Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Ole Gjems-Onstad med Utøyakritikk

NYTT TEMA
Bantor

Innlegg: 1395
Bantor
06.05.21 18:40

@abjorn100

En jurist med god vurderingsevne, er bare en person som andre jurister har sagt har god vurderingsevne. 

Jeg vet at mange av de som har blitt uteksaminert med beste karakter fra jusstudier i Norge, mangler totalt gangsyn. 

 

nlc

Innlegg: 1985
nlc
06.05.21 18:41
clavin: den "normale" høyresiden?

Har du eksempler på at man hefter dette til den helt normale høyresiden?

 

clavin

Innlegg: 34089
clavin
06.05.21 18:43
HLund: Jeg har lest hele det 1500 sider lange manifestet hans der han i svært stor detalj beskriver hvordan han blir radikalisert, inspirasjonskilder og hvordan han planlegger ugjerningen.

Ok, da er du sikkert minst like kvalifisert til å komme med en diagnose som de som har studert psykologi noen år på universiteter.

Brezjnev

Innlegg: 15566
Brezjnev
06.05.21 18:43
clavin: 1) Det var GJERNINGENE til Breivik som var problematiske, ikke dette såkalte "tankegodset". Om mange deler Breiviks tankegods, så er de fremdeles ikke mordere.

Det blir litt som Nazi-Pers motto om at krigen ødela veldig mye for nazismen. Det er ytterst kunstig å skulle skille tankegods og handlinger her. Handlingen(e) kom som et resultat av et verdensbilde, og verdensbildet var ikke noe terroristen kokte sammen på egen hånd.

Handlingene er da også fullstendig logiske, ut fra tankegangen terroristen hadde. Landet invaderes, politikerne (først og fremst AP) forråder sitt folk og vår fremtid. Våre barn og videre etterkommere dømmes til å leve i et Taliban-styrt helvete. Når så mye står på spill er det meste tillatt for å hindre katastrofen.

Dette er ikke main-stream tankegang, men den ble delt av et ikke ubetydelig antall mennesker. På Aftenpostens debattforum var ord som "borgerkrig" og "landssvikoppgjør" såpass hyppige gjengangere at de valgte å fjerne heile driden rett etter at det smalt. Paradoksalt nok har det i hvert fall ikke blitt noe mindre av slikt prat de siste 10 årene, og det blir i hvert fall ikke noe bedre om AP og andre bare "slutter å mase" om 22. juli.

Solvgutt1

Innlegg: 24688
Solvgutt1
06.05.21 18:44

Hvor mange av de som kritiserer AP for å "spille Utøya-kortet" kritiserte Per Willy Amundsen da han forsøkte å slå politisk mynt på drapet av han SIAN-fyren som senere viste seg å være et narkooppgjør? 

Bare nysgjerrig.

HLund

Innlegg: 22603
HLund
06.05.21 18:45
Brezjnev: Det er ytterst kunstig å skulle skille tankegods og handlinger her. Handlingen(e) kom som et resultat av et verdensbilde, og verdensbildet var ikke noe terroristen kokte sammen på egen hånd

100 %.

Solvgutt1

Innlegg: 24688
Solvgutt1
06.05.21 18:48
Brezjnev: Det blir litt som Nazi-Pers motto om at krigen ødela veldig mye for nazismen. Det er ytterst kunstig å skulle skille tankegods og handlinger her. Handlingen(e) kom som et resultat av et verdensbilde, og verdensbildet var ikke noe terroristen kokte sammen på egen hånd. Handlingene er da også fullstendig logiske, ut fra tankegangen terroristen hadde. Landet invaderes, politikerne (først og fremst AP) forråder sitt folk og vår fremtid. Våre barn og videre etterkommere dømmes til å leve i et Taliban-styrt helvete. Når så mye står på spill er det meste tillatt for å hindre katastrofen. Dette er ikke main-stream tankegang, men den ble delt av et ikke ubetydelig antall mennesker. På Aftenpostens debattforum var ord som "borgerkrig" og "landssvikoppgjør" såpass hyppige gjengangere at de valgte å fjerne heile driden rett etter at det smalt. Paradoksalt nok har det i hvert fall ikke blitt noe mindre av slikt prat de siste 10 årene, og det blir i hvert fall ikke noe bedre om AP og andre bare "slutter å mase" om 22. juli.

Får et inntrykk av at en del på ytre høyre bare slenger ut ville teorier de egentlig ikke tror på i frustrasjon over noe annet. Så det samme med stormingen av Kongressen i USA, der mange mente at Trump ikke kunne holdes ansvarlig i det hele tatt fordi han aaaldri oppfordret til vold.

Men vold er jo en ganske naturlig reaksjon på det bildet han forsøkte å male av en korrupt maktelite i det amerikanske statsapparatet som regelrett hadde kuppet valget. Hadde noe sånt faktisk skjedd i Norge hadde i alle fall jeg både støttet og deltatt i voldelige aksjoner mot de som stod bak.

Når man da sier at man aaaldri oppfordret til vold, eller støtter vold, så sier man jo egentlig "Jeg mente egentlig aldri på det jeg sa, og forventet at alle skjønte det".

(Innlegget ble redigert 06.05.21 18:49)

Bantor

Innlegg: 1395
Bantor
06.05.21 18:48

Men hvor går så grensen mellom legitim islam kritikk og det konspi pregede?

Noen mener at man ikke kan kritisere islam fra et annet ståsted. At bare HEF folk kan være kritisk til religion, feks.

HLund

Innlegg: 22603
HLund
06.05.21 18:49
Bantor: Men hvor går så grensen mellom legitim islam kritikk og det konspi pregede?

Fjordman er vel et ganske greit eksempel på det.

abjoern100

Innlegg: 2277
abjoern100
06.05.21 18:50
clavin: De første sakkyndige erklærte ham utilregnelig, mens de andre erklærte ham tilregnelig, etter å ha blitt utsatt for et stort press utad om å gjøre dette. Jeg vet hvem jeg velger å stole på her. Du har konkludert med at han ikke kan ha vært utilregnelig fordi han har planlagt aksjonen møysommelig. Har du faglig belegg for å hevde dette?

For å være strafferettslig utilregnelig som person over 15 år, må man enten ha en form for psykose eller være sterk utviklingshemmet. 

At Breivik er pling i bollen selvfølgelig klart, men det betyr ikke at han var strafferettslig utilregnelig. Terskelen er svært høy. Man må være i en psykotisk tilstand. Det er ikke tilstrekkelig at man har storhetsvanvidd eller alvorlige personlighetsforstyrrelser.

Du skriver at konklusjonen ble som den ble etter stort press utad. Det er nok riktigere å si at den første konklusjonen var oppsiktsvekkende og ikke særlig god.

Fra wikipedia - jada det er wiki, men med referanser

"Den første rapporten høstet kritikk fra fagmiljøer i inn- og utland. Psykologer og psykiatere fra Ila fengsel og forvaringsanstalt og Dikemark sykehus fant ingen tegn til psykose hos Breivik.[31][32] Det gjorde heller ikke flertallet av de rettsmedisinske vitnene."

https://no.wikipedia.org/wiki/Rettsmedisinske_vurderinger_av_Anders_Behring_Breivik

(Innlegget ble redigert 06.05.21 18:51)

Solvgutt1

Innlegg: 24688
Solvgutt1
06.05.21 18:55

https://www.nrk.no/norge/_-frp-har-blitt-et-uskyldig-offer-1.7725424

Jeg syns forresten denne avslører veldig godt hvordan mentaliteten er ute på den "normale høyresiden". Det er offermentalitet her fra til månen.

"– Jeg synes det er avskyelig det som har skjedd, men jeg synes det er like avskyelig at enkelte medier forsøker å trekke en kobling mellom denne mannens udåd, og Fremskrittspartiet, sier Jensen til NRK søndag."

Denne kom altså TO DAGER etter terrorangrepet. Noen vil kanskje hevde at det var "klønete" sagt, men jeg syns det viser veldig greit hva ryggmarksrefleksen er.

Likevel klarer de, med et seriøst ansikt, å anklage folk som ble beskutt på Utøya for å "spille offerkortet".

clavin

Innlegg: 34089
clavin
06.05.21 18:58
nlc: Har du eksempler på at man hefter dette til den helt normale høyresiden?

Det er sikkert mange, men når Støre ville "endevende" FrP i jakten på "tankegodset" som la grunnlag for 22. juli, tror du at han siktet til "nazi-fløien" av partiet? Hvor mange teller disse evt., mener du?

P.S.: Bare for å ha sagt det, jeg søkte ikke i Document spesielt, men artikkelen kom opp da jeg søkte etter det utspillet som jeg husker at Støre her kom med. 

Nå rabler det for Støre: ABB + FrP = sant – Document

Bantor

Innlegg: 1395
Bantor
06.05.21 19:03

@Hlund

Men for eksempel "Hvorfor jeg ikke er muslim" av Ibn Warraq, nevner konsepter som sverdverset og abrogasjon i Koranen. Og den boken er gitt ut av Lars Gule & co. 

Dr_Who

Innlegg: 3187
Dr_Who
06.05.21 19:03

Sin fars sønn. Jeg trodde han var litt bedre enn dette.

VivaLV

Innlegg: 38535
VivaLV
06.05.21 19:04

Synes han bare virker som en forvirret gammel mann. Han gikk jo tilbake på det med at det var AP-folk der som kunne handle.

Men at han lager ett stort poeng av manglende sikkerhet i ettertid blir jo totalt meningløst. Hva hvis det hadde vært en barneskole som hadde blitt angrepet. Mener han at de også skal ha vakter da!!??

 

VivaLV

Innlegg: 38535
VivaLV
06.05.21 19:05
Dr_Who: Sin fars sønn. Jeg trodde han var litt bedre enn dette.

Jepp. Han sliter nok litt nå. BI ville at han skulle fjerne at han jobbet hos dem. Ser ikke bort i fra at dette kan få en snøballeffekt. F.eks. at de boikotter forelesningene hans.

kval

Innlegg: 17545
kval
06.05.21 19:20
VivaLV: Denne går viralt rundt omkring. Litt/veldig vanskelig og se for seg hva han vil oppnå med denne kritikken!!??

Dette er ingen kritikk. Dette er et ondsinnet makkverk som Aftenbladet aldri skulle ha satt på trykk og kalt det kronikk. Dette er ikke kronikk - dette er panikk. 

Det må har vært en del grunner til ikke å ansette denne tullingen som professor; nå er det alle grunner til gi ham sparken.

(Innlegget ble redigert 06.05.21 19:26)

VivaLV

Innlegg: 38535
VivaLV
06.05.21 19:37

Har de tatt vekk innlegget fra debattsiden. Dvs. mange tilsvare, så finnes sikkert hvis man klikker seg frem til det.

https://www.aftenbladet.no/meninger/

Brezjnev

Innlegg: 15566
Brezjnev
06.05.21 19:39
Solvgutt1: Får et inntrykk av at en del på ytre høyre bare slenger ut ville teorier de egentlig ikke tror på i frustrasjon over noe annet. Så det samme med stormingen av Kongressen i USA, der mange mente at Trump ikke kunne holdes ansvarlig i det hele tatt fordi han aaaldri oppfordret til vold. Men vold er jo en ganske naturlig reaksjon på det bildet han forsøkte å male av en korrupt maktelite i det amerikanske statsapparatet som regelrett hadde kuppet valget. Hadde noe sånt faktisk skjedd i Norge hadde i alle fall jeg både støttet og deltatt i voldelige aksjoner mot de som stod bak. Når man da sier at man aaaldri oppfordret til vold, eller støtter vold, så sier man jo egentlig "Jeg mente egentlig aldri på det jeg sa, og forventet at alle skjønte det".

Det er jo nærliggende å tenke slik, men jeg tror vi skal være varsomme med å tenke at "de mener det sikkert ikke". Jeg er helt med på at slikt tøys gjerne kan være grunnet i en generell og kanskje ikke helt bestemmelig frustrasjon, men for mange er troen på tøyset reell.

Og nettopp fordi den logiske konsekvensen av å tro at Makta fører krig mot Folket er ekstrem handling bør det tas på alvor. 

Solvgutt1

Innlegg: 24688
Solvgutt1
06.05.21 19:43
Brezjnev: Det er jo nærliggende å tenke slik, men jeg tror vi skal være varsomme med å tenke at "de mener det sikkert ikke". Jeg er helt med på at slikt tøys gjerne kan være grunnet i en generell og kanskje ikke helt bestemmelig frustrasjon, men for mange er troen på tøyset reell. Og nettopp fordi den logiske konsekvensen av å tro at Makta fører krig mot Folket er ekstrem handling bør det tas på alvor.

Hvis de tror på det, så er det ikke motstandere av vold. Disse tingene henger sammen. Vold ville vært helt legitimt hvis situasjonen faktisk var slik disse menneskene beskriver den. 

nlc

Innlegg: 1985
nlc
06.05.21 19:55
clavin: P.S.: Bare for å ha sagt det, jeg søkte ikke i Document spesielt, men artikkelen kom opp da jeg søkte etter det utspillet som jeg husker at Støre her kom med.

Herregud, bare det å bruke Document som kilde uansett....

At Støre synes det er rart at Frp ikke tok et kraftig internoppgjør etter Utøya synes du altså er et godt eksempel på at Ap forsøker å hefte terroraksjonen til den normale høyresiden? Har han ikke et poeng? Hva ville kravene vært fra det samme partiet, Frp, om en like ond muslim (like ond som ABB), hadde gjort en liknende aksjon?

VivaLV

Innlegg: 38535
VivaLV
06.05.21 19:56

Antar at han vil bli belønnet med en plass i Debatten!

Solvgutt1

Innlegg: 24688
Solvgutt1
06.05.21 19:58
nlc: At Støre synes det er rart at Frp ikke tok et kraftig internoppgjør etter Utøya synes du altså er et godt eksempel på at Ap forsøker å hefte terroraksjonen til den normale høyresiden? Har han ikke et poeng? Hva ville kravene vært fra det samme partiet, Frp, om en like ond muslim (like ond som ABB), hadde gjort en liknende aksjon?

Her er reaksjonen fra en av FrPs fremste politikere etter at en høyreekstremist ble drept i et narkoppgjør og det var en liten, men usannsynlig, mulighet for at det var politisk motivert. 

Så kan man jo bare spekulere i hva som hadde skjedd hvis en tidligere AUFer hadde tatt med seg en rifle på en FpU-samling og drept 69 ungdommer der. Jeg har mine teorier. 

clavin

Innlegg: 34089
clavin
06.05.21 20:06
nlc: Hva ville kravene vært fra det samme partiet, Frp, om en like ond muslim (like ond som ABB), hadde gjort en liknende aksjon?

For å gjenta, Breivik var alene, og INGEN normale mennesker har støttet angrepet. FrP var partiet han flere år i forveien hadde forlatt pga at han ikke mente de "gikk langt nok". Basert på kjennskapet man har til FrP, tror du det er grunnlag for å si at det var krefter innad i partiet som omtrent for terrorcelle å regne? Det er noe med gangsyn, og se virkeligheten.

Når det gjelder muslimsk terror er det dessverre slik at flere av disse antallsmessig er flere enn høyreekstrem terror, og de utføres ofte av flere (i motsetning til ABB som var alene). Det er også slik at disse har en indre driv i form av at de tror de vil få belønning etter utført angrep i form av et antall jomfruer osv, og det er også langt større miljøer som faktisk støtter terrorister. Jeg mener å huske jubelscener fra noen steder etter angrepet mot USA i 2001. Om man ønsker å stoppe Al Quida så nytter det ikke å ta ut lederen av organisasjonen, da det bare kommer på plass en ny.

Poenget er at muslimske terrorangrep har langt større støtte i visse miljøer enn det som er tilfelle med høyreekstreme angrep. Disse miljøene er svært marginalisert, og det er eksempelvis ingen som har tatt over for ABB, som sitter på cella.

Bantor

Innlegg: 1395
Bantor
06.05.21 20:07

Strengt tatt drepte Breivik vel så mange med pistol som med rifle. 

kval

Innlegg: 17545
kval
06.05.21 20:13
clavin: utspillet som jeg husker at Støre her kom med.

Husker du også utspillet fra nestlederen i Frp fra Stortingets talerstol?

kval

Innlegg: 17545
kval
06.05.21 20:15
clavin: Det er noe med gangsyn, og se virkeligheten.

Virkeligheten her er høyreekstremisten som ble terrorist og massemorder. Hvorfor vil du bortforklare det, eller prate om noe annet?

clavin

Innlegg: 34089
clavin
06.05.21 20:21
kval: Virkeligheten her er høyreekstremisten som ble terrorist og massemorder. Hvorfor vil du bortforklare det, eller prate om noe annet?

Jeg har ikke bortforklart noe som helst. Ei heller har jeg forsøkt å prate om noe annet.

clavin

Innlegg: 34089
clavin
06.05.21 20:22
kval: Husker du også utspillet fra nestlederen i Frp fra Stortingets talerstol?

Jeg husker det, men skjønner ikke hvilken relevans det har til det vi diskuterer nå.

Everenga

Innlegg: 8394
Everenga
06.05.21 20:25
clavin: 2) Breivik var sannsynligvis utilregnelig.

Javel?

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg