Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 15:00
Amnon: Mulig jeg tar helt feil, jeg trodde det var usikkerhet rundt nøyaktig hvordan viruset forsvant - om vi klarte det med tiltak eller om det var flere faktorer som spilte inn. Kan godt være du har rett.

Jeg har også sett hevdet at det forsvant på mystisk vis i hvert fall i mindre seriøse tidsskrifter, men det er da ikke noe mystisk i at virus slutter å spre seg om du får tak i de smittede og isolerer dem og alle kontakter (smittesporing). Det er jo det som er det uttalte målet, så at man lykkes i det man setter seg fore er ikke noe spesielt mystisk for meg i hvert fall.

Husk, disse virusene kom aldri inn i befolkningen generelt så de ble tatt i en tidlig fase. Man ventet ikke til man var sikker på at det kom til å gå på rævva.

Men tilsvarende, hvis man begynner med å si at man ikke vil klare noe, så vil man gjerne mislykkes. Eller egentlig,så lykkes man jo i det man planlegger, altså å ikke klare det. Ikke spesielt mystisk det heller.

 

Forøvrig, noen interessante punkter:

SARS: how a global epidemic was stopped: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2636331/

  

(Innlegget ble redigert 16.08.20 15:08)

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 15:01
William_S3: Men Høie har jo nærmest bedt om disse hjemmefestene. Akkurat her er han helt på bærtur.

Det er vel en damned if you do, damned if you don't situasjon....

 

Det logiske svaret er jo forøvrig at begge ting må stoppes, men lykke til.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 15:02)

HNilsen

Innlegg: 12202
HNilsen
16.08.20 15:03

Politiet rapporterer i dag at klager på hjemmefester har eksplodert, og at de ikke klarer å rykke ut til alle stedene det er blitt klaget på. Dette kan selvsagt skyldes det flotte sommerværet, men det kan heller ikke utelukkes at tidlig stenging av serveringssteder er medvirkende årsak. 

(Innlegget ble redigert 16.08.20 15:06)

MacanT

Innlegg: 14125
MacanT
16.08.20 15:31
William_S3: Men Høie har jo nærmest bedt om disse hjemmefestene.

Det har han overhode ikke gjort. Men han og myndighetene har definitivt overvurdert folks evne til å bruke vett.

arveka

Innlegg: 12135
arveka
16.08.20 15:33
Amnon: Må si meg enig med William her. Det er klart smittsomheten er en viktig faktor, kanskje enda viktigere er det om man er smittsom før symptomene viser seg. For SARS-1 var man ikke smittsom før symptomer (som var ganske enkle å oppdage) og viruset var mindre smittsomt enn SARS-2. På tross av det rakk det å spre seg til mange land og ta livet av mange hundre mennesker. Hvordan det «brant ut» vet man heller ikke. SARS-2 derimot smitter uten symptomer, og hvertfall enkelte personer blir såkalte superspredere som kan spre viruset ekstremt effektivt. Hvordan slår man med noe slikt? Se på hva som skjer i NZ nå, det forteller egentlig alt.  Så skal man også faktorere inn at det initielle utbruddet var av den gang ukjent karakter; man visste ikke at det var et nytt virus, og i hvert fall ikke at det var av en alvorlig karakter hvor symptomfrie kunne spre det. Jeg tipper det kommer frem etterhvert at det viruset var over alle hauger allerede før kineserne oppdaga det. Noe annet virker egentlig urealistisk gitt det vi vet om viruset nå.

Enig. Og jeg vil legge til at vi ennå ikke vet nok om viruset. Både når det gjelder asymptomatisk/presymptomatisk smitte, ulike smitteveier (for det må være flere) hvem som er bærere av smitte og eventuelle langtidsvirkninger vet vi ennå alt for lite.

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 15:34
MacanT: Men han og myndighetene har definitivt overvurdert folks evne til å bruke vett.

Som sagt før "Halvparten av befolkningen har en intelligens under gjennomsnittet".


Men ikke rart ungdommen ikke tar dette alvorlig, de har jo blitt prentet inn med at Covid-19 ikke er farlig..... for dem.


At de risikere å smitte andre som det er farlig for er nok underkommunisert.

arveka

Innlegg: 12135
arveka
16.08.20 15:41
MacanT: Det har han overhode ikke gjort. Men han og myndighetene har definitivt overvurdert folks evne til å bruke vett.

Og det er fasit.

daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
16.08.20 15:43

En kan debattere opp og ned i mente hvor gode eller dårlige folk er til å overholde regler. En ny undersøkelse viste også at folk flest var misfornøyd med hvor gode folk var til å følge smittevernsregler.

 

Noe som er rimelig beskrivende siden de FAKTISKE forholdene har vist praktisk talt null og nada utbredelse av denne sykdommen i dette landet. Nei, hundre tilfeller i løpet av ei uke er ikke mye i noen som helst sammenheng. Det er forsvinnende lite.

 

Dvs er ikke folk engang opptatt av faktisk virkning, men er besatt av reglene i seg selv og frykt for worst case scenarioer.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 15:44)

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 16:00
daniekr: Noe som er rimelig beskrivende siden de FAKTISKE forholdene har vist praktisk talt null og nada utbredelse av denne sykdommen i dette landet. Nei, hundre tilfeller i løpet av ei uke er ikke mye i noen som helst sammenheng. Det er forsvinnende lite.   Dvs er ikke folk engang opptatt av faktisk virkning, men er besatt av reglene i seg selv og frykt for worst case scenarioer.

Det er vel akkurat som bilbelter. Jeg ser stadig vekk folk som tar på seg bilbelter, som aldri kommer til å kræsje. Det er rett og slett så sjelden moderne biler kræsjer at det er nermest aldri noen vits. Bare ca 100 dør på et år, og hvor mange er det egentlig som kjører? Det er jo forsvinnende lite.


Det er bare pga reglene, og frykt for et worst case scenario.

arveka

Innlegg: 12135
arveka
16.08.20 16:04
daniekr: Noe som er rimelig beskrivende siden de FAKTISKE forholdene har vist praktisk talt null og nada utbredelse av denne sykdommen i dette landet. Nei, hundre tilfeller i løpet av ei uke er ikke mye i noen som helst sammenheng. Det er forsvinnende lite.

Det du ser bort fra i din arroganse er virusets iboende egenskap: eksponentiell vekst. Den kan bare en effektiv vaksine gjøre noe med. Det har vi ikke.

pfrog567

Innlegg: 18677
pfrog567
16.08.20 16:06
MacanT: Men han og myndighetene har definitivt overvurdert folks evne til å bruke vett.

Nå er da ikke myndighetene noen forbilder heller. Først så kunne nordmenn reise til Gotland, dit mange svensker reiser på sommeren. Etter om og men ble Gotland rødt også. Så var det full frislepp for nordmenn å reise til mange land i Europa uten krav til karantene etter hjemkomst. Som om ikke smitten ville blomstre opp i de landene også når de åpnet opp for bl.a. turisme fra utlandet. Og nå er mange av disse landene røde igjen.

Bare frem og tilbake dette tullet der. Høie & co kunne ventet med åpning for reiser til utlandet med en måned eller to for å se hvordan utviklingen ble i Europa. Det brente vel ikke for noen å reise til Sverige eller andre land i sommer. Og de som eventuelt har et hus i sydligere har nok anledning til å reise dit hele året, for jeg regner med at de ikke kjøper hus kun for å være der i sommerferien.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 16:06)

LOB

Innlegg: 656
LOB
16.08.20 16:22

"arveka": hvorfor er det da 32 personer på intensivavdelingene i Sverige der viruset burde ha gode kår til spredning? Hvis vaksine hadde vært en forutsetning for å stoppe et virus så hadde menneskene vært utryddet for mange tusen år siden. Frem til 1900 tallet var det flokkeimunitet som bremset/stanset alle epidemier. 


 


"Justanothername": lignelsen med bilbelte er ikke særlig beskrivende. Å ha bilbelte innebærer ikke noen kostnader. Å stenge ned et samfunn innebære store kostnader i termer av økonomi OG fysisk og psykisk helse og til slutt også i liv.


En bedre lignelse hadde vært en fartsperre på 20 km/h for all persontrafikk. Da hadde vi hatt null døde på jernbanen og veiene men dette til en stor økonomisk pris. 

HNilsen

Innlegg: 12202
HNilsen
16.08.20 16:29

pfrog567: Det handler ikke om at noe brenner. Det meste mennesket foretar seg er ikke tvingende nødvendig. Det handler om hvorvidt tiltaket er forholdsmessig eller ei. 

Columbus_3

Innlegg: 13306
Columbus_3
16.08.20 16:42
William_S3: Men Høie har jo nærmest bedt om disse hjemmefestene. Akkurat her er han helt på bærtur.

Med sånne uttalelser er det du som er på bærtur. Det er faktisk lov å tenke selv. Alt må ikke sentralstyres.

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
16.08.20 16:47
Columbus_3: Med sånne uttalelser er det du som er på bærtur. Det er faktisk lov å tenke selv. Alt må ikke sentralstyres.

Det er tross alt bedre at man drikker på steder som har et kontrollert smittevernsregime. Uansett mistenker jeg at en del av klagene til politiet går på at man tror det er brudd på smittevernsregler, fester man før hadde hatt toleranse for. Men er klart det er gode forhold for nabokjerringer og heve pekefingeren.  Jeg ser feks Danmark går i motsatt vei og lar de være åpne til kl 02 nå tross økt smitte. Næringsetaten her i Oslo har langt flere kontroller enn vanlig om dagen, steder som ikke følger reglene får først en streng advarsel og så stenging, er bruddet alvorlig er det stenging med en gang (og det virkemiddelet  har de tatt i bruk). Utestedene fikk faktisk anerkjennelse fra Raymond Johansen på hans pressekonferanse denne uka. Da Oslos utesteder på ny fikk skjenke til makstid skjedde ikke det uten at de hadde blitt vesentlig bedre på smittevern. 

Men jeg forstår det at dette er et relativt enkelt "tiltak" som ikke mange vil protestere på. 

(Innlegget ble redigert 16.08.20 16:52)

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 16:49
LOB: Hvis vaksine hadde vært en forutsetning for å stoppe et virus så hadde menneskene vært utryddet for mange tusen år siden. Frem til 1900 tallet var det flokkeimunitet som bremset/stanset alle epidemier.

Flokkimmunitet virker jo på ett eller annet nivå,  det er jo bare det at det koster så mange menneskeliv som gjør at det mislyktes denne gang.

I gamle dager løste man det ved høy reproduksjonsrate, f.eks. hvis man mistet et barn pga sykdom så fikk man bare flere, eller man hadde allerede mange barn slik at man kunne miste noen. Hvis en familiforsørger døde, eller en husmor (som var en av de viktiste yrkene i gamle dager), så giftet man seg på nytt for å løse det problemet.

Men vi lever i andre tider nå.

Den britiske og den svenske planen forutsatte f.eks. opprinnelig at det bare ville ta en til to måneder for å oppnå det, og ved å isolere risikogruppen i disse to månedene, ville man raskt være tilbake til normalen med minimale økonomiske problemer.

Synd de glemte å sjekke realismen i å isolere risikogruppen, og ikke tok hensyn til at dette var et nytt koronavirus og ikke influensa (med sin sesongvariasjon) så anslaget om flokkimmunitet var utopisk.

Men det var en vakker skrivebordsteori. 

(Innlegget ble redigert 16.08.20 16:49)

startelver

Innlegg: 66203
startelver
16.08.20 16:53
kval: I USA bekymrer de seg for smitte blant barn. For øyeblikket spesielt i Georgia.

Amerikanske barn er jo overvektige og har sikkert mange livstilssykdommer som diabetes, så skjønner godt de er bekymret.

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 16:54
William_S3: Det er tross alt bedre at man drikker på steder som har et kontrollert smittevernsregime.

Man skulle tro det, men det må jo også overvåkes og korrigeres når det trengs. Det går vel på et vis, men det er himla stor forskjell på å gjete fulle folk ved midnatt og klokken tre. Det vet jeg av erfaring.

Forøvrig, de registrerte tilfellene vi faktisk fikk, var vel smittede folk som var på forspiel og så kom ut på (tre forskjellige?) utesteder rundt midnatt, så akkurat de tilfellene ville det vel vært en fordel om hadde blitt holdt hjemme.

 

 

(Innlegget ble redigert 16.08.20 16:55)

fotballidiot2

Innlegg: 24260
fotballidiot2
16.08.20 16:56

Det kan gå fort og uventet også. Nytt dødsfall i Våler

– Det er en mann i 50-årene som nylig hadde testet positivt for covid-19. Han døde brått og uventet i sitt hjem i 08-tiden i dag. Hjerte- og lungeredning ble igangsatt, men mannen ble deretter erklært død av lege på stedet, skriver ordføreren.
Avdøde hadde testet positivt for covid-19 i forrige uke og hadde symptomer etter en reise i et land i Norden.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 16:57)

Framsynt

Innlegg: 13877
Framsynt
16.08.20 16:58
MacanT: Det har han overhode ikke gjort. Men han og myndighetene har definitivt overvurdert folks evne til å bruke vett.

Da er han i beste fall naiv.

Men fremdeles er det regjeringen som er opphavet til lokale smitteutbrudd med åpningen av grenser. I forhold til dette er han svært lite ydmyk - og dette irriterer nok mange ansvarlige som får en pekefinger av Høie.

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
16.08.20 17:01
justanothername: Man skulle tro det, men det må jo også overvåkes og korrigeres når det trengs.
Forøvrig, de registrerte tilfellene vi faktisk fikk, var vel smittede folk som var på forspiel og så kom ut på (tre forskjellige?) utesteder rundt midnatt, så akkurat de tilfellene ville det vel vært en fordel om hadde blitt holdt hjemme.

Altså selv før koronapandemien er det ingen tvil om at Norge har blant det strengeste regelverket i Europa for å åpne og drive et utested. For at et nytt sted skal få skjenkebevilling må det innhentes høringsuttalelse fra politiet og her i Oslo bydelen. De kan faktisk stille seg på bakbeina om området er kjent for feks narkotikatrafikk osv. Dernest må daglig leder bestå kunnskapsprøven etter alkoholloven og etablerererprøven etter serveringsloven for å bevise at vedkommende har litt kunnskap om hvordan drive et utested. Hvert utested skal uansett kontrolleres minst en gang pr år - men som oftest flere. Alkoholloven setter minimum tre ganger så mange kontroller som det er utstedt skjenkebevillinger.  - dvs i Oslo vil det utgjøre over 3000 kontroller pr år. Av dette igjen skal en andel av kontrollene være i utestedets tre siste åpningstimer. Ja -  det sier seg selv at dette er en bransje som kontrolleres langt mer enn hjemmefester. og det før corona. Nå kontrolleres smittevern i tillegg. 

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
16.08.20 17:04
fotballidiot2: Det kan gå fort og uventet også. Nytt dødsfall i Våler – Det er en mann i 50-årene som nylig hadde testet positivt for covid-19. Han døde brått og uventet i sitt hjem i 08-tiden i dag. Hjerte- og lungeredning ble igangsatt, men mannen ble deretter erklært død av lege på stedet, skriver ordføreren.
Avdøde hadde testet positivt for covid-19 i forrige uke og hadde symptomer etter en reise i et land i Norden.

Her håper jeg at man gjør en grundig vurdering på om dødsfallet var med eller av covid 19 og at man ikke ukritisk setter covid 19 på dødsattesten. At menn i 50 åra kan få brått hjertesvikt er ikke veldig uvanlig faktisk. Det hender dessverre. 

(Innlegget ble redigert 16.08.20 17:05)

lusekoftan

Innlegg: 47391
lusekoftan
16.08.20 17:11
LOB: Frem til 1900 tallet var det flokkeimunitet som bremset/stanset alle epidemier.

det återstår att se hur denna epidemi stoppas, flockimmunitet eller ett framtida vaccin ?, öriket Nya Zealand är beviset att det inte går att isolera sig från detta virus, Auckland är nu i lock-down efter 100 dagar utan virus och med mycket stränga inresebestämmelse.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 17:19)

arveka

Innlegg: 12135
arveka
16.08.20 17:14
LOB: "arveka": hvorfor er det da 32 personer på intensivavdelingene i Sverige der viruset burde ha gode kår til spredning?

Ja, hva tror du? Personlig tror jeg det kan ha sammenheng med det er litt strevsomt å oppsøke både fester og utesteder med respiratoren hengende på slep.

startelver

Innlegg: 66203
startelver
16.08.20 17:14

Tegnell mente i mars at flokkimmunitet var svaret. Derfor gikk det som det gikk. 

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 17:15
William_S3: Her håper jeg at man gjør en grundig vurdering på om dødsfallet var med eller av covid 19 og at man ikke ukritisk setter covid 19 på dødsattesten. At menn i 50 åra kan få brått hjertesvikt er ikke veldig uvanlig faktisk.

Det er mange rare ideer ute og går om dødsattester, og "med" eller "av".

Teknisk sett kan man jo si at er det er ingen som dør av covid-19, men de dør pga covid-19 da de dør av inflammasjon av lungevevet (lungebetennelse), septisk sjokk, og eventuelt av andre virkninger, blodpropper, organsvikt mm. som kommer av infeksjonen.

På attesten står det hva man døde av og hva som eventuelt forårsaket det. Det er flere felter, så typisk står det lungebetennelse i første felt og covid-19 i andre ettersom lungebetennelsen var forårsaket av covid-19 infeksjonen.

Sjansen for at noen får en covid-19 infeksjon og så dør av noe helt urelatert er vel egentlig temmelig liten, og har neppe noen statistisk signifikans. Det er sikkert endel som har dødd pga Covid-19 uten at det har blitt dokumentert, spesielt på verdensbasis.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 17:17)

fotballidiot2

Innlegg: 24260
fotballidiot2
16.08.20 17:17
William_S3: Her håper jeg at man gjør en grundig vurdering på om dødsfallet var med eller av covid 19 og at man ikke ukritisk setter covid 19 på dødsattesten. At menn i 50 åra kan få brått hjertesvikt er ikke veldig uvanlig faktisk. Det hender dessverre.

Det tror jeg du kan være trygg på. Et brått og uventet dødsfall hjemme er det vel krav til obduksjon rundt vil jeg tro.

Vet ikke hvor ofte man får hjerteinfarkt helt utav det blå noen dager etter man har fått en Covid19 diagnose.

En av de første i Stavanger som døde med Covid19 ble i etterkant tatt bort fra den statsitikken fordi man konkluderte med at det ikke var dødsårsaken. Det kan jo skje her også og vedkommende er vel enda ikke med i de offisielle tallene.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 17:19)

mrk89

Innlegg: 194
mrk89
16.08.20 17:19

Dette dødsfallet i 50-årene hørtes ut som en covid-positiv som uventet fikk hjertestans. Regner med det blir obduksjon her. Vil bli ganske overrasket om covid var den direkte årsaken til det dødsfallet. 

fotballidiot2

Innlegg: 24260
fotballidiot2
16.08.20 17:22
mrk89: Vil bli ganske overrasket om covid var den direkte årsaken til det dødsfallet.

Det vet jeg ingenting om.

Men etter å ha lest historier fra andre sykehus hvor fort pasienter med Covid19 kan gå fra relativt friske i det ene øyeblikk til dødssyke plutselig så er det selvsagt en mulighet. 

Men her strekker ikke min medisinske kompetanse til ift å konkludere.

Regner med vedkommende var relativt frisk ellers siden han ikke var innlagt og dødsfallet ble regnet som overaskende.

Dog blir det helt feil å spekulere videre rundt det. Regner med helsemyndighetene ønsker det og finner den direkte dødsårsak.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 17:23)

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 17:24
lusekoftan: Auckland är nu i lock-down efter 100 dagar utan virus och stränga inresebestämmelse.

De erklærte 12-dagers tiltak på level 3 (som er lockdown) i denne byen med 1,5 millioner mennesker, ser jeg.

Imponert over hvor seriøst de tar det. Rart å tenke på at hadde alle vært like seriøse så hadde de sluppet denne lockdown-en.

Det er de useriøse som ødelegger for de seriøse. Verst av alle er de arrogante fagpersonene som i fullt allvor trodde at man bare skulle slippe det løs, isolere de gamle og syke, så ville det ta en til to måneder for å oppnå flokkimmunitet (med et nytt og ukjent virus!).

"Gone by April" ideen som det også er kjent som.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 17:27)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg