Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Et kommunistisk alternativ i Norge?

NYTT TEMA
Corvus

Innlegg: 27031
Corvus
04.03.21 22:42
BeNice: Mangel på innovasjon og nytenking preget hele Sovjetunionen Romfart? Legevitenskap?

Tenker du på Sputnik og Laika for 50 år siden?

Faktisk bemerkelsesverdig hvor lite innovasjon som har kommet fra, og fremdeles kommer fra den kanten.

Fernandovonarb

Innlegg: 6643
Fernandovonarb
04.03.21 22:43

Et spørsmål til kommunistene her inne. Hvorfor er ikke partiet Rødt et alternativ for dere? Det må være det nærmeste dere kommer sosialisme og har jo tross alt kommet ut av et kommunistisk parti.

Vet om rivaliseringen som har vært, men det må da være bedre enn å kaste bort stemmer til ingenting. Det virker ikke som et alternativ når det jobbes for et så dødt prosjekt som NKP. Det er et oppriktig spørsmål.

Homo_Erectus

Innlegg: 26757
Homo_Erectus
04.03.21 22:45
Corvus: Tenker du på Sputnik og Laika for 50 år siden?

Det er over 60 år siden. Laika ble skutt opp i november 1957.

SlimWhitman

Innlegg: 7143
SlimWhitman
04.03.21 22:46
Corvus: Faktisk bemerkelsesverdig hvor lite innovasjon som har kommet fra, og fremdeles kommer fra den kanten.

Egentlig ikke. Det er en svært forutsigbar konsekvens når det ikke finnes rom for privat næringsliv og alt er nasjonalisert.

Corvus

Innlegg: 27031
Corvus
04.03.21 22:47
Homo_Erectus: Det er over 60 år siden. Laika ble skutt opp i november 1957.

Whatever, det er veldig lenge siden.

Corvus

Innlegg: 27031
Corvus
04.03.21 22:48
SlimWhitman: Egentlig ikke. Det er en svært forutsigbar konsekvens når det ikke finnes rom for privat næringsliv og alt er nasjonalisert.

Er jo fullt klar over det. Noe som hører med drømmesamfunnet til Rødt.

Torotto

Innlegg: 21417
Torotto
04.03.21 22:52
Nabo: Hvor ble det av den gjensidige solidariteten som dere var så opptatt av da det gjaldt nedrustning i vest? NKP støttet helhjertet opp om Sovjetunionen og det gjelder også for de store brølerne som sovjet gjorde.

Da må jeg bare referere til politikk, hele veien var nedrustning da gjensidig.  Partiets linje var hele vei,alliansefrihet militært. 

Her var jo alle som turte å sette spørsmålstegn ved NATO og forsvarspolitikk. Ble stemplet som Moskva lakeier. 

Alt folk som ikke var i nærheten av NKP. Men ble utsatt for det samme. 

Det å unnlate kritikk er ikke det same som å gi sin støtte.  Dette var parallelt i den tiden med deler av høyresiden og kritikk av USA og krigsforbrytelser i Vietnam. 

For der havnetmani samme situasjon,som dagens muslimer, som hver gang det skjer noe utført av muslimer, så avkreves det et svar, som om man er medskyldig.   Dette aldri når det handler om kristne.

Så dette må vi nok leve med. Det merkelige er jo at et kapitalistiske Russland, møtes på samme måte so kommunistene.  Her kan bibel ikke avkreves et svar, for her er det jo dine egen ideologisk brødre som står for. 

Tempus

Innlegg: 11844
Tempus
04.03.21 22:53

Russerne er jo flinke folk- besøkte Romfartsmuseet  på 60 tallet, og ble imponert. Så selv om Sovjetunionen var hinsides  kommunistisk og besatt av kontroll av sine borgere, var det likevel noen lyspunkt for turister.

(Innlegget ble redigert 04.03.21 22:54)

Torotto

Innlegg: 21417
Torotto
04.03.21 22:54
Fernandovonarb: Et spørsmål til kommunistene her inne. Hvorfor er ikke partiet Rødt et alternativ for dere? Det må være det nærmeste dere kommer sosialisme og har jo tross alt kommet ut av et kommunistisk parti.

Da må faktisk valget være AP.   Men ikke reelt.

(Innlegget ble redigert 04.03.21 22:55)

Homo_Erectus

Innlegg: 26757
Homo_Erectus
04.03.21 22:54
Fernandovonarb: Et spørsmål til kommunistene her inne. Hvorfor er ikke partiet Rødt et alternativ for dere? Det må være det nærmeste dere kommer sosialisme og har jo tross alt kommet ut av et kommunistisk parti. Vet om rivaliseringen som har vært, men det må da være bedre enn å kaste bort stemmer til ingenting. Det virker ikke som et alternativ når det jobbes for et så dødt prosjekt som NKP. Det er et oppriktig spørsmål.

Jeg vil tro NKP ikke vil ha noe med Rødt å gjøre fordi en av forløperne til Rødt var AKP marxist-leninistene som støttet Mao Tse Tung og Kina, og som var motstandere av Sovjetunionen som de betraktet som en imperialistisk stormakt som var verre og farligere enn USA.

Da vil nok ikke NKP ha noe med disse kjetterne og dissidentene å gjøre.

(Innlegget ble redigert 04.03.21 23:04)

Nabo

Innlegg: 16820
Nabo
04.03.21 22:58
Torotto: Churchill lot 4 millioner sulte ihjel i India.   Faktisk er eventuelt disse pengebeløp og hvordan de ble skaffet, noe som var ukjent fordi fleste medlemmer.   Faktisk så følte man, ar dette med Sovjet, var en belastning for partiet og historisk så har det også gitt interne splittelser.   Som gjorde det vanskelig å få ut sin nasjonale politikk

Det første du skriver der er en velkjent kommunistisk debatteknikk som går under navnet whataboutism. Prøve å flytte diskusjonen innpå motstanderens banehalvdel, men Sir Winston er ikke emnet for denne tråden.

Vel nå har jeg dokumentert at NKP mottok penger fra Sovjet så lenge unionen eksisterte. Du kan si hva du vil om NKP sine prosjekter, men nå er det engang slik at storparten av velgerne i Norge ikke ville ha den politikken som NKP hadde på å tilby.

Og som Håkon Lie så malerisk beskrev det, når kommunistene hadde fremgang på industristeder som Mo i Rana og det skjedde med jevne mellomrom, så sørget AP for at det reiste noen emissærer oppover og forkynte ordet om Jesus, da ble den kommunistiske fremgangen slått tilbake, og arbeiderne falt tilbake i folden til AP.

Norges inngang i NATO var en direkte følge av Atlanterhavserklæringen av 1941, da er det like klart at den jevne nordmann ikke var så interessert i Sovjet og deres ideologi eller forbrukerartikler i forhold til det en kunne få fra USA og England og etter hvert Vest-Tyskland. Summa summarum NKP hadde aldri en reell sjanse til å nå de brede masser i Norge i etterkrigstiden.

Homo_Erectus

Innlegg: 26757
Homo_Erectus
04.03.21 22:58
Tempus: Russerne er jo flinke- besøkte Romfartsmuseet  på 60 tallet, og ble imponert. Så selv om Sovjetunionen var hinsides  kommunistisk og besatt av kontroll av sine borgere, var det likevel noen lyspunkt for turiste

Etter min mening er de offentlige toalettene noe av det mest minnerike.

Torotto

Innlegg: 21417
Torotto
04.03.21 23:01
Homo_Erectus: Jeg vil tro NKP ikke vil ha noe med Rødt å gjøre fordi en av forløperne til Rødt var APK

Du treffer godt der.  Ikke minst for at de inntok en splittende holdning til resten av arbeiderbevegelsen og innenfor LO. Eget tog i konkurranse, med Samorg. Eget i forhold til EF (Mot EEC og Dyrtid.)

Samt ingen respekt for å jobbe demokratisk, da heller å utnytte demokratiet. 

 

Tempus

Innlegg: 11844
Tempus
04.03.21 23:08

Hehe, ja for ikke å snakke om på togene, å stige opp på metallbelagte felt som vi måtte sittestå  på. Skikkelig all right  når toget slingret :)

Torotto

Innlegg: 21417
Torotto
04.03.21 23:08
Nabo: Det første du skriver der er en velkjent kommunistisk debatteknikk som går under navnet whataboutism. Prøve å flytte diskusjonen innpå motstanderens banehalvdel, men Sir Winston er ikke emnet for denne tråden.

På ingen måte for en ugjerning kan ikke forsvares med å vise til en annen.

Imidlertid så belyser det en parallell motvilje, til å åpent kritisere den ideologiske stormakt man sognet til.   Fra min side, så var det helt klart, vi ikke tjente noe med gå inn i en slik kritikk. Det vil bare ramme oss, uansett. 

 

(Innlegget ble redigert 04.03.21 23:10)

Homo_Erectus

Innlegg: 26757
Homo_Erectus
04.03.21 23:15
Tempus: Hehe, ja for ikke å snakke om på togene, å stige opp på metallbelagte felt som vi måtte sittestå  på. Skikkelig all right  når toget slingret :)

Etter en slik opplevelse viker du ikke tilbake for noe, du frykter hverken Gud eller djevel og ser døden i hvitøyet uten å blunke.

Nabo

Innlegg: 16820
Nabo
04.03.21 23:23
Torotto: Det merkelige er jo at et kapitalistiske Russland, møtes på samme måte so kommunistene.  Her kan bibel ikke avkreves et svar, for her er det jo dine egen ideologisk brødre som står for.

Et helt enkelt spørsmål, tror du Putin er den fredsfyrsten han prøver å selge seg som, eller tror du som jeg at han er en ustabil oligark som har ranet til seg sin del av rikdommen i Russland?

ondoro

Innlegg: 34839
ondoro
04.03.21 23:44
Homo_Erectus: Jeg vil tro NKP ikke vil ha noe med Rødt å gjøre fordi en av forløperne til Rødt var AKP marxist-leninistene som støttet Mao Tse Tung og Kina, og som var motstandere av Sovjetunionen som de betraktet som en imperialistisk stormakt som var verre og farligere enn USA. Da vil nok ikke NKP ha noe med disse kjetterne og dissidentene å gjøre.

Tiden går vet du, vi har da ganske mye med rødt å gjøre vi, både som organisasjon og enkeltpersoner. Skal man få endret dette samfunnet er enhetsfronter og samarbeid avgjørende. 

Kommunister er pragmatiske og samarbeider på sak med alle som er enige med oss.  det står i "skriften" vet du.. 

Når det gjelder dette med underskrifter kan jeg vel si at medlemmer av rødt til og med langt opp i partiet har vært mer enn villige til å signere og hjelpe oss. 

ondoro

Innlegg: 34839
ondoro
04.03.21 23:54
Fernandovonarb: Et spørsmål til kommunistene her inne. Hvorfor er ikke partiet Rødt et alternativ for dere? Det må være det nærmeste dere kommer sosialisme og har jo tross alt kommet ut av et kommunistisk parti. Vet om rivaliseringen som har vært, men det må da være bedre enn å kaste bort stemmer til ingenting. Det virker ikke som et alternativ når det jobbes for et så dødt prosjekt som NKP. Det er et oppriktig spørsmål.

For det første er ikke NKP et dødt prosjekt, vi er en integrert del av verdens største samordnede politiske bevegelse. Vi er på vinnerlaget. Vi sitter til om med i arbeidsgruppen i IMCWP som et solid Marxist-Leninistisk parti. 

Det å stemme Rødt har sittet langt inne hos mange kommunister, det har vel en del med historien å gjøre ja. Stort sett har vel folk holdt seg for nesen og stemt Arbeiderpartiet. Slik situasjonen nå er har nok det endret seg en del.  Mange kommunister vil nok stemme rødt der vi ikke har lister, men også Arbeiderpartiet og SP (På grunn av kampen mot EØS) 

Nabo

Innlegg: 16820
Nabo
04.03.21 23:57

Troe ikke det var så mange utenfor regjeringen som var særlig begeistret for salget av Olavsvern til russerne, og i disse dager så prøver Rolls-Royce å selge Bergen diesel til Russiske interesser, men der kan de gå på et nederlag i Stortinget.

Tempus

Innlegg: 11844
Tempus
04.03.21 23:57

Folk flest er redd for kommunisme fordi evig eies kun et dårlig rykte.

Torotto

Innlegg: 21417
Torotto
04.03.21 23:58
Nabo: Et helt enkelt spørsmål, tror du Putin er den fredsfyrsten han prøver å selge seg som, eller tror du som jeg at han er en ustabil oligark som har ranet til seg sin del av rikdommen i Russland?

Nei!  Det viser at Russland ikke har hatt noen demokratisk tradisjon og det var ikke bedre under Jeltsin, hvor ranet startet.

Putin samle nå folket rundt kirken og lar de få en betydelig moralsk rolle.

Derimot har Russere samme behov for fred som oss andre. 

Utenrikspolitiske på dette feltet så følger jeg John J. Mearsheimer  logikk! 

BeNice

Innlegg: 1618
BeNice
05.03.21 09:10

@Homo_erectus :Det er over 60 år siden. Laika ble skutt opp i november 1957.

Det er over 30år siden Sovjetunionen ble oppløst. Likevel holdes fryktbildet oppe på minst samme nivå.

BeNice

Innlegg: 1618
BeNice
05.03.21 09:17

@nabo: tror du Putin

Oliver Stone har intervjuet Putin i 4 timer. Dette intervjuet er tilgjengelig på u tube feks.....

Homo_Erectus

Innlegg: 26757
Homo_Erectus
05.03.21 09:27
Torotto: Utenrikspolitiske på dette feltet så følger jeg John J. Mearsheimer  logikk!

Han tar feil her:

Mearsheimer. Ukraine is a “huge expanse of flat land that Napoleonic France, imperial Germany, and Nazi Germany all crossed to strike at Russia itself.”

Napoleons  marsj til og fra  Moskva gikk gjennom Litauen og Hviterussland, men ikke gjennom Ukraina.

Homo_Erectus

Innlegg: 26757
Homo_Erectus
05.03.21 09:49
BeNice: Det er over 30år siden Sovjetunionen ble oppløst. Likevel holdes fryktbildet oppe på minst samme nivå.

Et fryktbilde er nok til stede også nå i dag, men ikke som under den kalde krigen. Dengang var det en nærmest paranoid frykt for at Sovjetunionen skulle angripe, invadere og underlegge seg Vest-Europa for å gjøre det kommunistisk.

Nå i dag er det neppe noen som frykter et russisk angrep på Vest-Europa. Selv om Russland trolig er militært sterkere enn det samlede Vest-Europa, har ikke russerene kapasitet til å holde Europa under kontroll.

Nå frykter man mest at Russland skal prøve å få igjen kontrollen over de tidligere østblokklandene. At baltere,polakker og ukrainere frykter Russland, kan man forstå.

Homo_Erectus

Innlegg: 26757
Homo_Erectus
05.03.21 10:06
Torotto: Det merkelige er jo at et kapitalistiske Russland, møtes på samme måte so kommunistene.  Her kan bibel ikke avkreves et svar, for her er det jo dine egen ideologisk brødre som står for.

Dette er en feilslutning. At flere personer misliker kommunismen eller det nye kapitalistiske Russland, betyr ikke at de er ideologiske brødre. Både AP og Høyre var antikommunistiske, men ingen ville finne på å kalle dem ideologiske brødre.

Homo_Erectus

Innlegg: 26757
Homo_Erectus
05.03.21 10:07
Torotto: Det viser at Russland ikke har hatt noen demokratisk tradisjon

En grei innrømmelse av at det ikke var demokrati i Sovjetunionen.

Torotto

Innlegg: 21417
Torotto
05.03.21 10:30
Homo_Erectus: Dette er en feilslutning. At flere personer misliker kommunismen eller det nye kapitalistiske Russland, betyr ikke at de er ideologiske brødre. Både AP og Høyre var antikommunistiske, men ingen ville finne på å kalle dem ideologiske brødre.

Her må det være en misforståelse.  Det jeg prøvde å få fram, var at et nasjonalistisk og religiøst forankret Russland, var russernes valg. 

Dette er valg russerne har tatt og valgte Putin.   Så er du uenig med at russere, skal få bestemme i Russland og i russisk politikk?

Saken handler idag om det!  

 

Torotto

Innlegg: 21417
Torotto
05.03.21 10:46
Homo_Erectus: En grei innrømmelse av at det ikke var demokrati i Sovjetunionen.

Innrømmelse?  Det har vel vært klart for alle gjennom historien, at eventuelt demokrati, som styringsform må bygges  nedenfra.

Nettopp dette er en fundamentalt forskjellig mellom Norge og Russland. 

Her har vi bygget opp demokratiet og utviklet dette, til det som er idag.  Med relativt små forskjeller og homogen befolkning.  Nettopp dette gir mulighet for å bygge et mer rettferdig samfunn på dette grunnlaget.  Det vil si at NKP jobber sammen med andre progressive krefter, for å nå delmål. Politiske endringer skjer via folkets valg i parlamentariske institusjoner. 

I tillegg har vi et godt samarbeide mellom partene i arbeidslivet og relativt sterke fagorganisasjoner.  

Så der står faktisk dette lille partiet uten innflytelse, med resepten på demokratisk og progressiv politikk.   

   

 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg