Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Handelskrig mellom Kina og USA?

NYTT TEMA
Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
20.03.21 10:39
Varulv2478: Blinken realisere ikke at det planlagte møtet med sitt motstykke fra Kina i Alaska risikere å bli en fiasko

Som ventet er todagersmøtet i Alaska blitt en katastrofe som gjør meget mange ikke-amerikanske observatører og amerikanske profesjonelle observatører veldig dypt bekymret, da disse bevitnet hvordan Blinken kom med forlangelser, advarsler og en retorikk som tyder på sterke maktarrogante holdninger - som kineserne besvart med iskalde skuldre, voldsomme motretorikk og steinharde forklaringer, blant annet om at USA ikke representere verden, men den amerikanske regjeringen. For observatørene tvinges til å innse at kineserne hadde flere meget gode poeng i deres respons mot amerikanerne.

After fiery start, US conclude 'tough' talks with China - CNA (channelnewsasia.com)

Møtet som ventet hadde blitt en katastrofe, som har kommet som en ordentlig kalddusj på meget mange, i Sør-Korea og andre land som Blinken hadde først besøkt, er det mange som begynte å gruble på om de har ikke kvitte seg med Trump. I Europa er det også en voksende erkjenning, i Tyskland varslet CSU som inneha regjeringsmandatet, at forholdet med USA settes i sterk fare. De ser en ufattelig maktarroganse som bare hadde blitt verre og verre, for Biden lot til å la kongressen ta styring - og der finnes det for mange som er så ignorant, at de ikke fatte at deres lover er ikke gyldig utenfor egne lovområde. Sanksjonene mot selve Kina anses for å være sekundære sanksjoner, ved at man angripe interne saker mellom Kina og Hong Kong - dette var et skritt for langt for kommunistpartiet.

" - it's never a good bet to bet against America"

På dette kom svaret;

"The US does not represent the world, it only represents the government of the United States."

“The US has no qualification to speak to China from a position of strength”

"We expect you to stick to basic diplomatic etiquette. We need to clarify our position now -  you have no right to say to China that you start from a position of strength to talk to China!"

Kineserne var kommet til Alaska i forhåpning om en bedring, men invitasjonen hadde vært utsendt god tid i forveien, så sanksjoner mot sentrale CCP-medlemmer og andre handlinger som Blinken hadde stått for, gjorde om møtet til åpen konfrontasjon da delegasjonen fra Beijing realisert at det er lite å vinne, dermed valgt de å proklamere egne standpunkt og gikk rett i strupen på amerikanerne. Møtet var død før det hadde startet.

US-China talks wrap up, ′fundamentally at odds′ in places | News | DW | 19.03.2021

Spesielt hadde man reagert på at USA vil ha økt fokus på Xinjiang, Tibet og Hong kong, noe som fulgt til at kineserne satt fokus på demokratikrisen, politivold, sosial nød og maktmisbruk i selve USA ved å signalisere at man vil kritisere og fordømme i retur. De hadde nærmest eksplodert da Blinken tok fram menneskerettighetssituasjonen i Kina helt i begynnelsen.

"Each of these actions threatens the rules-based order that maintains global stability," Blinken said of China's actions. "That's why they're not merely internal matters, and why we feel an obligation to raise these issues here."

Galt. Det foregår ikke folkemord i Xinjiang, Blinkens byråkratiske rådgivere som lot til å slite med å få ham til å forstå, hadde korrekt bedømte dette som "sinofiseringsprosess", dvs. kulturell folkemord gjennom en "kineserifisering" av uigurbefolkningen. I det hadde de muslimske maktene sluttet med å fordømme dette, og dermed godkjente i praksis "det falske folkemordet". Dette ser ikke amerikanerne. Tibet er IKKE okkupert, for selv om dette landet var tatt med makt i 1959, hadde Kina nemlig overtatt suverenitetsmakten allerede i 1700-tallet og den kinesiske besittelsen av Tibet hadde ikke destabilisert noe som helst, aktuelt tibetanerne misliker det indiske landtyveriet i 1955-1962. Hong kong formelt er underlagt den kinesiske suvereniteten, det var aldri et etablert demokratisk styresett der, så kineserne med rette anklages for traktatbrudd ved å løpe fra sine løftene i forbindelsen med overtagelsen i 1997. Ingen av nabolandene så noe galt med at Hong kong skulle bli annektert av Kina i slutten, det er som turbulens på en glass.

Så Blinken dermed mente "the rules-based order" er overordnet kinesisk suverenitet og kinesisk lovverk - uten å realisere at dette kompromitteres av hans egne politikk og lands meget problematiske forhold med folkeretten. USA stjålet til seg olje og hvete som tilhørte den syriske staten, okkuperte landdeler, truet eller destabilisere andre lands regjeringer. Kineserne er smart nok til å realisere at de kan ikke tillate en slik amerikansk innblanding gjennom folkerettslige rammer. Blinken hadde tatt i bruk uholdbar retorikk omkring Xinjiang, "folkemord" brukes der - selv om det pågår akkurat et folkemord i Tigray, Etiopia. Siden hadde han sagt at Kina "destabilisere" verdensfreden og Øst-Asia. Noe som tilsynelatende bare Japan støtter.

"We believe that it is important for the United States to change its own image and to stop advancing its own democracy in the rest of the world," he was quoted as saying late on Thursday. "China will not accept unwarranted accusations from the US side."

Med unntak av Japan er det sett at Bidens forsøk om å bygge opp en midtetidig allianse av stater for å demme inn Kina og stoppet den kinesiske maktmisbruken som er sterkest i Sørkinahavet, har fulgt til kjølige relasjoner; Sør-Korea blånektet, opposisjonen i Japan vil ha roligere gemytter, Filippinene er helt mot, Vietnam liker ikke antikommunistretorikken - de er selv kommunister - og ASEAN begynner å bli skikkelig sur på USAs atferd.

Is US-China friction at Alaska meetings a sign of worse to come or start of something better? | South China Morning Post (scmp.com)

" - as well as over cyberattacks on the US and the economic coercion of US allies. Meanwhile, China accused the US of using its military might and financial supremacy to suppress other countries."

Der har begge rett om hverandre, selv om det er snakk om cyberspionasje fremfor "cyberangrep" ettersom kineserne hadde flere ganger brukt sin økonomi som et våpen mot andre land, spesielt Norge, ved å bruke kjøperrettigheter - ved å nekte å handle, kjøpe og bryte fra selgeren i tosidige relasjoner. Dette er ikke ulovlig, selv om dette som sett med Nobels fredspris og Norge er klassisk bølleatferd, ved at bøllen ikke hindre andre fra å handle med Norge - norsk laks var videresolgt til Kina gjennom tredjeparter den gang. Der skilt USA seg ut ved å gå inn for å ødelegge for motparten gjennom omfattende misbruk av globale fullmakter som var frivillig gitt i 1945-1970 under forståelsen om å unngå amerikansk maktmisbruk - som ikke var respektert siden 1996. Det blir bare verre og verre for hver år.

Så Kina egentlig fra et folkerettslig perspektiv er mindre dårlig an enn USA. Dette vet kineserne, som allikevel må fordømmes for traktatbrudd blant annet på havloven i Sørkinahavet og Hong kong-traktaten fra 1997, og for sin bølletaktikk mot andre stater - spesielt omkring Taiwan.

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
20.03.21 23:22

De første gjengjeldelsessanksjoner mot USA har startet. Det har blitt innført et forbud mot bruk av amerikanskproduserte Tesla kjøretøyer for militære og statsansatte ved å bruke Huawei-argumentet om fordekt spionasje ettersom datasankning inkludert bildeopptak finnes i de meste avanserte Tesla biler, og disse kan sendes til USA.

Elon Musk bedyrer at Tesla-biler ikke brukes til spionasje i Kina (msn.com)

For Musk er dette en katastrofemelding ettersom en fjerdedel av Tesla-bilsalget skjer i Kina, hvor han hadde utbygd og åpnet en fabrikk for økt salg. Forbudet kan meget raskt skremme bort kunder fra Tesla kjøretøyer og amerikanske kjøretøyer med sensorteknologisk utstyr. For Musk er den amerikanske fiendtligheten mot Kina en kilde for voksende bekymring, ettersom han er smertelig klart over kinesisk know-how og arbeidskvalitet som aktuelt overgår det som finnes i USA innenfor elkjøretøyer - han hadde protestert voldsomt mot det hemmelige importforbudet mot kinesiske kjøretøyer inn i USA.

Møtet i Alaska hadde endt i total katastrofe, og i FN måtte ikke-amerikanske representanter ta en alvorsnakk med den amerikanske menneskerettighetsrepresentanten fra Washington for å ha provosert sin kinesiske kollega ved å bruke uegnet språk, da "folkemord" var tatt i bruk omkring Xinjiang. I kongressen ser det ut at man ikke er villig til å innse at de risikere meget alvorlige problemer for den amerikanske tekstilproduksjonen og åpne opp for straffereaksjoner mot det amerikanske jordbruket ved å fremme en ny lov, "Uyghur Forced Labor Prevention Act" fra 18. februar som aktuelt bryter amerikansk handelslov. For handelsloven forbyr kollektiv forbud uten skjellig grunn, ennå vil kongressen stoppe all import fra Xinjiang "på mistanke" ved å gi en utsettelse på tre måneder - og dokumentasjon faller kun på en upålitelig og politisert parts aksept. Det har blitt en voldsom kampanje på internett sannsynlig organisert av USA, for "økt fokus på folkemordet i Xinjiang", men alle folkerettsjurister og menneskerettighetseksperter som folkemordjurister er 100 % enig om at det IKKE er et pågående folkemord mot uighurfolket. Blinken nektet - i vitners nærhet - å lytte på eksperter som forklart at det foregår en kulturell utslettelse fremfor systematiske brudd på de meste grunnleggende rettigheter. USA selv drev med akkurat det som hendt i Xinjiang i 1800 til 1950.  

https://www.natlawreview.com/article/forced-labor-and-supply-chains-complete-ban-goods-xinjiang-or-additional-wros

Bidenadministrasjonen er nå meget seriøst gått av sporet, de hadde valgt å hente fram "vi mot dem" eller mer presist Bush juniors "Hvis du ikke er med oss, er du mot oss"-tankesettet, de hadde lansert sanksjoner mot Tyrkia, truet Egypt (som avverges av gulfsjeikenes trusler om å brenne opp en tredjedel av de globale dollarreservene) og deretter India mot å kjøpe russiske våpen uten å fatte at dette er ulovlig etter FN-charteret og folkeretten. Siden hadde man fortsatt Trumps politikk, gått hardt ut mot Iran som mistet all tro på USA, og deretter synet en mulighet for å mobilisere USA mot Kina, en bevisst sinofobisk vinkling for å forene partiene og folket.

https://responsiblestatecraft.org/2021/03/20/china-and-the-perils-of-bipartisanship/

Feffer har rett, det er "the height of folly".

https://responsiblestatecraft.org/2021/03/20/why-its-wrong-for-the-us-to-label-china-a-threat-to-the-world-order/

Odell påpekt et seriøst problem med den amerikanske verdensbetraktningen av det politiske etablissementet og deretter mente dette vil bare true verdensfreden og åpne for isolasjon mellom USA og resten av verden i verste fall.

"This rhetoric reflects Washington’s tendency to imagine the current world order as a monolithic, liberal system of mutually-reinforcing laws, norms, institutions, and alliances, upheld by the United States and its allies. In this view, states like China and Russia seek to overthrow this order and replace it with one that is more lawless and repressive.

But this is deeply misleading. No such version of a world order has ever existed, nor has the relationship of the United States — or its adversaries — to the present order ever been so simple. And this misconception is perilous. Vastly overstating the nature of China’s challenge to the current “world order” stands to hinder vital U.S.-China cooperation on issues like climate change, fuel a massive and harmful overreaction in American foreign policy, and in the worst case could force China to assume a more aggressive and revisionist posture than it otherwise would.

Instead of adopting this dangerous course, the administration should recognize the reality of world order: that it is in fact a series of separate and sometimes contradictory orders, governing areas from trade, to arms control, to international humanitarian Law."

Med tanke på USAs egne globale atferd som var alt annet enn ansvarlig, lite produktivt og ytterlig problematisk siden september 2001 i tjue år, mente det at denne betraktningen er meget sterkt malplassert og dertil en form for ekstrem selvbedrageri som kineserne raskt avslørt under Alaska-møtet. Irak-invasjonen er bare det verste av meget mange overtredelser som gjør det vanskelig å akseptere Blinkens "rules-based order" argumentet ettersom USA hadde gjentatte ganger brutt reglene, og det verste er at man kunne slippe unna mens andre kom under angrep med sterk aggressivitet. I Venezuela er det nå en voksende tro om at over 300,000 kan ha omkommet pga. sanksjonsregimet som har rammet folk flest, og man vet ikke hvor mange har dødd i Syria og Iran - bare at det er snakk om titusener. Odell var inn på faktumet om at amerikanske politikerne ikke ville innse hykleriet og dermed bare vil ende opp med å gjøre det vondt verre.

https://www.politico.com/news/magazine/2021/03/18/how-one-european-pipeline-is-derailing-bidens-america-is-back-promise-476901

"American legislators appear to have forgotten that so-called “secondary” or “extraterritorial” sanctions, which affect not only countries that have done things that are wrong (Russia invading and annexing Crimea) but also countries that have done things within their rights (doing business with Russia), are considered by the rest of the world to be a violation of international law.

Not only our enemies, but our friends view these sanctions as the tool of a bully. As one top German international lawyer put it, “You won’t find a single reputable scholar here or anywhere [outside the U.S.] who thinks secondary sanctions are legal under international law.”

Dette er korrekt. Det amerikanske sanksjonsvanviddet ved å reise blokadetiltak, sekundære sanksjoner mot uskyldige parter og sabotere tosidige statsrelasjoner startet i 1996 med Helms-Burton Act som fordømmes kollektivt av verden den gang, men siden hadde straffriheten gjennom USAs dominans i verdensøkonomien og dollar som verdens valutareserver (som oljesjeikene kan ødelegge ved å kaste ut alle dollarreservene i sine landene og brenne dem opp i få timer), fulgt til at USA bare blir mer og mer aggressiv, det blir lettere og lettere å innføre ulovlige sanksjoner - her hadde EU rotet det til, ved å støtte sanksjoner mot Russland og Syria. Denne straffriheten er ikke lenge der.

For nå kan Kina sette USA under sanksjoner som i første omgang vil være snakk om restriksjoner, kjøpestopp og annet, for å stenge ut amerikanske ferdigvarer og bedrifter, og deretter koble seg fra det amerikanske markedet i slutten. Etter hvert som den kinesiske selvforsyningsevnen forbedre seg, vil kineserne dytte ut amerikanske varer og tjenester til fordel for egne. For det er ingen tilfelle at bruksforbudet mot Tesla innføres; kineserne kan nå erstatte Tesla-biler med like gode eller bedre selvutviklede kjøretøyer som dertil er patentbeskyttet, ikke kopibasert.

Verdens største markedet kan bli stengt for amerikanske investorer og selgerne som vil da miste en sjettedel av verdens befolkning, EU har et sterkt internt marked - og resten av verden vil foretrekke billige og lette tilgjengelige varer fra Kina etter hvert som de blir mer pålitelig. Om USA skulle prøve seg på å presse disse landene til å stenge ut kinesiske varer - Huawei og kommunikasjonsteknologiske eksport fra Kina har blitt kompromittert av Xis sniknasjonalisering og loven om å dele all data samt spionerte på vegne av staten - vil de straks oppdage at folk vil gjøre opprør, spionasje er en ting, økonomisk imperialisme er noe helt annet. Selv i USA vil man reagert meget voldsomt mot en slik politikk.

Så USA har nå trolig provosert fram noe som kan skade verdenshandelen og deretter kan utløse meget store problemer på dem, politikerne sløst nå bort penger som en full sjøulk drakk seg bunnløst, og statsgjelden stiger for hver uke - allerede i dette året kan statsgjelden bli lik stor som statens BNP. Kina har langt større kjøpekraft enn USA, som har mer og mer mistet mye kjøpekraft enn før.

Boeings oppkjøp av våpenprodusentbedrifter for tjuefem år siden kan straffet seg, ettersom Kina vil lansere sanksjoner mot amerikanske selskaper som selger til Taiwan. For en måned siden var det innført ordreforbud på nye flyer fra Boeing, og all produksjon for eksisterende ordrer måtte deretter skjer i Shanghai der en Boeing-fabrikk ligger. Kina i kontrast til USA og EU fortsette med å forby 737 MAX, og mye tyder på at flyforbudet kan bli permanent. I januar ble AVIC og Comac utsatt for MEU-sanksjoner, og nå som Alaska-møtet har endt i det verste utfallet, er det klart at Boeings fremtid i Kina er blitt meget mørkt. Arbeidet på C919 er voldsomt, mye av dette er hemmeligholdt - men det ser ut at Xi vil ha C919 så snart som mulig og så mange som mulig, interessen for å selge C919 utenlands har krympet til fordel for å stoppe all kjøp av amerikanske passasjerfly i Kina.

Boeing vil bli nestemann etter Tesla.

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
20.03.21 23:57

Om det ikke er nok, har kineserne og russerne planer om å starte den første romkonflikten i menneskehetens historie som respons på de ufattelige kortsiktige Artemis overenskomstene som bryter den meget viktige Romtraktaten som forbyr statlig krav på territorier i rommet eller himmellegemer, og man skal ikke forhindre en annen stats tiltredelse. I oktober 2020 ble avtalene undertegnet av USA, men da vist det seg at alle romfartsnasjoner og romfartsorganisasjoner meget demonstrativt holdt seg unna, og fortsette med å gjøre det. Bare Storbritannia, Luxembourg og Italia var med, men ESA nektet. Japan er den eneste romfartsnasjonen som bli med.

https://en.wikipedia.org/wiki/Artemis_Accords

Dette kritiseres av eksperter som mente at Romtraktaten undermineres ved å gi USA fortrinn gjennom privatiseringspolitikk og statlig innblanding ved å dominere alle romfartsprosjekter omkring det nærjordiske rommet - og selve månerommet, og deretter starte en militarisering gjennom US. Space Force som skal "sikre" Lagrangepunktene og månebasene som etter Romtraktaten og Månetraktaten skulle demilitariseres - noe som Russland og Kina i mange år hadde påpekt, da de betrakte rommet som en frisone. ESA har samme holdning, og dermed er Norge ikke villig, mens folkerettseksperter mer og mer blir bekymret.

"The Outer Space Treaty forbids nations from staking claim to another planetary body, but the policy of the US is that countries and companies can own the materials they extract from other worlds." Frans von der Dunk from the University of Nebraska-Lincoln claims that the accords strengthen "the US interpretation of the Outer Space Treaty". This interpretation acknowledges "the basic right for individual States to allow the private sector to become engaged" in commercial activities. The weakened alternative interpretation is that "unilateral approval of commercial exploitation is not in compliance with the Outer Space Treaty, and that only an international regime, notably—presumably—including an international licencing system, could legitimise such commercial exploitation."

I høsten 2019 var NASA og Roscosmos sterkt stemt for å fortsette deres samarbeid omkring ISS-stasjonen og interplanetære prosjekter, men i våren 2020 hadde stemningen snudde; russerne vil ikke forlenge deres oppholdet i ISS fra 2024 som tidlig planlagt, og vil deretter bygge deres egne romstasjon. Det er en sterk mulighet at Roscosmos vil stoppe arbeidet på ISS som i 2021 skulle ha en ny seksjon, NEM1 - som utvikles som testmodell for romstasjoner i Lagrangepunkter. Tre seksjoner som til sammen kan utgjøre en egne stasjon er ferdigbygd og testet; MLM-laboratoriet, tilkoblingsseksjonen Prichal og selve NEM-1 modulstasjonsseksjonen. Om disse tilkobles ISS, kan russerne og amerikanerne operere fritt fra hverandre uten å komme borti hverandre.

Putin kan; om han vil og har nok penger; ha sin egne romstasjon i høsten 2021 til våren 2022 og dermed vil trekke seg helt ut fra ISS i 2024. Om dette skjer som respons på militariseringen av rommet omkring Månen vil det ødelegge den multinasjonale romfartsvirksomheten som har eksistert i tretti år. Nå har kineserne kommet ham i møte, i den 9. mars 2021 ble CNSA og Roscosmos enig om å bygge en romstasjon enten på månen eller i månerommet, "Internasjonal Måneforskningsstasjon" som aktuelt vil være robotoperert med minimal menneskelig innblanding.

https://thediplomat.com/2021/03/the-strategic-implications-of-the-china-russia-lunar-base-cooperation-agreement/

Kineserne vil dermed konfrontere amerikanerne omkring rettigheter i månerommet, og de har satt fortgang på arbeidet på en gigantrakett, Lang Marsj 9, som vil ha en diameter på 10 m, vekt på 4,200 tonn og lasteevne på 140 tonn til LEO omløp. LM9 var planlagt for 2030, men dette kan skje mye raskere fordi komponentsutvelgingen for over 70 % er fullført og motor med 500-tonns skyvekraft har gjennomført suksessrik testing. Med LM9 kan man reise rett til Månen.

Noreger

Innlegg: 1702
Noreger
21.03.21 10:29

Kina og Russland kan med dette åpne enda en arena hvor USA vil bruke mer penger de ikke har til å komme på banen i et område, samtidig som egne borgere blir fattigere og fattigere.

        Samtidig er Nord-Stream snart ferdig og Oljeledningen fra Iran til Middelhavet er bare noen tusen Amerikanske tropper unna å bli startet. Da forsvinner nok enda 10% av dollaren sin del av verdensmarkedet. En får håpe de som leker onkel skrue i oljefondet tenker mer langsiktig enn politisk slik at de shorter seg ut ifra Wall Street før verdiene forsvinner. 

   

     Og nå er tiårsrenten i USA på vei imot 2%. Powell skal jo innføre "Yield curve control" eller egentlig en slags prisstopp på obligasjoner. Lurer på når det blir prisstopp på varer hos almuen. 

     

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
23.03.21 18:38
Varulv2478: Bidenadministrasjonen er nå meget seriøst gått av sporet, de hadde valgt å hente fram "vi mot dem" eller mer presist Bush juniors "Hvis du ikke er med oss, er du mot oss"-tankesettet

EU har fulgt etter, jeg hadde blitt helt forferdelig over galimatiaset omkring innføring av sanksjonspolitiske reglement basert på menneskerettighetsvurdering for å fremme humanitære "interesser" uten å ense de folkerettslige, legale og maktpolitiske realitetene - da EU-rådet den 7. desember 2020 vedtok GHRSR-reglementet, som betyr "Global Human Rights Sanctions Regulations 2020" - som er basert på Magnitskji-doktrinen. En doktrine som hadde blitt skapt av amerikanske og vesteuropeiske politikerne og ledende menneskerettighetsforkjemperne.

Sergej Magnitskij var en skattrettsekspert som hadde motarbeidet korrupsjon, da han ble arrestert av det russiske politiet under kritikkverdige omstendigheter i 2007, da han på vegne av en britisk-amerikansk investor avdekket en korrupsjonsskandale der deler av staten hadde blitt kompromittert og gjort til medskyldige i Moskva. Dessverre for ham hadde de korrupte mektige venner som var straks på banen for å stoppe granskningen, og det må tross alt sies at hans klient, Hermitage Global, hadde lenge irritert på seg Putins venner - og at korrupsjonsmafiaen som ved år 2005 bare så vidt hadde startet, var blitt mye sterkere enn før (før Putin kom til sans og samling, men da var det for sent) knapt to år senere. Korrupte og griske statsansatte og forretningsmenn hadde brukt sine kontakter for å stoppe Magnitskij - som i slutten ble satt i fengsel der han senere omkommet under mystiske omstendigheter i 2009. Denne saken i seg selv var ikke uvanlig; liknende maktmisbruk dokumenteres over hele verden og Magnitskijs skjebne var ikke uvanlig i den korrupte Russlands verden. Saken var behøvelig dokumentert i all sin gru, slik at man fikk innblikk i et system av korrupsjon, maktmisbruk og hykleri omkring Vladimir Putin som fram til nå måtte deretter slite med korrupsjonsmistanker selv av sine nære som sett flere ganger. Ennå var denne saken en intern sak der russisk suverenitet sto sentralt, det som utgjør forskjellen er klienten som straks grepet inn og kalt inn vennetjenester i Vesten, som under normale omstendigheter ville ha sett fordekte aktivitet og relasjonsrelative handlinger som vanlig.

Til alles overraskelse - og fornuftige observatørers voksende terror - valgt disse å gjøre det helt annerledes. Obama, Clinton og andre besluttet seg for å bryte alle regler og skape politikk ut av dette, i hensikten om å gripe inn i Russlands interne affærer på basis av "globale menneskerettigheter", selv om dette i virkeligheten ikke har basis i folkeretten. Det var et vestlig menneskerettighetshykleri i 2006-2016 som stundom hadde blitt meget dypt irrasjonelt, spesielt i Midtøsten. Putin så ikke dette kommende, det gjør heller ikke alle ikke-demokratiske statsoverhoder verden rundt, der en korrupsjonssak som fikk en tragisk slutt, var straks tatt i bruk for å fremme en globalisering av menneskerettighetssaken gjennom maktpolitiske intervensjonsmuligheter. Utviklingen begynte å løpe løpsk i Vesten hvor man oppgav alle ideer om nasjonal og legal suverenitet over landegrenser, og dumpet ideen om fellesinternasjonale funksjoner og mekanismer som FN. I høsten 2010 synes det som at man hadde mistet kontrollen, ingen så ut til å stoppe og realisere at man risikere å lansere legale innblanding i et annet lovområde og deretter anklages for illegal innblanding i et lands interne anliggende, Cain i USA ønsket å ignorere lovprinsippet ved å straffe mistenkte uten lovbegrunnelse, da han ville sette 60 individer på en sanksjonsliste i oktober 2010. Alt synes å ha gått løpsk, Obama på det sterkest holdt tilbake - men europeerne og demokratene i hans egne land var ikke mottagelig for å høre på advarsler og fornuftige motargumenter.

I slutten kapitulert Obama, som undertegnet på "Magnitsky-Act" som i praksis er et legalt overgrep som ikke kunne forsvares, ved at presidenten kan bruke egne definisjon og tolkning gjennom "de globale menneskerettighetene", mot "folk ansvarlig for menneskerettighetsbrudd i Russland", noe som Russland reagert voldsomt på i desember 2012. Dette var det første skrittet mot det meget dårlige forholdet mellom USA og Russland, og det er mulig at Magnitskij selv ville ikke ha bifalt noe som rammet hans egne land. Siden har den amerikanske loven, som for ettertiden blitt kalt "Magnitsky-doktrinen", blitt utvidet til å omfatte hele verden inkludert Norge (som bifalt dette, og i det sist støtter EU) fra 23. desember 2016. Dette var en viktig bakgrunn for mange av de sanseløse sanksjonene lansert i Trumptiden.

I slutten hadde Vesten skapt et ekstraterritorialt mandat for innblanding i andre staters interne affærer uten respekt for verken suverenitet, lokal lov og fellesinternasjonale institusjoner - som forresten ikke er basert på fakta, men på politikk der man bevisst unnlot å gripe inn mot "egne" venner som hverandre i Vesten, Israel og Saudi-Arabia som andre stater etc. Dette føles spesielt sterkt i land som har kommet i opposisjon mot Vesten, som Russland hvor Putins paranoia nærmest eksplodert i 2010-2015 med tragiske resultater. Dessuten fulgt dette ikke til bedring, da dette oppfattes som uønsket innblanding enn assistanse, noe som mange hadde advart mot. Det eneste doktrinen gjør er å destabilisere de statlige relasjonene. Dette forverrer menneskerettighetsutviklingen ved å forvandle dette til en politisk drakamp uten skrupler, sanksjonsregimet mot Syria er så langt det verste.

Nå er EU i trøbbel, Russland gjort det klart at de ikke lenge vil betrakte denne organisasjonen som en legal representant og dermed vil ikke mer akseptere noe som helst derfra. Og ved å bruke den nye "loven" (som forresten er ikke en riktig lov) mot Kina 21. mars omkring Xinjiang fikk det kineserne til å eksplodere. Under et viktig toppmøte ser vi begynnelsen på et korstog mot den vestlige policyen om å spre demokratisering og menneskerettigheter, da Lavrov og hans kollega Wang Yi (som hadde kjeftet ut Blinken i Alaska) kom med felle erklæring om at ingen land bør presse sin form for demokrati på andre - "Innblanding i en suveren nasjons anliggende under påskuddet om å "fremme demokrati" er uakseptabelt."

Dette er veldig viktig; Russland og Kina hadde nemlig i tretti år støttet de fellesinternasjonale institusjoners praksis om å fremme demokratisering gjennom oppbygging av pluralisme, valg, assistanseplan og nasjonsoppbygging, selv når de egentlig ikke vil ha demokrati i egne land eller vende seg bort fra sine venner eller støtte ut ikke-demokratiske land i kulden. Dette fikk et knekk i sommeren 2011 da Sarkozy og Cameron ignorert Obama og Stoltenberg som vil ha bileggelse, og presset gjennom Gaddafis fall i Libya. Siden hadde man sett en voksende nøling som bare blir sterkere, på russisk og kinesisk hold. Denne nølingen eksplodert til allmenn motvilje etter Trump overtok. Ennå hadde de ikke fram til 22. mars 2021 et klar brudd med Vesten.

Dette er nå kommet.

(Innlegget ble redigert 23.03.21 18:42)

Noreger

Innlegg: 1702
Noreger
23.03.21 21:55

Først, når det gjelder Trump jobbet jo han for å forbedre forholdet til både Kina og Russland. I Russland sitt tilfelle var det jo veldig klart, men også Kina foretrekker en ekte person istedenfor enda en baizuo. 

       Motsetningene imellom USA og Russland har eksistert lenge. De går helt tilbake til Bush tida, hvor han invaderte Irak rett i trynet på Putin. Vel, det var jo ikke bare Bush, men stort sett alle de som representerte det blå teamet og Biden var jo en varm støttespiller. 

         USA må fortsette å hevde sitt dollarimperium og de måter motgang etter motgang i Østen, Midt-Østen og nå Europa. 

         Det er vel tegn som tyder på at USA vil nå prøve å overtale EU til å fortsette å handle i dollar. Dette vil jo etter hvert bli en umulighet slik som EU's gjeldsvelde selv vokser. To imperier kan ikke begge selge gjeld til resten av verden og regne med at det vil gi store frukter. 

      Påstandene om at Russland har gitt Taliban skuddpremie er jo noe som er fabrikkert ifra det blå teamet og ikke noe Trump noensinne har frontet. Dette var nok bare for å skape enda mer splid imot Russland. Axios har jo blitt bare enda et propagandamedium for de blå, selv om de kontrollerer alt av media allerede. 

      Uansett er dette Bidens kontrollører sitt problem. Så lenge det blå teamet er villig til å ignorere halvparten av befolkningen er det ikke noe håp om at USA kan samle seg nok til å møte utfordringene som kommer. Allerede har det blitt enda vanskeligere for militæret å verve nye soldater. Det er nok en del som har begynt å undre seg hvorfor de skal skyte alle og enhver i andre land, samt at de ikke lenger er villige til å dø for et land som ikke er for dem.  

Knaxern

Innlegg: 51364
Knaxern
23.03.21 22:01
Varulv2478: Bidenadministrasjonen er nå meget seriøst gått av sporet, de hadde valgt å hente fram "vi mot dem" eller mer presist Bush juniors "Hvis du ikke er med oss, er du mot oss"-tankesettet,

Dette er jo ikke noe nytt. Biden er en republikaner av den gamle garde, han står stort sett for den samme politikken GOP sto fra og med Nixon/Reagan-tiden.

Han var en av de største støttespillerne til Bush Jr, og Blinken er en mann som deler det samme tankesettet som Kissinger, Pompeo, Hillary, Cheney og resten av gjengen.

Noreger

Innlegg: 1702
Noreger
23.03.21 22:26

USA vil slite med soldater til neste krig. 

    Da blir det vel en stor andel av feminister og LGBTQPI+++ som skal i skyttergrava, HAHAHA

    Paddy Tarleton Who's Gonna Fight In WWIII - YouTube

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
23.03.21 23:02

I mars 2021 begynner det å bli ganske illevarslende omkring USAs opptredens. Etter alle økonomiske statistiske data i 2020 har Kina dratt meget langt foran USA innenfor verdensmarkedet, og det har vist seg at den kinesiske strategien om å balansere ulike konfliktemner mot hverandre og deretter innlede seg på forutsigbare og enkelte kursjustering i forholdet til de ulike aktører i Midtøsten, var en vinneroppskrift. Gulfaraberne og Iran som ellers er bitre fiender, ser mot Kina som har blitt deres viktigste oljekunde og den største økonomipartner for dem, som også hadde utmerket seg for å ikke ta parti eller drive med ensidige målsetninger. Et godt eksempel er Kinas støtte til Iran samtidig som man vil gi Saudi-Arabia tjenester som Vesten ikke tillatt, som atomforskning. Kina har blitt verdens sterkeste økonomimakt innenfor kjøpeevne selv om den har betydelig langt mindre finansiell kapasitet enn USA som nå bare overleve på det internasjonale dollarsystemet og kontroll over det globale finansapparatet. Mens kineserne og andre land tok motgang med fatning, er det observert at amerikanerne - spesielt den politiske ledelsen i Washington - gradvis, men sikret blir destabilisert av motgang.

"For the sake of our allies, we will punish our allies for insufficiently opposing our enemies, who threaten our allies more than they threaten us."

Blinken Warns Germany Of Possible Sanctions Over Nord Stream 2 (rferl.org)

Det hadde tidlig vært en frykt for at Tyskland vil bli for avhengig av russisk gass, men denne frykten er dels lagt i hvile pga. en massiv forbedring i den "grønne" energiproduksjonen som hadde tatt en kursendring til det bedre, og nye analysering som vist at Vest-Tyskland i 1990 mottok 80 % av sin gass fra Sovjetunionen, mens Nord Stream 2 vil sørge for at bare 40 % av gassen vil være fra Russland. Dessuten hadde det oppstått nye argumenter, om at hvis Russland skulle moderere seg, må de ha motiv for dette, og da er det europeiske gassmarkedet veldig viktig for Putins fremtidige politikk. Total utestengning kan nemlig lede til større destabilisering, under den kalde krigen nektet amerikanerne å tenke på å blokkere den sovjetiske eksporten av gass/olje til NATO-medlemmer.

Amerikanske trusler sammen med tysk feighet har fulgt til at samtidige bedrifter i Nord Stream 2-rørledningsarbeidet med adresse i Vesten, deriblant Norge, hadde trukket seg ut slik at bare russerne og tyske statsbedrifter er tilbake. Ved 22. mars kom Blinken med nye advarsler i møte med Stoltenberg som så ut til å føle seg ubehagelig over dette, mot Tyskland.

https://www.politico.com/news/magazine/2021/03/18/how-one-european-pipeline-is-derailing-bidens-america-is-back-promise-476901

Altfor lenge hadde tyskerne nektet å yte motstand og heller valgt å holde stand under ideen om at en konfrontasjon vil være ulønnsomt, men det har siden Bidens overtagelse i januar 2021 oppstått sterk frustrasjon - slik at amerikanerne risikere å miste sine viktigste allierte i det tyske etablissementet. Arbeidet fortsetter under russisk ledelse, over 95 % har blitt fullført - og i september 2021 vil rørledningen åpnes. Pga. Putins politikk kan dette stoppes, ettersom tyskerne hadde vært frustrert mot ham omkring Hviterussland og et drapsforsøk på Navalnyj - men så langt ser det ut at han holdt seg på matta, det er for store verdier til man kan tulle alt dette bort.

Kongresspolitikerne ser ikke ut til å fatte skadevirkninger av eventuelle sanksjoner mot sine egne allierte, ikke minst ettersom dette kan skade USAs troverdighet som en alliansemakt som andre makter kan rådføre seg med på lik fot, noe som hadde bidratt til USAs suksess som supermakt. Dette trues nå for alvor av en av de meste idiotiske lovene som er vedtatt i kongressen kun overgått av CASEAR-loven mot Syria, CAATSA-loven som i effekt er snakk om ekstraterritorial maktbruk gjennom sanksjoner mot tredjeparter - og som er forbudt. CAATSA har fulgt til problemer med Tyrkia og Egypt, i India hadde Modi opplevd ganske nylig at amerikanerne truet med sanksjoner om han kjøpe russiske våpen, og det er på basis av CAATSA USA hadde truet en av sine nærmeste allierte med sanksjoner.

Under Trump hadde USA mer eller mindre gått berserk med sanksjonsvåpenet, som har fulgt til svekket tillit globalt sett mot USA, som mer og mer kom i konflikt med sine allierte og nøytrale som interessante makter, slik at det bare er Putins egne hybridspolitikk, Xis aggressive markeringspolitikk og dollarsystemet som hindret en kollektiv respons på dette. Biden nektet å stoppe dette, istedenfor han aktet å fortsette mer som en agent for kongressen. I Midtøsten hadde araberne innsett at de kunne ikke unngå sanksjonslovene, og det er en dyp redsel i det skjult om at OPEC kan bli utsatt for antitrust-sanksjoner da de så en voksende ambisjon om å fremme amerikansk lov globalt sett - som mottrekk - som virker så langt - truet de med å kaste ut dollar som oljehandlingsvaluta, og destruere sine reservene om de utsettes for omfattende sanksjoner. Kina vinner på dette, for mens amerikanerne hindres av sin legalitet og aggressivitet, har den kinesiske handelsmannens tradisjonelle selvbetraktning som en tilgjengelig og allsidig partner med enhver til salg fulgt til at alle uansett tilhørighet følt seg mer behagelig med kineserne.

Samme regel overalt; for mens kinesernes populariteten falt etter hvert som "Soft Power" oppgis - har etterspørselen etter disses tjenester og tilbudene vokst rett opp i været. Og dette blir lettere av Covid-19 pandemien, for selv om kineserne opplevd mye sinne og hets pga. epidemien, hadde disse på nytt vunnet internasjonal anerkjennelse i ikke-Vesten i det siste. For Biden hadde gjort en katastrofal feil; WHO vil ha fellesproduksjon av vaksinene for utdeling til hele verden; dette sa han blankt nei til, og endog lagret det som var til overs fremfor å gi det bort. Kina derimot støttet WHOs planer, og dermed vunnet seg sterk goodwill i ikke-Vesten som fant Vestens "koronanasjonalisme" meget forkastende.

Mens Vesten roter det meget stygt til, hadde Kina, som hadde fått produksjonen av vaksinene på det rette sporet etter mange måneder, dermed en kapasitet for å produsere og levere basert på etterspørsel uten finansielle eller politiske hindringer. Alt tyder på at det vil komme omfattende vaksineeksport fra Kina til ikke-Vesten som stort sett består av fattige og dårlige stilte land. Brasil har for lengst sendt en bestilling fordi de kan ikke få kjøpe fra de privateide vaksineprodusentene - i Norge innrømt Solberg at de ignoreres da man ville kjøpe fra dem! Kina hadde famlet, men nå ser det ut at de er klar - mens Biden tabbet seg ut ved å påkalle seg WHOs kritikk og skapt et negativt inntrykk i ikke-Vesten.

Men selvkritikk synes å være utenfor rekkevidde for amerikanerne, som bare blir mer og mer kravstort, mindre sympatisk og etter hvert helt ut av takt med utviklingen i verdens maktsystemet som har blitt mer multilaterent enn før. Russland vil ut av dollarsystemet sammen med Kina, og det er sett i EU at mange vil styrke euroen på bekostning av dollaren som kan bli utsatt for sterk inflasjon i 2021-22.

Det går galt. Veldig galt.

Noreger

Innlegg: 1702
Noreger
23.03.21 23:53

Jeg tror det er veldig viktig at Tyske og Russiske nasjonalister av i dag, ikke kan forestille seg en konflikt dem imellom lenger, noe som går igjen over hele Europa.    

    Altfor lenge har hvite europeere drept hverandre og for hva? Det har gjort hele Europa svakt og ute av stand til å beskytte egne verdier. Dette har ikke minst Russland og Øst-Europa innsett. 

    Nord-Streams fullførelse vil bli den første store demonstrasjon på en ny skille linje imellom USA og Europa. Samtidig er det viktig å innse at EU ikke er Europe i folk flest sin vilje. De neoliberale markedskapitalistene i Europa har i beste fall et pragmatisk forhold til EU, men det er ikke et av kjærlighet. Iblant folk flest er EU et stadig med tyrannisk system og på mange måter representerer en dårlig versjon av de verste korporate sider ved USA. 

    Russland vil ha et godt forhold til Europa, men ikke EU. USA vil ha et godt forhold til EU, hvor USA dikterer alt og lar liberalkapitalistene i Brussel kontrollere undersåttene sine. 

      USA taper på alle fronter nå. Det er ikke ofte at en ser tilogmed de store liberal USA-fantastene gå tom for ros over deres fantastiske "demokratiske fyrtårn". 

    Jo fortere USA går under, jo bedre. Det er bare fint om det ikke går FOR fort. Vi må få i gang en politisk opinion i Norge som ikke lenger vil være med på deres våpengalskap; russer hat og sende Norske halvsoldater til å drepe alskens uskyldige personer i fattige land USA ikke liker. 

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
26.03.21 19:37

https://direct.mit.edu/isec/article/44/2/9/12242/China-in-a-World-of-Orders-Rethinking-Compliance

Denne artikkelen er veldig viktig for å forstå hvordan kineserne som følge sine egne verdier, betrakte og omformere deres verden i egne selvbilde i forholdet til det vestlige verdenssamfunnets oppbygging - det er forresten interessant at “rules-based order” er av ny dato, som var oppfunnet av den australske utenriksminister Kevin Rudd og adoptert av Hillary Clinton i 2010.

"Within a year or two, U.S. officials and pundits were referring to a regional and/or global rules-based order that had been around for sixty to seventy years and that China had begun to challenge. Thus, some conceptual confusion exists over what precisely constitutes this liberal international order and what constitutes a Chinese challenge to it - "

Forvirring er ordet; for dette er i virkeligheten en kunstig og oppkonstruert betraktningsmodell som simpelt ikke eksistert før 2013, mest notert i selve året 2011 da "2011-ånden" slo gjennom for alvor til alles ulykker. Den liberale internasjonale ordenen er ikke bare under konstant endring, amerikanerne var kommet til å innbitte seg at deres internasjonal makt er eldre, mer konsist og varig/faststøpt - og dermed i utgangspunktet har fått en feilfunksjon, som da man ikke ville innse at Kina ikke kan eller ikke vil adoptere europeiske verdier (østasiatiske verdier vil heller ikke bli akseptert i Vest-Europa) - og heller ikke fatte at verdensordenen er under varig endring i en flytende natur fra tiår til tiår. Sovjetunionen var en supermakt fram til oppløsningen i 1991, det er bare for tretti år siden, det var i 1992 - i Bush seniors siste år - "den amerikanske æren" i sannheten startet, av det samme regime som tre år før med Panama var "gammeldaglig" og sterkt preget av den todelte og dype polariserte verdensordenen som hadde eksistert siden 1950. Dette hadde man ikke innsett, og blitt for rigid i møte med fremveksten av en multipolar verdensorden som Kina så sine interesser best tjent med.

https://edition.cnn.com/2021/03/25/world/chinese-ambassador-cui-tiankai-amanpour-intl/index.html

"Our goal is to meet the growing inspiration of the Chinese people for better life. Our goal is not to compete with, or replace any other country,"

Dette er korrekt; helt i tråd med den kinesiske selvbetraktningstradisjonen om status quo-imperialistiske målsetninger, "Midtens rike"-sivilisasjonsforbilde og selvbilde som en ledende sivilisasjon som skulle tjene som forbilde og inspirasjon i to tusen år fram til 1850, er ikke Kina interessant i selve ideen om å bli verdens mektigste nasjon eller erstatte USA, de sikter på noe langt mer enn hegemonimakt, de vil ha global hegemonisymbol som verdens fremste nasjon/sivilisasjon, dvs. en global "Midtens Rike". De vil ikke ha USAs makt eller rikdom, de vil ha mer - en global verdisivilisasjonsstatus, hvilken er hvorfor jeg hadde gjentatte ganger sagt at Vesten kan ikke bekjempe Kina økonomisk eller militært, istedenfor vil det være snakk om en verdikamp i den globale sfæren. Alt annet er uvesentlig. Territorial ekspansjon, økonomisk supermakt, militær makt etc. - det som talt er å gjenreise Kina som verdens fremste sivilisasjon på nytt. Heller med sine egne evner fremfor å stjele og besitte dem til seg (når dette kan kjøpes...).

Kineserne vil ikke forkaste verdensinstitusjonene eller det vestlige verdensapparatet, da man vil simpelt overta hele pakka, ettersom det er som skreddersydd for den tradisjonelle kineserimperialistiske strategien; innflytelse og nær omgang gjennom omfattende kontakt med nære som fremmede makter og interessante aktører. Det er hvorfor den amerikanske antiglobalismen hadde vært så fatalt, kineserne vil gladelig gå inn i USAs fravær og deretter gjøre seg gjeldende. De er knapt interessant i "divide the world into different camps", da dette vil stride mot deres sentraliseringsidealer med Kina som den meste sentrale innflytelsesmakten. Istedenfor kan de "slippe løs" statene der man hadde dem under stram kontroll, noe som hadde vært en nødvendighet etter det europeiske sivilisasjonssammenbruddet i 1914-1945.

Cui hadde et poeng når det gjelder Xinjiang, den islamistiske terrorvirksomheten fram til 2016 hadde vært mer eller mindre utenfor kontroll og uighurbefolkningen hadde blitt for sterkt påvirket av utenforstående krefter. Det hadde vært en frykt for voldsomme represalier fra kineserne som ikke er fremmed for å lansere folkemord på opprørske muslimske folk (har hendt flere ganger i 1500-1900), istedenfor valgt Xi å innlede et kulturelt folkemord gjennom omformning og manipulering av lokalkultur og etnisk identitet ved bruk av "omskoleringsleirer" - og det virker ved å holde ned voldsnivået. Cui mente dette var tvunget på Beijing selv om det kan så rett diskuteres om metodene Xi hadde tatt i bruk, var altfor strengt og for brutalt.

"What we did was not to start a war there. We did not use missiles or drones. We set up efforts for education and training, help people learn more about the law, to acquire good skills to improve their lives and find good jobs. And all these have made a huge difference. There's been no single terrorist attack in the last few years,"

En sannhet som allikevel trenger kraftige modifikasjoner ved at Cui ikke opplyst hvilken bakgrunn en slik "utdanning" fant sted på, ennå må det sies at kinesernes strategi var en meget effektiv pasifiseringsplan som lykkes over all forventning ettersom volden hadde gått meget sterkt nedover i 2016-20. Forbrytelser mot menneskeheten hadde allikevel under enhver omstendighet funnet sted, tross hva Cui mente. Men det kan ikke stemples som grove overtredelser eller folkemord, det finnes ikke engangs opplysninger om sterk voldsbruk utover institusjonell misbruk mot anholdte og ansatte i bestemte lokaliteter. Befolkningen gikk nedover pga. lav fødselstall og den voldsomme innflyttingen av han-kineserne. Men det er minimalt etter bare få år.

"America values human rights. We don't always live up to our expectations but it's a value system. We are founded on that principle," Biden.

DET kan diskuteres. Spesielt med tanke på det som skjer innenfor selve USA og at det er en militaristisk atferd utenrikspolitisk sett siden 2001. Ingen har illusjoner når det gjelder Kina, men USA sårt trengt å betrakte seg i et speil.

IIHJ

Innlegg: 5219
IIHJ
27.03.21 11:23
Noreger: USA vil slite med soldater til neste krig.      Da blir det vel en stor andel av feminister og LGBTQPI+++ som skal i skyttergrava, HAHAHA

Hva får deg til å tro at fremtidige kriger blir utkjempet kun i skyttergraver? En kan like eller mislike Israel men jeg tror de fleste er enige om at de har et effektivt forsvar til tross for at de har hatt en relativt høy kvinneandel.

Mrsa2

Innlegg: 9878
Mrsa2
27.03.21 11:28
Noreger: USA vil slite med soldater til neste krig.      Da blir det vel en stor andel av feminister og LGBTQPI+++ som skal i skyttergrava, HAHAHA     Paddy Tarleton Who's Gonna Fight In WWIII - YouTube

Har du tjenestgjort? 

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
06.04.21 23:58

ER DE SÅ DUM, ELLERS?

2022 Beijing Olympics: U.S. considering joining boycott, state department says (cnbc.com)

En slik handling blir helt håpløst, ved at nærmeste alle land vil nekte å trekke sporten inn i den amerikansk-kinesiske konflikten ettersom det ikke finnes skjerpende grunner eller legitimitet, det blir bare rett og slett altfor ondskapsfullt og smålig. Biden-administrasjonen nektet å innse at de kinesiske overtredelsene i Xinjiang ikke karakteriseres for slike ensidige og destruktive handlinger som vil bare få mange til å bli meget sur ved å tro Biden lever i fortidens 1980-1985. Norge vil ALDRI boikotte en vinter-OL, spesielt ikke ettersom nordmenn og kineserne har et felles treningsprogram for å styrke sportsånden. Med mulig unntak av sjarlatanen Boris Johnson som er ved å drømme at han er i 1960-tallet før "retretten fra øst for Suez", er det svært lite sannsynlig at OL-deltagernasjonene kommer til å slutte seg til en slik ide som burde ikke ha blitt luftet i den første plassen!

Og med republikanerne er ikke stemt for en slik handling ettersom de fleste mente dette er et skritt for langt, og at det vil bare skade USAs forhold med resten av verden gjennom en slik overreaksjon som ikke vil være til noe godt i det hele tatt. Bare ekstremister i USA vil ha dette. Spesielt ettersom folkemordanklagene er i ferd med å bli så hysterisk, at mange begynte å bli sint - innad og utenfor USA - over dette. Lekfolk også i Biden-administrasjonen er i ferd med å bli frustrert over Blinkens misbruk.

Det har utvilsomt funnet sted forbrytelser mot menneskeheten, men dette er klassiske kulturell utslettelsestaktikk som tross alt var legalt (og fremdeles ER legalt, endog i vesteuropeiske land som Frankrike) i mange århundrer. Dette kalles assimilasjon - som i Norge hvor man hadde fram til 1970-tallet ønsket å assimilere immigranter fremfor å slippe dem inn, for størst mulig kulturell tilpasning. Metodene er mye strengere der i Xinjiang med bruk av kinesiske straffkodeks for å "reformere" lokalbefolkningen - men det er ikke dokumentert noe sted i det hele tatt om systematisk massedrap, organiserte overgrep på grunnleggende menneskerettigheter og noe som helst som automatisk vil lede til folkemordstemplet. Det har ikke vært dokumentert masseflukt, heller ikke systematisk ødeleggelse av annet enn en "forskjønning" med klar unntak av religionssystemet som ødelegges.

Men det verste er at menneskerettighetshyklerne i Vesten ikke skjønne tegningen, i Canada og Nederland har man sluttet seg til USA omkring "folkemord", ved å tolke FN-resolusjon 260 så usedvanlig vidt, at dette går ut på troverdigheten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Genocide_Convention

Ingen av definisjonsbeskrivelsene i artikkel 2 og artikkel 3 kan brukes for å stadfeste forbrytelsene mot uigurfolket som folkemord, ettersom fysisk ødeleggelse gjennom permanente inngrep er essensielt for at folkemordanklagen vil få gyldighet, og dette har fulgt til at det er vanskelig å dømme andre under krigsforbryterdomstolene om det ikke er tydelige bevis på artikkel 2(a) og artikkel 2(b). Det er IKKE dokumentert at forbrytelser etter artikkel 2 og 3 har funnet sted i Xinjiang. FN-resolusjonen dekker IKKE det som skjer i Xinjiang, dette faller under noe helt annet; FN-generalforsamlingsresolusjon 61/295 i september 2007 om urinnfødtes rettigheter som gjennom artikkel 8 er gitt retten; "the right not to be subject to forced assimilation". Her hadde canadiske og nederlandske folkevalgte gjort en feil i deres overiver.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_genocide

Og det er hvorfor kineserne reagert strengt i nyere tid, de er tross alt urettmessig anklaget for mer alvorlige forbrytelser enn det de hadde hittil gjennomført. Å boikotte en OL over grunnløse anklager om folkemord...? Dette vil være hykleri over all hykleri. Spesielt ettersom tvungen assimilering er meget utspredt over hele verden, og hadde endog vært sentralt i manges kulturpolitiske orientering som i Frankrike og Spania (fram til 1975), og i USA fram til 1960-tallet. Norge hadde kulturell folkemord som politikk mot samene, tatere og andre folk "for å fremme norskhet" - dette opphørt nemlig i 1970-tallet, sterilisering var hyppige brukt den gang som i mange rapporter fra Xinjiang! Ingen den gang hadde ansett dette for folkemord som fram til nyere brukes for sjokkvirkning.

Dette kan ikke få bli stående. Det vet meget mange som er innforstått med faren med en slik misbruk som kunne slå ut mange forskjellige retninger. Som i Norge. Skal innvandrere få beskyttelse mot å nekte å lære seg norsk, nektet å la seg assimileres og deretter nektet å være nordmenn i landet man har flyttet til? Resolusjonen om de urinnfødtes rettigheter i 2007 basert seg på "ur", dvs. eksisterende innfødte/etnisiteter som grupperinger med fast bosted over flere generasjoner - som uigurene.

Kineserne tror på assimilering av andre, det har vært deres oppskrift i 2,000 år.

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
02.05.21 11:31
Varulv2478: SMIC er underlagt sanksjoner, noe som kommer til å fordyre elektronikkmarkedet fordi bare to bedrifter vil være tilbake - SMIC er verdens viktigste kanal av chip for datamaskiner gjennom volumproduksjon.

Som så mange hadde advart mot, det har hendt - elektronikkmarkedet har blitt kraftig påvirket som et resultat av de amerikanske sanksjonene mot SMIC i høsten 2020 akkurat da det var økt etterspørsel pga. koronapandemien og nystart av en rekke prosjekter som basert seg på mikrochipsbruk for å restarte verdensmarkedet og løfte det ut av resesjonen. Dette fulgt til at SMIC ikke kunne eksportere viktige komponenter for mer avanserte mikrochips i Taiwan og andre land, og redusert etterspørsel etter kinesiskbygde mikrochips som istedenfor hamstres av kineserne for selvforsvar.

https://borsen.dagbladet.no/nyheter/global-mangel-pa-mikrochips/73714456

Kirkegaard i Danmark prøver å si at det er klimaendringene med ekstrem tørke i Taiwan, isstorm i Texas og brann i Japan som er årsaken, men dette er i virkeligheten bortforklareringer, for systemet omkring den globale chipsproduksjonen har blitt stoppet som et resultat av de amerikanske sanksjonene som fulgt til kinesiske hamstrering og lav etterspørsel i amerikanskdominerte handel verden rundt. I Kina har man intensiverte arbeidet på å skaffe fram mer avanserte mikrochips - og dette har fulgt til oppkjøp og storskala anskaffelse av maskiner og annet som er nødvendig for fremstilling av 7-nm chip og senere 5- og 3-nm chip, dermed blir verdensmarkedet regelrett ribbet som et resultat av de uforutsette omveltningene.

På bare få uker har alle forhåpninger blitt lagt i grus; det globale handelssystemet for elektronikk er blitt satt meget sterkt tilbake i våren 2021, det er simpelt ikke mulig å nasjonalisere det globale elektronikkmarkedet som amerikanske politikerne uten vett hadde prøvd seg på, og deretter provoserte kineserne til å gjøre det - uten å fatte at det landet som best kan komme seg gjennom denne alvorlige krisen er helt presist Kina. Kina har betydelige ressurser og sterke ambisjoner med midlene på plass - og de kan dermed tiltrekke seg sterk internasjonal interesse som fra EU, som simpelt ikke kan ha en tørke av mikrochips som er essensielt for den planlagte miljøvernsplanen. Heller ikke i USA, komponenter for chipsproduksjonen fra Kina er langt mer viktigere enn hva de fleste ante.

Dette vil vedvare i to år på det meste, alt vil enten fordyres eller være utilgjengelig, den teknologiske utviklingen risikere å bli enten stoppet eller sinket ned når det ikke er mulig å videreutvikle den elektroniske teknologien som har gjennomsyret hele verden i det som het "IoT" - "Internet of Things". For USA kan dette få alvorlige følger, og i EU/EØS kan dette sette dem enda lenge tilbake. Kina kan derimot vinne på det, for de er av alle land i bedre tilstand til å ta fordel av blokaden som har rammet hele verden. Det var meget mange som kom med voldsomme advarsler gjennom året 2020 mot å sette chipsproduksjon og chipkomponentproduksjon under sanksjoner, da man innså at selv om 10-nm/14-nm mikrochip ikke er underlagt restriksjoner, vil sanksjonene skremme bort kunder og selskaper i en ufrivillig blokade av Kina pga. den amerikanske uberegneligheten. Og de vet at Kina vil frykte for å bli stengt ut, så disse vil dermed verne om sine egne og hamstrer fremfor å eksportere.   

Biden skulle ha fjernet MEU-sanksjonsregimet, men det gjorde han ikke, og elektronikkmarkedet er i krise i april/mai da tålmodigheten ble oppbrukt samtidig som mange begynte å frykte for en deskopling mellom Kina og USA for hender på Biden som har valgt å bruke Kina som en fiende for å forene det amerikanske folket under ideen fra Argentina i 1982 om å gjenforene folket ved å gjøre Storbritannia til sin fiende. Det gikk meget galt den gang, og risikoen er simpelt for høy.

For mikrochips er viktig for en digitalisering av menneskesamfunnet - og fra Kina er det mye som tyder på at Xi har nå planer om gjøre Kina til det første kontantsfrie samfunnet i historien med digital Yuan, innføre 6G kapasitet (5G er bare så vidt startet i Vesten) og dermed kommer meget langt foran USA innenfor høyteknologi. I fakta, USAs siste fortrinn mot Kina er i ferd med å fordampe - akkurat på grunn av de meget vettløse sanksjonene som hylles av maktsyke og arrogante politikerne som ikke realisert hva de gjør.  

(Innlegget ble redigert 02.05.21 11:34)

Noreger

Innlegg: 1702
Noreger
02.05.21 15:29
IIHJ: Hva får deg til å tro at fremtidige kriger blir utkjempet kun i skyttergraver? En kan like eller mislike Israel men jeg tror de fleste er enige om at de har et effektivt forsvar til tross for at de har hatt en relativt høy kvinneandel.

Joda, Israel har et godt forsvar, ikke noen tvil om det. De mottar jo massiv våpenhjelp ifra USA og har høyt motiverte soldater.

   Når det gjelder kvinnene der er jo de i spesielle roller fortsatt da. Det er ikke slik at de har flust av kvinner i første linje eller høy risiko og slik fungerer det jo bra med kvinner. IDF har vel uansett ikke den samme LGBT galskapen som er i Vesten og landet er jo forberedt til en krig innad i eget land. 

  Det er vel heller ikke noe snakk om skyttergraver eller ikke. Men en kommer ikke unna at en okkupasjon krever tilstedeværelse av fotsoldater, som vil måtte bære mye av risikoen som før. Dette er spesielt viktig i kriger hvor en stor overmakt skal kue et mindre land (slik USA sine typiske konflikter er).

    Det Norske forsvaret holder jo på å ende opp likedan med hensyn til å bli et sosialt eksperiment. Det fungerer jo bra på papiret og er jo ULTRA-politisk korrekt, men ville det fungert i en strids-situasjon?  Neppe. Det fungerte jo ikke engang i fredstid (Helge Ingstad) og det er jo bare mulig fordi vårt "forsvar" i bunn og grunn bare skal brukes til å bistå i USA sine "fredsbevarende" operasjoner som et symbolsk bidrag (Afghanistan for eksempel). 

     Så når det gjerder aktive militære konflikter som for eksempel å måtte slåss imot Kina eller Russland er det neppe mange som kan forestille seg noe sånt, annet enn å spre retorikken. 

   I dagens Norge har vi jo ikke et forsvar som er basert på å bringe oss trygghet for VÅRT land. Alt handler om hva USA vil. De skarve Amerikanske troppene som er plassert på Værnes duger jo egentlig bare til å trekke Norge inn i en større konflikt. Hvor ble det av "Atomvåpenfri sone i Norden"? Eller basepolitikken. Dette har ikke på noen måte balansert for at vi ikke lenger har et troverdig hjemmeforsvar og i tillegg duger det bare til å irritere Russland, noe selvsagt USA ser på som positivt. 

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
08.05.21 12:37
Varulv2478: U har fulgt etter, jeg hadde blitt helt forferdelig over galimatiaset omkring innføring av sanksjonspolitiske reglement basert på menneskerettighetsvurdering for å fremme humanitære "interesser" uten å ense de folkerettslige, legale og maktpolitiske realitetene - da EU-rådet den 7. desember 2020 vedtok GHRSR-reglementet, som betyr "Global Human Rights Sanctions Regulations 2020" - som er basert på Magnitskji-doktrinen. En doktrine som hadde blitt skapt av amerikanske og vesteuropeiske politikerne og ledende menneskerettighetsforkjemperne.

EU-rådet har valgt å ignorere unionens økonomiske interesser og medlemstatenes arbeid om å tilrettelegge en investeringsavtale som vil åpne opp det kinesiske markedet og tilrettelegge investeringsvilkår i det europeiske markedet. Investeringsavtalen er veldig viktig ettersom Xi aktuelt hadde retirert på flere stridspunkter, ikke minst ratifisering av FNs konvensjonene for internasjonale arbeidsrettigheter av ILO. Det blir også større restriksjoner mot tvangsoverføring av teknologi på begge sider. Vinn-vinn for EU. 

EU og Kina oppnår prinsipiell enighet om investeringsavtale – E24

Så kom sanksjonsvedtaket fra EU-rådet som nektet å lytte på råd, muligens under press fra USA og andre medlemstater, den 21. mars som satt alt på hold. Kina besvart dette ved å lansere sanksjoner på selve EU, selv etter over en måned virker det som at man ikke har tatt over seg faktumet om at sanksjonsvåpenet går begge veger med destruktive virkninger. All arbeid på investeringsavtalen har blitt satt på hold tross voksende protester og etter hvert raseri fra sterke krefter som hadde ønsket å styrke globalhandelen. Mot disse hadde amerikanskstøttede krefter og menneskerettighetstilhengerne reist seg, og fått EU-rådet på sin side.

EU efforts to ratify China investment deal ‘suspended’ after sanctions | Europe | The Guardian

Det tok syv år for å få investeringsavtalen på plass slik at den kan ratifiseres i 2021-22, senest 3. mai gjort EU-rådet det klart at all arbeid har blitt suspendert på disses autoritet uten noe som helst klarering med andre EU-organer og medlemsregjeringene, forlangt at de kinesiske sanksjonene må avsluttes snarest mulig. Uten å realisere at Kina vil ikke stoppe så lenge de utsettes for sanksjoner fra EU. Tilbake blir EU sittende som den tapende parten, fordi pandemien og resesjonen i verdensøkonomien har nemlig gjort dem meget sterkt sårbar mot fremmedimport og investering. Kina setter nå nye rekorder i eksport til hele verden, handelsunderskuddet for USA bare forstørret seg og EU er ved å bli for sterkt avhengige av kinesiske delvarer og varer, da man ikke kunne lenge eksportere og investere i full styrke. I slutten opplever forretningskretsene og økonomene at den Europeiske Unionen som er basert på økonomisk frihet, har blitt kapret av politiske krefter gjennom menneskerettighetshysteri. Det var meget mange som advart mot GHRSR, som var i flere år forsøkt satt på hold.  

Kina gjør det nå meget skarpt; det er voldsom etterspørsel etter kinesiske varer globalt sett ettersom man hadde kunne minske produksjonsutgiftene gjennom flere forskjellige tiltak og tillegger, ved å komme fra et epidemifritt land som hadde på ett år arbeidet på høyeste gir som svar på USAs aggressivitet for å ha størst mulig produksjonskapasitet. Xi hadde dessuten valgt å ikke stoppe dollarhandelen, istedenfor ser det ut at han kutte ned på dollarbruk med ikke-amerikanske handelspartnere og øke dollarbruk kun med USA. Denne strategien virker bedre enn ventet; 50 % stigning i januar-mars, og 40-50 % stigning fra mars til april/mai! 

MEU-sanksjonene og de amerikanske sanksjonene rettet mot kinesiske høyteknologiselskapene har utløst en blowback som satt Vesten sterkt tilbake, da dette fordyret vestlige produkter, forstørret komponentavhengigheten og stengt ut store deler av chipmarkedet ettersom Kina er den største chipsprodusenten. Og så, med tanke på pandemien og resesjonen, ment det at Kina er nå blitt verdens største trekkemotor ettersom USA har falt fra, Biden hadde ved en feil blokkert en del av industrien fra resten av verden ved å ha fokus på innenlandsmarkedet. Mye av pengene Biden hadde sluppet løst for å stimulere nasjonaløkonomien, går nemlig til Kina som forblir nr. 1 for delvarer og komponenter for amerikanske ferdigvarer for sivilmarkedet. 

Kina gjør nå for alvor bruk av sin kjøpekraft for å styrke sitt egne marked, og her vist det seg at kinesiske forretningssans som er legendarisk i mange århundrer, er fremdeles enestående - ikke rart ettersom handelsfolk fra Kina er eksperter på å operere under restriksjoner.

Eksporten til EU har også eksplodert, 24 % vekst til 40 milliarder dollar, mot dette bare 26,79 milliarder dollar i import fra EU, 43 % høyere - og mye av dette er transportmidler og høystatusvarer som komponenter for ferdigvareproduksjon, ikke minst innenfor flyindustrien.

C919-flyet er satt kraftig tilbake fordi man fikk ikke fullføre testene i Canada pga. reiserestriksjoner som blir innført pga. pandemien. Men dette er om internasjonal sertifisering som forlangt at isleggingstester som er viktig, må skje på bestemte regioner som i Canada hvor høy fuktighet og sterk kuldedanning er garantert. For så lite som tretti år siden var dette ikke nødvendig da man kunne teste i liknende omstendigheter verden rundt. Kina har egne sertifiseringsreglement, og der har C919 gått gjennom isleggingstest i indre Mongolia og Mandsjuria hvor Sibirskulde er svært vanlig vintertid. Men produksjonen av C919 er nå startet for alvor; produksjonsfasilitetene er ferdigbygd og åpnet etter rekordtid. Utsettelsen vil ikke være mer enn få måneder før 31. desember 2021. 

I mellomtiden har Vesten nå store problemer, gjenreisningen etter pandemien har blitt stjålet av kineserne som hadde blitt provosert på det grovest, og dermed motivert for å etterlatt seg de andre i støvet. MEU-sanksjonene og menneskerettighetsmotiverte sanksjoner har produsert det motsatte av hva som var tilsiktet. 

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
08.05.21 13:05

Boeing er nå veldig desperat, de har sagt at den amerikanske sivilflyindustriens interesser innenfor større passasjerfly er nå i en kritisk tilstand, og at det kinesiske flymarkedet må gjenåpnes snarest mulig.

https://www.flightglobal.com/airframers/boeing-calls-on-us-government-to-normalise-trade-relationship-with-china/143506.article

De kinesiske myndighetene hadde nektet å trekke tilbake flyforbudet mot B 737 MAX og har ikke gitt noe tegn på at de kommer til å gjøre det. Boeing har mistet hele smalbuksflymarkedet som et resultat av MAX-saken og pandemien, slik at de bare får inn nye ordrer under uklare omstendigheter og sitter med eldre leveringsordrer. Boeing har så langt levert bare 472 fly ut av "4,437" bestilte fly og har fremdeles ikke tømte sitt lageret av over 400 ferdigbygde fly som var satt på hold siden mars 2019. Det var 4,636 fly under ordre i januar 2020, dette var kuttet ned til 4,039 i november 2020. Siden den gang, har Boeing mistet ordrer på 1,217 fly fram til nå. En stor del av ordrene er bare opsjoner som kan kanselleres uten følger. Det er 300 MAX fly ment for det kinesiske markedet, hvor det ikke har kommet kanselleringer så langt. Men istedenfor ser det ut at myndighetene i Kina vil ikke tillatt flygning av MAX i sitt land så lenge MEU-sanksjonene mot AVIC/COMAC fortsetter.

Produksjonen av C919 er i full fart, og det er nå en voksende erkjenning om at COMAC vil bli en internasjonal rival for Airbus og Boeing mot 2030, samtidig som det synke ned at videre storsalg i det kinesiske markedet innenfor smalbuksfly sannsynlig har opphørt. Xi vil holde alle åpninger som opprinnelig var ment for Airbus/Boeing fly, for fremtidige C919 fly som vil være i full produksjon i 2022. Mange av ordrene fra Kina er ment for levering flere år inn i 2020-tallet. Nå er disse trolig borte, og fabrikken i Shanghai merker nå at en kinesisk overtagelse ikke er lenge urealistisk. Airbus regner nå med at 20 % av globalmarkedet vil forsvinne for dem. 

For Boeing varsler det katastrofe.  

Noreger

Innlegg: 1702
Noreger
08.05.21 16:03

Tallene til Varulven er nok temmelig sjokkerende i seg selv. Uansett, vil ikke den Amerikanske regjeringen la Boeing gå under. Det vil skape altfor mange ringvirkninger. Det er plenty valg for å holde denne superbedriften i live og du kan garantere at USA vil bruke hva de trenger. 

       Spørsmålet er om de klarer å omstille seg til annen produksjon om de må. Jeg tror ikke dette er noe problem for dette selskapet. Om Kina vil gjøre seg "uavhengig" av utenlandsk flyimport gjenstår å se. I tillegg vil nok Kina også tape stort (iallfall på kortere sikt) om Boeing går under. 

        Spennende tider....

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
09.05.21 14:35

Det var veldig interessant å lese at amerikanske syklister som vil kjøpe elsykler, har fått store problemer under begynnelsen av sykkelsesongen fordi Biden hadde i kontrast til Trump nektet å gi elsykkelsalget fra Kina - som også inkludere komponenter for sykkelproduksjon i USA - fripass fra tariffene slik at man måtte betale 25 % toll. Og dollaren har tapt seg mer enn 10 % i møte med valuta fra Øst-Asia, slik at varer blir dyrere. 

Electric bicycle prices are rising, and it's not only because the tariff exceptions expired - Electrek

" - It’s sad to see that the product category of electric bikes, which we find are used by more than half of our buyers as an alternative transportation, is taxed at 25% while billions of dollars of unnecessary frivolous goods are allowed into the country with little to no tariff. Since bikes and e-bikes especially have their entire supply chain in Asia, it isn’t realistic for any one bike or e-bike company to begin manufacturing all of these components in the US. I don’t know a single e-bike company that manufacturers every component in-house. It would be a momentous undertaking that companies with the scale of Tesla can perhaps accomplish, but the ceiling just isn’t high enough in the world of bikes. Since 98% of all e-bikes sold in the US source their bikes or components from China, this tariff is essentially a tax on the growing ultra efficient alternative transportation industry. Which is extremely sad to see at a time when much less efficient and more environmentally costly electric cars are available with a $7,500 tax credit - "

Her hadde de amerikanske politikerne foretatt en meget seriøs feilberegning, da man trodde de kunne gjøre seg selvforsynt med elsykler, men de hadde undervurderte utfordringene i sykkelmarkedet, for det simpelt er ikke mulig å konkurrere med de asiatiske sykkel- og sykkelkomponentprodusenter ved å ha en for lite innfødt produksjonskapasitet, hele 2 % av markedet, 98 % kommer fra Kina! Alle elsykkelprodusenter i USA - disse er ikke få - hadde basert seg på komponenter fra Kina til både konstruksjon og drivmiddel. Dessuten hadde tariffer på stål og aluminium fulgt til ekstrakostnader på sykler, de innfødte legeringene er simpelt ikke god nok for verken robuste elsykler eller ultralette tråsykler, så utenlandsk stål og aluminium var nødvendig. 

Så elsykkelen blir mer enn 25 % dyrere, på alle komponenter er det sett en prisstigning på mellom 10 % og 20 %, dette skyldes tariffene som Biden hadde nektet å oppheve. Og det er ikke lovende for hans planer om innfødt elbilproduksjon fordi det er helt umulig for et enslig land å utvikle en elbil med kun hjemlige materiale og komponenter som må hentes inn fra hele verden pga. kvalitetskrav og prisnivå.

Musk fra Tesla har vært nødt til å si fra om at det er simpelt umulig; for å erstatte fossilbiler med elbiler må man ha et globalt produksjonsapparat på plass. Kina kan ikke utestenges om elektrifiseringsprosessen av transportmidlene i USA skal kunne gjennomføres uten å ruinere landet. 

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
12.05.21 07:40
Varulv2478: MEU-sanksjonene og de amerikanske sanksjonene rettet mot kinesiske høyteknologiselskapene har utløst en blowback som satt Vesten sterkt tilbake

Ser fremdeles at ingen vil si det åpent, bortforklaringer som klimatiske fenomener, brannulykker og økt etterspørsel begynner å bli utslitt, mens disse som hadde advart mot konsekvensene om å sette sentrale halvleder- og semikonduktørprodusenter under sanksjoner slik at det provosert fram mottiltak og kjøpredsel, nå bare sitte og grine i fortvilelse. Hele verdens teknologiske utvikling og elektronikkmarkedet er nå i meget seriøs fare om å bli helt stoppet - uparallelt i verdensmarkedets historie. 

https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2021/05/12/195758631/halvledere-er-blitt-den-nye-oljen

Dessverre er det for sent; en opphevelse av MEU-sanksjonsregimet mot Kina kan ikke gjenreise situasjonen på nytt fordi enorme skader er hendt, kineserne har mistet troen på USA, mens kineserfiendtlige krefter i USA og EU ikke klarte å innse at deres handlinger kan ikke skje ved å motarbeide Kina med andre metoder utenom beskyttelse og statsstøtte. 

Det er nå fare for 10 år utsettelse som et resultat! 

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
16.05.21 22:00

Noe er veldig formidable galt med kremen i det amerikanske etablissementet - under den første riksrettsprosessen ble det avslørt at senatorer og heltidspolitikerne er løsrevet fra det veldige samfunnet disse skulle representere og regjere på vegne av disse som utgjøre selve samfunnet. Flere og flere dyktige analytikere er i ferd med å innse at en "alternativ virkelighet"-boble har sannsynlig blitt skapt i det hvite huset, kongressen, statsadministrasjonen og hele det politiske apparatet i dette århundret. Det kunne forklare hvorfor inkompetansen, kortsiktigheten og ikke minst en voksende militaristisk aggressivitet bunnet på bunnløs arroganse hadde etter hvert overtatt, med en nullsum-mentalitet. Bidens ambisjoner begynner nå bli vanskelig etter hvert som et virkelighetssjekk tvunget seg fram, og inflasjonsveksten vist at ideen om at egne valuta er uangripelig, mens man fremmet en aggressiv sanksjonspolitikk som på sikte svekke verdenshandelen og USAs troverdighet, noe som tyder på at de folkevalgte ikke evnet å forstå konsekvensvurdering. Dertil oppmuntret av hauker og militære som våpenselgerne som vil rette voldsomme angrep på Kina, det er til og med lagt på bordet at USA vil straffe land som akseptere deltagelse i BRI-prosjektet! Dette er imperialistisk sinnelag. 

Senate’s Strategic Competition Act Will Make China-US Relations Worse, Not Better – The Diplomat

En serie viktige artikler burde studeres for å realisere at USA er i ferd med å bli en fare mot verdenssamfunnet så lenge Washington er i grepet av blind maktarroganse og ekstrem kortsiktighet med urealistiske ambisjoner. I Kongressen er en doktrineplan, "Strategic Competition Act" (SCA), under utarbeiding for å kontre den kinesiske ambisjonen globalt sett og deretter bygger opp den amerikanske motstandsviljen. Men det har blitt oppdaget at flesteparten av de folkevalgte enten overså eller ignorere de ekstreme og imperiale undertonene i planutkastet. For denne planen i realiteten er snakk om å ødelegge verdenssamfunnet gjennom aksept av amerikansk maktmisbruk og uthuling av vestlige idealer, inkludert amerikansk lov. For det betyr at Kina skal ødelegges, om mulig med militærmakt, ved å nekte å forhandle, nekte å forholde seg normalt til Kina, og deretter nekte å gi kineserne likerettigheter som resten av verden. 

https://responsiblestatecraft.org/2021/05/14/congresss-fixation-with-chinas-malign-influence-undermines-americans-civil-liberties-and-security/

I seks artikler har man fordypet seg inn i eventuelle konsekvenser og deretter analysert hva dette kan lede til i spørsmålet om hvorved vestlige idealer opprettholdes. For det er veldige mye som vist seg å være i utakt med idealene USA skulle opprettholde, og endog i strid med amerikansk lovpraksis gjennom bevisste vagheter som "malign influence". Her har disse som var med på å sette inn bestemmelser, som selvsagt er ekstremister av den verste sorten som aldri skulle ha kommet til senatet - skapt fram en oppskrift som ikke innbar en økonomisk deskopling med en politisk kald krig, men en total kald krig gjennom total deskopling, med en språkføring som tyder på ønsker om amerikansk hegemonimakt over Kina og nedlatende holdninger om at kineserne er mindreverdige - skoler, universiteter - alt skal utestenges. Sovjet har aldri noensinne blitt behandlet på den måte, da amerikanerne mente dette vil utløse krig og en permanent stivning; om SCA-tilstander var der før Gorbatsjov, er det garantert at Sovjet ville ha eksistert i dag.

Det har endog kommet fram at USA må tvinge land som enten er med i BRI eller har utviklet utstrakte økonomiske kontakt med Kina for nasjonaløkonomisk utvikling, til å bryte med kineserne uansett om et alternativ som er like godt eller bedre, er tilbudt eller ikke. Blinken hadde diplomatisk sett tidlig i mai 2021 kommet med advarsler mot å "være for nær Kina" - og dette var, som det nå er innsett, drivet for at arabiske oljesjeikene skulle retirere vekk fra USA og at Latin-Amerika som Afrika har blitt dypere skeptisk enn tidlig. I Etiopia kunne Abiy Ahmed fortsette sitt folkemord ved å spille ut USA mot Kina. Dette er fullstendig uakseptert, og som kan sette USAs forholdet med europeiske land i seriøs fare. Norge på sin side kan risikere å komme i situasjonen som grunnlovsfedrene hadde advart mot i 1814, ved å ha store fremmede styrker på egne land fra et regime som vil diktere dem for hva de skulle gjøre. Hele verdens selvstendighet vil dermed kommer under fare fra USA. 

Og alt dette kan være forgjeves. Kina har ikke bare fått et meget stort forsprang, USA er så langt bakover at det ikke er morsomt, som oppdaget da semikonduktør/halvleder/chip-markedet kollapset i mai 2021. For det vist seg at det amerikanske lovverkets restriksjoner mot miljøskadelige industrivirksomhet omkring sjeldne metaller og elektronikk er det som hadde bidratt mest til at kineserne hadde kunne overta den utkontrakterte produksjonen i USA. Dette kan ikke overvinnes på en, to, tre, da dette forutså mange år og en total omstrukturering som kan bli mer enn hva selv et stort land som USA kan takle, for produksjonsstandardene er ekstremt, med meget høy ressursintensitet. Jo mer avansert en semikonduktør bli, jo større "karbonfingeravtrykk" vil man ha. Det er dette som er en av de største årsakene bak Kinas økte forurensningsutslipp. 

Chip Shortage 2021: Semiconductors Are Hard to Make and That’s Part of the Problem (bloomberg.com)

The Chip Industry Has a Problem With Its Giant Carbon Footprint - Bloomberg

Ved å lansere sanksjonene har politikerne i grov uforstand - de trådd nemlig i kraft bare uker før Biden overtok da han ennå kunne stoppe disse - utløst en alvorlig krise, for kineserne ikke bare hamstre enhver som de ikke solgt, de også har importert mye mer enn tidlige fra andre for å skape en "stop-gap" for å bedre grunnen for innfødt produksjon hvor man vil sortere ut alt som ikke er av amerikansk originalitet, inkludert patenter. Dette har nå gått opp for amerikanske forretningsmenn ansvarlig for transportproduksjon som bil, skip - og fly. 

Trump's China tech war backfires on automakers as chips run short, Auto News, ET Auto (indiatimes.com)

Ambisiøse planer om å forstørre elbilproduksjon og digitalisere enda mer av eksisterende bilplattformer har blitt helt uventet satt på hold. Dette rammet USA mer enn andre, ettersom det ikke lenge er mulig å importere ferdigbygde halvledere eller komponenter, ja endog egne ferdigbygde halvledere som skulle bare utbygges i Kina hvor miljøreglementene er ikke så strengt som i USA. Og når de prøver seg, har kineserne støvsuget mye av markedet ved å kunne utbyr dem og deretter kunne ha mer solide kontakter med resten av verdensmarkedet. Dermed bli det for lite, og tørken i Taiwan fikk merkbare konsekvenser - hvor TMSC opplever hjerneflukt og finansielle tap pga. USAs fiendtlighet mot Kina. Det var situasjonen i januar 2021, det har blitt mye verre i dag. 

US-China tech war: Beijing’s secret chipmaking champions | Financial Times (ft.com)

Kina ruster massivt opp, Xi har ikke bare sluppet løst dragen - han har også gått meget sterkt inn for å sprenge opp økonomien bokstavelig talt ved å bruke alle finansielle ressurser; i 2020 er BNP kommet på 70-71 % av USAs, og har nå verdens største kjøpekraft som har kommet meget ubehagelig på amerikanerne i det siste, ved å etterape USA på alle måter. Det er til og med en SpaceX-klone med en Spaceship-design. Men det som er verre, er at disse klonene er spott bokstavelig talt der man meget skamløst brent opp amerikanske patenter og bruker egne patenter som bevis på total deskopling fra USA. 

En sann deskopling skjer nå. Og om USA skulle lansere SCA-planen, vil verdenssamfunnet i beste fall bremse helt opp i mange år fram til kongressen enten brenner eller kloke folk marsjere inn og oppløse samtidige folkerettsligfiendtlige lover. 

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
16.05.21 23:00

Litt mer om dette.

https://www.universetoday.com/151039/chinese-company-claims-to-be-working-on-a-starship-like-rocket/

Det vites ikke om tidsperspektiv, men CALT har vært meget opptatt med å studere SpaceXs konsept om gjenbrukbare raketteknologi dels med Elon Musks tillatelse, da han mente amerikansk innovasjon er langt overlegent mot kinesisk, noe som til og med CALTs teknikere måtte gi rett i. De planlegger et "jordnært" suborbital transportmiddel - en ide som oppstå allerede i 1950-tallet da man ennå trodde enkeltskrogsraketten kan bli en virkelighet i fremtiden. En enkeltskrogsrakett delte ikke seg som en trinndelt rakett i dag. Slike VTOL raketter kan dra hvor som helt verden rundt. 

Da testraketten SN15 landet nærmest perfekt den 5. mai 2021, hadde Musk ikke bare beviste sitt konsept, men også virkeliggjort guttedrømmer i flere generasjoner ved å kunne skyte opp, fløy og lande et ekte rakettskip fra bakke til bakke. SN15 er en fullskalaprototype av Starship med dimensjoner på 50 m og 9 m - nestemannen, SN20, skal i omløp juni 2021 (det vil sannsynlig ende i eksplosjon, men da er trolig ti prototyper underveis - det var et genistrek å bruke billige stål). 

Det er lite sannsynlig at kineserne vil kunne følge etter, men de har utvilsomt planene for 2030-tallet. Uansett er dette et eksempel på at kineserne mente de må ta igjen forspranget og komme på samme nivå som amerikanerne før USAs uforstandige ledelse som på mange steder er ut av takt med realitetene, ødelegge for dem og resten av verden. 

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
03.06.21 23:18

Noe er galt med Bidens utenrikspolitikk i det siste, det er sett erratiske tegn som tyder på at presidenten ikke har en stødig hånd fordi han har gjennomførte flere motstridige handlinger i det siste, noe som har fått russerne, iranerne og kineserne til å mene at de kan observere positive tegn innenfor de lukkede samtalene mens disse samtidig uttrykt frustrasjon over det som skjer annetsteds. Open Skies-avtalen er et godt eksempel; russerne hadde gitt USA en mulighet for å berge nedrustningstraktaten - men Biden valgt å forkaste det til alles sjokk. 

Kineserne ment i det siste å ha mottatt positive tegn under samtalene om å avslutte handelskrigen, men så gjort Biden en klassisk Trump ved å slå helt uventet med knyttneven. INGEN så dette kommende; den amerikanske forretningsstanden har blitt frustrert over Bidens valg om å fortsette Trumps politikk, og praktisk talt hele "the Big business" har lagt et kraftig press på det hvite huset. Så i den 3. juni 2021 sjokkerte han alle, spesielt amerikanerne selv, ved å fortsette det ulovlige MEU-sanksjonsregimet ved å sette 59 kinesiske selskaper på svartelisten - som betyr disse frakobles den globale finanssystemet ettersom det vil bli forbudt for enhver amerikansk kontakt - fra den 2. august 2021. 

Biden prohibits U.S. investment in 59 Chinese companies (cnbc.com)

Dette skjer til tross for at det nå er meget seriøse tegn på at den amerikansk-kinesiske deskoplingen er i ferd med å gjøre ubotelige skader på verdensmarkedet og den teknologiske utviklingen, det er oppstått et halt på all nyutvikling innenfor elektronikk og transport pga. semikonduktørmangelkrisen som er oppstått, og det er nå meget høylytte protester overalt, bare ikke hos politikerne som virker helt blind og døv i deres besettelse. Massevis av finansielle ressurser må omorganiseres - som bare en av meget mange handlinger - for begynne på nytt bokstavelig talt. Børsene merker nå effekten, teknologiaksjene er generelt på vei ned, og det blir vanskeligere enn før for å investere i fremtidig teknologi. 

Nå er det ikke lenge mulig å akseptere den amerikanske destruktiviteten, det Biden har gjort er hundre ganger verre enn det Trump hadde gjort, for da MEU-sanksjonene var innført, var det bare et investorforbud i hensikten om å stenge ut de svartelistede selskapene fra det nordamerikanske markedet og hindre internasjonal samarbeid mellom amerikanske og de svartelistede selskaper. Men det som har hendt; er rett og slett snakk om å ØDELEGGE disse selskapene. Nå er det mulig at de internasjonale banker og institusjoner som handle i dollar, kan risikere å bli utsatt for sanksjoner om de handle med de svartelistede selskaper som er meget globalt utbredt. Dollaren brukes som et våpen for å kaste disse selskapene helt ut av det globale markedet, og dermed ment det at USA misbruker nå sin makt innenfor finanssystemet for å angripe og ødelegge en makt som er verdens mektigste etter USA selv. 

Dette er mer enn et tillitsbrudd; det er et meget alvorgrovt brudd på ånden bak Bretton Woods-avtalen fra 1944 som har gjort dollaren til verdens reservevaluta, og selv om Nixon løpt fra forpliktelsene i denne avtalen i 1970 (og utløst stagflasjonskrisen ifølge mange), har verdenens makthaverne opprettholdt ordningen om at den amerikanske valutaen skal tjene som reservevaluta, 61 % av alle bankene i verden har dollar som valuta, og 40 % av all gjeld er i dollar. Trumps MEU-sanksjonene var i hensikten om å tvinge gjennom en deskopling. Men det Biden har gjort, er å bryte en samlet verdens tillit ettersom man har innført et ulovlig forbud globalt sett mot selskaper fra et enslig land. I Norge kan det betyr at det vil bli umulig å kjøpe fra svartelistede selskaper ved å gjøre bruk av finanssystemet som bruker dollar. (det kan skje fra august 2022 om ett år)

HVA F*** GIKK AV AMERIKANERNE?!! Det er en ting å innføre sanksjoner for å stenge ut selskaper, men det er noe helt annet ved å ødelegge selskaper ved å stoppe finanssystemet som hele verden hadde gått sammen om å bevare! Skjønner ikke Biden at det kan få meget mange lands statsoverhoder til å hoppe i sjokk når de innser at misbruk av dollaren - presidentordren er om å forby bruk av dollar for å støtte disse selskapene - vil få dem til å miste makt - mye makt. Og i selve USA hadde dommerne kommet på bordet og sagt at svartelisting av kinesiske selskaper kan ikke forsvares etter gjeldende lov i møte med presidentordrer, ennå hadde Biden valgt å ignorere dem. Forbudet mot Tiktok ble opphevet i en amerikansk domstol i det forrige året. 

Dette kommer ikke til å bli godt mottatt internasjonalt sett, og det kan få de amerikansk-kinesiske samtalene til å kollapse helt for godt. Saken om laboratorielekkasjen som kan ha vært startet på pandemien, har forsuret stemningen på nytt. Oljesjeikene vet de vil miste kunder og markedsandeler i Vesten i den nære fremtiden, de har ikke lenge USA som høyprioritert kunde, og EU er i ferd med å falle ut, og har derfor konsentrert seg om Øst-Asia, Kina i særpregenhet som har en voksende industri for produksjon av oljebaserte materiale som plast. De vil dessuten kjøpe billige og attraktive varer helt fritt, og Kina er ved å bli forlokkende ettersom Beijing ikke stilt noe krav. De kan knuse dollaren med et salg ved å brenne opp sine dollarreservene, en trussel som er ment for å hindre sanksjoner mot OPEC og Arabisk Liga.

https://finance.yahoo.com/news/chinas-gigantic-multi-modal-ai-is-no-one-trick-pony-211414388.html

I mellomtiden er det tegn som tyder på at Xis hardsatsing er ved å lønne seg, det er kommet en rekke interessante nyheter fra Kina hvor det vist seg at de er ved å overvinne alle hindringer innenfor elektronikk - kineserne har utviklet sanne multifunksjonelle AI (AI har eksistert i flere år, men disse er dummere enn kattunger og knapt mer enn superraske computerprogrammer). I mai 2020 ble den første kinesiske AI presentert, Open AI GPT-3 på 175 milliarder parameter - i juni 2021 ble Wu Dao 2.0 AI avslørt, et monster på 1,75 trillion parameter! Den er den største av sitt slag så langt. Kineserne har en mental fordel med sin kultur på hang på kollektivitet og samhold i forholdet til individuelle og uenartede vestlige innenfor AI-utvikling. 

Og det går nå på andres bekostning. Tesla er på vei ut, salget har falt meget brått i mai 2021. Boeing er nå i trøbbel; ved å sette hele den kinesiske flyindustrien under sanksjoner er amerikanerne nødt til å skifte ut kinesiske delvarer i nyere fly som blir dyrere, og på allerede eksisterende fly kan det bli problematisk for utskiftning av slitne komponenter som kan komme fra Kina. Det var forsiktig optimisme i mai etter to fraktfly var beordret (som politisk gunst, utvilsomt) - men nå er dette lagt død. Boeings ledelse er RASENDE fordi de mente det globale støtteapparatet for å opprettholde flytrafikken settes i fare. Fordi flere tusen fly må vedlikeholdes, holdes under ettersyn, sjekkeres og repareres - hver uke - har Airbus og Boeing vært nødt til ha et meget stort globalt apparat for de mange hundrevis av flyselskaper. Mye av dette kommer fra Kina, og Kina med verdens største innenriksflytrafikken vil dermed ta mye mer enn vanlig fra andre uten å gi noe tilbake pga. sanksjonene. Den globale flytrafikken kan bli skadelidende i den nære fremtiden, for pandemien er ved å ebbe ut - og da vil etterspørselen stiger uten å kunne møte denne tidsnok. 

Nå er det krise for alvor. Hele verden rammes. I første omgang er Bidens presidentordre rettet mot amerikanske investorer, men i språkføringen er det tatt i bruk "U.S. Entites" inkludert dollar, og dermed tillatt en ekstraterritorial makt som i praksis ødelegge konseptet bak et politikkfritt og nøytralt finanssystem. 

Om et par måneder eller mer vil verden uler som i Filippinene da en general fikk øya Samar til å "ule av terror" i 1898. Vil være når alle unnskyldninger og trikser for å unngå sannheten er oppbrukt. Kina vil nå seriøst deskoblere seg fra USA og eventuelt EU i verste fall. Dette kan ikke aksepteres, ennå er det helt presist hva amerikanerne og disses allierte i Europa vil ha. Solberg hadde en alvorsnakk med Stoltenberg i enerom hvor hun måtte lekse opp om at Norge kan ikke bryte med Kina, og kan ikke bli med i en fiendtlig NATO mot Kina. Her har hun hele det norske folket med seg.

USA vil ikke konkurrere med Kina. De vil ikke følge sine egne regler.  

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
04.06.21 01:21

Det har vært mye snakk om den kinesiske oppførselen omkring den mulige laboratorielekkasjen i Wuhan helt fra begynnelsen, uten at dette kunne ha blitt forstått. Det er et faktum om at myndighetene i Wuhan håndterte epidemiutbruddet galt med cover-up tiltak, trusler og hemmelighold i desember 2019 til februar 2021 at sentrale myndigheter måtte intervenere og tilsidesette lokalstyret for å sette Wuhan under nedstengning. Fra den samme perioden var det mange indisier også i kinesiske medier om at en eventuell lekkasje kan ha hendt ved uhell, flere ledende virusforskerne hadde uttrykt frykt før det bli helt avvist som "meget lite sannsynlig". 

Under normale omstendigheter ville det ha vært mulig å kartlegge smittespredningen helt tilbake til det primære utbruddsstedet, men i løpet av månedene inn i året 2020 ble det klart at kjøttmarkedet hvor de første smitteofre var registrert, ikke er "Ground Zero", hypotesen om et kjøttmarked med levende dyr under uhygieniske omstendigheter og korrupte myndigheter var meget levedyktig og dermed svært logisk som forklaringsmodell for å finne ut hvordan epidemien i Wuhan oppsto. Men funn vist at viruset var mer utspredt enn tidlig antatt, og at covid-19 viruset oppsto i oktober/november fremfor i desember. Dermed gjenstår det omfattende detektivarbeid, og i fortiden hadde kinesiske myndigheter demonstrert høy samarbeidsvillighet i forbindelse med epidemisykdommer. WHO hadde regnet med denne samarbeidsvilligheten, men de opplevd fra begynnelsen en uforklarende motstand som hindret dem fra å kartlegge utbruddet og deretter analysere virusdata som eksisterende data fra selve laben. 

Dette vedvarte fram til nå både domestisk og internasjonalt; og har dermed bare lagt et grunnlag for voksende konflikt, som Trump hoppet ut i med sine grunnløse påstander som ikke kunne beviseføres den gang. Det var først i mai 2021 - aktuelt det var den kinesiske motvilligheten som er den utløsende faktoren fremfor en offentliggjort rapport om sykelegging av flere syke ansatte i november 2019 - som hadde åpnet opp for aksept av den avviste hypotesen. Dermed hadde Biden beordret en granskning om denne kan bekreftes og beviseføres. Kina svart på dette med edder og sved. 

Da sentralmyndighetene tok kontrollen og umiddelbart innført epidemikontrollstiltak for hele regionen etter å stoppet lokalmyndighetenes forsøk på hemmeligholdet som gikk meget fryktelig galt i desember-januar, var de først meget villig med å samarbeide med WHO og hadde i januar/februar-april arbeidet intenst med å spore ned smitteutbruddet og deretter vil bekrefte/avbekrefte hypotesen om laboratorielekkasjen som kan ha hendt ved et uhell. Men så, akkurat da de første vitenskapelige dokumenterte rapporter kom på bordet for ytterst granskning - i mai var det etablert at "Ground Zero" var ikke funnet - ble det straks innført sensur i 3. april 2020. 

Ordren var kommet rett fra bordet hos Xi Jinping som var mannen som innførte sensurreglementet og det nye cover-up regimet. Dette ett år senere utløst meget stor frustrasjon annetsteds i verden i tillegg til WHO som gang på gang diplomatisk sett kom ikke langt fram til det ble tvunget på plass en ekspedisjon til Wuhan i januar-februar 2021. Da hadde hele verden blitt meget forbaust over den kinesiske trassen, og WHO-eksperter forhindres fra å operere fritt som å undersøke selve laben. Ettersom ordren var datert til 3. april 2020, hendt det lenge før Trump kom med sine anklagene den 30. april 2020. Det blir deretter oppdaget at kineserne oppført seg irrasjonelt enn vanlig, spesielt etter amerikanerne kom med sine anklagene fra midten av april, da de første rapporter om en mulig lekkasje ble kjent. 

Det er veldig lite sannsynlig at lekkasjen fra laben var hendt bevisst, sannsynlig ved et uhell, men det synes at det ikke var et forsøk på hemmelighold eller sensur i regi av Beijing før i april 2020, hvilken må betyr at undersøkelsene kan ha pekt mot laboratoriet som lokalmyndighetene hadde erklært "skyldfritt" i januar. En innrømmelse den gang kunne ha gjort meget, og man ville dessuten også være i stand til å stoppe pandemien og utvikle vaksiner raskere med data fra laben. Men data var slettet før Xi kom inn i bildet. Den meget sterke motvilligheten mot å erkjenne et slikt scenario der et hendelig uhell kan ha hendt, er bunnet i noe som er meget absurd: "virtuokrati". 

Xis regime i Kina er virtuokratisk hvor det har blitt oppdaget moralske verdier, akt av dyd, virtuos - som er fullstendig uforstående for vestlige av germansk felleskultur hvor ideer om moral og dyd er upraktisk talt ikke-eksisterende som legitimitetsbegrunnelse for makthåndtering og ansvarlighet der meritokratiske og legalistiske kriterier med basis på felleskapsidealet vers individet er essensielt. Vi kan simpelt ikke forstå viktigheten av moral og dyd for enkeltindivid som felleskap og samfunn ettersom dette triumfere over meritter og legale anføringsregler som med Mosestavlene, det er mye viktigere å lyve, bedra og skjule bort for "moralen"s skyld der man skulle gjøre sitt ytterst for å unngå beskyldninger og stryk på sin "dyd" - som sagt, dette er umulig å forstå, for dette overgå nemlig levesettregler, lov og endog rettferdighetssans. Despoti er et uunngåelig resultat av dette. 

China in Xi’s “New Era”: The Return to Personalistic Rule | Journal of Democracy

Selve tesen bak Xi Jinpings lovløse enmannsregimeordningen der han fritok seg fra gjeldende reglementer innenfor kommunistpartiet, reguleringene i statsapparatet og deretter lovverket i det kinesiske samfunnet er knyttet til hemmeligholdstrategien omkring Wuhan. Et "virtuokrati" vektlegger legitimitet på noe så flyktende som moral, dyd og sedvaner fremfor på regler, lovverk og avtaleenigheter for å åpne opp for et sant despoti - akkurat som med Mao i 1949-1976, og litt av dette kunne sees med Chang Kai-Sheks absurde arrogansen som bli hans fall. Man blir hypersensitivt mot anklager om ærekrenkende atferd/oppførsel som et resultat, spesielt ettersom selve regimet operere utenfor lovlige rammer gjennom korrupsjonskampanjer og så mye annet. Det var nøkkelen bak Xis marsj mot total makt og personstyre i Kina, han tok fordel av de kinesiske tradisjonene omkring virtuokrati ved å være så "ren" som mulig, og deretter ved å ha høy dydsmessig og moralsk legitimitet som mulig som en "klok vismann" fra fortiden. 

De religiøse moralpåbudene fra gammelt av har sørget for at man kunne frikoble moralsk legitimitet fra maktens arena, dermed utviklet man ikke de samme tradisjoner som i Kina og dermed aktuelt unngår despoti ved å ha sterke tradisjoner for rettssamfunn i praksis. Da europeerne kom til Kina under keisertiden, oppdaget de et todelt rike - et rettsløst despoti på toppen og et rettssamfunn gjennom statsbyråkrati. Dette har blitt gjenreist siden 2016 av Xi Jinping, som med rette kan kalles despot som etter kinesisk tradisjon finner sin legitimitet i virtuokratiske prinsipper. 

Så hele saken omkring Wuhan - uansett om lekkasjen har hendt eller ikke - er en frontkollisjon mellom meritokrati og virtuokrati eller mellom rettssamfunn og despotisme. 

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
09.06.21 04:28
Varulv2478: Ambisiøse planer om å forstørre elbilproduksjon og digitalisere enda mer av eksisterende bilplattformer har blitt helt uventet satt på hold.

Først elsykler, så biler - nå er alle planer om elbilproduksjon i USA under direkte fare for å bli kansellert på ubestemt tid, hvilken er i klar konflikt med Bidens egne politikk. Det er et av flere nyere tegn på at Biden har blitt erratisk i møte med Russland og Kina. For batteriproduksjon er det strengt nødvendig med å importere spesielle sjeldne metallarter, i særpregenhet magnetiske metall som neodymium som er vanskelig å utvinne og behandle, og er enda mer viktigere enn brikker/semikonduktører for global produksjon av elektronikk og strømdrevne maskineri. 

US targets China rare earth magnets for possible tariffs | Financial Times (ft.com)

Hvis Bidenadministrasjonen innføre tariffer på neodymium på basis av Seksjon 232 fra en lov i 1962, kan det få meget alvorlige følger ikke bare i USA, men globalt sett. Det er vedtatt en nylig lov, og man har regjeringsdirektiver samt et internasjonalt samarbeid med vestmakter og andre for å redusere den kinesiske andelen av markedet for sjeldne metaller, som tar sikte på å skape bred tilgjengelighet på sjeldne metaller. Men dette tar tid; ett år er simpelt for liten som sett da Japan måtte bruke flere år for å erstatte mye av forsyningskildene som var fra Kina, da de var utsatt for en blokade av sjeldne metaller - og det var med langt mye mindre volum enn mellom USA og Kina. Alle Teslabiler har kinesiske sjeldne metaller i seg. ALLE

Det virker som at amerikanerne nektet å ta over seg lærdommene fra markedskollapsen innenfor semikonduktør i mai, slik at det er oppstått brikkemangel globalt sett for minst ett år framover, med høyere pris enn før. Om det innføres tariffer på neodymium som er svært viktig, under en utstrakt tro om at de frie markedskreftene kan finne erstatninger raskt nok, kan det stoppe alt. Ingen vil kjøpe en dyr elbil med redusert ytelseskapasitet. Brikkemangel har gjort smarttelefonen dyrere og sist nytt er blitt vanskelig for folk flest. Kina har 88 % av neodymium-markedet. Hvis USA setter tariffer på dette, vil det gjør videre produksjon ulønnsomt, og dessverre ser det ut at Biden aktet å "nasjonalisere" det frie markedet gjennom en lov fra 1950-tallet ved å tvinge privatselskaper til å prioritere regjeringskontrakter og regjeringsdirektiver. Og han har endog planer om å angripe land som "ikke handle fair med USA". Her er det grunn til å frykte det verste, Biden har nektet å reparere skadene i WTO etter Trump og synes å ønske at WTO skal tilsidesettes i møte med Kina. 

Man vet ikke hva Xi nå planlegger, men det virker som at han hadde fått angst, mange hadde tidlig kritisert ham for å være for tidlig ut med å gå sterkt ut, ettersom Kina ikke ennå er sterk nok for å kunne møte USA globalt sett. Hans "Ulvediplomati", fokus på virtuokratiske verdier og maktarrogante atferd har fulgt til stor internasjonal isolasjon i det siste. Sanksjonene mot EU oppfattes å være en tabbe europeisk sett - og en korrekt handling kinesisk sett - det er ikke lenge mulig å kommunisere med hverandre, Kina har demonstrativt brutt med Vestens menneskerettighetspolitikken som oppfattes som et globalt undermineringsprosjekt for å fremme vestlig dominans. Xi reduserte sine provokasjonene mot Taiwan og Japan, men dette besvares ikke av USA som vil derimot ha handel-traktat med Taiwan. Mange i Beijing og rundt omkring innser at Xi kan ikke gå tilbake på den oppbrente bruen. 

En todeling av verden er underveis; en deskopling har startet, i mai er handelen mellom USA og Kina fallende selv om handelsunderskuddet fortsetter ved å vedvare. Feilinformasjon om at Kina kjøper mer fra USA enn omvendt, var tilbakevist av offentligheten. I virkeligheten har Kina og USA gått fra hverandre, og i Beijing er Xi Jinpings stjerne sterkt dalende. Mange som hadde latt seg forført av virtuos er ved å innse at meritter og profesjonalitet er bedre for det kinesiske folket. Det kommer til å bli mye verre for Kina senere dette året. 

Men dessverre vil verdenen bli skadelidende. 

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
10.06.21 18:33

Den politiske misbruken av folkemordbegrepet som hadde blitt lansert av USA og deretter brukt for å ha et pressmiddel mot EU/EØS i hensikten om å angripe og skade Kina, har blitt en katastrofe i relasjonspolitiske omstendigheter. Dette har gjort kineserne flest helt ut av seg, ettersom de i likhet med befolkningen verden rundt har en bred forståelse av begrepet "genocide" som på norsk betyr folkemord som er blant det kraftigste anklagepunktet som kunne hentes fram - og det gjør dem sint. Det er hvorfor EU og USA opplever sanksjoner rettet mot menneskerettighetsforkjempere og politikerne som fremmet menneskerettighetssak omkring uigurene - og på vestlig hold uttrykkes det total mangel på både forståelse og respekt; hvilken ment at man simpelt ikke fattet det uhyrlige ved å bruke viktige vektige begrep for politiske vinninger på bekostning av universell menneskerett som Kina tross alt bekjente seg til. Når en ser på hysteriet omkring Xinjiang, er det som hvis det foregår en Holocaust med millioner av ofre og som hvis uigurfolket utryddes fysisk sett. Det som amerikanerne har gjort - mens det pågår et folkemord i Tigray - er å gjøre det som mange hadde advart mot i mange tiår; å utvanne og utvide folkemorddefinisjonen gjennom politisk misbruk - og dermed mente menneskerettigheter overtriumfere alt annet, selv om dette er galt. 

https://thediplomat.com/2021/05/what-do-chinese-people-think-is-happening-in-xinjiang/

Det eneste som skjer, er at kineserne som regel vendt seg bort, og det er observert at hele den ikke-vestlige delen av verden nektet å akseptere den amerikanske folkemordbruken som adopteres helt skamløst og meget tankeløst av overhyklerske politikerne i mange vestlige land. Det er fordi de ikke likestille kulturell folkemord gjennom assimilering og fysisk folkemord gjennom utslettelse som en regel. For dem blir det for skrikende. Men stadig flere og flere - også i Norge - er ved å utvikle totalitære ideer om at enhver menneskerettskrenking skulle bekjempes, selv om dette er dypt urimelig med tanke på Israel og Saudi-Arabia. Og disse ser ikke at kulturell assimilering gjennom tvangsmidler er nemlig globalt i land med sterk identitetspolitikk - Frankrike i særpregenheten er ikke bedre enn Kina i møte med kulturelle minoriteter i egne land. Mange ser derfor ikke lite forskrekkelig på hele ideen om å utvide folkemorddefinisjonen fra noe det hersker universal enighet om.

For kineserne er assimilering av andre noe som det hersker bred enighet om, ikke minst ettersom kultursjåvinisme er disses spesialitet, og mange har derfor ikke forstått bruk av folkemord, selv når man er kjent med overtredelsene gjennom egne betraktning. Det glemmes helt glatt at det er fri bevegelse mellom Kina og Xinjiang, slik at kineserne fritt kan reise dit og ta forholdene i nær betraktning. Dessuten er det ikke bare kulturell utslettelse i Xi Jinpings planer, det pågår en omfattende modernisering av det som en gang var landets meste underutviklede region og som endog var fattigere enn Stan-landene i tidlige Sovjetunionen. Det finnes "bypartnerskap" mellom kinesiske og uigurske byer der de førstnevnte skulle sørge for finansiell, kulturelle og økonomiske assistanse til de sistnevnte, som en del av "U-hjelpspolitikken". Ideen er å utrydde fattigdom og sosial ujevnhet i Xinjiang. Etter hvert som moderniseringen skjøt fart, vil kinesiske observatører ser bedre botilstand, bedre hverdagsliv, bedre økonomi f.eks. Minoritetsfolk gjort også sine observasjoner, og de sluttet seg til de samme konklusjonene. Spesielt disse med lang hukommelse, de hadde følt på kroppen folkemordforsøk, utstrakt brutalitet og ekstrem identitetspolitikk i 1700-1950, spesielt i keisertiden da politisk Islam utryddes med 100 % nådeløshet. De ser derfor forbrytelsene i Xinjiang som en improvisering fra deres egne perspektiv. 

Dessuten hadde en islamistisk oppstand funnet sted i Xinjiang takket være den militante islamismens etablering i Afghanistan, med terroristangrep som mer og mer blir brutalt og gruoppvekkende, som i tur ledet til voldsomme represalier som ofte rammet uskyldige, ofte bekjente og beslektede sivilister av terroristaktive. Dette fulgt til pasifiseringspolitikk gjennom bruk av omskoleringsleir, tvangsarbeid og konstant overvåkning i en grandiose skala av den eksisterende straffekodeksen etter kinesisk lov. Ideen er å utrydde den aktive islamistiske "smitten", og var fram til 2020 studert av andre makter, inkludert muslimske land. For kineserne var dette humant fremfor å bruke vold og tillatt en ekspandering som ville ha gjort Xinjiang til et mislykket land a la Afghanistan og Idlib i Syria.  

Denne twitterkontoen er ekstremt partisk og ikke lite antiamerikansk, men opptaket i det minst vist hva alternativet kunne ha blitt om "den amerikanske løsningsmetoden" med vold og ustabilitet som sett i okkupasjonen av Irak i 2003-2009 og Afghanistan fram til nå, var tatt i bruk som en "tradisjonell voldsrespons" i møte med den voksende islamistiske volden i Xinjiang som er en integrert del av Kina og dermed en uatskillelig del av den kinesiske staten. Helt siden 1750-tallet. 

ASB News / MILITARY〽️ på Twitter: «USA vs China on “Uyghur Genocide” https://t.co/MsepUjMkiu» / Twitter

Det hersker ikke noe som helst tvil på at det har vært omfattende menneskerettighetsbrudd på bred skala mot uigurfolket i Xinjiang, men det var fra et folkemordsjuridisk perspektiv ansett som tvungen assimilering, kulturell utslettelse og identitetsdestruktivitet gjennom en "sinofiseringsprosess" der formålet er å modernisere gjennom en utrenskning av skikk og sæd i de meste underutviklede deler av Xinjiang - og vestlige standarder brukes i praksis med hensyn til væremåte, kleskodeks, sekularisering etc; dagens Kina er vestkulturelt orientert - noe som mange i Vesten synes å ha glemt. Kommunistene i Kina vil ikke ha en retur til keisertidens standarder, også innenfor kulturell identitet, og har siden 1949 arbeidet for en forening mellom Vesten og Kina for den fremtidige kinesiske felleskulturen som rammer Xinjiang med stor kraft. Men det skjer ikke gjennom massedød. Det er ikke dokumentert omfattende forbrytelser mot folkegrupper gjennom tortur, vold og annet - som skilt seg ut fra normalen i andre land, men det er fordi dette er sløvgående. 

Etter sist nytt er det nå påstått at folkemord gjennom tvungen abort og sterilisering finner sted. DA ER NORGE FOLKEMORDANKLAGET fordi vi bruker akkurat slike metoder i hensikten om å utrydde taterfolket og svekke samefolket i 1934-1970! I fakta, den siste steriliseringsoperasjonen i statens regi fant sted i 1977 for bare førtifire år siden! Men det er mange - spesielt menneskerettighetshyklere i vestlige land - som ikke er i stand til å realisere at tvangssterilisering nemlig ikke er internasjonalt forbudt fordi det finnes kun en bestemmelse, Artikkel 39 i Istanbulkonvensjonen fra 2011 kun innenfor Europa - og er bare inkludert i straffkodeksen av ICC krigsforbryterdomstolen, som ikke aksepteres av et stort antall land deriblant USA, Russland og Kina. Det finnes i virkeligheten ikke et internasjonalt forbud mot tvungen abort og tvangssterilisering som mange synes å heller mot. Dermed kan man ikke bruke denne saken mot Kina, langt mindre innenfor folkemorddefinisjonen. Aktuelt; Danmark hadde tvangssterilisering i forbindelse med kjønnsbytte fram til 2014. Danmark

Xinjiang hadde de høyeste fødselstallene i hele Kina i flere tiår ettersom uigurene var ikke tatt inn i ettbarnspolitikken, nedgangen skyldes bedre økonomiske kår, bedre levestandard og ikke minst assimileringstiltak som gikk ut på å sette et tak på antall barn ettersom store barnefamilier ofte pinet lokalsamfunn i et stadig mer ressursfattig land der modernisering ofte er den eneste utveien. Fattigdom og store barneflokk er uløselig knyttet sammen, og da fattigdommen "offisielt" ble erklært utryddet - fulgt det nemlig til befolkningsnedgang. Spesielt for Han-folket der interessen for barn er minimalt i den yngre generasjonen som vil ha økonomiske godser. Kineserne hadde latt merke til at store barneflokk var sterkt knyttet til tradisjonell kultur som de vil utrydde, og dermed ønsker å ha barnebegrensning i praksis, selv om det blir færre og færre uigurer - simpelt fordi innflyttere blir flere og flere. Tvungen abort er ikke bare rettet mot uigurer, i flere tiår har dette blitt institusjonelt i forbindelse med barnebegrensningspolitikken - trolig hadde flere hundretalls millioner abort hendt i 1980-2015 - og sørget for at det er altfor mange menn mot kvinner. Uigurene var skåret for dette fram til 2015, og tvangssterilisering var også benyttet. Kinesiske myndigheter måtte tross alt innrømme at uigurene hadde gjennomsnittlig flere abort, hele 8,7 % av alle medisinske inngrep i Kina var i Xinjiang med bare 1,8 % av befolkningen. Ennå har bestemte skikkelser som tyskeren Adrian Zanz sagt - ofte ensom - at det er mange ganger verre. Det som altså hendt uigurene, var hendt med Han-folket i fortiden. Det er flere titall millioner han-kinesere som er permanente sterilisert - langt flere enn alle uigurer til sammen. Dette er i virkeligheten ikke nytt. Men kineserne har ikke planer om å utrydde, de vil assimilere - og det er notert at bedrestilte og urbane uigurer behandles mer mildere enn rurale og fattige uigurer. 

Uyghur Tribunal - Wikipedia

For tiden virker det som at Vesten er blitt hysterisk; i særpregenhet USA og Storbritannia; og fra Stoltenberg hørt vi ordbruk og retorikk som er meget grøssende i seg selv; som hvis Kina er Saddam Husseins Irak - det foregår et "tribunal" i London som støttes politisk og finansielt sett fra vestlige regjeringer, og underordnet den kontroversielle UIC - verdens uigurkongressen - som er direktefinansiert av USA. Som i seg selv gjør tribunalets troverdighet sterkt tvilsomt, spesielt med tanke på amerikansk desinformasjonspraksis i fortiden.  

I det lange løpet har dette gjort meget stor skade; de globale menneskerettighetene er nå under meget stor fare pga. den vestlige misbrukspraksisen ettersom det eneste dette produsere er at mange vil anse menneskerettigheter som underminerende taktikk for svekkelse av rivaliserende makter så lenge det finnes en motvilje mot å straffe "sine egne" som Israel. Kineserne vil dermed ta avstand fra menneskerettighetserklæringen som var akseptert under ideen om å være idealer, ikke politiske virkemidler som det har blitt siden 1994. Andre makter vil gjøre likedan. Misbruk av begrepet "folkemord" vil da betyr at det vil bli vanskeligere å definere og bekjempe folkemord når man vil få altfor lave terskler, Kina kan jo bruker folkemorddefinisjonen mot USA omkring rettigheter for minoritetsfolk og sivildømte. Ved å ta avstand fra ideen vil det da svekke menneskerettighetene over hele verden, når statsoverhode etter statsoverhode vil anse dem som et angrep på egne makt. Spesielt når ønsket om menneskerettigheter skulle lede til ustabilitet, lidelser og verre - Syria er under en hungersblokade bokstavelig talt. I menneskerettighetenes navn skal regjeringer veltes, millioner pines og drepes, ruin og ødeleggelse vil skjer etc. 

Mente Stoltenberg at Norge skal invadere Kina og sette inn et egne regime "bare fordi de ikke deler våre verdier" - ? 

Når blir vi hyklerske imperialister?  

(Innlegget ble redigert 10.06.21 18:38)

Varulv2478

Innlegg: 15828
Varulv2478
10.06.21 21:18
Varulv2478: USA vil ikke konkurrere med Kina. De vil ikke følge sine egne regler.

Det er oppstått kineserhysteriske tilstander i Vesten, best illustrert av Stoltenberg som er kommet i skarp konflikt med Solberg som vil fortsette normaliseringsforholdet mellom Norge og Kina - som må oppfattes som en alvorlig trussel mot verdenssamfunnets globalisme og verdensøkonomi; Kina har legitimt blitt nr. 2 i verdenshierarkiet og dermed blitt en reell utfordrer mot USA, men dette punkteres av noe som har blitt mytologisk utformet for å skape et kunstig og dermed feilslått inntrykk av Kinas fremgang; at dette er basert på tyveri av patenter og teknologi gjennom skamløs kopiering. Det har blitt brukt for å rettferdiggjøre aggressiviteten mot Kina, spesielt på overtid ettersom kineserne har fått inn i en ny fase der de utvikle egne patenter man siden søke å beskytte. Amerikansk Triller og Likee anklages for kopiering av TikTok som er best i verden. 

In seeing China’s economic rise as a security threat, the US is undermining globalisation | South China Morning Post (scmp.com) 

Professor Yuqing Xing med hans bok "Decoding China`s Export Miracle" har påpekt en fatal svakhet med den amerikanske aggressiviteten som tar sikte på å deskoble og svekke den kinesiske nasjonaløkonomien fra resten av verdensmarkedet ved å bruke egne skjønnsmessige regeltolkning; nemlig at verdensmarkedet vil ødelegges. Kina hadde nemlig styrket seg som en partner i den globale ferdigvareproduksjonen og råvareutnyttingen ved å produsere delvarer, komponenter og annet for andre land. I amerikanske fly og bilkjøretøyer finnes det komponenter fra hele verden; en smarttelefon i virkeligheten er et globalt produkt fremfor fra et enslig land. Overalt ser man virkninger av det globale fellesmarkedet; i Oslo er stein og tømmer fra andre kontinenter svært vanlig i offisielle byggeprosjekter. Dette hadde bygd seg som et resultat av den nyliberalistiske politikken og et generelt ønske om frihandel siden 1980-tallet, og nådde sitt topp i 2012 da hele verden var blitt integrert inn i en helhet der alle land utfylte hverandre for å opprettholde og utvikle den globale frihandelen. Kina har kunne konkurrere på billig arbeidskraft, færre restriksjoner og større handlingsrom innenfor sensitiv virksomhet som miljøskadelig industri. Etter hvert som USA utkontraktert sin økonomi, var Kina først ut med å sikre seg poster, og deretter skapt et meget sterkt amerikansk-kinesisk fellesmarked med gjensidig avhengighet som var blitt motoren i det globale verdensmarkedet. 

Så det betyr at om amerikanerne i sin ignoranse fortsetter - de er ikke lenge lyttebart for forretningsfolk og teknologilederne som Musk og eksportfirmaer som Boeing - risikere de dermed å bryte ned verdensmarkedet og sette hele verden meget sterkt tilbake. Dette kan dessuten leder til friksjon og åpen konflikt fordi EU vil aldri akseptere et massiv tap innenfor sin andel av verdensmarkedet, ASEAN vil eksplodere i raseri, og Japan som Sør-Korea vil ikke akseptere en bevisst ødeleggelse av den kinesiske andelen av verdensmarkedet. Statsoverhode etter statsoverhode vil sette seg mot amerikansk misbruk av det globale finanssystemet for å ødelegge andre land. Det er hvis disse skulle være forutseende nok til å realisere faren som kan oppstå, og i de siste tjue år har verden gang på gang feilet med å si "stopp" til USA. 

Nå trenges det mer enn før for å fire opp "stopp"-flagget for å få de amerikanske politikerne til å ta til vettet, for disse evnet ikke å realisere at de bryte sine reglene som var innført som standard på verdensmarkedet, og dermed ugyldiggjøre betingelsene som var nødvendig for frihandel og samkvem økonomisk sett. Dette kan ende med uaksepterte utfall uansett hva det enn bli; ettersom ingen vil vinne. Handelskrigen gikk meget galt for USA som endt opp med å tape på tariffene og større handelsunderskudd, nå er dette i ferd med å gå over i en deskobling for hender på ekstreme kortsiktige politikerne som mer og mer virker hysterisk enn før. Og disse aktet å diktere verdensmarkedet gjennom sine lovene uten å fatte at man svekke sine bedriftene som Boeing i utenlandet, og deretter risikere at man isolere seg selv. 

https://responsiblestatecraft.org/2021/06/09/euro-tour-notes-for-biden-listen-on-china-dont-tell/

Biden ønsker å få EU med seg, men der er europeerne flest meget dypt skeptisk, for mens svake medlemstater som Romania gav etter, er det notert at sterke medlemstater står imot, som Tyskland som vil ikke bryte med Russland uten legitime begrunnelse og som hadde tvunget amerikanerne til å gi opp sanksjonstrusselen omkring Nord Stream 2-rørprosjektet. EU er innforstått med behovet om å demme om det indre markedet mot uønskede kinesisk oppkjøp ettersom Xi har innført en sniknasjonalisering i kinesiske selskaper, og sikkerhetsbehov omkring elektronisk avlyttingsmuligheter - og for patentbeskyttelse. Her finnes det en vilje for å sette hardt mot hardt i møte med Kina. Men, det finnes ikke et generelt ønske om å bryte med Kina, de vil ikke miste adgang til det kinesiske markedet, og vil ha en fortsettelse av det globale verdensmarkedet med gjensidige samkvem. 

" - greatly restrict Chinese investment and infrastructural development outside China - "

Dette vil ikke Solberg i Norge høre snakk om, og støttes i dette av flesteparten av politikerne i Oslo som vil ha en normalisering av det kinesisk-norske forholdet basert på gjensidige aksept av hverandres roller i det globale verdensmarkedet. I det respekt er hele EU med få unntak med; en ting er å blokkere og motarbeide kineserne i sitt egne marked når økonomiske interesser er underordnet sikkerhetspolitiske hensyn. Det er noe annet med å ødelegge seg selv. For Solberg og tusenvis av politikerne med innsikt i verdensøkonomi vet at en slik politikk er ekstremt selvdestruktivt; Kina er verdens største vareprodusent med 28 % av verdensproduksjonen, er den andre største økonomimakt og deretter er verdens største kjøpekraftmakten, med verdens største interne marked med 1 milliarder mennesker. 

Fra Tyskland ble 8 % av den årlige eksporten sendt til Kina i året 2020; Xi hadde åpnet opp litt mer av markedet i sitt land i det siste - i sammenligning hadde USA 8,6 %. Japan og Taiwan er dypt avhengige av det kinesiske markedet i enda større grad, det virker som at taiwanere deles inn i to mellom disse som vil inn i Kina og disse som vil ha selvstendighet. Over 30 % av vareproduksjonen i Taiwan går til Kina; og taiwanske investering skjøt fart i 2020 til nye høyder. Japan vil kutte ned på sin avhengighet, men det vil ta dem mange år - all leketøy, tegneserieblader, enhver av ubetydelig rolle - produseres i Kina. 

USAs største problemet er at de har aldri forlokkende alternativer å tyde til i møte med Kina i konkurransen om å investere i resten av verden; innenfor verdenskommunikasjonen er Kina kommet på toppen ved å ha 5G system på plass, og har planer om å integrere 6G i den nære fremtiden. Huawei som nå er svartelistet "for alltid" av Biden, på lik linje med en terroristorganisasjon; er tross alt verdensledende innenfor 5G, og det merkes i land som valgt det bort; dårligere alternativer måtte velges og lengre tidsforbruk presse seg på, med høyere kostnader. Det samme med TikTok globalt sett, kinesiske varer, tjenester og teknologi har blitt verdensledende. Dessuten kunne kineserne ha enorme finansielle ressurser til rådighet, blant annet banktjenester, gjeldtilbud og investeringsplan. Med langt færre restriksjoner enn fra USA. 

" - No rich and powerful Chinese state - whatever its political system - would accept this sort of a subordinate position in a Western-dictated global order - " 

Siden 2008 har det vært observert at amerikanerne som med ISS-romstasjonen hadde nektet å akseptere kinesernes nyvunnede status og deretter nektet å gi dem innflytelse globalt sett, spesielt innenfor det globale finanssystemet som Verdensbanken og IMF - og det blir bare verre, spesielt da dette tvunget kineserne til å utvikle alternativer. Som tolkes for å "omgå verdenssystemet", selv om det egentlig er USA som står i vegen. EU hadde sagt ja. Hver gang. Uten resultat. 

Biden har fått Stoltenberg på sin side, og dermed håpt på ha NATO med seg mot Kina. Men militært sett er det simpelt ikke mulig; det finnes ikke en militær slagkraftighet som kan realiseres i ekspedisjonskrigføring mot fjerntliggende trusler som militærmakter - og det er heller ikke hensiktsmessig, ettersom "den kinesiske trusselen" er ikke-eksisterende for NATO, den nordatlantiske forsvarsalliansen som er først og fremst ment for europeiske forhold. EU/EØS regjeringer vil enten gjøre det minimum som mulig for å "støtte" USA, eller nektet fordi ulempene vil bli for stor i bytte mot ingenting. Hva håper man egentlig på? 

https://www.dagbladet.no/nyheter/kan-sette-norge-i-vanskelig-skvis/73880543

Stoltenberg har gått så langt, at han burde innkalles til høring om hvorfor han hadde prøvd å trekke Norge inn i en konfrontasjon med Kina og deretter prøvd å diktere Norges forpliktelsene innenfor NATO til noe som ikke angår Norges interesser. Solberg og ham hadde alvorsnakk bak lukket dør, detaljene er ikke kjent - men hun lot ikke til å få gjennomslag for sine argumentene. Det var sjokkerende at Stoltenberg angripe Kina - det kan ikke vurderes som kritikk, men som ærekrenkende og provoserende retorikk - han mente verdiforskjell er grunnlag nok for konflikt, og deretter TOK FRAM REGIMEENDRINGSRETORIKK ved å erklære at kinesiske myndigheter undertrykke sitt folk! Det høres ut som at han oppmuntrer til en angrepskrig for å knuse Kina "for å frigjøre det kinesiske folket" som med Irak-invasjonen! 

Nå er Stoltenberg blitt et meget stort ulempe for det norske folket, han har skapt en sikkerhetspolitisk kontrovers av seg selv som generalsekretær av NATO og forsøkt å styre Norge inn i en åpen konfrontasjonslinje mot Kina. NATO er først og fremst europeisk, og er ment for europeisk sikkerhetspolitiske samarbeid mellom statene for felles forsvar. Problemet med Kina er rett og slett at det vil gjøre NATO globalt, noe som det finnes meget liten ønske om; de fleste medlemstatene kan ikke akseptere noe som ikke angår dem. 

Norge må gå rett ut av NATO med en gang en NATO-militæroperasjon lanseres i Øst-Asia rettet mot Kina. For det finnes ikke noe for det norske folket; det er innenfor verdensinstitusjonene, vern av egne interesser i sitt land og nærområde, kampen mot Kina burde skje. Ikke med tvangsmidler, våpen og trusler. Norge har ingenting å gjøre i den amerikansk-kinesiske konflikten, og burde dermed holde seg meget langt unna; kostnadene vil bli for høy. Det samme kommer meget mange stater verden rundt til å konkludere med, de vil ikke svekke seg i møte med Kina på andres kommando. 

Biden burde stoppe opp og innse at regelbrudd er ikke veien; for han risikere å overgå Trump.  

(Innlegget ble redigert 10.06.21 21:24)

Lenta

Innlegg: 125
Lenta
10.06.21 22:19

Helt enig varulv, hvor langt er egentlig USA villig til å gå for å stanse Kina? USAs 'all out confrontation' strategi ovenfor Kina som begynte med Trump administrasjonen ser bare ut til å ha blitt videreført til Biden-administrasjonen. USA vil konfrontere Kina på alle områder på engang, og er kun interessert i samarbeid innenfor klimapolitikk, noe som blir for snevert i ett bilateralt forhold mellom to supermakter.

Forholdet mellom de to største maktene er definert fra USAs side som ett null-sum spill som skal handle om konfrontasjon og konkurranse, og minimalt om samarbeid. USA går så langt i sine iver etter å stoppe Kina at de nå forsøker å presse allierte til å velge side mellom USA og Kina på bekostning av deres egne interesser. USA bruker en lignende strategi i forholdet med Russland. Det finnes grenser selv for allierte for hvor langt man er villig til å gå for å behage USAs ønske om å sabotere rivalene, primært Russland og Kina, spesielt når dette går på disse landenes egen bekostning.

Hvis USA virkelig ønsker å bevare sitt overtak ovenfor Kina burde de vel heller ha fokusert mer på å forbedre seg selv?

(Innlegget ble redigert 10.06.21 22:20)

Lenta

Innlegg: 125
Lenta
10.06.21 22:26

I dag har forøvrig Kina vedtatt en anti-sanksjonslov som skal motvirke amerikanske og vestlige sanksjoner. Kineserne er sinte på amerikanerne, og er nå villige til å innta en mye mer konfronterende og har linje mot USA. Frontene mellom øst og vest blir skarpere, og verden beveger seg på nytt in i en kald krig. Cold war 2.0?

China’s newly passed Anti-Foreign Sanctions Law to bring deterrent effect against Western hegemony

Deportation, denying entry and freezing assets among countermeasures to stop long-arm jurisdiction

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg