Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Snø - det er fårleg det ...

NYTT TEMA
trondhjem

Innlegg: 11732
trondhjem
18.01.21 11:22
Langveg: Kunne det  ikkje ha greidd seg  med varsel? Kvifor skal snø gjerast  fårleg  om vinteren?

Hvis jeg eller noen annen skriver at den globale oppvarmingen fører til flere ekstremvær er det nesten bombesikkert at noen forsøker motbevise den påstanden med å vise til at nå dør det færre mennesker i naturkatastrofer enn det gjorde før enda det er mange flere som i dag kan rammes av uværet. 

Her ser du en viktig effekt av dagens langt bedre varslingsrutiner og kommunikasjon. Folk får beskjed om hva som kommer i tide til å ta de nødvendige forholdsregler. Også snøfall på 10 cm kan gi alvorlige problemer for de som ferdes ute til fots eller i bil om man ikke er kledd og skodd for været.

(Innlegget ble redigert 18.01.21 11:22)

Langveg

Innlegg: 17713
Langveg
18.01.21 11:29
trondhjem: Også snøfall på 10 cm kan gi alvorlige problemer for de som ferdes ute til fots eller i bil om man ikke er kledd og skodd for været.

Det ligg ei nedvurdering av folks fatteevne når ein ikkje kan gje ei vermelding  om nokså mykje snø utan å blafra med gult fårevarsel. Folk er  ikkje førsteklassingar  som berre har lært å lesa dei store bokstavane. I så fall har demokratiet  inga meining. Alt ansvar vert  teki over av styrarar  og formyndarar, kalla ekspertar  og fagfolk. .  

(Innlegget ble redigert 18.01.21 11:30)

Torotto

Innlegg: 20752
Torotto
18.01.21 11:37
Langveg: Det ligg ei nedvurdering av folks fatteevne når ein ikkje kan gje ei vermelding  om nokså mykje snø utan å blafra med gult fårevarsel

Problemet er vel heller at vi utsettes for mengder med informasjon  og på denne måten, må man bruke sterkere virkemidler.  Gul/svart tape for å varsler fare. 
For det skal ikke mye snø til før biler ligger strødd i veien. 

Speciale

Innlegg: 6911
Speciale
18.01.21 13:44
Torotto: For det skal ikke mye snø til før biler ligger strødd i veien.

Evt. strødd i grøfta.

perchri

Innlegg: 11590
perchri
19.01.21 23:58
Langveg: Meteoroligske har sendt ut gult farevarsel om snø til helga. Ikkje skal det koma mykje snø heller. Kvifor skal alt vera så fårleg i dette landet? Hadde det  ikkje vori nok å senda ut varsel om snø - slikt er ikkje eit unormalt verfenomen i oktober. Med varsel om snø veit bilførarar kva dei har  å halda seg  til, men no må ein alltid få ting inn med skei og formaningar

Ja, allt er farlig, veldig farlig for tida. Været er som det har vært mer eller mindre i de siste 100 åra. Vi "gamle" 40 tals mumier vokste fint opp uten allt dette 2farlige", tilog med nen ganger så kloke, at vi lot bilen stå...................................

FrannyLee

Innlegg: 20337
FrannyLee
20.01.21 07:03

Alle burde flyttet til varmere strøk om vinteren

KHWS

Innlegg: 16868
KHWS
20.01.21 07:58
FrannyLee: Alle burde flyttet til varmere strøk om vinteren

God ide og mange gjør det selv med coronafare.

ostgote

Innlegg: 4836
ostgote
20.01.21 11:11

Mye snø kan skape mange og store problemer.  Det vet alle som har opplevd en norsk snøvinter.
For mye av regn, hagl, lyn, vind, kulde, varme, tørke kan skape andre problemer.

Everenga

Innlegg: 7321
Everenga
20.01.21 11:14
FrannyLee: Alle burde flyttet til varmere strøk om vinteren

Hva skal vi med oljefond på bok? Kjøp opp Kapp Verde øyene så tar vi alle vinteren der. Kapp Verderene (eller hva de kaller seg) får selvfølgelig norsk statsborgerskap i prosessen :)

fargerik

Innlegg: 71135
fargerik
20.01.21 11:29

Nå advarer de teite meteorologene igjen. Nå er det plutselig farlig for hytta dersom det er mye snø på taket og det kommer regn.

Merkelig at ikke TS allerede har tatt for seg dette gnålet fra meteorologen.

McLovin

Innlegg: 13387
McLovin
20.01.21 12:08

Tenker det er en bra ting at man varsler om glatte og snødekte veier med tanke på trafikksikkerhet. Det kan ikke være negativt at dødeligheten på norske veier ikke har vært lavere enn siden 1947, med et helt annet antall biler på veien i 2020.

Langveg

Innlegg: 17713
Langveg
20.01.21 12:52
McLovin: Tenker det er en bra ting at man varsler om glatte og snødekte veier med tanke på trafikksikkerhet. Det kan ikke være negativt at dødeligheten på norske veier ikke har vært lavere enn siden 1947, med et helt annet antall biler på veien i 2020.

Det viser berre at folk ikkje er så dumme som "ekspertane " og formyndarane vil h det til. Dei treng  ikkje vifta med gule  og raude flagg  i tide og utide. 

McLovin

Innlegg: 13387
McLovin
20.01.21 13:02
Langveg: Det viser berre at folk ikkje er så dumme som "ekspertane " og formyndarane vil h det til. Dei treng  ikkje vifta med gule  og raude flagg  i tide og utide.

Det viser nok først og fremst at trafikksikkerhet er en bra ting, om det så er tryggere biler, bedre veier eller varslingsrutiner om usikre forhold.

Verden var faktisk ikke bedre før i tiden når det gjelder trafikk.

perchri

Innlegg: 11590
perchri
22.01.21 09:06
C-Pizarro: For i de gode gamle dager, i det herrens år 1962, var alt så meget bedre, og folk så meget flinkere til å "ta vare på seg sjøl"? 3,5 ganger så mange trafikkdrepte som i 2019 til tross for at nordmenn i dag totalt kjører mye, mye mer i våre ca. 3 millioner personbiler, mot de drøyt 300 000 vi hadde i 1962.

Den gang var bilene laget av tjukkt stål, ala russiske Popeda. Kolliderte man dangan hørtes det ut som to kasseroller som ble slått sammen. Store personskader, men bilene var stort sett hele. I forhold til de sølvpapir bilene i dag hvor G påvirkningen senkes betydelig ved hjelp av sammenklembare soner. Så ikke sammenlign biler og trafikkulykker. Det var menigman med kjøretøy, som kunne kjøre bil, i motsetning til i dag, Det er en livsrett å få kjøre ,ser det ut til. Så igjen. folk flest er ikke lært opp til å ta vare på seg sjøl, langt derifra. Staten er moder og fader, med mye lenger pekefinger en noengang. 

Gloriana

Innlegg: 9905
Gloriana
22.01.21 10:11
perchri: Det er en livsrett å få kjøre ,ser det ut til. Så igjen. folk flest er ikke lært opp til å ta vare på seg sjøl, langt derifra. Staten er moder og fader, med mye lenger pekefinger en noengang.

Enig i det siste, men du bør ha forståelse for at det man har levd med i over et århundre faller seg som en naturlighet for alle. Å drikke alkohol er f eks noe mange er glad i, det betyr ikke at det gagner folk eller samfunn. Men man kan ikke forby alt som ikke er bra heller, bil og velutviklede transportårer er helt grunnleggende i et land som Norge. Skal man begynne å stille krav hvor folk skal bosette seg også? Kjøring er her for å bli, men det kan selvfølgelig utvikle seg teknisk sett. 

gugler

Innlegg: 727
gugler
22.01.21 10:25

Vinterveiens helter drar deg løs fra snøen.

Langveg

Innlegg: 17713
Langveg
22.01.21 12:27

Uveret i nprd vart  ikkje det ekstremveret media og meteorologane alarmerte om, men no har alarmistane fått eit mutert virus i Nordre Follo å "kosa" seg med. Føk kjem sikkert til å døy som fluger  i kommunen om ikkje Tante Helse slår til med streng hand. Vonar  det finst så pass med mannfolk av båe kjøn i kommunen at ikkje alle får panikk og heilt let seg  vippa av pinnen. 

C-Pizarro

Innlegg: 2215
C-Pizarro
22.01.21 19:15
perchri: Den gang var bilene laget av tjukkt stål, ala russiske Popeda. Kolliderte man dangan hørtes det ut som to kasseroller som ble slått sammen. Store personskader, men bilene var stort sett hele. I forhold til de sølvpapir bilene i dag hvor G påvirkningen senkes betydelig ved hjelp av sammenklembare soner. Så ikke sammenlign biler og trafikkulykker. Det var menigman med kjøretøy, som kunne kjøre bil, i motsetning til i dag, Det er en livsrett å få kjøre ,ser det ut til. Så igjen. folk flest er ikke lært opp til å ta vare på seg sjøl, langt derifra. Staten er moder og fader, med mye lenger pekefinger en noengang.

"Menigmann som kunne kjøre bil, i motsetning til i dag"?? Hvilke data legger du til grunn for dette? Selvsagt er antall trafikkulykker et helt utmerket poeng her. Det viser nettopp at folk ikke var så flinke til å "ta vare på seg sjøl" i gode gamle dager heller. Selv om bilene var rullende dødsfeller så var det fortsatt sjåføren som sørget for ulykken. Man skulle kjøre etter forholdene den gang også, og hvis det eventuelt var slik at bilen ikke var skodd for forholdene (slik det kan virke som om du insinuerer) så skulle man selvsagt la bilen stå. Å la bilen stå når forholdene tilsa det var man altså åpenbart ikke noe særlig flinkere til i "gode gamle dager" enn i dag.

Å skylde på at bilene var dårligere er jo ene og alene en ansvarsfraskrivelse overfor sjåførene. Så du må nesten bestemme deg: er det hver og en sitt ansvar å "ta vare på seg sjøl", eller har vi godt av litt hjelp fra "moder og fader" (være seg staten eller bilprodusentene)?

Langveg

Innlegg: 17713
Langveg
26.01.21 10:16

No har meteorologane sendt  ut gult fårevarsel for Finnmarksvidda. Det skal koma mellom 20 og 30 centimeter snø. Ja, snø er fårleg det. 

I skrivande stund er det  minus 15 i Oslo, men Yr ser ut til systematisk å halda seg  til mykje høgare minimumstemperaturar  enn det  ein får- -6 står det for i dag. Er det for å få påstanden om global oppvarming  til å stemma?

Elles kjem det  av  og til litt vetuge utsegner  frå det  haldet: 

Skyer betyr mye for temperaturen om vinteren. Ved klarvær forsvinner varmen fra bakken rett ut i verdensrommet.  Med lavt skydekke blir den i stedet igjen og temperaturen blir raskt 10-15 grader høyere.

Meteorologiske vedgår altså at  skyer (og vassadmp) er det som skapar "drivhuseffekt " og indirekte at CO2 tyder mest  ingen ting. 

C-Pizarro

Innlegg: 2215
C-Pizarro
26.01.21 22:35
Langveg: I skrivande stund er det  minus 15 i Oslo, men Yr ser ut til systematisk å halda seg  til mykje høgare minimumstemperaturar  enn det  ein får- -6 står det for i dag. Er det for å få påstanden om global oppvarming  til å stemma?

Her bommer du totalt. Litt avslørende at slik mangel på kunnskap (evt. triksing med tall) leder videre til insinuering om at Meteorologisk Institutt bedriver bevisst desinformasjon.

Om du faktisk er ærlig om at det var 15 minus der du befant deg kl. 10 (og temperaturmåleren din er helt pålitelig) så befant du deg i såfall langt utenfor Ring 3. Ikke noe sted innenfor Ring 3 var det kaldere enn 11-12 minus på det kaldeste i natt/i dag morges (egenerfaring gjennom hele natten og morgenkvisten på diverse steder rundt omkring innenfor og litt utenfor Ring 3 samsvarer godt med Yr sine temperaturdata for det siste døgnet). I sentrum var det ca. 9-10 minus på det kaldeste, på Blindern 10 minus. Alt dette harmonerer ganske bra med hva Yr hadde varslet på forhånd.

At Yr varslet 6 minus i dag passer også godt. Blinderns målestasjon målte temperaturer mellom 4-7 minus midt på dagen. Målestasjonene på Hovin og Bygdøy målte mellom 5-7 minus midt på dagen.

Så jeg foreslår at du skjerper kunnskapen din, evt. kjøper ny temperaturmåler, istedet for å komme med grunnløse anklager mot et seriøst institutt for å bedrive villet desinformasjon.

 

(Innlegget ble redigert 26.01.21 22:43)

Langveg

Innlegg: 17713
Langveg
26.01.21 23:04
C-Pizarro: Om du faktisk er ærlig om at det var 15 minus der du befant deg kl. 10

Veit ikkje kva for klote du lever på. Det var  ikkje tale om minimustempertur klokka 10, men for heile døgeret. No dfriv Yr med det same tullet. Minimumstepm i  natt  i Oslo skal vera minus 8. Ta eit termometer  og gå ut og mål der du er, og fortel meg så om det er rett. 

C-Pizarro

Innlegg: 2215
C-Pizarro
26.01.21 23:19
Langveg: Veit ikkje kva for klote du lever på. Det var  ikkje tale om minimustempertur klokka 10, men for heile døgeret. No dfriv Yr med det same tullet. Minimumstepm i  natt  i Oslo skal vera minus 8. Ta eit termometer  og gå ut og mål der du er, og fortel meg så om det er rett.

Hvilken klode? Den som er innenfor og i nærheten av Ring 3. Hva med deg?

Har ikke termometer tilgjengelig der jeg befinner meg nå. Uansett: hele ditt argumentasjonsgrunnlag var dine målte 15 minus. Som sagt var det rundt 9-10-11 minus på det kaldeste i dag morges stort sett overalt innenfor og i nærheten av Ring 3. Du kommer altså med anklager mot Yr med utgangspunkt i et tall som overhodet ikke er relevant for det aktuelle området.

C-Pizarro

Innlegg: 2215
C-Pizarro
26.01.21 23:47
Langveg: No dfriv Yr med det same tullet

Å konstatere at Yr kan bomme litt av og til med med sine prediksjoner er noe ganske annet enn å insinuere/tro at dette er en bevisst strategi de har for å lure folk til å tro at klimaet varmes fortere/mer enn det faktisk gjør. Da Yr/Met publiserer alle sine vær- og temperaturdata på en svært tilgjengelig måte for alle som skulle ha en interesse av å sette seg inn i dem, vil de åpenbart ha alt å tape på at deres varsler ikke stemmer overens med de faktiske måledataene.

Langveg

Innlegg: 17713
Langveg
26.01.21 23:50
C-Pizarro: med utgangspunkt i et tall som overhodet ikke er relevant for det aktuelle området.

Det som er relevant, er at  Yr alltid "spår" høgare  minimumstemperatur enn det ein  får. Det gjeld denne natta også - som vanleg. God natt!

(Innlegget ble redigert 26.01.21 23:57)

C-Pizarro

Innlegg: 2215
C-Pizarro
27.01.21 08:37
Langveg: Det som er relevant, er at  Yr alltid "spår" høgare  minimumstemperatur enn det ein  får. Det gjeld denne natta også - som vanleg. God natt!

De bommet litt i natt ja (laveste målte temperatur på Blindern var 11,5 minus). Men de bommet litt mindre enn du gjorde i går med ditt i skrivande stund er det minus 15 i Oslo - argument.

Så hvis du får orden på dine egne data først, så kan muligens dine påstander om Yrs manglende evne til å "spå" minimumstemperaturer tas bittelitt mer seriøst etterpå. Men skal de tas helt seriøst må det selvsagt fremlegges data som viser at Yr faktisk over lang tid i snitt melder for høye min. temperaturer. Noen slike data har du ikke fremlagt. 

(Innlegget ble redigert 27.01.21 08:39)

Langveg

Innlegg: 17713
Langveg
27.01.21 11:36

Mutert virus er visst endå fårlegare enn snø: Det er påvist  135 tilfelle av slik smitte. Difor må 1,5 millionar menneske nærast haldast  i bur. Berre så synd for coronapressa og FHI at  ikkje ein einaste av dei 135 er døde (enno). Skulle ein tru dei hysteriske, skulle minst 13 ha gått heden alt.  Og regjeeringa har ikkje skipa ei ordning til kompensasjon for alle dei butikkane ho har panikkstengt.  No hjelper vel kulda på slik at folk ikkje samlar seg  i protest i gatene. 

peraleks

Innlegg: 6963
peraleks
27.01.21 12:03
Langveg: Mutert virus er visst endå fårlegare enn snø: Det er påvist  135 tilfelle av slik smitte. Difor må 1,5 millionar menneske nærast haldast  i bur. Berre så synd for coronapressa og FHI at  ikkje ein einaste av dei 135 er døde (enno). Skulle ein tru dei hysteriske, skulle minst 13 ha gått heden alt.  Og regjeeringa har ikkje skipa ei ordning til kompensasjon for alle dei butikkane ho har panikkstengt.  No hjelper vel kulda på slik at folk ikkje samlar seg  i protest i gatene.

Ikke dårlig, oppretter tråder du bevist selv avsporer i.

 

Langveg

Innlegg: 17713
Langveg
27.01.21 12:18
peraleks: Ikke dårlig, oppretter tråder du bevist selv avsporer i.

Då har du skjøna lite. Vi lever i eit fryktsamfunn - der alt vert gjort livsfårleg: Snø, CO2, flått, manetar, corona, sopp osb. Gult fårevarsel for 7 mm snø er berre eit døme.  Å setja 1,5 millionar menneske i bur pga  135 smittetilfelle utan alvorleg utgang (enno) - er eit anna.  Alt i stratinnlegget mitt står dette: men no må ein alltid få ting inn med skei og formaningar. Det gjeld sanneleg  ikkje berre snø … .  Siste på området vert vel at Høie gjev påbod om andletsmaske med glidelås til bruk på restaurant.

Men Høie har vori meir vettaskræmd enn som så. Han har rett  og slett stengt butikkar  og utestader for 1,5 millionar menneske ... 

(Innlegget ble redigert 27.01.21 12:31)

Langveg

Innlegg: 17713
Langveg
27.01.21 15:52

Kvifor får vi ikkje raud fåremelding om kulde, for kulde er fårleg det ....? I Guatemala døyr fattige folk som ligg ute om natta, når det går ned mot under pluss 10 gradar. Om straumen går i Oslo p.t. -det finst mange husvære som berre har elktriskoppvarming -, er det  nok fåre på ferde. Og for miljøfolket som berre vil lata seg  varma opp av vindmøller, vert det  nok ekstra ille i vindstille iskalde netter .....  

C-Pizarro

Innlegg: 2215
C-Pizarro
27.01.21 21:12
Langveg: Kvifor får vi ikkje raud fåremelding om kulde, for kulde er fårleg det ....? I Guatemala døyr fattige folk som ligg ute om natta, når det går ned mot under pluss 10 gradar. Om straumen går i Oslo p.t. -det finst mange husvære som berre har elktriskoppvarming -, er det  nok fåre på ferde.

Om strømmen går og blir borte i Oslo så er det nok fare på ferde ja. Men hva er poenget ditt her? Farevarsel om at "når som helst så kan et eller annet gå galt hvor som helst"?

Man forbeholder vel farevarsler til konkrete værfenomener som man av erfaring vet vil skape X antall ressurskrevende/farlige situasjoner, med den hensikt å redusere X til et minimum.

Større snøfall --> gir alltid X antall ressurskrevende bilberginger/trafikkulykker med personskader og potensielle dødsfall --> farevarsel.

10 minus --> Går vel stort sett helt fint det da. Erfaring viser kanskje at nordmenn klarer å kle seg godt nok, og dermed svært få tilfeller av dødsfall eller alvorlige skader som følge av 10 minus --> ingen farevarsel. 

Utrolig fascinerende at dette skal provosere enkelte.

 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg