Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
19.08.20 13:13

Et mirakel i denne eksplosive pandemien


Samme resultater i Ragnarok dvs. Italia.


Litt som med butikkansatte som tross omgang med ca. hele befolkningen hver dag i 5 mnd har hatt i praksis fravær av tilfeller. 

justanothername

Innlegg: 15368
justanothername
19.08.20 13:14
Amnon: Som stort sett hele verden har prøvd, det stopper ikke smitten. Det er en ting å ha en visjon om å klare dette, det er noe helt annet å ta en praktisk tilnærming og forklare hvordan man faktisk skal gjøre det.

Nei hele verden har ikke prøvd det.


Og det er ikke slik at om noe ikke er 100% hele tiden så er det ikke verdt noe.


 

KongOlav2

Innlegg: 42693
KongOlav2
19.08.20 13:15
justanothername: Vi (verdenssamfunnet) kunne stoppet det, selvfølgelig, om det hadde blitt tatt de nødvendige tiltak tidlig nok, (helst allerede i Hubei). Husk på at når du har en doblingstid på bare noen dager, så betyr det å reagere noen dager tidligere at du har bare halvparten så stort problem. Vi i Norge skulle selvfølgelig stoppet de som kom fra områder med smitte fra å bringe inn smitten i samfunnet slik at vi fikk nye smittede der man ikke kunne spore hvor det kom fra (altså vi fikk "intern smitte), slik at vi slapp en nedstenging. Jeg er imot å gjøre slik at man får en nedstenging, i tilfelle du ikke har skjønt det. Og det var andre land med erfaringer vi kunne spørre om råd (i stedet for å diskutere med disse som fikk en fiks ide om at det skulle sveipe gjennom befolkningen så fikk vi flokkimmunitet på en til to måneder). Det var ikke slik at "vi" (helsemyndighetene våre) ikke visste at det kunne komme til å bli en pandemi, WHO sendte ut varsel om det 30. januar.

Det var på ingen måte åpenbart at man burde stengt grensene og stoppet dette før tidligst rundt 5.mars. Dette har du tydeligvis JÆVLIG tungt for å skjønne.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 13:15)

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
19.08.20 13:15
Jallaskar: Ingen er vel mot munnbind generelt? Men mange er mot et påbud om munnbind.

*Ruller med øynene*

pfrog567

Innlegg: 18666
pfrog567
19.08.20 13:15
daniekr: vorfor vies ikke ting som dette mer plass? Virker som det skal mases og mases og mases om hvilken endeløs katastrofe dette er. Det hadde kunnet hjulpet på anspentheten til mange av de aller mest oppjagede.

Myndighetene og media hausser dette så opp at flere blir nærmest livredde. Her har vi altså bare 11 innlagte og folk blir smittet, men tydeligvis blir de ikke så syke at de må innlegges. Enda så blir noen hysteriske.

Blir så lei hele maset om hvis og om og men på folk. Man skal liksom ta sorgene på forskudd. Herregud.. Lev som vanlig, men husk avstand og god håndhygiene. Eventuelt teste seg hvis man har "corona-symptomer". Enkel og grei leveregel i disse tider.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 13:16)

Columbus_3

Innlegg: 13305
Columbus_3
19.08.20 13:18
justanothername: Av og til misunner jeg folk som kan ta så lett på det som enkelte ser ut til å gjøre.

Håpe at man er idiot er ingen ønskedrøm i mine øyne.

daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
19.08.20 13:20
pfrog567: Blir så lei hele maset om hvis og om og men på folk. Man skal liksom ta sorgene på forskudd. Herregud.. Lev som vanlig, men husk avstand og god håndhygiene. Eventuelt teste seg hvis man har "corona-symptomer". Enkel og grei leveregel i disse tider.

Så enkelt kan det sies.

KongOlav2

Innlegg: 42693
KongOlav2
19.08.20 13:20
pfrog567: Myndighetene og media hausser dette så opp at flere blir nærmest livredde. Her har vi altså bare 11 innlagte og folk blir smittet, men tydeligvis blir de ikke så syke at de må innlegges.
Blir så lei hele maset om hvis og om og men på folk. Man skal liksom ta sorgene på forskudd. Herregud.. Lev som vanlig, men husk avstand og god håndhygiene. Eventuelt teste seg hvis man har "corona-symptomer". Enkel og grei leveregel i disse tider.

Just presis. Det har nå gått 5 uker siden man i større grad åpnet for utlandet, og til tross for all kritikk både i forkant og i ettertid, er det kun 11 innlagte på sykehusene. Det er helt marginalt. Alle dommedagsprofetiene viser seg altså nok en gang grunnløse. De basale smittverntiltakene som avstand og god hygiene viser seg for å være tilstrekkelig for å demme opp før en kraftig økning i smitte. Det eneste man ikke kan gjøre nå er å stå som sild i tønne på utesteder og delta på store arrangementer som konserter, fotballkamper, etc.

William_S3

Innlegg: 9036
William_S3
19.08.20 13:21
daniekr: Man kan oppfatte ting forskjellig. Tiltakene som er satt inn har redusert manges liv på absolutt alle fronter. Ikke kan man gå på jobb (om man har en), ikke kan man oppsøke sine interesser. Noen har også sine kjære utenlands. Man er redusert til dagdriveri, eller drive en manisk søken etter nye hobbyer, krampeaktige norgesturer eller gå seg ihjel på turstier.

Ja og det som har skjedd også er at vi som fra før stod utenfor arbeidslivet har en enda lenger vei inn. Jeg la merke til hvor stilt det etter februar ble på intervjufronten , selv om det er samme type stillinger jeg har søkt før. En praksisplass gjennom NAV skulle jeg også egentlig starta i, men utsatt, utsatt før det ble kansellert helt. Også har jeg enda en plass som har blitt utsatt en gang. Nå har jeg heldigvis sikra meg slik at jeg har noe å holde på med, men nettforelesinger på universitetet er ikke veldig morsomt det heller. Har tom kommet inn på en skole i utlandet med studiestart i oktober jeg ikke helt vet om jeg skal gjøre heller pga situasjonen man er i. Ikke vits å betale masse skolepenger for noe man ikke vet hva blir. Studier i Norge er i det minste omtrent gratis.


Ja studiet jeg kom inn i utlandet er faktisk profesjonsstudiet i medisin, hadde jeg kommet inn i Norge hadde jeg nok bare hoppet på det, men mangler også kjemi 1 +2 og en fin porsjon med å forbedre karakterer om det skal bli aktuelt.  Synes det var latterlig lett å komme inn i grunn, leste kanskje 4-5 timer på kjemi, fysikk og biologi og en to timer lang opptaksprøve. Fysikk har jeg hatt før, men ikke de to andre fagene. 

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
19.08.20 13:21
justanothername: Nei hele verden har ikke prøvd det.
Og det er ikke slik at om noe ikke er 100% hele tiden så er det ikke verdt noe.

Du fortsetter å gjenta det, men hver gang man drar frem de praktiske utfordringene for å oppnå "0-visjon" snur du deg vekk og gjentar mantraet ditt. Hvorfor? Vi er mennesker i et komplisert samfunn, det er lite som er rett frem. Du snakker om 10 dagers karantene på alle og testing for å korte ned. Karantenen kan feile, man kan også smitte folk på vei hjem (buss, taxi etc.). Man kan smitte etter den 13. dagen, men er da ute av karanetene. Tester er ikke fail safe. Falske positive, falske negative. Alt skaper før eller siden krøll.

Du stirrer rett på et fjell, men nekter å annerkjenne at det er der fordi det ikke er avmerket på kartet.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 13:25)

justanothername

Innlegg: 15368
justanothername
19.08.20 13:22
HNilsen: Det største (og viktigste) rapporter om dette temaet, fra mars og fram til nå, peker i samme retning. Barn spiller mindre rolle i smittespredning enn voksne. Skoler spiller ingen stor rolle i smittespredningen. Dette har blitt uttrykt hele tiden.

Ironisk nok så var det endel tanker hos enkelte i FHM den svenske ekvivalenten til FHI, om at man skulle holde skolene oppe for å sørge for nok smitte til å oppnå flokkimmunitet.


Egentligen är det Annika Linde som förklarar det först. Eller kanske bäst? Annika Linde var statsepidemiolog innan Anders Tegnell och den 13 mars publiceras en lång text på Facebook där Linde förklarar att det inte vore så dumt med “lite långsam spridning bland skolbarn och deras föräldrar för att successivt bygga upp en flockimmunitet”. Hon tillägger att det är “i själva verket vår Folkhälsomyndighets strategi”. 


Men Tegnell sier det ikke er så 


det finns “absolut inga ambitioner att låta smittan spridas på det sättet”. Målet är istället en lugn spridning så att inte sjukvården överbelastas.


Så, så sent som i midten av mars var det tydeligvis innen fagmiljø en ide om at skolebarn sto for smitte, og kunne "brukes til det"


 

DavidSkruiz

Innlegg: 9297
DavidSkruiz
19.08.20 13:22
daniekr: Jeg sympatiserer veldig, fordi det må være et helvete å være så redd. Jeg mener det er sterkt overdreven frykt som bare fokuserer på et fremtidig absolutt worst-case.

Det er jo naturlig å være redd om man er en eldre person eller har underliggende sykdom fra før av, og det er det ufattelig mange som er i Norge, så jeg mener man bør være solidarisk, og ikke egoistisk selv om vi ikke trenger å frykte noe personlig.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 13:22)

daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
19.08.20 13:25
DavidSkruiz: Det er jo naturlig å være redd om man er en eldre person eller har underliggende sykdom fra før av, og det er det ufattelig mange som er i Norge, så jeg mener man bør være solidarisk, og ikke egoistisk selv om vi ikke trenger å frykte noe personlig.

Det er greit å ikke ønske seg sykdommen, men når sannsynligheten er så vanvittig lav, så bør det ikke være så oppslukende som dette.

Jeg ønsker ingen å gå rundt med frykt. Det er poenget.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 13:25)

justanothername

Innlegg: 15368
justanothername
19.08.20 13:25
Amnon: Du fortsetter å gjenta det, men hver gang man drar frem de praktiske utfordringene for å oppnå "0-visjon" snur du deg vekk og gjentar mantraet ditt. Hvorfor? Vi er mennesker i et komplisert samfunn, det er lite som er rett frem. 
Du stirrer rett på et fjell, men nekter og annerkjenne at det er der fordi det ikke er avmerket på kartet.

Nja, jeg vil nå heller kjøre utenom.


Den assosiasjonen jeg fikk (og vel nevnte her også) den tid da skituristene ble sluppet rett inn var vel at det var som å kjøre en fragatt for full fart inn fjorden, og ikke reagere på advarsler om at det kom til å bli et kræsj.


Det riktige hadde jo vært å "satt på bremsene" (dvs senket farten, slått bakk).

DavidSkruiz

Innlegg: 9297
DavidSkruiz
19.08.20 13:25
Amnon: Man kan forhåpentligvis stoppe dt med vaksine, men det er vel også svært usannsynlig.

Man kan i alle fall ufarliggjøre viruset med vaksine slik at mennesker ikke dør. Det er vel det viktigste - ikke om viruset fortsetter å eksistere. Det er jo en vaksine hele verden venter på.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 13:27)

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
19.08.20 13:27
justanothername: Nja, jeg vil nå heller kjøre utenom.
Den assosiasjonen jeg fikk (og vel nevnte her også) den tid da skituristene ble sluppet rett inn var vel at det var som å kjøre en fragatt for full fart inn fjorden, og ikke reagere på advarsler om at det kom til å bli et kræsj.
Det riktige hadde jo vært å "satt på bremsene" (dvs senket farten, slått bakk).

Jeg har listet en rekke utfordringer og faktorer som forklarer hvorfor det er umulig å unngå smittespredning i denne delen av verden (oppnå den såkalte 0-visjonen) hvor vi lever i åpne og frie samfunn. Du har ikke touchet innpå et eneste ett, du har bare gjentatt de samme strofene helt upåvirket. Det du driver med er tro, ikke vitenskap. Poenget med fjellet var ikke at du kan kjøre rundt det.

Ellers kan vi holde oss til en debatt av gangen. Det var sikkert mulig å håndtere "starten" av pandemien bedre både her og i andre land, men stort sett ingenting tilsier at en bedre start der hadde eliminert viruset. Kun kontrollert det bedre.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 13:30)

KongOlav2

Innlegg: 42693
KongOlav2
19.08.20 13:27
daniekr: Det er greit å ikke ønske seg sykdommen, men når sannsynligheten er så vanvittig lav, så bør det ikke være så oppslukende som dette. Jeg ønsker ingen å gå rundt med frykt. Det er poenget.

Så er det også stor forskjell på hvor bekymret man er. Fattern er 76 år, men var lite bekymret og mente mye av dette var overdrevent. Han hadde heller ingen motforestillinger mot at jeg dro hjem til påska til tross for at jeg ikke hadde hatt hjemmekontor, og måtte ta kollektivtrafikk hjem.

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
19.08.20 13:28
DavidSkruiz: Man kan i alle fall ufarliggjøre viruset med vaksine slik at mennesker ikke dør. Det er vel det viktigste - ikke om viruset fortsetter å eksistere. Det er jo en vaksine hele verden venter på.

Helt klart, som jeg nevner på slutten av samme innlegg. Jeg tror store deler av verden allerede har en viss immunitet mot dette, det er mye som tyder på det. De det gjelder blir ikke spesielt syke, og det er stor sannsynlighet for at det kommer av kryssimmunitet fra andre coronavirus. Hvis vaksinen kan fremskynde denne prosessen er det et veldig godt alternativ til der vi er nå.

justanothername

Innlegg: 15368
justanothername
19.08.20 13:29
daniekr: Det er greit å ikke ønske seg sykdommen, men når sannsynligheten er så vanvittig lav, så bør det ikke være så oppslukende som dette.

Dette er et dynamisk system. Sannsynligheten er lav pga. lavt smittepress pga diverse tiltak. Endrer man på det så blir jo sannsynligheten større.


Og det ser ut til at mengden virus man blir utsatt for over tid kan bety mye (ref. alle de sykepleier og leger som har blitt smittet og dødd av det. Man kan ikke si et dette var folk i "terminal fase").

daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
19.08.20 13:29

Absolutt. Samtidig kjenner jeg en eldre fyr som nekta å møte sønnen sin som hadde kommet kjørende på sin årlige visitt fra andre siden av landet, fordi sønnen hadde hatt kaffepause på en bensinstasjon i et fylke med smitte. Da ble det hei og hadet i bildøra. Det er ikke tull. Da er det langt over grensa.


Jeg er redd det er mange som ham.

daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
19.08.20 13:30
DavidSkruiz: egoistisk

Et av årets mest brukte ord.

For å snu litt på det så må det være lov å spørre hvor mange tusen eller millioner mennesker folk krever skal sette livet sitt på vent for å redusere risikoen for en potensielt farlig sykdom for den enkelte.

Vi er alle egoister på en eller annen måte. Det er menneskelig natur.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 13:31)

justanothername

Innlegg: 15368
justanothername
19.08.20 13:30
Amnon: Helt klart, som jeg nevner på slutten av samme innlegg. Jeg tror store deler av verden allerede har en viss immunitet mot dette, det er mye som tyder på det. De det gjelder blir ikke spesielt syke, og det er stor sannsynlighet for at det kommer av kryssimmunitet fra andre coronavirus. Hvis vaksinen kan fremskynde denne prosessen er det et veldig godt alternativ til der vi er nå.

8 stk i fase 3 ser jo positivt ut.


(Og da har jeg ignorert de som faktisk er/blir tatt i bruk nå, ettersom de ikke er testet etter vestlige standarder)

DavidSkruiz

Innlegg: 9297
DavidSkruiz
19.08.20 13:31
daniekr: For å snu litt på det så må det være lov å spørre hvor mange tusen eller millioner mennesker som skal sette livet sitt på vent for å redusere risikoen for en potensielt farlig sykdom for den enkelte.

Mener du at Sverige har løst denne krisen på en god måte?

Ja, jeg mener vi må sette livene på vent. Det er drittkjedelig men livet er ikke alltid en dans på roser. Det bør de fleste lære seg.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 13:33)

lusekoftan

Innlegg: 47389
lusekoftan
19.08.20 13:32
DavidSkruiz: Man kan i alle fall ufarliggjøre viruset med vaksine slik at mennesker ikke dør.

"Floskelkongen" har talt :)

(Innlegget ble redigert 19.08.20 13:33)

daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
19.08.20 13:32

Jeg har ikke fulgt med på Sveriges håndtering. Jeg bor ikke i Sverige. Jeg har fått med meg noe høyere dødstall som er relatert til dette viruset. Men som alle andre steder er det ingen forskning eller tallgrunnlag som viser hele bildet av hva situasjonen har medført av andre utfordringer, sykdommer, dødsfall eller langsiktige prognoser. 

(Innlegget ble redigert 19.08.20 13:33)

HLund

Innlegg: 20225
HLund
19.08.20 13:33
KongOlav2: De basale smittverntiltakene som avstand og god hygiene viser seg for å være tilstrekkelig for å demme opp før en kraftig økning i smitte. Det eneste man ikke kan gjøre nå er å stå som sild i tønne på utesteder og delta på store arrangementer som konserter, fotballkamper, etc.

Da skjønner jeg ikke helt de som snakker om at livskvaliteten er blitt så kraftig redusert. Jeg kunne se det argumentet i den første fasen da de aller fleste av oss mer eller mindre var låst inne, men greier ikke se det argumentet nå.

DavidSkruiz

Innlegg: 9297
DavidSkruiz
19.08.20 13:34
daniekr: Jeg har ikke fulgt med på Sveriges håndtering. Jeg bor ikke i Sverige

Overrasker meg ikke at du ikke har fulgt med.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 13:35)

daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
19.08.20 13:34
HLund: Da skjønner jeg ikke helt de som snakker om at livskvaliteten er blitt så kraftig redusert. Jeg kunne se det argumentet i den første fasen da de aller fleste av oss mer eller mindre var låst inne, men greier ikke se det argumentet nå.

Hva er livskvalitet for deg? Å stå opp om morgenen, drikke kaffe, spise middag og legge deg igjen?

For ganske mange av oss bestod livet av helt andre ting. Som jeg beskrev på en forsøksvis nøytral måte.

Men jeg antar du skal fortelle meg at det ikke betyr noenting, fordi en eller annen respiratorhistorie

(Innlegget ble redigert 19.08.20 13:35)

HLund

Innlegg: 20225
HLund
19.08.20 13:35
daniekr: Hva er livskvalitet for deg? Å stå opp om morgenen, drikke kaffe, spise middag og legge deg igjen?

Prøv igjen med en litt annen tone.

William_S3

Innlegg: 9036
William_S3
19.08.20 13:37

Dagbladet aka Skremmebladet med nytt debattinnlegg av munnbindtilhengere   denne gang av Gunnar Hasle og en lærer. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg