Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
16.08.20 23:00
Morra-DI-2: Jeg er mer bekymret for at ingen bruker det og at smitte brer seg, enn at folk bruker munnbind.  Men vi har tydeligvis ulike meninger om hva man skal være bekymret for. Du mener at man skal være redd for munnbind, og jeg mener at munnbind gjør deg mindre bekymret, tryggere og beviselig hindrer smitte. Det senker pulsen min.

Du misforstod hva jeg skrev. 

Jeg siktet til de som blir sinte når de ser noen som ikke følger reglene. At FHI påpekte at ikke alle kan bruke munnbind, bidrar kanskje til å senke pulsen til disse sinte og redde menneskene noe. De typene som tar bilder av folk som står litt tett for å sende til avisa osv.. 

Selvsagt blir ingen redde av munnbind.

Generelt syns jeg pulsen din skal være like lav med og uten munnbind. Vi må bidra til å senke denne objektivt overdrevne frykten for at det liksom skal være smitte på alle kanter og ikke la det arves nedover hos barn og unge i tillegg.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 23:02)

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
16.08.20 23:01
justanothername: For absolutt null ja, og det burde jo være målet, utrydde viruset. Det overlever jo bare i timer eller maks noen få dager utenfor en kropp, så det er ikke slik som enkelte ser ut til å tro, at det krever langvarig nedstengning, bare effektiv nedstengning. Og hvis en karantene (kortvarig med testing) for de som kommer inn betyr at vi er i praksis fri for virus, så ser jeg på det som noe som faktisk er verdt det, Bedre enn langvarig karantene for befolkningen generellt.

Det var land som hadde en nogså langvarig og effektiv nedstengning uten å klare å bli kvitt det helt. To måneder mer eller mindre total nedstengning er meget mulig et minimum.

Og vi trenger ikke å ha overvåket karantene, eller langvarig karantene for befolkningen generelt. Om man følger de basale smitteverntiltakene og unngår de mest smittespredende stedene som store arrangementer (fullpakkede fotballkamper, konsertsaler, etc) og utesteder stappfulle av folk, kan man fint leve med en viss åpning mot utlandet.

Det forutsetter dog at man er villig til å leve med en begrenset spredning av viruset i samfunnet og ikke tro at det bærer mot dommedag hver gang smitten øker litt.

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
16.08.20 23:04
KongOlav2: Det forutsetter dog at man er villig til å leve med en begrenset spredning av viruset i samfunnet og ikke tro at det bærer mot dommedag hver gang smitten øker litt.

Så enig med deg. Tror vi må lære oss å leve med dette viruset så godt som overhodet mulig. Vi ser jo feks i New Zealand som plutselig fikk smitte igjen etter å ha ikke hatt noe på 100 dager. Alt tyder på at virussmitten har ligget latent hos noen der og. Og New Zealand har hatt stengte grenser lenge de. At de nå reagerer med lockdown av en millionby er å ta hardt i. 

(Innlegget ble redigert 16.08.20 23:05)

Carcassonne

Innlegg: 54
Carcassonne
16.08.20 23:04

enig

 

(Innlegget ble redigert 16.08.20 23:05)

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 23:04
KongOlav2: Du trenger kanskje ikke å skrive flere hundre innlegg over akkurat samme lest med minimale variasjoner. Vi har fått med oss hva du mener nå. Du trenger ikke å gjenta igjen og igjen og igjen og igjen mer eller mindre akkurat det samme.

Jeg gjentar det fordi folk kommer med feilinformasjon som kan være skadelig, fordi jeg vil ha et smittefritt samfunn med så få tiltak som mulig. Disse ideene jeg kjemper mot har allerede ødelagt våren for oss og mye av sommeren og truer nå med å ødelegge høsten. Det er altså ideer som må "bekjempes" for at vi alle skal få det bedre. 


Mulig du føler deg spesielt truffet, men det er noe du selv faktisk kan gjøre noe med.


 

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
16.08.20 23:06
justanothername: Jeg gjentar det fordi folk kommer med feilinformasjon som kan være skadelig, fordi jeg vil ha et smittefritt samfunn med så få tiltak som mulig. Disse ideene jeg kjemper mot har allerede ødelagt våren for oss og mye av sommeren og truer nå med å ødelegge høsten. Det er altså ideer som må "bekjempes" for at vi alle skal få det bedre. Mulig du føler deg spesielt truffet, men det er noe du selv faktisk kan gjøre noe med.

Ja, for folk her inne hører virkelig på deg. Er du helt virkelighetsfjern?

"Ødelagt våren". Du tror virkelig fortsatt at du i din uendelige visdom er så mye smartere enn alle smittevernekspertene som ikke så at dette kom allerede i februar?

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 23:10
William_S3: Vi ser jo feks i New Zealand som plutselig fikk smitte igjen etter å ha ikke hatt noe på 100 dager. Alt tyder på at virussmitten har ligget latent hos noen der og.

Ser at de lurer på om det er et smittevernsbrudd fra noen som var i karantene.

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 23:11
KongOlav2: "Ødelagt våren". Du tror virkelig fortsatt at du i din uendelige visdom er så mye smartere enn alle smittevernekspertene som ikke så at dette kom allerede i februar?

Mulig i dette tilfellet, men det var fordi jeg hørte på smittevernsekspertene som hadde rett, ikke de som hadde feil.

daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
16.08.20 23:11

Denne kranglinga er vel like mye spam som det anklages om.. 

arveka

Innlegg: 12135
arveka
16.08.20 23:13
justanothername: For absolutt null ja, og det burde jo være målet, utrydde viruset. Det overlever jo bare i timer eller maks noen få dager utenfor en kropp, så det er ikke slik som enkelte ser ut til å tro, at det krever langvarig nedstengning, bare effektiv nedstengning. (Jo mindre effektiv, jo lenger trenger den å være, men nedgangen er overraskende kjapp).

Tja. I skrivende stund er ventetid for test ca en uke.For de som har symptomer. Blir dårlig smittesporing av det, og slett ikke hva jeg vil kalle effektiv. Forhåpentligvis klarer de å bedre kapasiteten etterhvert.

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
16.08.20 23:15
justanothername: Mulig i dette tilfellet, men det var fordi jeg hørte på smittevernsekspertene som hadde rett, ikke de som hadde feil.

Og hvor stor andel av de var det som hadde rett? Du driver og argumenterer som om det var helt åpenbart allerede i februar at det skulle gå som det gikk. Om det stemmer, ville langt flere sett dette, spesielt fagfolk innenfor området, og ikke bare en tilfeldig tulling på vgd. Ergo var det dermed ikke så åpenbart.

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 23:16
KongOlav2: Det var land som hadde en nogså langvarig og effektiv nedstengning uten å klare å bli kvitt det helt. To måneder mer eller mindre total nedstengning er meget mulig et minimum.

Jo fortere man tar det etter at man skjønner at man har intern smitte løpende, jo kortere nedstenging trengs, og hvis man ikke først "slipper det løs" internt, så trenger man ikke nedstenging i det hele tatt.


Så det er faktisk et valg.

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 23:20
KongOlav2: Og hvor stor andel av de var det som hadde rett? Du driver og argumenterer som om det var helt åpenbart allerede i februar at det skulle gå som det gikk. Om det stemmer, ville langt flere sett dette, spesielt fagfolk innenfor området, og ikke bare en tilfeldig tulling på vgd. Ergo var det dermed ikke så åpenbart.

Det var noen "sterke" folk innen fagmiljøet som ivret for dette.


Se for eksempel hva som skjedde i Sverige (som også påvirket personer i FHI).


https://emanuelkarlsten.se/tegnell-mejlen-sa-fick-flockimmuniteten-faste-hos-folkhalsomyndigheten/


Les alt, så ser du hvor stor "professonalitet" det lå bak beslutningene.


 


I enkelte andre land så fagfolkene hvor det bar, men det gikk politikk i det, f.eks. i USA. Og politikere og herskere har ikke ønsket å ta inn over seg problemet, så det er ikke fagfolkene du skal klage på der.

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
16.08.20 23:21
justanothername: Jo fortere man tar det etter at man skjønner at man har intern smitte løpende, jo kortere nedstenging trengs, og hvis man ikke først "slipper det løs" internt, så trenger man ikke nedstenging i det hele tatt.

Som sagt; det var ikke åpenbart allerede i februar at dette skulle bli den verste sykdommen i Norge på over 100 år. "intern smitte løpende" betyr ikke at noen få sykdomstilfeller rettferdiggjør nedstengning av en hel nasjon. Man skal være passe hysteriker for å mene noe slikt.

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 23:24
arveka: Tja. I skrivende stund er ventetid for test ca en uke.For de som har symptomer. Blir dårlig smittesporing av det, og slett ikke hva jeg vil kalle effektiv. Forhåpentligvis klarer de å bedre kapasiteten etterhvert.

Det er egentlig utrolig hvor sendrektig dette har vært, spesielt ute i kommunene. Det virker jo som det kom som en overraskelse på enkelte at antall hendvendelser kom til å øke etter ferien.


Jeg testet meg for tre uker siden. Ringte på kvelden og fikk drive-in tid morgenen etterpå og resultatet i helsepostkassen dagen etterpå. Så jeg var vel heldig med tidspunktet.

Gorback

Innlegg: 5184
Gorback
16.08.20 23:28
KingKongHalvor: Nettopp, derfor jeg syns det er merkelig at man kun noen timer etter et brått og uventet dødsfall med sikkerhet kan fastslå at det er et «coronadødsfall», slik som blant annet VG gjorde i dag. Han var ikke innlagt på sykehus, han lå ikke i respirator, han hadde få symptomer, og dør brått. Da skjønner ikke jeg hvordan de kan klassifisere det som et «coronadødsfall» så skråsikkert, etter spå kort tid.

Det som er sikkert er at folk dør hele tiden over hele verden av ymse årsaker og årsaks-KOMPLEKSER. Coronaviruset er temmelig smittsomt og mange får det - også de som uansett ligger an til å dø av alskens årsaker som de og deres leger kjenner eller ikke kjenner til. For noen er corona "dråpen" som får dem til å vandre heden, men denne "dråpen" kunne vært vanlig forkjølelse, influensa, luftveisinfeksjon og mye annet også. Andre som dør og er smittet av corona dør reellt av andre ting men får uansett covid-19 som dødsårsak siden de var smittet av viruset. Hvordan dødsårsak fastsettes varierer dessuten mellom land og innad i samme land - så statistikk-input er heller ikke pålitelig...

(Innlegget ble redigert 16.08.20 23:31)

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 23:31
KongOlav2: Som sagt; det var ikke åpenbart allerede i februar at dette skulle bli den verste sykdommen i Norge på over 100 år. "intern smitte løpende" betyr ikke at noen få sykdomstilfeller rettferdiggjør nedstengning av en hel nasjon. Man skal være passe hysteriker for å mene noe slikt.

Noen få sykdomstilfeller over lang tid rettferdigjør det vel ikke, men en ekspotensiell utvikling betyr at man bør reagere allerede når man har noen få.

Det er her mange ender opp med en feilaktig konklusjon. Se på grafen over innlagte. Da vi stengte ned, så var det bare noen få innlagte, men så doblet det seg ca hver 4 dag, så om vi ikke hadde gjort disse tiltakene er det jo bare en gjetning hvor høyt den ville ha gått før den bøyde av.

Det er som en skogbrann, man kan ikke bare velge å vente til man er sikker på at den blir stor før man begynner å slukke.

 

Men det var faktisk mange fagfolk som advarte, men de blir jo gjerne kalt hysterikere, så da går det jo som det gikk.

Man kan jo si at det er de som altfor raskt kaller andre for hysterikere som har en del av skylden her.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 23:33)

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
16.08.20 23:36
justanothername: Noen få sykdomstilfeller over lang tid rettferdigjør det vel ikke, men en ekspotensiell utvikling betyr at man bør reagere allerede når man har noen få. Det er her mange ender opp med en feilaktig konklusjon. Se på grafen over innlagte. Da vi stengte ned, så var det bare noen få innlagte, men så doblet det seg ca hver 4 dag, så om vi ikke hadde gjort disse tiltakene er det jo bare en gjetning hvor høyt den ville ha gått før den bøyde av. Det er som en skogbrann, man kan ikke bare velge å vente til man er sikker på at den blir stor før man begynner å slukke. Men det var faktisk mange fagfolk som advarte, men de blir jo gjerne kalt hysterikere, så da går det jo som det gikk.

Det absolutt tidligste tidspunkt hvor det i hele tatt kan være tegn på at det var ute av kontroll i Norge var 4.mars. Deretter lå smittetallene relativt stabile før det tok av 10.mars. Det var iallfall ikke åpenbart i februar.

Hvor mange fagfolk var det som advarte? Dersom det virkelig var så mange, så ville man fått tiltak på et tidlgiere tidspunkt i langt flere land. Og FHI sine forslag til tiltak og restriksjoner har jo stort sett hele veien vært mindre inngripende enn det som regjeringen har vedtatt. Men du vet vel sikkert bedre enn FHI.......

(Innlegget ble redigert 16.08.20 23:36)

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
16.08.20 23:36
justanothername: Noen få sykdomstilfeller over lang tid rettferdigjør det vel ikke, men en ekspotensiell utvikling betyr at man bør reagere allerede når man har noen få. Det er her mange ender opp med en feilaktig konklusjon. Se på grafen over innlagte. Da vi stengte ned, så var det bare noen få innlagte, men så doblet det seg ca hver 4 dag, så om vi ikke hadde gjort disse tiltakene er det jo bare en gjetning hvor høyt den ville ha gått før den bøyde av. Det er som en skogbrann, man kan ikke bare velge å vente til man er sikker på at den blir stor før man begynner å slukke. Men det var faktisk mange fagfolk som advarte, men de blir jo gjerne kalt hysterikere, så da går det jo som det gikk.

Dobbelpost.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 23:37)

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
16.08.20 23:36
justanothername: Noen få sykdomstilfeller over lang tid rettferdigjør det vel ikke, men en ekspotensiell utvikling betyr at man bør reagere allerede når man har noen få. Det er her mange ender opp med en feilaktig konklusjon. Se på grafen over innlagte. Da vi stengte ned, så var det bare noen få innlagte, men så doblet det seg ca hver 4 dag, så om vi ikke hadde gjort disse tiltakene er det jo bare en gjetning hvor høyt den ville ha gått før den bøyde av. Det er som en skogbrann, man kan ikke bare velge å vente til man er sikker på at den blir stor før man begynner å slukke. Men det var faktisk mange fagfolk som advarte, men de blir jo gjerne kalt hysterikere, så da går det jo som det gikk.

Trippel....

(Innlegget ble redigert 16.08.20 23:37)

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 23:40
Gorback: Andre som dør og er smittet av corona dør reellt av andre ting men får uansett covid-19 som dødsårsak siden de var smittet av viruset. Hvordan dødsårsak fastsettes varierer dessuten mellom land og innad i samme land - så statistikk-input er heller ikke pålitelig...

Det er retningslinjer fra WHO, men det er nok lokale variasjoner. ja.


Vi så jo f.eks. i Russland i begynnelsen at de hadde ingen Covid-19 tilfeller, men en uventet lungebetennelsesepidemi, så det ble jo fort klart at det var noe rart der.


Men noe av statistikken som kommer nå er "utenfor" det vanlige systemet pga. at de er et jævla byråkrati rundt det til vanlig. I Sverige f.eks. så kommer den offisielle statistikken året etterpå! Legene har mange uker på seg (seks?) på å få sendt inn dødsattestene på, så det man får nå er foreløpige tall som kan endres i den endelige. Merkelig at de fremdeles holder på sånn (I Norge er det elektronisk oppdatering så den er rimelig oppdatert).


 

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 23:48
KongOlav2: Det absolutt tidligste tidspunkt hvor det i hele tatt kan være tegn på at det var ute av kontroll i Norge var 4.mars. Deretter lå smittetallene relativt stabile før det tok av 10.mars. Det var iallfall ikke åpenbart i februar.

Nei, man ser en epidemi langsomt utvikle seg til en pandemi (verdensomspennende epidemi), og så blir man overrasket når man blir truffet av den....

Rart med det. 

Et av mine (stadig gjentatte) poeng er forøvrig at man kunne lære av de som hadde erfaringer, land i Asia som hadde blitt truffet av coronavirus (og andre virusepidemier) fra før. Ikke dumt å lære av andre, og mye billigere.

Det sto det også endel om i avisene på den tiden, og jeg leste endel på PubMed.

 

EDIT:

og: Mine kollegaer med erfaring fra Asia hamstet mat og munnbind, og gjorde klart for karantene allerede i februar uten at jeg husker når i måneden.

(Innlegget ble redigert 16.08.20 23:53)

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
16.08.20 23:51
justanothername: Det sto det også endel om i avisene på den tiden, og jeg leste endel på PubMed.

Ja, jøss. Dette gjør deg jo virkelig til en autoritet på området. Jævlig rart at du ikke har mottatt en telefon fra FHI enda..........

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 23:52
KongOlav2: Ja, jøss. Dette gjør deg jo virkelig til en autoritet på området. Jævlig rart at du ikke har mottatt en telefon fra FHI enda..........

Se edit.

Gorback

Innlegg: 5184
Gorback
16.08.20 23:56
justanothername: Det er retningslinjer fra WHO, men det er nok lokale variasjoner. ja.

Det spriker i alle mulige retninger. Bare det å sette covid-19 som primær dødsårsak for et virus som er temmelig ufarlig for de aller fleste mennesker uten et kompleks av underliggende kroniske tilstander er problematisk i seg selv...

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
16.08.20 23:57
justanothername: Se edit.

Dine kollegaer i Asia innenfor hva? At du bruker disse som et form for tungt argument for hvor ille det ville bli er virkelig tynne saker.

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
16.08.20 23:59
KongOlav2: Ja, jøss. Dette gjør deg jo virkelig til en autoritet på området. Jævlig rart at du ikke har mottatt en telefon fra FHI enda..........

Ja rart å tenke på. Hvis de hadde ringt meg for råd når skituristene strømmet inn, så hadde vi kanskje sluppet lockdown.

(ironivarsel).

 

Men vi ser at det faktisk var endel påvirkning fra en viss pensjonist i Sverige som kanskje kan forklare noen av de feilene de gjorde.

 

 

(Innlegget ble redigert 16.08.20 23:59)

DennisB

Innlegg: 16397
DennisB
17.08.20 07:53
KongOlav2: Ja, jøss. Dette gjør deg jo virkelig til en autoritet på området. Jævlig rart at du ikke har mottatt en telefon fra FHI enda..........

Skal ikke blande meg inn i diskusjonen deres altså, men det var da voldsomt til hakking på "justanothername". Ikke spesielt sjarmerende, synes nå jeg. Han har tydeligvis trigget noe hos en ellers sindig fyr som deg.

 

Jeg synes han har framstått fornuftig, hatt mye fornuftig å komme med. Jeg ser absolutt ikke på han som en av hysterikerne, aller aspeløv, som visse kaller det her inne. Heller reflektert, spør noen meg. Litt repetitiv kanskje, men det gjelder da mange av oss.

 

Da blandet jeg meg visst inn allikevel, jeg ber ydmykt om tilgivelse. Eller for alle dere som har forvillet dere inn på VGD, ursäkta. Förlåt.

(Innlegget ble redigert 17.08.20 07:57)

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
17.08.20 07:56
DennisB: Skal ikke blande meg inn i diskusjonen deres altså, men det var da voldsomt til hakking på "justanothername". Ikke spesielt sjarmerende, synes nå jeg. Han har tydeligvis trigget noe hos en ellers fornuftig fyr som deg.   Jeg synes han har framstått fornuftig, hatt mye fornuftig å komme med. Jeg ser absolutt ikke på han som en av hysterikerne, aller aspeløv, som visse kaller det her inne. Heller reflektert, spør noen meg. Litt repetitiv kanskje, men det gjelder da mange av oss.   Da blandet jeg meg visst inn allikevel, jeg ber ydmykt om tilgivelse. Eller for alle dere som har forvillet dere inn på VGD, ursäkta. Förlåt.

Vel, han skriver akkurat det samme i sikkert et tresifret antall innlegg. Det samme om og om og om igjen. Gjentatt mas om at man kunne stoppet dette allerede i februar, og at mange ikke vil stoppe det. I tillegg gjentar han mantraet om at vi kunne vært kvitt dette mer eller mindre fullstendig i Norge nå, og at vi derfor kunne levd som normalt. Det er i mine øyne temmelig urealistisk.

Og han har sittet og forsvart innleggene til Bjørg Marit Andersen i Dagbladet. Da havner du i hysterikerkategorien i mine øyne. 

DennisB

Innlegg: 16397
DennisB
17.08.20 08:00
KongOlav2: I tillegg gjentar han mantraet om at vi kunne vært kvitt dette mer eller mindre fullstendig i Norge nå, og at vi derfor kunne levd som normalt. Det er i mine øyne temmelig urealistisk.

Ikke uenig i det. Så lenge vi er en del av verden (huff, en klisjè), så vil vi aldri være skjermet fra den. Men jeg synes jo han har noen gode poeng da, sånn rent teoretisk sett. I praksis viser mange ting seg å være vanskelig.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg