevert grunnlag. Det betyr ikke at han tar feil, men sannsynligheten for det er ganske stor. Hvis, og det er jo enda et stort hvis, Covid-19 viser seg å være mindre alvorlig enn antatt og enda viktigere at man kan bygge flokkimmunitet med en bremsstrategi så kan det drastisk endre hvordan vi tilnærmer oss viruset i tiden fremover. Men det er mange land som har slitt med stor spredning i lang tid uten at det ser ut til å slippe taket. Løsner man på tiltak blusser smitten opp igjen, som eksempelvis i Spania og enkelte stater i USA. Hvorfor? Det kan være alt fra at immunitet fra infeksjon ikke er særlig effektiv til at spredningen faktisk ikke er så stor som man håper på (og igjen kan bety at Covid-19 er mer alvorlig enn vi liker å tro). Ellers enig i at måten tiltakene endres kontinuerlig nok virker mot sin hensikt, men det er ikke i seg selv et argument for å fjerne de. Kanskje heller sikre en mer konsistent linje som folk klarer å forholde seg til.

Et bra og balansert innlegg!

Det er viktig som du sier at vi må få mer informasjon og tall på det denne legen sier. Jeg har fulgt en del med på worldometer, og det er jo ingen tvil om at i hvert fall dødstallene er mye lavere i samtlige Vest-Europeiske land nå enn de var for noen måneder siden. Uavhengig hvilken strategi landene har valgt. Selv i land som tilsynelatende har hatt oppblussing av smitte er det ikke noen trend med økte innleggelser på sykehus eller dødsfall. Sverige registrerte f.eks. langt flere smittede i juni enn i noen annen måned, men dødstallene i juli og august er lavere enn de har vært noen gang tidligere i epidemien. Om dette hovedsaklig skyldes økt testing, bedre isolering av de gamle og sårbare (slik at de fleste som rammes nå er unge), bedre behandlingsmetoder, mer immunitet i befolkningen eller noe annet bør absolutt undersøkes nærmere.

(Innlegget ble redigert 15.08.20 12:15)

Stracqualursi

Innlegg: 3959
Stracqualursi
15.08.20 12:14
InDeilawetrust: Så så, vår tilnærming er ikke så ulik Sverige sin nå.

Er vel sånn att Sverige sin tilnærming ikke er så ulik Norge sin nå?

InDeilawetrust

Innlegg: 39885
InDeilawetrust
15.08.20 12:43
Stracqualursi: Er vel sånn att Sverige sin tilnærming ikke er så ulik Norge sin nå?

Whatever floats you`re boat.. Landene har ganske så lik tilnærming. Vi slapp opp litt, Sverige strammet inn litt. Og vipps så får man omtrent samme greia. 

Sandaas

Innlegg: 12778
Sandaas
15.08.20 13:59
InDeilawetrust: Whatever floats you`re boat.. Landene har ganske så lik tilnærming. Vi slapp opp litt, Sverige strammet inn litt. Og vipps så får man omtrent samme greia.

For kulturlivet så er det i hvert fall litt mer levelig i Norge. Her er det åpnet for 200 publikum mens i Sverige opererer man fortsatt med maks 50 - noe som gjør i praksis ingen konserter lønnsomme. I tillegg har man en lang rekke anbefalinger for 70+ generasjonen som isolerer de fra resten av samfunnet mye mer enn det vi ser i Norge. 

fotballidiot2

Innlegg: 24260
fotballidiot2
15.08.20 15:01

Virker som det er veldig lik oppfatning fra Svenske "eksperter". Får håpe den det linkes til ovenfor får rett og at de nærmest er ferdig med pandemien. Denne spådommen er ikke like lovende

Smittevernlegen sier at situasjonen er svært alvorlig, og at hun frykter høye dødstall.

– Jeg tror vi får en andre topp og at vi får smitte inn i kommunale boenheter igjen og at vi får høye dødstall, sier hun.

(Innlegget ble redigert 15.08.20 15:03)

zetta

Innlegg: 13391
zetta
15.08.20 18:28
Gorback: ! Folk og fe bør forøvrig holde seg så mye som mulig i bunkersene sine

Nå kan prepperne med skikkelig bunkers endelig si: Hva var det vi sa?

arveka

Innlegg: 12135
arveka
15.08.20 19:33
fotballidiot2: Virker som det er veldig lik oppfatning fra Svenske "eksperter". Får håpe den det linkes til ovenfor får rett og at de nærmest er ferdig med pandemien. Denne spådommen er ikke like lovende

Saken er at de begge kan ha rett. De beskriver nemlig utfordringene i to helt forskjellige populasjoner. Det er det som gjør denne pandemien så vanskelig med tanke på hvilke tiltak som bør settes inn.

jakoline

Innlegg: 41639
jakoline
15.08.20 19:40
William_S3: I Japan er feks selvmord et stort problem p

Riktig det.

 

Men husk også at Japan kulturelt ikke har tradisjon for å se på selvmord som etisk og moralsk galt ,slik som spesielt er i den kristne dominerte kulturen. DEn kristne kulturen om at vi ikke selv "har lov" til å velge selv når vi dør ,henger sterkt igjen ennå.

 

Selv om mange i Vesten ikke lenger oppfatter seg som kristne ,henger allikevel kulturen igjen. SLik at man også burde vurdere dette når man ser på ulike lands selvmordsstatistikk.

 

Ser man på den sekulære kulturen som nå også brer seg i Europa ,med aksept for "dødshjelp" som i Nederland ,så er det også en ny form for selvmord ,kun at nå støtte også staten dette indirekte .

 

 

(Innlegget ble redigert 15.08.20 19:42)

Carcassonne

Innlegg: 54
Carcassonne
15.08.20 20:48
Buskhelten: Erke trollet Macan har eksplodert i inlegg sen pensionist tilværelsen tog vid :)))

lol

return_of_drakkar

Innlegg: 27732
return_of_drakkar
15.08.20 21:15
lusekoftan: Ni räknar på Ert sätt, Sverige och UK räknar däremot med alla som testats positivt med Covid-19 inom 30 dgr från dödsfallet oavsett faktisk dödsorsak, så sifforna du jämför avser olika saker, du får läsa boken Elementary Statistics: A Step By Step Approach

Nei!


Sverige bruker den metoden de bruker for sesonginfluensa.
Det vil nå si at man definerer det som covid-19 inntil 30 dager, dersom den spesifikke dødsårsaken er ukjent, det vil si ikke kan kodes etter en annen kode. 
Det sistnevnte er etter WHOs retningslinjer for covid-19.
Og da også etter egne retningslinjer.


 Les:
"Dödsfall som inträffat inom 30 dagar efter provtagning för covid-19 meddelas regionernas smittskyddsenheter. Därefter granskar smittskyddsenheterna dödsfallen och uppdaterar informationen om fallen i SmiNet med datum för dödsfallet. Att räkna personer som avlidit inom 30 dagar efter diagnos är en vedertagen metod när det gäller säsongsinfluensa när den specifika dödsorsaken är okänd. Folkhälsomyndigheten har utvärderat detta mått för influensa och funnit att det är ett acceptabelt mått på dödligheten."


 https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/rapportering-av-dodsfall.pdf


 ttp://vgd.no/samfunn/aktuelt/tema/1860234/tittel/doedsviruset/innlegg/49545396/#49545396

return_of_drakkar

Innlegg: 27732
return_of_drakkar
15.08.20 21:18
jakoline: Men husk også at Japan kulturelt ikke har tradisjon for å se på selvmord

De har også noe de kaller for "karoshi".
Direkte oversatt til engelsk: overwork death.

Altså at folk sliter så enormt i arbeidslivet, mye arbeid, harde krav slik at de ikke orker mer.

MacanT

Innlegg: 14125
MacanT
15.08.20 21:57
Buskhelten: Macan har eksplodert i inlegg sen pensionist tilværelsen tog vid

Wow, nå har jammen bushhero kommet tilbake fra VGD karantenen, lurer på hvor lenge det varer denne gangen :)

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
16.08.20 10:25
Xavi7: Gladgutten Guldvog med ny gladmelding til folket

At  viruset ikke vil bli borte med det første er da ganske klart. Men hvor lang tid det evt tar vet ingen. Man får bare håpe at det brenner ut etterhvert. 

Dr_Who

Innlegg: 2322
Dr_Who
16.08.20 10:45

Det er litt underholdende å lese et par svenskers forsøk på å bortforklare de høye dødstallene i Sverige under coronaepidemien. 

Nei, det handler ikke om ulike måter å registrere coronadødsfall på.

Det viser statistikkene over dødsfall i Europa og verden. Sverige har en langt høyere overdødelighet i coronaperioden enn de fleste andre land, mens Norge ligger i den andre enden av statistikken.

https://www.economist.com/graphic-detail/2020/07/15/tracking-covid-19-excess-deaths-across-countries

(Innlegget ble redigert 16.08.20 10:45)

arveka

Innlegg: 12135
arveka
16.08.20 10:59
Dr_Who: Det er litt underholdende å lese et par svenskers forsøk på å bortforklare de høye dødstallene i Sverige under coronaepidemien.

Folk som finner det underholdende å lese dødsstatistikker bør snarest be om å få undersøkt hodet. Det er nemlig åpenbart noe galt der. Pandemien er ikke noen fotballkamp.

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
16.08.20 11:01

Nå får Høie gjenåpne kranene snarest - det nytter ikke at all festing blir flytta til de tusen hjem med null smitteverntiltak. 

(Innlegget ble redigert 16.08.20 11:02)

pfrog567

Innlegg: 18677
pfrog567
16.08.20 11:04
Xavi7: Gladgutten Guldvog med ny gladmelding til folket

Og messer hele tiden om at "vi må begrense smitten inn til Norge". Men nå var det ikke folk flest som ba Hurtigruten å importere smitte fra Filippinene, helsepersonell fra Sverige som begynte å jobbe med en gang på norske sykehus uten å bli testet eller satt i karantene først, åpne opp for utenlandsk arbeidskraft og åpne opp grensene. Myndighetene har fått det de har lagt opp til selv.

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
16.08.20 11:29

Helsesykepleierne har fått nok av coronatjeneste.  Helt enig med dem - helsesykepleierne har en helt essensiell oppgave ovenfor barn, unge og deres foreldre. De står i frontlinja for å finne ut om det er noe galt i hjemmet osv. 

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
16.08.20 12:02

Interessant artikkel fra NRK om at få rusmisbrukere har testa positivt for corona. 

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 12:32
MacanT: Så bra, da gjenstår det bare å utvikle vaksinen, piece of cake :)

(Innlegget ble redigert 16.08.20 12:33)

Columbus_3

Innlegg: 13306
Columbus_3
16.08.20 12:35
pfrog567: Og messer hele tiden om at "vi må begrense smitten inn til Norge". Men nå var det ikke folk flest som ba Hurtigruten å importere smitte fra Filippinene, helsepersonell fra Sverige som begynte å jobbe med en gang på norske sykehus uten å bli testet eller satt i karantene først, åpne opp for utenlandsk arbeidskraft og åpne opp grensene. Myndighetene har fått det de har lagt opp til selv.

Neida. Folk flest maste bare om Harry-turer til Sverige og sydenferier.
Og fikk det.

return_of_drakkar

Innlegg: 27732
return_of_drakkar
16.08.20 12:47
justanothername: Den er da utviklet, og i siste fase av testingen. https://www.precisionvaccinations.com/vaccines/a

...to Tipperary...
som det står:
"If the vaccine is proven to be safe and effective, the first doses to be produced under this agreement are anticipated to be available in early 2021."

jamfør også Guldvog
https://www.nettavisen.no/nyheter/bjorn-guldvog---det-kan-ta-to-ar-til-vi-kan-senke-skuldrene/3424005611.html

En fare nå er at for mange tar lett på tingene.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 12:49)

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 12:49
J-Turbo: En sykeslege i Stockholm har ikke sett noen koronapasienter den siste måneden. Ifølge ham er pandemien i praksis ferdig i Sverige (etter bare fire måneder). Han mener også at de strenge tiltakene mange steder i verden har vært veldig overdrevne.

Sverige satset egentlig på to ting, at de ville oppnå flokkimmunitet i løpet av bare en måned eller to, og at de kunne beskytte risikogruppene. Det siste mislyktes de i, men man kan jo defnere dem som mennesker det ikke var noen stor vits i å beskytte.


De kan jo håpe epidemien er "over" i Sverige, men pandemien herjer jo videre i verden, så hvis de ikke har en god flokkimmunitet, så vil de jo plages i lang tid framover.


Hele greia med å slippe epidemien løs på befolkningen slik at man fikk en pandemi har vært gambling. Det er egentlig en influensastrategi. Dette er tredje coronaviruset som truer verden, og vi husker vel alle hvilke tiltak vi nordmenn trengte å gjøre for de to forrige... ingenting for vår del.


Så det var fordi man stoppet epidemiene i stedet for å gjøre dem til pandemier for at "alle" skulle bli smittet. Vi (verden) hadde to epidemier å trene på, (den første ble utryddet, den andre er så skjelden som det vel går an), men for den tredje valgte man altså å ikke kjempe imot, men å "omfavne".


Når først noen fikk denne ideen, så ødela de jo for alle som ville hindre epidemien i å bli en pandemi. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg