Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
William_S3

Innlegg: 9036
William_S3
19.08.20 14:02
fazz: >>> Ok, jeg fikk inntrykket av at dette var ett så stort inngripen i barns frihet at det var derfor vi måtte droppe det. At barn nærmest skulle få bestemme selv.

Men vi kan godt diskutere det - det er et ganske inngripende tiltak også for barn. Barn vil antagelig føle mer ubehag enn voksne og vil antagelig begynne å fikle med munnbindet. Man kjenner ofte ubehageligheter ved å puste inn i en sånn maske. 

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
19.08.20 14:11
Solvgutt1: Måtte sjekke tallene fra New Zealand siden de stadig trekkes fram som et eksempel på at det er umulig å kontrollere smitten. Man skulle nesten tro at de har mistet fullstendig kontrollen i enkelte henvisninger til det utbruddet de hadde. Men jeg ser at de totalt har hatt 26 koronarelaterte dødsfall, og at det siste kom i mai. Så det virker da som at de effektivt har klart å stoppe viruset. Det er ikke realistisk at man skal ha nullsmitte, det jeg er enig i, men det er fult mulig å hindre en alvorlig epidemi, som den Sverige hadde.

Nå var poenget mitt (hvis du siktet til meg) nettopp at viruset ikke lar seg eliminiere, garantert ikke globalt og sannsynligvis ikke lokalt i et land heller. NZ gikk 2-3(?) måneder uten smittetilfeller, allikevel blusset det plustelig opp igjen. Men de har selvfølgelig ikke mistet kontroll, dog tror jeg isolasjon for å holde "0" smitte selv i NZ koster for mye på sikt.

Solvgutt1

Innlegg: 18447
Solvgutt1
19.08.20 14:11
KongOlav2: Det er heller ikke noe som tyder på at man har fått mer enn en liten oppblomstring etter åpningen mot utlandet, og ikke den massive økningen som enkelte har spådd. Kanskje på tide at dere tar dere en bolle, og roer dere litt ned. Det går egentlig ganske greit. Dere trenger ikke å være så jævla redd hele tiden.

Min største innsigelse mot lempingen på reiserestriksjonene er jo at den åpenbart var hovedårsaken til smitteøkningen, men istedenfor å erkjenne dette så begynte myndighetene å rette pekefingeren mot ungdom og studenter som festes og samles i parker, noe som gjør at disse får mye hets. I tillegg stenger man for alkoholservering etter 00.00 og prøver å skape et inntrykk av at dette er årsaken til smitteøkningen. 

Den var feig. Det myndighetene burde gjort var å erkjenne at smittespredningen økte som følge av økt reiseaktivitet, at dette var noe de hadde regnet med, men at dette igjen betydde at man måtte være enda mer forsiktige med å samles i grupper og særlig i begrensede rom, som et utested.

Dette er et eksempel på konsekvensene av at ledende politikere både nasjonalt og i Bergen forsøkte å skyve ansvaret over på studenter og ungdom

I ettertid har det vel kommet fram at fadderarrangementene, iallefall i Bergen, ikke har bidratt til noen økt smittespredning i det hele tatt. Det er faktisk ingen som har blitt smittet på disse arrangementene, selv om én student med Covid-19 dro på ett arrangement.

 

Jeg er faktisk for shaming av idioter som bidrar til å spre smitten. Da sikter jeg til personer som først utsetter seg for økt smitterisiko, og er "uheldige som pådrar seg smitte", før de videre utsetter andre for økt smitterisiko og sprer smitten videre. De må man gjerne shame i mine øyne, men her snakker vi om en gruppe som ikke bidro til smittespredning i det hele tatt, som av myndighetene nærmest ble utpekt på hovedsyndere.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 14:12)

Solvgutt1

Innlegg: 18447
Solvgutt1
19.08.20 14:13
Amnon: Nå var poenget mitt (hvis du siktet til meg) nettopp at viruset ikke lar seg eliminiere, garantert ikke globalt og sannsynligvis ikke lokalt i et land heller. NZ gikk 2-3(?) måneder uten smittetilfeller, allikevel blusset det plustelig opp igjen. Men de har selvfølgelig ikke mistet kontroll, dog tror jeg isolasjon for å holde "0" smitte selv i NZ koster for mye på sikt.

Nullsmitte er urealistisk, men jeg syns faktisk ikke det virker spesielt krevende å unngå en oppblussing som gjør at smittesituasjonen havner ut av kontroll. Det klarte de i NZ også. De slo fort ned denne "oppblussingen".

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
19.08.20 14:16
Solvgutt1: Nullsmitte er urealistisk, men jeg syns faktisk ikke det virker spesielt krevende å unngå en oppblussing som gjør at smittesituasjonen havner ut av kontroll. Det klarte de i NZ også. De slo fort ned denne "oppblussingen".

Det er jo der vi er nå i Norge. Vi hadde en "peak" for et par uker siden som er på retur igjen nå på grunn av målrettede tiltak (TISK). Det koster ikke mye for resten av samfunnet i form av tiltak. Er det ikke her det er naturlig å være frem til en vaksine kommer? Kanskje vurdere munnbind andre spesifikke tiltak for de vanskeligste situasjonene (kollektivtransport m.m).

KongOlav2

Innlegg: 42693
KongOlav2
19.08.20 14:16
Solvgutt1: Min største innsigelse mot lempingen på reiserestriksjonene er jo at den åpenbart var hovedårsaken til smitteøkningen, men istedenfor å erkjenne dette så begynte myndighetene å rette pekefingeren mot ungdom og studenter som festes og samles i parker, noe som gjør at disse får mye hets. I tillegg stenger man for alkoholservering etter 00.00 og prøver å skape et inntrykk av at dette er årsaken til smitteøkningen.  Den var feig. Det myndighetene burde gjort var å erkjenne at smittespredningen økte som følge av økt reiseaktivitet, at dette var noe de hadde regnet med, men at dette igjen betydde at man måtte være enda mer forsiktige med å samles i grupper og særlig i begrensede rom, som et utested. Dette er et eksempel på konsekvensene av at ledende politikere både nasjonalt og i Bergen forsøkte å skyve ansvaret over på studenter og ungdom I ettertid har det vel kommet fram at fadderarrangementene, iallefall i Bergen, ikke har bidratt til noen økt smittespredning i det hele tatt. Det er faktisk ingen som har blitt smittet på disse arrangementene, selv om én student med Covid-19 dro på ett arrangement.

Nå skal det langt mer til enn bare at noen drar til grønne land. Det var vel flere smittede som hadde kommet fra røde land for et par uker siden iallfall. Det største smitteutbruddet skyldes brudd på karanteneregler på Hurtigruta. Og bryllup og utesteder i Østfold. Hadde man overholdt karanteneregler og overholdt basale smitteverntiltak som avstand og hygiene, ville det vært svært få problemer med at endel dro til grønne land.

basillen

Innlegg: 1742
basillen
19.08.20 14:19
KongOlav2: Rimelig drøyt. 6-7-8-åringer skal sitte med munndbind i 4-6 timer hver dag hele uka, og de litt eldre i 7-8 timer hver dag. Dette er definitivt hysteri.

Jeg tør påstå at enhver person som seriøst mener at barna og lærerne skal gå med munnbind hele dagen enten:

1) Har aldri vært lærer

eller

2) Er en dritdårlig lærer

At man ikke kan innse hvor katastrofalt pedagogisk det vil være å implementere et tiltak som dette er for meg nesten sjokkerende.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 14:19)

DavidSkruiz

Innlegg: 9297
DavidSkruiz
19.08.20 14:20
lusekoftan: "Floskelkongen" har talt :)

Barnslig ass  ;)

Rainmaker

Innlegg: 56571
Rainmaker
19.08.20 14:20
KongOlav2: Det eneste som ville gjenstått var da større arrangementer enn 200 mennesker som konserter, konferanser, teater og idrett. Det er uheldig, men ikke noe krise om noe ikke skjer her. Kanskje endel også setter mer pris på mulighet for å dra til utlandet enn dette.

Den muligheten hadde de fortsatt hatt.

KongOlav2

Innlegg: 42693
KongOlav2
19.08.20 14:22
Rainmaker: Den muligheten hadde de fortsatt hatt.

Ja, men med karantene. Og med ditt forslag; karantene på et fastsatt sted betalt av den reisende selv. Et hårreisende inngripende tiltak/restriksjon. Hadde ikke virkelig aning om at du ville være for så autoritære tiltak.

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
19.08.20 14:26

For å videre poengtere hvor vanskelig det er å stoppe dette viruset:

Flu was all but eliminated in South Africa this year. Coronavirus is to thank.

SARS-CoV-2 har stor spredning i Sør Afrika, de samme tiltakene kan i praksis stoppe influensaen.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 14:29)

Rainmaker

Innlegg: 56571
Rainmaker
19.08.20 14:28
KongOlav2: Ja, men med karantene. Og med ditt forslag; karantene på et fastsatt sted betalt av den reisende selv. Et hårreisende inngripende tiltak/restriksjon. Hadde ikke virkelig aning om at du ville være for så autoritære tiltak.

Mitt forslag er i utgangspunktet hjemmekarantene (og som faktisk overholdes).


Karantene på fastsatt sted for den reisendes regning, er oppfølgingen på spørsmål om "hva om folk ikke klarer å overholde karantenen" og "hvem skal betale for det".


 

Rainmaker

Innlegg: 56571
Rainmaker
19.08.20 14:29
Amnon: Influensaen stopper i praksis helt opp til tross for stor spredning av SARS-CoV-2.

Kanskje ikke så rart siden det er mye mer smittsomt enn influensa.

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
19.08.20 14:30
Rainmaker: Kanskje ikke så rart siden det er mye mer smittsomt enn influensa.

"For å videre poengtere hvor vanskelig det er å stoppe dette viruset"

justanothername

Innlegg: 15369
justanothername
19.08.20 14:36
Amnon: 1) Jo, man trenger det. Vi har vært nede på et nærmest kunstig lavt nivå av smitte i Norge og andre land, men det har aldri hindret nye oppblomstringer. Dette viruset lar seg ikke knekke så lett, og igjen; jeg har argumentert nøyaktig hvorfor i tidligere innlegg. Du har enda til gode å ta stilling til ett eneste argument.

Nye oppblomstringer har vel alle sammen kommet som importsmitte, så vi har slått ned viruset, og dermed bevist at det går an.


Men vi kontrollerte ikke import av ny smitte. Vi kunne valgt å gjøre det, med den "konsekvens" at vi ikke ville ha et i prinsippet virusfritt samfunn med oppblomstringer kun for eventuelle feil som gjøres i kontrollen, som håndteres med testing, oppsporing og oppfølging.


 


Og at enkelte feil gjøres betyr vel ikke at vi ikke skal gjøre det som faktisk virker? Noe som jo har nesten 100% effekt, og som jo kun er inngripende i en kort periode for de personene som er "aktører" i smittespredningen og ikke for befolkningen generellt.


 


 

Solvgutt1

Innlegg: 18447
Solvgutt1
19.08.20 14:38
justanothername: Nye oppblomstringer har vel alle sammen kommet som importsmitte, så vi har slått ned viruset, og dermed bevist at det går an.

Det skal sies at mye av importsmitten har kommet fra folk som har vært i røde land og ikke overholdt karantenereglene. Det er nettopp dette som gjør at nullsmitte er urealistisk. Det vil alltid være folk som bryter smittevernsreglene, som gir oppblussing her og der. Men befolkningen og tiltaksapparatet totalt sett er såpass bra at det ikke får store konsekvenser.

Solvgutt1

Innlegg: 18447
Solvgutt1
19.08.20 14:40
KongOlav2: Nå skal det langt mer til enn bare at noen drar til grønne land. Det var vel flere smittede som hadde kommet fra røde land for et par uker siden iallfall. Det største smitteutbruddet skyldes brudd på karanteneregler på Hurtigruta. Og bryllup og utesteder i Østfold. Hadde man overholdt karanteneregler og overholdt basale smitteverntiltak som avstand og hygiene, ville det vært svært få problemer med at endel dro til grønne land.

Det jeg reagerer på er at man peker på grupper som ikke har bidratt til økt smitte og sørger for en ganske aggressivt stemning mot dem, mens man i mindre grad omtaler de som har bidratt til økt smitte og sågar understreker at man ikke må shame disse.

Folk som reiser til røde land, bryter karantenereglene og i tillegg bryter andre smittevernsregler fortjener faktisk en god dose med dritt. De er idioter på et helt annet nivå enn studenter som drikker øl i parken.

Alle oppblussingene har vært knyttet til folk som har vært i utlandet for så å komme hjem og oppført seg idiotisk.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 14:43)

DavidSkruiz

Innlegg: 9297
DavidSkruiz
19.08.20 14:42
Solvgutt1: Det vil alltid være folk som bryter smittevernsreglene, som gir oppblussing her og der. Men befolkningen og tiltaksapparatet totalt sett er såpass bra at det ikke får store konsekvenser.

Det er vel det som også er målet vårt, og på det nivået vi vil være, og vi har lykkes bra så langt.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 14:42)

justanothername

Innlegg: 15369
justanothername
19.08.20 14:44
Amnon: Nå var poenget mitt (hvis du siktet til meg) nettopp at viruset ikke lar seg eliminiere, garantert ikke globalt og sannsynligvis ikke lokalt i et land heller. NZ gikk 2-3(?) måneder uten smittetilfeller, allikevel blusset det plustelig opp igjen. Men de har selvfølgelig ikke mistet kontroll, dog tror jeg isolasjon for å holde "0" smitte selv i NZ koster for mye på sikt.

102 dager, og det var visst muligens et karantenebrudd.


Men ja, det viser hvordan man bare må ta tak i feil som gjøres og korrigere dem med en gang, og ikke bare si "det er umulig".


Men de er jo ikke isolert. Varer og gods kommer inn og ut, og folk kommer ut og etterhvert inn, de må bare sitte ut karantenetiden.


Noe som ikke er et stort offer for enkeltpersonene det gjelder når man tenker på at det for befolkningen generellt betyr at de kan leve normalt.

DavidSkruiz

Innlegg: 9297
DavidSkruiz
19.08.20 14:45
Solvgutt1: Det jeg reagerer på er at man peker på grupper som ikke har bidratt til økt smitte og sørger for en ganske aggressivt stemning mot dem, mens man i mindre grad omtaler de som har bidratt til økt smitte og sågar understreker at man ikke må shame disse.

Jeg er av den oppfatning av at det er de reisende som innfører smitte, mens det er de uansvarlige sosiale partyløvene som kan være en fare for å bidra til smittespredning når først smitten har kommet inn i landet igjen etter sommeren. Da kan smitten raskt eskalere skulle man tro.

Den minimale smitte som vi hadde før sommerferien var så mikroskopisk at det var mulig å være uansvarlig på den tiden? Det er spørsmålet i mitt hode. Sagt på en annen måte.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 14:49)

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
19.08.20 14:47
justanothername: 102 dager, og det var visst muligens et karantenebrudd.
Men ja, det viser hvordan man bare må ta tak i feil som gjøres og korrigere dem med en gang, og ikke bare si "det er umulig".

Det er ganske perfekt, finnes neppe et bedre eksempel som beviser hvorfor jeg har rett i argumentasjonsrekka mi fra tidligere innlegg. I NZ hadde de ingen kjente saker, allikevel popper det opp noe etter flere måneder. Sannsynligvis på grunn av en menneskelig faktor av typen jeg har vært inne på. Tenk deg dette i større skala i et land som ikke er isolert av hav og som er dønn avhengig av verden rundt økonomisk. I praksis umulig.

Jeg sier ikke "det er umulig" uten å underbygge det slik du prøver å få det til å fremstå. Jeg argumenterer for hvorfor det er urealistisk og ikke gir kost/nytte-verdi. Det er du som bruker flosklen som et slags motargument.

(Innlegget ble redigert 19.08.20 14:53)

Solvgutt1

Innlegg: 18447
Solvgutt1
19.08.20 14:49
DavidSkruiz: Jeg er av den oppfatning av at det er de reisende som innfører smitte, mens det er de uansvarlige sosiale partyløvene som kan være en fare for å bidra til smittespredning når først smitten har kommet inn i landet igjen etter sommeren. Da kan smitten raskt eskalere skulle man tro.

Disse faddersamlingene som det har blitt reagert så sterkt på, blant annet fra politikere som har kritisert samlinger i parken blant annet, har overhodet ikke vært så uansvarlige som en skulle tro og det viser seg jo nå at de ikke har bidratt til noen smittespredning i det hele tatt. Oppblussingene har nesten utelukkende vært knyttet til uansvarlige utenlandsfarere, samt noen fester blant ungdom på Oslo Vest. 

DavidSkruiz

Innlegg: 9297
DavidSkruiz
19.08.20 14:54
Solvgutt1: Disse faddersamlingene som det har blitt reagert så sterkt på, blant annet fra politikere som har kritisert samlinger i parken blant annet, har overhodet ikke vært så uansvarlige som en skulle tro og det viser seg jo nå at de ikke har bidratt til noen smittespredning i det hele tatt. Oppblussingene har nesten utelukkende vært knyttet til uansvarlige utenlandsfarere, samt noen fester blant ungdom på Oslo Vest.

Egentlig enig. men jeg er muligens enda mer redd for disse festene hvor enn de måtte være.

KongOlav2

Innlegg: 42693
KongOlav2
19.08.20 15:00
Solvgutt1: Det jeg reagerer på er at man peker på grupper som ikke har bidratt til økt smitte og sørger for en ganske aggressivt stemning mot dem, mens man i mindre grad omtaler de som har bidratt til økt smitte og sågar understreker at man ikke må shame disse. Folk som reiser til røde land, bryter karantenereglene og i tillegg bryter andre smittevernsregler fortjener faktisk en god dose med dritt. De er idioter på et helt annet nivå enn studenter som drikker øl i parken. Alle oppblussingene har vært knyttet til folk som har vært i utlandet for så å komme hjem og oppført seg idiotisk.

Jeg har aldri rettet en generell pekefinger mot en enkel gruppe. Det er det andre som har gjort. Spesielt mot alle utenlansreisende (til grønne land) som en homogen gruppe eller studenter som en gruppe. 

Rainmaker

Innlegg: 56571
Rainmaker
19.08.20 15:01
DavidSkruiz: Den minimale smitte som vi hadde før sommerferien var så mikroskopisk at det var mulig å være uansvarlig på den tiden?

Mitt inntrykk er at svaret på det spørsmålet vil være "ja"

daskedusken

Innlegg: 5677
daskedusken
19.08.20 15:13
William_S3: Dagbladet aka Skremmebladet med nytt debattinnlegg av munnbindtilhengere   denne gang av Gunnar Hasle og en lærer.

Hehe dummeste jeg har lest. Snakk om å skyte spurv med kanon. Hva med å ha samtlige barn i full smitteverndrakt fra fødselen av? Da kan de gå gjennom livet uten risiko. De bør også låses inne på polstrede eneceller når de ikke er på skolen, for å unngå skader.

fazz

Innlegg: 27358
fazz
19.08.20 15:18
daskedusken: Hehe dummeste jeg har lest. Snakk om å skyte spurv med kanon. Hva med å ha samtlige barn i full smitteverndrakt fra fødselen av? Da kan de gå gjennom livet uten risiko. De bør også låses inne på polstrede eneceller når de ikke er på skolen, for å unngå skader.

>>> Helt klart, det er ikke noe i mellom. Hvorfor ikke bare droppe å bruke barnesete i bil, men heller låse dem inn på ett rom for å unngå skader? For å innføre enkle tiltak for å beskytte er jo ikke noe som blir gjort, hva blir det neste? hjelm når en sykler? HA! eller hva om en skulle begynne å lage lekeplassene tryggere? Bare tull... Lås dem nede i kjelleren.

William_S3

Innlegg: 9036
William_S3
19.08.20 15:20
daskedusken: Hehe dummeste jeg har lest. Snakk om å skyte spurv med kanon. Hva med å ha samtlige barn i full smitteverndrakt fra fødselen av? Da kan de gå gjennom livet uten risiko. De bør også låses inne på polstrede eneceller når de ikke er på skolen, for å unngå skader.

De har ikke bare skutt spurven med kanon i innlegget, men kanskje mer å skyte spurv med atombombe. 

justanothername

Innlegg: 15369
justanothername
19.08.20 15:22
Amnon: Det er ganske perfekt, finnes neppe et bedre eksempel som beviser hvorfor jeg har rett i argumentasjonsrekka mi fra tidligere innlegg. I NZ hadde de ingen kjente saker, allikevel popper det opp noe etter flere måneder. Sannsynligvis på grunn av en menneskelig faktor av typen jeg har vært inne på.

Nei, det poppet ikke opp noe på New Zealand som hadde ligget der. Det kom inn noe utenfra. Slikt kan man stoppe nesten 100% effektivt, for så å ta hånd om avvik.

 

The earliest case to date is a worker at Americold who first become sick on 31 July.

"It's the earliest sign of the re-emergence."

The source was still not clear, Ardern said, but genome sequencing "suggests it is not a case of the virus being dormant or of a burning ember in our community, it appears to be new to New Zealand".

https://www.rnz.co.nz/news/national/423569/auckland-lockdown-to-continue-for-12-more-days

 

(Innlegget ble redigert 19.08.20 15:25)

justanothername

Innlegg: 15369
justanothername
19.08.20 15:33
Amnon: Jeg sier ikke "det er umulig" uten å underbygge det slik du prøver å få det til å fremstå. Jeg argumenterer for hvorfor det er urealistisk og ikke gir kost/nytte-verdi. Det er du som bruker flosklen som et slags motargument.

Kost/nytte-verdi vurderingene er vel noe som har gjort denne pandemien så stor som den er. F.eks. i Nord-Italia (der det var industriforeningen som "vant" med sine argumenter i begynnelsen) og i Tyrol, der man jo har en kort sesong å tjene mesteparten av pengene sine på, og derfor måtte skjule at folk var syke, og bare håpe at det gikk bra, men mest av alt i Wuhan der lokale myndigheter forsøkte å skjule det så lenge det gikk.


Virker som om kosten kom uansett, bare for flere, i et større område, hele verden faktisk. Og til hvilken nytte?


 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg