Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
William_S3

Innlegg: 9187
William_S3
21.08.20 09:29
KingKongHalvor: Lurer på hvor lenge de skal fortsette å skape unødvendig frykt.

DU kan banne på om det kommer enda en bitteliten oppblomstring et sted  så er de ute og spår dommedag. Det er uansett  tydelig at folk skjerpa seg da denne oppblomstringa kom og kurven er på ny flatet ut. Fadderfester eller ei. Så det gnålet om at folk flest ikke overholder reglene er egentlig ikke sant. Man kan uansett aldri forvente 100% lydighet - det hadde ikke vært behov for politi og fengsel om alle innordna seg. 

Bagley-Towns

Innlegg: 1704
Bagley-Towns
21.08.20 09:31

Det normale er at man lever og tilpasser seg etter de forholdene som er. Ting er ikke statiske, selv om veldig mange tror at normalen skal være å kunne dra på grisefest i Spania, ut på byen å drikke hver helg eller harryhandel i Sverige. Dette er alle ting som ikke var normale, så for å bli normale ting i en liten tidsperiode, til så å ikke være normalt lengre. 


Det som er normalt nå er lite, eller ingen reisevirksomhet. Arbeidskraft som før trengtes i reiselivsnæringen, må forflyttes til mer bærekraftige næringer. Håndvask og avstand er det som er det normale. Munnbind er trolig på vei til å bli normalt det også. Det normale er at vi gjør dette fordi viruset finnes, og slik er det. Ting er i flyt hele tiden.


 


 

basillen

Innlegg: 1813
basillen
21.08.20 09:49
Bagley-Towns: Arbeidskraft som før trengtes i reiselivsnæringen, må forflyttes til mer bærekraftige næringer.

Ja, det er så lett å si slike ting, men å gjennomføre det i praksis...

daniekr

Innlegg: 6229
daniekr
21.08.20 09:50
Bagley-Towns: Munnbind er trolig på vei til å bli normalt det også.

Det muligens minst faglige tiltaket hittil. Koblet med skjenkestopp.

basillen

Innlegg: 1813
basillen
21.08.20 09:51
justanothername: Sverige har endt opp med en skyve på bølgen (flate ut kurven) strategi ettersom "flokkimmunitet på en til to måneder" viste seg å ikke være basert på virkeligheten, men det har kostet mye økonomisk og ikke minst i menneskeliv.

Jeg har ikke fått inntrykk av at Sverige gjør noe spesielt annerledes nå sammenlignet med hva de gjorde i mars/april. Unntaket er vel at de er mye mer forsiktig med smittevern rundt gamlehjem. Men gjennom hele perioden har skoler, restauranter, frisører, etc. vært åpne. Det har heller ikke vært krav om at folk skal gå med munnbind. Folk har blitt anmodet om å ta sosial distansering på alvor og jobbe hjemme hvis de kan, men slik har det vært siden starten av.

Så Sverige gjør egentlig ikke så mye annerledes nå enn hva de har gjort gjennom hele pandemien. Likevel er dødstallene nå svært, svært lave.

(Innlegget ble redigert 21.08.20 09:52)

William_S3

Innlegg: 9187
William_S3
21.08.20 09:52
daniekr: Det muligens minst faglige tiltaket hittil. Koblet med skjenkestopp.

At munnbind har en effekt er det ingen tvil om. Men for at det skal ha en effekt må det brukes riktig, dvs ikke på og av med det samme munnbindet osv. Vask hendene før det tas på osv. Og folk flest bruker det faktisk ikke korrekt. Det er også litt av psykologien at folk gir mer faen så fort munnbindet er på. Så like greit å la være for den allmenne befolkningen og la munnbindet være noe helsevesenet (som faktisk jobber med reelt smittede personer) bruker. Ingen sykepleiere jeg kjenner bruker munnbind utenom jobben. Nå kjenner jeg ingen tannleger personlig heller men tviler på at tannleger flest har på munnbind når de ikke er på jobb. 

(Innlegget ble redigert 21.08.20 09:55)

fotballidiot2

Innlegg: 24331
fotballidiot2
21.08.20 09:55
basillen: Jeg har ikke fått inntrykk av at Sverige gjør noe spesielt annerledes nå sammenlignet med hva de gjorde i mars/april. Unntaket er vel at de er mye mer forsiktig med smittevern rundt gamlehjem.

De har vel faktisk gått lengre enn Norge på mange områder. Det er vel fortsatt en grense på 50 på arrangementer. De har jo faktisk også forbud om besøk på sykehjem. Det gjelder vel ikke i Norge lengre?

daniekr

Innlegg: 6229
daniekr
21.08.20 09:56

Folk flest bruker det ikke riktig, de bruker det sporadisk, de bruker feil type munnbind, for ikke å glemme hovedsaken at sjansen for å møte på en smittet person er på lotterinivå, noe som gjør hele tiltaket totalt unødvendig i en kost/nytte sammenheng, men svært virkningsfullt i en politisk sammenheng, og der ligger nok hunden begravet.

(Innlegget ble redigert 21.08.20 09:57)

justanothername

Innlegg: 15384
justanothername
21.08.20 09:59
William_S3: At munnbind har en effekt er det ingen tvil om. Men for at det skal ha en effekt må det brukes riktig, dvs ikke på og av med det samme munnbindet osv. Vask hendene før det tas på osv. Og folk flest bruker det faktisk ikke korrekt.

Men det har jo effekt også om det ikke er 100%, og om den bare er f.eks. 50% på befolkningsnivå, så betyr det en halvering av problemet.


Og om de allikevel blir smittet, hvis det betyr at viruslasten blir mindre slik at du blir mindre syk[1] (kanskje til og med ikke har symptomer) så er jo det en gevinst for deg selv.


Og å bare si at folk ikke bruker det korrekt og så gå ut fra at de ikke klarer å lære å bli bedre, er vel å undervurdere folks evner (vel, det er alltids noen...).


Man må vel ikke være asiat for å klare å lære?


 


--


1. https://theconversation.com/cloth-masks-do-protect-the-wearer-breathing-in-less-coronavirus-means-you-get-less-sick-143726

justanothername

Innlegg: 15384
justanothername
21.08.20 10:03
fotballidiot2: De har jo faktisk også forbud om besøk på sykehjem.

De kom jo på det etterhvert ja, at skrivebordsplanen deres om å la viruset sveipe igjennom befolkningen for å oppnå flokkimmunitet på en til to måneder mens man beskyttet de gamle og utsatte, faktisk innebar at de måtte gjøre det også.


Synd det tok så lang tid før de kom på det.


https://www.svt.se/nyheter/inrikes/annika-linde


Annika Linde var Sveriges statsepidemiolog mellan 2005 och 2013 och är numera ledamot i regionfullmäktige i Stockholm för Liberalerna.


Hon såg till en början positivt på Folkhälsomyndighetens hantering av coronaviruset, men började omvärdera den svenska strategin i takt med att smittan fick spridning i äldreomsorgen.


– Det fanns ingen strategi alls för äldrevården har jag förstått efterhand. Jag förstår inte hur man kunde stå och säga att beredskapen var god när den i själva verket är usel, säger hon.

glitteringprizes

Innlegg: 3954
glitteringprizes
21.08.20 10:14
fotballidiot2: De har jo faktisk også forbud om besøk på sykehjem.

I Skåne var det forbudt allerede i første uka av mars. Muligens også i andre deler av Sverige som jeg ikke kjenner så godt.

pfrog567

Innlegg: 18735
pfrog567
21.08.20 10:18
fotballidiot2: Men jo mer mer kunnskap man har om de faktiske forhold jo mer meningsberettiget er man.

Som Gunhild Nyborg, Bjørg M. Andersen, Tegnell osv mener du? Vel, vel..

justanothername

Innlegg: 15384
justanothername
21.08.20 10:19
basillen: Jeg har ikke fått inntrykk av at Sverige gjør noe spesielt annerledes nå sammenlignet med hva de gjorde i mars/april. Unntaket er vel at de er mye mer forsiktig med smittevern rundt gamlehjem. Men gjennom hele perioden har skoler, restauranter, frisører, etc. vært åpne. Det har heller ikke vært krav om at folk skal gå med munnbind. Folk har blitt anmodet om å ta sosial distansering på alvor og jobbe hjemme hvis de kan, men slik har det vært siden starten av.

De stengte vel (dvs det har form som en rekommandering) skoler for de eldre, mens de lot det være åpent for de yngre, med begrunnelsen at foreldrene jo trenger å være på jobb og ikke kunne være hjemme for å ta seg av barna.


(Vi ser også fra emailene fra FHM som ble begjært ut at de opprinnelig også ønsket å ha disse skolene oppe for å drive smitten slik at man raskere oppnådde flokkimmunitet) 

daniekr

Innlegg: 6229
daniekr
21.08.20 10:20

Det er vel ikke kunnskapen det står på i mange av disse tilfellene, men overblikk og verdivalg, kort og langsiktighet, og så videre.


For mange ser ikke skogen for bare trær i mine øyne. 

basillen

Innlegg: 1813
basillen
21.08.20 10:23
fotballidiot2: De har vel faktisk gått lengre enn Norge på mange områder. Det er vel fortsatt en grense på 50 på arrangementer. De har jo faktisk også forbud om besøk på sykehjem. Det gjelder vel ikke i Norge lengre?

Jeg får inntrykk av at det ikke er vanlig med forsamlinger med flere enn 50 personer i Norge heller. De fleste arrangementer jeg har vært på har faktisk hatt en grense på 20 personer.


Jeg poengterte jo også i mitt innlegg at man i Sverige nå tar mye mer hensyn til smittevern rundt sykehjem.


Poenget mitt er at Sverige likevel ikke gjør så veldig mye annerledes i samfunnet forøvrig enn hva de gjorde i mars/april. Likevel har de nå svært oppløftende tall, og ting tyder på at pandemien gradvis er i ferd med å gå over (i hvert fall hvis man ser på worldometer). Så dette tyder på at det som absolutt har mest å si er nettopp å beskytte de eldre/utsatte.

justanothername

Innlegg: 15384
justanothername
21.08.20 10:33
basillen: Poenget mitt er at Sverige likevel ikke gjør så veldig mye annerledes i samfunnet forøvrig enn hva de gjorde i mars/april. Likevel har de nå svært oppløftende tall, og ting tyder på at pandemien gradvis er i ferd med å gå over (i hvert fall hvis man ser på worldometer). Så dette tyder på at det som absolutt har mest å si er nettopp å beskytte de eldre/utsatte.

Det hjelper selvfølgelig på dødstallene å isolere de som har størst sjanse for å dø, men er det riktig å fokusere bare på de som dør?

Og de har altså ti ganger så mange døde som oss, så "oppløftende tall" nå er jo relativt til "dårlige tall" før.

(Innlegget ble redigert 21.08.20 10:34)

William_S3

Innlegg: 9187
William_S3
21.08.20 10:36
justanothername: en det har jo effekt også om det ikke er 100%, og om den bare er f.eks. 50% på befolkningsnivå, så betyr det en halvering av problemet.
Og om de allikevel blir smittet, hvis det betyr at viruslasten blir mindre slik at du blir mindre syk[1] (kanskje til og med ikke har symptomer) så er jo det en gevinst for deg selv.
Og å bare si at folk ikke bruker det korrekt og så gå ut fra at de ikke klarer å lære å bli bedre, er vel å undervurdere folks evner (vel, det er alltids noen...).

At det er munnbind som utgjør den store forskjellen i Asia er ytterst tvilsomt. Sør Korea overvåker jo tidvis egen befolkning og tvunget dem til å installere apper. Karantenebrytere blir sendt rett til egne karanteneleire. 

LOB

Innlegg: 658
LOB
21.08.20 10:39
fotballidiot2: De har vel faktisk gått lengre enn Norge på mange områder. Det er vel fortsatt en grense på 50 på arrangementer. De har jo faktisk også forbud om besøk på sykehjem. Det gjelder vel ikke i Norge lengre?

Noe er strengere i Sverige imens det meste er strengere i Norge. Svensk barn og ungdom har levd et relativt normalt liv det siste halvåret med "uregulert" vennskap (jf. norsk "koronavenn"), vanlig  idretts-trening og helt vanlig skolegang. Den største forskjellen er dog stemningleiet i landet. I Norge er det en opp hauset og stresset stemning der medier og almenhet er i harnisk og leter med lys og lykt etter noen å stemple som usolidarisk. Det er noe passivt aggressivt med denne "store dugnaden". I Sverige diskuteres strategi og politikk og man fokuserer ikke på å påføre skam til dem som uheldigvis har blitt smittet.  


 


   

basillen

Innlegg: 1813
basillen
21.08.20 10:42
justanothername: Det hjelper selvfølgelig på dødstallene å isolere de som har størst sjanse for å dø, men er det riktig å fokusere bare på de som dør? Og de har altså ti ganger så mange døde som oss, så "oppløftende tall" nå er jo relativt til "dårlige tall" før.

Vet ikke helt hva som er poenget med den første setningen din her. Det jeg ville frem til var at Sverige egentlig ikke har implementert noen særlig strenge tiltak i samfunnet (bortsett fra smittevern på gamlehjem) sammenlignet med mars/april, og likevel er trenden positiv. Hvis man lytter til en del av hysterikerne i Dagbladet (Andersen & Co) så skulle man trodd at slik Sverige har holdt på så skulle samtlige innbyggere blitt smittet, og man skulle hatt hundretusen dødsfall.

Når jeg skrev "oppløftende tall" så mente jeg selvsagt at antallet registrerte smittede, sykehusinnleggelser og døde har gått kraftig ned selv uten veldig inngripende tiltak.

Det er jo ingen tvil om at Sverige likevel har stygge tall nettopp fordi de fullstendig sviktet i å beskytte de eldre og utsatte tidlig i pandemien.

(Innlegget ble redigert 21.08.20 10:45)

fotballidiot2

Innlegg: 24331
fotballidiot2
21.08.20 10:50
basillen: Likevel har de nå svært oppløftende tall, og ting tyder på at pandemien gradvis er i ferd med å gå over (i hvert fall hvis man ser på worldometer

Veldig oppløftende tall i forhold til utviklingen på antall døde og intensivpasienter, men fortsatt "mye" smitte. (Det är 399 nya bekräftade fall i går) Worldometer stemmer ikke med de daglige de tall som meldes inn fra folkehalsmyndighetene. Vet ikke om det har noe med etterslep å gjøre?

Men om smitten ikke medfører økt sykehusinnleggelse og døde er det jo ikke noe stort problem. Men det finnes jo de epedimiologene i Sverige som frykter en ny runde. Forhåpentligvis tar de feil.

Ser "bra" ut i Sverige og virker heldigvis som det kommer til å gå mye bedre enn det kunne se ut som i April/Mai.

(Innlegget ble redigert 21.08.20 10:51)

DennisB

Innlegg: 16414
DennisB
21.08.20 10:53
justanothername: Men det har jo effekt også om det ikke er 100%, og om den bare er f.eks. 50% på befolkningsnivå, så betyr det en halvering av problemet.
Og om de allikevel blir smittet, hvis det betyr at viruslasten blir mindre slik at du blir mindre syk[1] (kanskje til og med ikke har symptomer) så er jo det en gevinst for deg selv.
Og å bare si at folk ikke bruker det korrekt og så gå ut fra at de ikke klarer å lære å bli bedre, er vel å undervurdere folks evner (vel, det er alltids noen...).
Man må vel ikke være asiat for å klare å lære?
 
--
1. https://theconversation.com/cloth-masks-do-protect-the-wearer-breathing-in-less-coronavirus-means-you-get-less-sick-143726

Jeg tror folk undervurderer det du linker til her, nemlig at graden av hvor syk du blir, kan skyldes mengden av smitte du har fått i deg. All reduksjon av smitte kan være livsviktig for deg selv, satt på spissen.

 

Jeg er ikke i tvil om at et belastet sykehus, hvor smitten henger i gangene, i veggene, og det florerer av svært syke mennesker, kan gjøre vondt verre for de som er smittet. Vi så hvordan mennesker på sykehusene i bl.a. Italia døde i starten av pandemien. Alle mine egne uker innlagt, styrker også den teorien. 

 

Så det å bruke munnbind for å redusere en eventuelll smitte du pådrar deg, eller påfører andre, er viktig på utsatte steder hvor distanse ikke lar seg gjennomføre i praksis, og der hvor smitten er overhengende. Da tenker jeg kanskje ikke på Norge pr. i dag, men det er selvsagt flott å være føre var der også.

 

Det å bruke munnbind har sin definitive misjon, det er jeg, og alle asiater med meg, ikke det minste i tvil om. Ingenting er 100% effektivt selvsagt, men det vet man jo. Det er ikke noe nytt. Men i land som sliter, ville jeg ha tatt bare 20-50% effektivitet, framfor ingenting i det hele tatt.

 

Dette med å bruke dem 100% riktig er fryktelig medieoppblåst, og et veldig godt forsøk på å finne opp grunner for å slippe å bruke dem. Jeg forstår ikke denne aversjonen mot munnbind, og denne misforståtte holdningen om at det må brukes "kirurgisk" riktig, eller ikke i det hele tatt. Fortell det til en asiat, og han vil le av deg.

 

Munnbind kan være alt fra noe du lager selv, et skjerf eller de du kjøper i butikkene. De kan brukes igjen, de aller fleste kan vaskes etc. Det er ingen steder i Asia forbundet med et problem å hekte av bindet når man spiser, for så å sette det på igjen etterpå. Har aldri hørt om problemer med det før jeg leser VGD.. Go figure.

 

Det sagt, jeg ser heller ikke behovet for å bruke munnbind i Norge nå, bortsett fra for de som vil være bedre beskyttet i nærkontakt med andre. Eller beskytte andre mot seg selv. F.eks under kollektivtransport vil det aldri bli feil, slik situasjonen ser ut verden over nå.

(Innlegget ble redigert 21.08.20 11:00)

DennisB

Innlegg: 16414
DennisB
21.08.20 10:56
William_S3: At det er munnbind som utgjør den store forskjellen i Asia er ytterst tvilsomt. Sør Korea overvåker jo tidvis egen befolkning og tvunget dem til å installere apper. Karantenebrytere blir sendt rett til egne karanteneleire.

Asia er så mye, mye mer enn Sør-Korea. Ikke tro at det finnes sporingsapper for folk i de aller flest landene, som tilsammen kan ha halvparten av jordas befolkning.

(Innlegget ble redigert 21.08.20 10:57)

basillen

Innlegg: 1813
basillen
21.08.20 10:56
fotballidiot2: Veldig oppløftende tall i forhold til utviklingen på antall døde og intensivpasienter, men fortsatt "mye" smitte. (Det är 399 nya bekräftade fall i går) Worldometer stemmer ikke med de daglige de tall som meldes inn fra folkehalsmyndighetene. Vet ikke om det har noe med etterslep å gjøre?

Ja, jeg er klar over at worldometer nok ikke er 100% eksakt, men tallene her gir likevel en god indikasjon på trender.


Du har helt rett at Sverige fortsatt registrerer mye smitte, men, som du nevner, hvis ikke man før økning i sykehusinnleggelser/dødsfall så er kanskje dette ikke så farlig (med forbehold at de som smittes ikke får langvarige senskader selvsagt - dette mener jeg det trengs mer forskning på).


 

William_S3

Innlegg: 9187
William_S3
21.08.20 10:57
DennisB: Asia er så mye, mye mer enn Sør-Korea. Ikke tro at det finnes sporingsapper i de aller flest landene, som tilsammen har mer enn halvparten av jordas befolkning.

Det er klar over men også blant de landene finner vi jo Kina som jo er et autoritært diktatur som kan gjøre hva som helst mot sin egen befolkning.

MacanT

Innlegg: 14143
MacanT
21.08.20 11:06
William_S3: Da var vi nede på 30 talls nye smittede i går. Og det uten alle tiltakene som Bjørg Marit Andersen et al etterlyser. VG sin nål er nå tilbake på flat trend.

Det var bra, ser ut som tiltaket med å kutte ned litt på alkoholserveringen fungerte etter hensikten.

William_S3

Innlegg: 9187
William_S3
21.08.20 11:21
MacanT: Det var bra, ser ut som tiltaket med å kutte ned litt på alkoholserveringen fungerte etter hensikten.

Det er man ingen grunn til å konkludere med for å være helt ærlig. Mer symboltiltak det der. 

DennisB

Innlegg: 16414
DennisB
21.08.20 11:22
William_S3: Det er klar over men også blant de landene finner vi jo Kina som jo er et autoritært diktatur som kan gjøre hva som helst mot sin egen befolkning.

Ja. Selv om jeg har en kinesisk venn (som for øvrig ikke har en sporingsapp), er jeg i stor tvil om at dette regimet noen gang vil bli "som andre" i verden. Jeg har inntrykk av at befolkningen lider av dette, men i Kina blir man fort straffeforfulgt om man står opp med sine meninger.

 

Ikke helt off topic, men jeg ble for et tiår siden kjent med en av de kinesiske hovedmennene bak studentdemonstrasjonen på Den himmelske freds plass i Beijing i1989. Jeg møtte han på IDC (Immigration Detention Center) i Bangkok, og fikk høre hele historien hans. Han hadde sittet mer enn 10 år i dette fengselet i Bangkok, i det samme rommet, fordi ingen ville overta ansvaret for han (UN jobbet med saken i mange år, men ingen ville stå opp mot en stormakt som Kina, som hadde etterlyst mannen).

 

Han fortalte at han måtte flykte fra Kina, og var etterlyst for sin deltagelse i den fredelig demonstrasjonen. Flere av hans familiemedlemmer ble arrestert og kom aldri til rette igjen, antatt døde, så han flyktet over til Laos, og senere snek seg inn i Thailand. Litt senere ble han arrestert, og har sittet i fengsel siden. Thailand nektet å utlevere han, av frykt for at han ville bli henrettet i sitt hjemland.

 

Denne kinesiske mannen spurte om jeg kunne sende en søknad på hans vegne til norske myndigheter, slik at han endelig ville få et land å bo i. Det gjorde jeg, men fikk aldri svar på min henvendelse. Jeg antar at ingen nasjoner ønsket å legge seg ut mot stormakten Kina, og gi denne mannen oppholdstillatelse. Jeg tror han sitter på samme sted i dag, om ikke UN endelig har funnet en løsning.

 

Så ja, jeg forstår absolutt hva du mener. Dette er Kina for meg også, men jeg har derimot respekt for den jevne kineser, etter å ha blitt kjent med et par av dem. Oppegående, hardtarbeidende og høflige mennesker, som ønsker å integreres med resten av verden.

(Innlegget ble redigert 21.08.20 11:30)

pfrog567

Innlegg: 18735
pfrog567
21.08.20 11:30
MacanT: Det var bra, ser ut som tiltaket med å kutte ned litt på alkoholserveringen fungerte etter hensikten.

Eller at folk ikke reiser til utlandet nå som de fleste er ferdig med ferien. Slik som disse tullingene fra Bodø som reiste til Polen, enda den ene fikk vite at han var testet positiv samme dag som de reiste ned dit, og den andre testet positiv fjerde dagen på turen og sitter nå isolert på et polsk sykehus. Og dette var såkalt voksne folk godt over 50 år.. I tillegg så var det en annen smittet nordmann som rømte fra et polsk sykehus og ble arrestert på vei til Slovenia.. Hva faen feiler det folk?

(Innlegget ble redigert 21.08.20 11:33)

LOB

Innlegg: 658
LOB
21.08.20 11:41
DennisB: ette er Kina for meg også, men jeg har derimot respekt for den jevne kineser, etter å ha blitt kjent med et par av dem. Oppegående, hardtarbeidende og høflig folk, som ønsker å integreres med resten av verden.

Men dessverre en kultur der folk er over gjennomsnittet lette å styre i autoritær retting. Noe som kan ha sammenheng med at kulturen er formet av årtusen av risdyrkning som stiller krav på en type kollektivisme som annen jordbruk ikke gjør. Uansett, interessant opplevelse i Bangkok...  

fazz

Innlegg: 27401
fazz
21.08.20 11:43
pfrog567: Hva faen feiler det folk?

COVID-19 tydeligvis ;)

Klikk for å gå tilbake til toppen