Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Velkommen til bygdenorge

NYTT TEMA
sestav

Innlegg: 6867
sestav
19.01.21 20:03

https://www.nrk.no/innlandet/tok-opp-sikkerheten-til-barna-pa-skoleveg-i-oyer-_-ble-mott-med-_velkommen-til-bygde-norge_-1.15327129

Småbarnsmor i Øyer er bekymret for barnas sikkerhet, da de må gå av skolebussen på feil side av vegen. Barna må dermed krysse vegen når de skal gå hjem. Hun har forsøkt å dele sin bekymring, og har tatt opp dette opp med flere. Det går ikke helt frem av oppslaget hvilke tiltak hun foreslår. Mener hun at bussen skal kjøre hele strekningen frem og tilbake, slik at alle barna kan gå av på "riktig" side, i så fall etter en MYE lengre busstur?

Hadde det vært en ide å gå inn for å lære ungene at de må vente til bussen har kjørt, og det er fri sikt begge veier, før de krysser vegen? Inntil hun stoler på at ungene klarer dette må hun nesten følge ungene, eller kjøre dem til skolen. Skolebussene på bygda stopper ofte uavhengig av holdeplasser og slipper av barna hjemme, dette for at det skal bli kortest mulig vei hjem for ungene, og at de skal slippe å gå langt langs vegen. Vi håper vel at det kan fortsette sånn? Eller skal vi bare bestemme oss  for at barn ikke kan lære, og at bilister ikke er i stand til å vurdere hva en skolebuss som har stoppet i veikanten betyr?

 

(Innlegget ble redigert 19.01.21 20:06)

jonas

Innlegg: 36460
jonas
19.01.21 20:09
sestav: Mener hun at bussen skal kjøre hele strekningen frem og tilbake, slik at alle barna kan gå av på "riktig" side, i så fall etter en MYE lengre busstur?

Det er en mulig løsning ja. Slik gjøres det i skolekretsen mine barn tilhører. Enkelte barn bor langs det som er definert som trafikkfarlig vei(grunnet mye tungtransport ). Disse barna har krav om å bli satt av på rett side av veien, noe som for noen medfører litt ekstra kjøring. Men da slipper de altså krysse en temmelig trafikkert vei. 

sestav

Innlegg: 6867
sestav
19.01.21 20:16
jonas: Disse barna har krav om å bli satt av på rett side av veien, noe som for noen medfører litt ekstra kjøring. Men da slipper de altså krysse en temmelig trafikkert vei.

Er det da slik at alle barna MÅ gå av på riktig side, eller er det slik at de som har lært å passe seg kan slippe å være med bussen hele runden? For mange vil det nok ikke bare være litt ekstra kjøring.

GARDSDATTRA

Innlegg: 63111
GARDSDATTRA
19.01.21 21:51
sestav: Er det da slik at alle barna MÅ gå av på riktig side, eller er det slik at de som har lært å passe seg kan slippe å være med bussen hele runden? For mange vil det nok ikke bare være litt ekstra kjøring.

Her er det også slik at skolebussen kjører tilbake og slipper av ungene på rett side av veien. Og nei, her får ikke ungene gå av på feil side.

Mafiakødd

Innlegg: 13006
Mafiakødd
19.01.21 21:55
sestav: Eller skal vi bare bestemme oss  for at barn ikke kan lære, og at bilister ikke er i stand til å vurdere hva en skolebuss som har stoppet i veikanten betyr?

- det siste der er vel et minst like stort problem/fare som at unger løper over veien uten å se seg for. Det skal kjøres full fart og vel så det.

jonas

Innlegg: 36460
jonas
19.01.21 22:05
sestav: Er det da slik at alle barna MÅ gå av på riktig side, eller er det slik at de som har lært å passe seg kan slippe å være med bussen hele runden?

Bussjåføren er pålagt å slippe de av på riktig side. De forholder seg heldigvis til instruksene, ikke til hvordan 10-åringene selv vurderer hva de kan.

Mafiakødd

Innlegg: 13006
Mafiakødd
19.01.21 22:06
GARDSDATTRA: Her er det også slik at skolebussen kjører tilbake og slipper av ungene på rett side av veien. Og nei, her får ikke ungene gå av på feil side

- det hadde fungert veldig dårlig her som bussen kjører rundt 3 mil nordover før den når enden på ruta, snur og kommer ned igjen.. da snakker man fort en times tid ekstra i buss for ungene i stedet for 10 min som det tar fra skolen og hit.

Torotto

Innlegg: 20752
Torotto
19.01.21 22:07
sestav: Hadde det vært en ide å gå inn for å lære ungene at de må vente til bussen har kjørt, og det er fri sikt begge veier, før de krysser vegen?

Faktisk så kjører deg på en slik måte, at unger faktisk er spontane og jeg kan ikke regne med at de husker det foreldre har lært de.

Ei lue som blåser av eller mister noe som ruller ut i veien.

Dessverre så er mange bilfører alt for slappe her og kjører der hvor gangvei, med trær som hindrer sikten og hvor folk kjører i 40 50kmt i 30kmt sone.   

Så skjønner godt morens reaksjon. På en slik buss, kan det være en ide og sende med en frivillig pensjonist, som blir skolepoliti og loser ungene trygt over veien. 

(Innlegget ble redigert 19.01.21 22:07)

GARDSDATTRA

Innlegg: 63111
GARDSDATTRA
19.01.21 22:24
Mafiakødd: - det hadde fungert veldig dårlig her som bussen kjører rundt 3 mil nordover før den når enden på ruta, snur og kommer ned igjen.. da snakker man fort en times tid ekstra i buss for ungene i stedet for 10 min som det tar fra skolen og hit.

Løsningen hos dere vil da være en eller annen som følger barna over veien. Barn er ikke fysiologisk ikke i stand til å få det store overblikket over trafikkbildet. De kan se den bilen som kommer, men de ser kanskje ikke den bilen som kommer bak, fordi de ikke tenker over at det kan komme flere biler.

Så der det er stor trafikk er det rett og slett farlig å sende barn over veien.

Mafiakødd

Innlegg: 13006
Mafiakødd
19.01.21 23:10
GARDSDATTRA: Løsningen hos dere vil da være en eller annen som følger barna over veien. Barn er ikke fysiologisk ikke i stand til å få det store overblikket over trafikkbildet. De kan se den bilen som kommer, men de ser kanskje ikke den bilen som kommer bak, fordi de ikke tenker over at det kan komme flere biler. Så der det er stor trafikk er det rett og slett farlig å sende barn over veien

det er jo en mulighet, men spørs jo om noen "gidder" og være den personen.. vet om flere bussjåfører her som går ut og følger de minste over om ikke annet ;)

akkurat her hvor bussen som mine tar så er det heldigvis ikke så altfor mye trafikk samt at veien er såpass smal at dette problemet har på en måte "løst seg selv" ved at det ikke er mulig for å komme forbi når bussen har stoppet for å slippe av.

GARDSDATTRA

Innlegg: 63111
GARDSDATTRA
19.01.21 23:22
Mafiakødd: et er jo en mulighet, men spørs jo om noen "gidder" og være den personen.. vet om flere bussjåfører her som går ut og følger de minste over om ikke annet ;) akkurat her hvor bussen som mine tar så er det heldigvis ikke så altfor mye trafikk samt at veien er såpass smal at dette problemet har på en måte "løst seg selv" ved at det ikke er mulig for å komme forbi når bussen har stoppet for å slippe av.

Og derfor skjønner du ikke problemet til småbarnsmoren i Øyer. Jeg synes hun ble møtt på en overdreven nedlatende måte. Folk burde vært glad for en ildsjel som tok opp problemet.

perchri

Innlegg: 11590
perchri
19.01.21 23:30
sestav: Hadde det vært en ide å gå inn for å lære ungene at de må vente til bussen har kjørt, og det er fri sikt begge veier, før de krysser vegen?

Det lærte mitt barn på 80 tallet å gjøre. Gikk så fint så. Si meg, kan ikke unger lære noe i dag, annet en sport??

fruitman

Innlegg: 1952
fruitman
19.01.21 23:47

I-landsproblem. Bobleplast og snøfnugg. 

Mafiakødd

Innlegg: 13006
Mafiakødd
19.01.21 23:59
GARDSDATTRA: Og derfor skjønner du ikke problemet til småbarnsmoren i Øyer. Jeg synes hun ble møtt på en overdreven nedlatende måte. Folk burde vært glad for en ildsjel som tok opp problemet.

- skjønner henne godt jeg for all del, men skjønner også at det ikke vil være mulig å "trafikksikre" hver eneste busslomme i alle grisegrendte strøk her i landet. Ser på videoen på saken at ungene løper rett ut etter bussen "til tross for at foreldrene gjentatte ganger har sagt fra"  da lurer jeg på hvor hardt de har sagt fra egentlig. unger er ikke så tunglærte at de ikke greier å få en ting som å vente til det er klart før dem går over veien som en "rutine" i hverdagen sin.

jonas

Innlegg: 36460
jonas
20.01.21 07:40
Torotto: På en slik buss, kan det være en ide og sende med en frivillig pensjonist, som blir skolepoliti og loser ungene trygt over veien.

Nå er vel skoleskyss en fylkeskommunal oppgave, synes ikke fylket skal fraskrive seg ansvar og satse på at en frivillig ordner opp.

KongOlav2

Innlegg: 44195
KongOlav2
20.01.21 07:50
sestav: Småbarnsmor i Øyer er bekymret for barnas sikkerhet, da de må gå av skolebussen på feil side av vegen. Barna må dermed krysse vegen når de skal gå hjem. Hun har forsøkt å dele sin bekymring, og har tatt opp dette opp med flere. Det går ikke helt frem av oppslaget hvilke tiltak hun foreslår. Mener hun at bussen skal kjøre hele strekningen frem og tilbake, slik at alle barna kan gå av på "riktig" side, i så fall etter en MYE lengre busstur? Hadde det vært en ide å gå inn for å lære ungene at de må vente til bussen har kjørt, og det er fri sikt begge veier, før de krysser vegen? Inntil hun stoler på at ungene klarer dette må hun nesten følge ungene, eller kjøre dem til skolen. Skolebussene på bygda stopper ofte uavhengig av holdeplasser og slipper av barna hjemme, dette for at det skal bli kortest mulig vei hjem for ungene, og at de skal slippe å gå langt langs vegen. Vi håper vel at det kan fortsette sånn? Eller skal vi bare bestemme oss  for at barn ikke kan lære, og at bilister ikke er i stand til å vurdere hva en skolebuss som har stoppet i veikanten betyr?

Da du skrev Øyer, trodde jeg dette var E6, men det var jo langtifra tilfellet. En fylkeskommunale vei med neppe altfor høy trafikk. Det er sikkert hundrevis på hundrevis av tilfeller som dette rundt om i Norge. Er jo klin umulig å sørge for tilnærmet 100 % sikkert for alle unger til enhver tid. Kanskje på tide at foreldrene selv tar litt ansvar for ungene også. Spesielt en unge på 10 som denne dama hadde SKAL være i stand til å lære seg å vente på at det er ikke kommer noen biler fra noen retning.

daskedusken

Innlegg: 6005
daskedusken
20.01.21 10:59

Huffameg, en TRAFIKKERT VEI!??? Her må det bygges gangbru, eller undergang. Tvert. 

Enn å ha så liten tiltro til 10-åringen sin, at man ikke tror den klarer å gå over en vei.

En oversiktlig strekning er det og. Moren må dog lære ungene at man venter til bussen har kjørt før de løper over veien.

Mister_Bister

Innlegg: 2473
Mister_Bister
20.01.21 11:05
sestav: Hadde det vært en ide å gå inn for å lære ungene at de må vente til bussen har kjørt, og det er fri sikt begge veier, før de krysser vegen?

Eller enda viktigere - lært voksne mennesker med ratt mellom hendene at buss på holdeplass skal passeres i tilnærmet gangfart. 

daskedusken

Innlegg: 6005
daskedusken
20.01.21 11:06
Mister_Bister: lært voksne mennesker med ratt mellom hendene at buss på holdeplass skal passeres i tilnærmet gangfart.

Og det lærer man jo seg. Men plutselig en dag kommer en senil hattkall, eller en dritings idiot og meier ned ungene som løper over veien rett bak bussen.

Mister_Bister

Innlegg: 2473
Mister_Bister
20.01.21 11:19
daskedusken: Og det lærer man jo seg.

Det er dessverre ikke mitt generelle inntrykk. Mitt inntrykk er at faren ved å kjøre "fort" forbi en stillestående buss undervurderes av de fleste - også de som sannsynligvis oppfatter seg selv som forsiktige sjåfører.

Man skal selvsagt lære barna å passe seg i trafikken. Men det er de voksne sjåførene man må sette krav til. 

(Innlegget ble redigert 20.01.21 11:20)

sestav

Innlegg: 6867
sestav
20.01.21 12:06
GARDSDATTRA: Så der det er stor trafikk er det rett og slett farlig å sende barn over veien.

Jeg kjenner til flere tilfeller der holdningen er som din; en kan ikke ha tiltro til at barn lærer hvordan dette skal håndteres. Og det verste med det er jo at foreldrene må følge ungene til bussen. For så vidt uproblematisk for oss andre, men synd for de ungene som blir utsatt for det.

I likhet med mange andre glemmer du en annen viktig ting; de som kjører bil har øyne og kan spille sammen med unger som er ved veien.

....og vær så snill å ikke komme med at det finnes noen idioter som aldri tar hensyn.

sestav

Innlegg: 6867
sestav
20.01.21 12:07
daskedusken: Men plutselig en dag kommer en senil hattkall, eller en dritings idiot og meier ned ungene som løper over veien rett bak bussen.

Og så? 

BornOnThe4thOfJuly

Innlegg: 48622
BornOnThe4thOfJuly
20.01.21 19:16
sestav: I likhet med mange andre glemmer du en annen viktig ting; de som kjører bil har øyne og kan spille sammen med unger som er ved veien. ....og vær så snill å ikke komme med at det finnes noen idioter som aldri tar hensyn.
daskedusken

Innlegg: 6005
daskedusken
20.01.21 20:01
sestav: Og så?

Og så? Litt trist om noen unger blir kjørt ihjel, synes jeg da. Selvfølgelig SKAL man ikke grisekjøre forbi en buss som har sluppet ut folk, men det skjer. Derfor bør man, når man går av bussen, vente til bussen har kjørt. På samme måte som at man ser seg for også før man går på grønn mann. Fordi det KAN komme en villbasse i bil.

sestav

Innlegg: 6867
sestav
20.01.21 20:04
BornOnThe4thOfJuly: Ikke mye tid til samspill mellom sjåfør og unge her.

Denne vogntogsjåføren hadde tydeligvis tatt hensyn til situasjonen, og senket farten. Ellers hadde han aldri klart å stoppe.

daskedusken

Innlegg: 6005
daskedusken
20.01.21 20:04
Mister_Bister: Men det er de voksne sjåførene man må sette krav til.

Man bør sette krav til barn og. Det står i læreplanene at unger SKAL øve på trygg ferdsel i trafikken.

jonas

Innlegg: 36460
jonas
20.01.21 20:07
daskedusken: Det står i læreplanene at unger SKAL øve på trygg ferdsel i trafikken.

Nå er ikke bussjåførene pedagoger og har ikke ansvar for opplæringa av barna. Skal man begynne å sende lærer med bussen så den kan ha ansvar for øvinga? Og hva med de barna som ikke tar buss, skal de tvinges til å være med for å få øvd de også?

daskedusken

Innlegg: 6005
daskedusken
20.01.21 20:10

Hva er det du røler om? Barn som går på skole skal lære om trygg ferdsel i trafikken. Som de meste annet man lærer på skolen skal dette kunne benyttes i hverdagen, f.eks når man tar bussen hjem. Samtidig hviler det naturligvis et stort ansvar på foreldre når det kommer til trafikksikkerhet.

Du synes synd på barn som ikke tar buss, men må lære seg trygg ferdsel i trafikken? Vel, slik er det med mye i skolen. Ikke alle får bruk for alt alltid.

sestav

Innlegg: 6867
sestav
20.01.21 20:33
daskedusken: Og så? Litt trist om noen unger blir kjørt ihjel, synes jeg da. Selvfølgelig SKAL man ikke grisekjøre forbi en buss som har sluppet ut folk, men det skjer. Derfor bør man, når man går av bussen, vente til bussen har kjørt. På samme måte som at man ser seg for også før man går på grønn mann. Fordi det KAN komme en villbasse i bil.

Da er vi helt på linje da. Poenget er at vi ikke kan slutte å bruke skolebuss fordi det finnes enkelte sjåfører som kan skape farlige situasjoner. Og jeg tror at det går an å lære unger hvordan de skal unngå å havne i farlige situasjoner

BornOnThe4thOfJuly

Innlegg: 48622
BornOnThe4thOfJuly
20.01.21 21:11
sestav: Denne vogntogsjåføren hadde tydeligvis tatt hensyn til situasjonen, og senket farten. Ellers hadde han aldri klart å stoppe.

Han bråbremset fordi den motgående vogntogsjåføren blinket og tutet.

Skulle han ha ventet til han så gutten så hadde ikke gutten vært i live i dag.

Det er rett sog slett ikke lang nok strekning fra man kan se noen som løper/går ut i veien bak en buss til å rekke å stoppe og selv om man senker farten noe så er det ingen som på slike veier senker det ned i de nødvendige 30 km/t for at fysikken skal gå opp i forhold til å rekke å stoppe fra man ser en komme ut bak bussen til du står stille.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg