Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
justanothername

Innlegg: 15455
justanothername
21.08.20 21:44
ehall: Haha, bare vær naiv du, skal ikke nekte deg det. Eller er det bare at du vet lite om meningsmålinger? Det er utrolig mange måter man kan stille et spørsmål om en sak, som etter sigende alltid gir et riktig svar. Men som ikke blir det samme.

Det med å stille spørsmål på forskjellige måter skjønner jeg, men det var ikke det jeg spurte deg om.


Mener du de har en spesifikk agenda her? Hvorfor skulle de stille spørsmål på en bestemt måte, og hva tror du den bestemte måten er, og hvorfor?

justanothername

Innlegg: 15455
justanothername
21.08.20 21:51
Tullekoppen: Kanskje burde WHO vært klarere på hvordan man skal telle dette, men så vet vi også at det er svært mange land i verden som enten ikke vil eller ikke har kapasitet til å ha oversikt.

WHO har vel retningslinjer som landene anmodes om å følge[1],  i hvert fall når de rapporterer til WHO, men mulig mange land har vel "sånn gjør vi her fordi sånn har vi alltid gjort det" holdninger. Og WHO har vel ikke myndighet til å kreve endringer i landenes egen interne metoder, ellers?

 

--

1. Muligens dette: https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-mortality-reporting-2020-1

(Innlegget ble redigert 21.08.20 21:54)

ehall

Innlegg: 22909
ehall
21.08.20 22:05
justanothername: Mener du de har en spesifikk agenda her? Hvorfor skulle de stille spørsmål på en bestemt måte, og hva tror du den bestemte måten er, og hvorfor?

De får en bestilling fra de som skal ha dette i avisa, eller de lager en som de tror befolkingen vil ha (som deg). Motiver kan være så mangt. Det er også meningsmålinger vi aldri ser for de som har bestilt de, ikke liker resultatet så de graver det ned i en skuff.

ehall

Innlegg: 22909
ehall
21.08.20 22:11
daniekr: Vestvågøy kommune opphever hysterisk karantenetiltak

Det er mange maktkåte lokale politikere og byråkrater som har vist seg det siste halve året. De ser sitt snitt til å leke diktatorer. Nyord finner de også på "selvpålagt karantene", er jo bare ordkløyveri. Kommunen ber folk gå i karantene er tvang og ikke noe man velger selv.

justanothername

Innlegg: 15455
justanothername
21.08.20 22:19
ehall: Det er mange maktkåte lokale politikere og byråkrater som har vist seg det siste halve året. De ser sitt snitt til å leke diktatorer. Nyord finner de også på "selvpålagt karantene", er jo bare ordkløyveri. Kommunen ber folk gå i karantene er tvang og ikke noe man velger selv.

Logikk på høyt nivå dette....


Men, det er jo fredags kveld.

justanothername

Innlegg: 15455
justanothername
21.08.20 22:20
ehall: De får en bestilling fra de som skal ha dette i avisa

Så hvem har bestillt denne?

KingKongHalvor

Innlegg: 54971
KingKongHalvor
21.08.20 22:25

Arveka


» Det kalles beredskapsplanlegging»


Ja, og der traff jo Oslo ganske bra nå etter ferien, snakk om å tryne skikkelig. 


Men det jeg var mest «ute etter» er disse som spår katastrofe hver gang man åpner opp noe. Og de driter seg ut hver gang, likevel får de spalteplass. Og mitt poeng var at jeg ikke kunne forstå hvorfor dommedagsprofetene skulle være mer meningsberettiget enn deg og meg, bare fordi de har mer kunnskap. 

Carcassonne

Innlegg: 56
Carcassonne
21.08.20 22:42

Slapp av nå justan ....

(Innlegget ble redigert 21.08.20 22:43)

justanothername

Innlegg: 15455
justanothername
21.08.20 22:50
KingKongHalvor: Men det jeg var mest «ute etter» er disse som spår katastrofe hver gang man åpner opp noe. Og de driter seg ut hver gang, likevel får de spalteplass. Og mitt poeng var at jeg ikke kunne forstå hvorfor dommedagsprofetene skulle være mer meningsberettiget enn deg og meg, bare fordi de har mer kunnskap.

Tror egentlig du tenker litt feil på disse "dommedagsprofetene". Nå er det jo mange varianter, men de jeg tenker på er utdannede oppegående folk (altså de som man kan regne med får spalteplass, f.eks) og det de sier er jo ikke hvordan det kommer til å bli, men hva som kan skje om man ikke gjør noe. Og selvfølgelig gjør man ikke ingenting ettersom folk faktisk kan se hva skjedde i Wuhan og i Nord-Italia, så det kommer jo aldri til å skje her, fordi folk flest er jo ikke idioter. Men det er nyttig allikevel med worst-case scenarioer for å se hvor man ikke skal gå.

Å så se på det som en spådom om hva som kom til å skje uansett, og kritisere dem for at det ikke skjedde, blir jo feil, 

Forøvrig, om alle hypotetisk sett hadde trodd på dommedagsprofetene og worst-case scenarioet og fått "panikk", og gjort alt som kunne gjøres, isolert seg i...  la oss si 11 uker, så hadde vi nok vært ferdige med pandemien nå, og hadde kunnet være frie.

Slik: https://edition.cnn.com/2020/08/18/asia/wuhan-water-park-party-intl-hnk/index.html

 

(ironi, litt i hvert fall)

(Innlegget ble redigert 21.08.20 22:51)

Sandaas

Innlegg: 12803
Sandaas
21.08.20 23:02
justanothername: Tror egentlig du tenker litt feil på disse "dommedagsprofetene". Nå er det jo mange varianter, men de jeg tenker på er utdannede oppegående folk (altså de som man kan regne med får spalteplass, f.eks) og det de sier er jo ikke hvordan det kommer til å bli, men hva som kan skje om man ikke gjør noe. Og selvfølgelig gjør man ikke ingenting ettersom folk faktisk kan se hva skjedde i Wuhan og i Nord-Italia, så det kommer jo aldri til å skje her, fordi folk flest er jo ikke idioter. Men det er nyttig allikevel med worst-case scenarioer for å se hvor man ikke skal gå.

Det er da åpenbart at enkelte medier har gitt for mye tid/spalteplass til endel "eksperter". Da enten folk med relativt perifer "fagkunnskap" (som Nyborg alene på NRK, som primært har forsket på diett for eldre) eller pensjonister (som Bjørg Marit Andersen). I samme kategori kan vi plassere like tåpelige Giesecke som fikk altfor mye plass til å spå at Norge (og alle andre) tok feil og ville bli rammet mye hardere utover sommeren/høsten/neste år.


Problemet er når slike "eksperter" går høyt ut og media smører deres spådommer utover, så vil disse alltid trekkes frem som er argument om at ting egentlig ikke er så ille og alt dette er overdrevent. Andersen brukes nærmest som et bevis på at eksperter ikke treffer og at dagens tiltak er unødvendig. Det er selvsagt rimelig tullete. Selv dagens antatt mest og best oppdaterte eksperter på denne pandemien (som FHI) har jo tatt endel tildels grove feil under denne pandemien - og heldigvis kjørte norske politikere en mer forsiktig rute enn det f.eks. svenskene la opp til. 


 

Xavi7

Innlegg: 10293
Xavi7
21.08.20 23:14

Det hersker ingen tvil om at dommedagsprofetene bommet kraftig i vurderingen av covid19-effekten på Norge.  Bjørg Marit Andersen, Ørjan Olsvik, Mads Gilbert for å nevne noen som har vært nærmest en bøddel mot håpet. Vi er alle glade for at Norge overlevde Covid19 og at disse demonene er redusert til null

justanothername

Innlegg: 15455
justanothername
21.08.20 23:24
Sandaas: Da enten folk med relativt perifer "fagkunnskap" (som Nyborg alene på NRK, som primært har forsket på diett for eldre) eller pensjonister (som Bjørg Marit Andersen). I samme kategori kan vi plassere like tåpelige Giesecke som fikk altfor mye plass til å spå at Norge (og alle andre) tok feil og ville bli rammet mye hardere utover sommeren/høsten/neste år.

At hun beskrives som pensjonist betyr vel ikke at tidligere smittevernoverlege ved Ullevål Dr. Med. Bjørg Marit Andersen, professor i  hygiene og smittevern har glemt alt av kunnskaper om faget og ikke følger med.


Og Giesecke skulle jo være en profesjonell fremdeles, han jobber jo faktisk som konsulent for både WHO og FHM (Sveriges ekvivalent til FHI), så man skulle jo tro at han fremdeles var med i loopen.


Men selvsagt kan de kan ha gamle og forstokkede meninger selv om de fremdeles er aktive, og Giesecke forelsket seg i influensapandemiplanen, og tenkte kanskje at nå er det endelig en mulighet å få testet den ut. Men så var det noe annet enn en infuensa, 


Vi ser fra mailene hans som nå er offentligjort at deres (opprinnelige) plan var å la det spre seg gjennom befolkningen mens man beskyttet de gamle og utsatte. Han trodde det ville ta en, maks to måneder før de hadde flokkimmunitet! 


Begge deler misset de på. De tapte veddemålet. Så nå driver de egentlig bare med skadebegrensning.


Vi vant over viruset, ettersom vi tykket det så grundig ned at til og med en svær demonstrasjon med 12-15 tusen i Oslo knapt vistes på statistikken. Vi var etter kvalifiserte gjetninger under 550 kanskje nede i 50 smittede i hele landet. 


Vi vant, men på ett eller annet tidpunkt må vi jo åpne opp mot taperene. Og nå håper han egentlig innerst inne på at de kan smitte så mange nordmenn at vi får like mange døde som dem så ikke de står igjen som tapere.


Fortjener ingen respekt.

ehall

Innlegg: 22909
ehall
21.08.20 23:24
justanothername: Logikk på høyt nivå dette....
Men, det er jo fredags kveld.

Absolutt. Men hvordan tolker du at kommunen kan gi folk selvpålagte karantene?

Xavi7

Innlegg: 10293
Xavi7
21.08.20 23:29
justanothername: Vi vant, men på ett eller annet tidpunkt må vi jo åpne opp mot taperene. Og nå håper han egentlig innerst inne på at de kan smitte så mange nordmenn at vi får like mange døde som dem så ikke de står igjen som tapere. Fortjener ingen respekt.

Umulig å forstå hva du mener


 

ehall

Innlegg: 22909
ehall
21.08.20 23:29
Xavi7: Mads Gilbert for å nevne noen som har vært nærmest en bøddel mot håpet. Vi er alle glade for at Norge overlevde Covid19 og at disse demonene er redusert til null

Noen andre enn de som er på ytre babord som hører på Gilbert?

(Innlegget ble redigert 21.08.20 23:30)

Justice 96

Innlegg: 47767
Justice 96
21.08.20 23:31
Xavi7: Gilbert

Mads Gilbert har alltid vært en dramaqueen. 

justanothername

Innlegg: 15455
justanothername
21.08.20 23:33
Xavi7: Det hersker ingen tvil om at dommedagsprofetene bommet kraftig i vurderingen av covid19-effekten på Norge.  Bjørg Marit Andersen, Ørjan Olsvik, Mads Gilbert for å nevne noen som har vært nærmest en bøddel mot håpet. Vi er alle glade for at Norge overlevde Covid19 og at disse demonene er redusert til null

Nå er dette en pandemi og pandemien er slett ikke over, faktisk ikke i nærheten Av det.

Vi er utrolig heldige. Nå har vi også "flaks" ved at vi er et lite land med en nokså spredt befolkning, og har et bra helsevesen, så vi kan på en måte stole på denne flaksen, men jeg leste litt om hvordan det er i andre land, land vi ikke kan sammenligne oss med, men det er interessant fordi dette er en pandemi, altså en verdensomspennende epidemi, og ikke noe som kun gjelder oss.

Hos oss er de fleste døde gamle i 80-90 åra, altså "uproduktive" for samfunnet om vi skal være litt kyniske. I India er godt over halvparten av de døde i en mest produktive alderen, 30-64 år.

https://www.newindianexpress.com/nation/2020/jun/19/most-covid-19-victims-in-india-belong-to-most-productive-age-study-2158680.html

The study by the researchers attached to the International Institute of Population Sciences (IIPS), Mumbai, and others has found that more than 50% of Covid-19 deaths in India have occurred in the 40-64 or 35-64 age groups - the most economically productive ones.

The study also showed that the proportions of death in the age group of 30-64 years add up to 58.5% while it is 53.5% in the age group of 40-64 years.

The study also noted that the case fatality ratio with 14 days delay for India is at least twice higher — at about 8% than the official CFR of 3.2.

(Innlegget ble redigert 21.08.20 23:34)

Xavi7

Innlegg: 10293
Xavi7
21.08.20 23:35
Justice 96: Mads Gilbert har alltid vært en dramaqueen

Ja en mann som elsker å se bildet sitt på forsiden av tabloidene dette. Sikker flink, men likevel forferdelig.


Vi må kanskje unnskylde smått senile Bjørg, men Gilbert må ned mange hakk

justanothername

Innlegg: 15455
justanothername
21.08.20 23:38
ehall: Absolutt. Men hvordan tolker du at kommunen kan gi folk selvpålagte karantene?

Jeg tolker det som det står, at de ber folk oppføre seg som om de var pålagt karantene, selv om de ikke er det i juridisk forstand, denne fredagen.


Dette kan man da gjøre i en kombinert egeninteresse og samfunnsinteresse. Disse to begrepene overlapper da man tross alt lever nettopp i et samfunn.

KongOlav2

Innlegg: 42829
KongOlav2
21.08.20 23:40
daniekr: Vestvågøy kommune opphever hysterisk karantenetiltak Under ett døgn etter iverksettelse. Frisk og klar tale fra innbygger i saken om overdramatisering. Det er håp.

Bra. Kanskje enkelte endelig kan roe seg litt. Men visse personer kommer, av typen justanotherhysteriker, kommer jo til å fortsette dette inn i evigheten......

Xavi7

Innlegg: 10293
Xavi7
21.08.20 23:41
justanothername: Nå er dette en pandemi og pandemien er slett ikke over,

Enig, skal ta pandemien på alvor. Jeg har fra dag1 reagert på retorikken til disse nevnte eksperter, og registerer at de har bommet.

justanothername

Innlegg: 15455
justanothername
21.08.20 23:44
Xavi7: Umulig å forstå hva du mener

Hmmm, det ville ikke jeg trodd.


Men altså, de har høye dødstall i forhold til oss, vi har lave. Giesecke ser ut til å mene at vi ikke klarer å holde lave dødstallene vi har brukt mange penger og tiltak på fordi folk ikke vil gidde å holde smitten nede, men vil oppføre seg slik at de får smitten opp slik at vi ender opp med like mange døde som Sverige. Da ser ikke de ut som tapere lenger.


Var det forståelig?


 


 

Varulv2478

Innlegg: 14629
Varulv2478
21.08.20 23:45
justanothername: I India er godt over halvparten av de døde i en mest produktive alderen, 30-64 år.

Da ment det veldige store mørketall over omkomne ettersom det er i denne aldersgruppen de fattige er mest sårbart for helsesvekkelse og fravær på samfunnstjenester, ettersom man verken er yngre eller eldre som kunne få sosialassistanse i et tradisjonelt samfunn...

Vi er nå i 23 mill. registrerte smittede (230 mill.) og 802,000 døde (trolig 2 million. eller mer). 1 av hver 10 hver gang. Da WHO ment det kan ta to år før pandemien tar slutt, ment det at de forvente at viruset vil være innom hver eneste menneskesamfunn over hele verden i slutten.

180,000 døde i USA hvor det er 5,8 mill. - de daglige tallene over smittede er misledende ettersom det kunne ta opptil to uker, så det er sannsynlig mye høyere enn 50,000. Det er nå størst mulighet for større mørketall enn før ettersom det er delstater med størst ujevnhet og stor fattigdom som er nå i ilden under epidemien i USA.

(Innlegget ble redigert 21.08.20 23:46)

basillen

Innlegg: 1887
basillen
21.08.20 23:48
justanothername: I India er godt over halvparten av de døde i en mest produktive alderen, 30-64 år.

Det er vel bare en indikasjon på at de aller fleste smittetilfellene har funnet sted i denne aldersgruppen. Ergo vil man naturligvis få en prosentvis stor andel mennesker av de døde som også kommer fra denne gruppen.


Som jeg har nevnt tidligere så er ikke antall prosent døde fra en befolkningsgruppe satt opp mot andre befolkningsgrupper et reelt tall å forholde seg til. Det man må se på er antall prosent døde innad i en befolkningsgruppe, for å få en idé om hvor farlig viruset er for denne befolkningsgruppen.


Og faktum er at dersom du er under 50 år, er i god form og ikke har underliggende sykdommer, så er ikke dette viruset særlig dødelig.

basillen

Innlegg: 1887
basillen
21.08.20 23:53
justanothername: Begge deler misset de på. De tapte veddemålet. Så nå driver de egentlig bare med skadebegrensning.

Hvor mye misset de? Hvis du ser på worldometer så vil du se at Sverige hadde mange coronarelaterte dødsfall fra begynnelsen av april til midten av juni. Dette er ca 2 1/2 måned. Og de aller fleste skjedde pga grov inkompetanse mht smittevern på sykehjem.

 

Utenom dette vinduet har ikke andelen som har dødd av viruset i Sverige vært noe høyere enn det man kan forvente av dødsfall fra en infeksjonssykdom.

 

Det er faktisk plausibelt (men ikke verifisert, det innrømmer jeg) at deler av Sverige som f.eks. Stockholm har oppnådd tilnærmet flokkimmunitet. Dette basert på flere studier jeg har henvist til tidligere knyttet til T celle immunitet.

(Innlegget ble redigert 21.08.20 23:54)

Xavi7

Innlegg: 10293
Xavi7
21.08.20 23:54
justanothername: Var det forståelig?

Jeg leste ikke hele og skjønte ikke at du snakket om svenskene

justanothername

Innlegg: 15455
justanothername
21.08.20 23:59
basillen: Det er vel bare en indikasjon på at de aller fleste smittetilfellene har funnet sted i denne aldersgruppen. Ergo vil man naturligvis få en prosentvis stor andel mennesker av de døde som også kommer fra denne gruppen.

Ville vel tro det har mer å gjøre med at levealderen er 69 år (eller lavere nå?). Tross alt bor jo folk ofte tett og de gamle bor gjerne sammen med sine barn og ikke på gamlehjem.


Det blir vanskelig å få mange døde i 80 90 åra om det er så få av dem i forholde til unge/yngre.

ehall

Innlegg: 22909
ehall
21.08.20 23:59
justanothername: ved at vi er et lite land med en nokså spredt befolkning, og har et bra helsevesen

Hvordan har vårt helsevesen noe med at vi har klart oss bra? At vi har spredt befolkning, få på stort areal, og nordmenn alltid har syntes at avstand er en bra ting (noen kaller oss kalde) pluss at vi som sosialdemokrater lydig følger ordre fra myndighetene, tror jeg er de viktigste årsakene at det har gått bra.

(Innlegget ble redigert 22.08.20 00:02)

arveka

Innlegg: 12135
arveka
22.08.20 09:33

Etter flere alvorlige koronautbrudd må Karmøy ha mer helsepersonell. En rekke norske kommuner må oppbemanne for å kunne teste så mange som Helsedirektoratet krever – men ingen penger følger med.


Dette er hovedutfordringen i Norge. Det er simpelthen ikke nok ressurser til å utføre den ekstensive testingen og smittesporingen som må til for å beholde det lave antallet smittede.

William_S3

Innlegg: 9275
William_S3
22.08.20 10:12
arveka: Etter flere alvorlige koronautbrudd må Karmøy ha mer helsepersonell. En rekke norske kommuner må oppbemanne for å kunne teste så mange som Helsedirektoratet krever – men ingen penger følger med.
Dette er hovedutfordringen i Norge. Det er simpelthen ikke nok ressurser til å utføre den ekstensive testingen og smittesporingen som må til for å beholde det lave antallet smittede.

Jeg tror nok mye av dette problemet kan løses ved at man lærer opp andre enn sykepleiere og leger til å utføre selve testen. Ikke nødvendigvis ufaglært personell, men feks helsefagarbeidere, helsesekretærer og lignende. Helsesekretærer tar jo allerede i dag blodprøver og en rekke andre prøver på legekontoret.  Men også disse ressursene er det mangel på . Men jo flere som kan utføre testen jo lettere vil det bli for kommunene. Tror ikke det å utføre en coronatest er rocket science - det burde alle med en viss bakgrunn innenfor helse kunne lære seg. 

(Innlegget ble redigert 22.08.20 10:15)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg