Ved fare for å få dette til å høres nok som en sutretråd, så vil jeg starte denne debatten for å drøfte stigmaet ved å være mann. For det er en ganske interessant og omgående tematikk rundt stigmaet som enhver kjønn opplever.
Menn og kvinner er to vidt forskjellige kjønn. Selv om noen ganger opplever både menn og kvinner felles utfordringer og fordommer, så er som regel problemene som kvinner opplever helt annerledes enn mennenes. Og som regel mye mere krenkende. Det er derfor (ved fare for å virke kvinnediskriminerende, noe som ikke er min hensikt i det hele tatt) at folk har en tendens til å gi generelt mere sympati og forståelse til kvinner, fordi utfordringene de står for er verre. Og derfor får menn mindre sympati for deres utfordringer, fordi deres ikke er like krenkende.
Selv om problemstillingene menn og kvinner møter er ikke sammenlignbare, så er det likevel et stigma i seg selv å være mann. Og det er i grunnen pga klassiske rolleforventninger til kjønnet: Menn er ment til å være det staute, barske og sterke kjønnet som ikke skal snakke om følelser. Og derfor opplever menn mye mere fordommer og stigma når de viser svakhet og ikke klarer å leve opp til de rolleforventningene. Det er jo tross alt en grunn til at menn topper ofte selvmordsstatistikker (uten at denne tematikken skal handle om selvmord). Det er jo ofte en grunn at menn ikke velger å snakke om problemer og blir rammet av psykiske lidelser.
Og ja, denne problematikken er ganske kjent. Men det er en problematikk som er verdt å drøfte opp. Det er hardt å være menneske, enten man er mann eller kvinne. Men problemet er at klassiske rolleforventninger belyser et større stigma for en mann når de viser følelser eller svakhet. Mens kvinner blir møtt med mere forståelse og mindre stigma når de gjør det samme. Og det er synd. For det er ikke slik det bør være. Og det er dessverre en stigma som egentlig mange menn konfronteres med.