Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Biden-Administrasjonen

NYTT TEMA
GoingKronos

Innlegg: 52421
GoingKronos
05.11.20 16:05

Vi venter enda på den endelige bekreftelsen på at Joe Biden har vunnet valget, men det er mer en formalitet nå. Så da er det på tide å åpne tråden om Biden-administrasjonen, jeg mistenker (og håper) at det blir mindre aktivitet i denne tråden enn i Trump-administrasjonen som stort sett hver eneste dag har vært en av de med flest innlegg her på VGD.

Det første er tilbake til normalitet, det vil si at sannsynligvis vil Biden selv gå tilbake til spillereglene fra 2008 og uten et klart mandat i senatet så er Biden avhengig av å få til et samarbeid med republikanerne. Så skal vi ikke lure oss selv til å tro at det blir noe godt samarbeidsklima de neste årene heller, det er så mye vondt blod og begge partier har et grunnfjell som står så langt fra hverandre at det er vanskelig å se i hvilke saker man skal få til kompromisser.

Biden har mange viktige valg å ta frem mot 20.januar, han skal sette sammen sin administrasjon og hvem han velger til de tyngste posisjonene vil fortelle endel om hvilken linje han vil legge seg på. Jeg vil tro at han vil legge seg tett opp til Obama politisk, som er klart til venstre, men ikke radikalt. 

Utenrikspolitisk som kanskje er viktigst for oss i Norge så forventer jeg at Biden gjennom valg av utenriksminister og ambassadør til FN kommer til å vise at USA skal tilbake i det internasjonale felleskapet på alt fra bekjempelse av corona-viruset, til klima og til sikkerhetspolitikk og handel. Jeg tror Susan Rice er den klart mest sannsynlige utenriksministeren. Hun ble en stjerne i Obama-administrasjonen og hun er internasjonalt høyt ansett. Hun var sannsynligvis også runner-up til å bli visepresident.

Justisministeren blir en viktig utnevnelse siden det blir personen som kommer til å måtte ta mange avgjørelser om etterforskning og siktelse mot Trump og personer rundt han. Det blir derfor viktig at justisministeren har høy tillit og vil opptre fair, det vil selvsagt ikke hindre Trump fra å skitne denne personen til og sikkert få mye hjelp fra andre republikanere. Doug Jones som tapte gjenvalg til senatet kan være et aktuelt navn. Justisministeren vil også være viktig i jobben med å ta tak i rasismen i politiet, så slik sett kan det hende at Biden helst vil ha en afroamerikansk mann i rollen - men jeg tror egentlig en hvit sørstatsmann kan ha lettere å få ting til på dette feltet.

Finansminister blir kanskje den mest symbolsk viktige, skal han gå for noen som de progressive i partiet liker eller skal han gå med en som har høy tillit i næringslivet og som lettere kan samarbeide med republikanerne? Det mest radikale vil være å velge Elizabeth Warren, men jeg tror det er veldig lite trolig. Jeg tror Biden vil gå for en fagperson i et forsøk på å ikke tirre på seg noen av sidene, det har vært endel buzz rundt Brainard - men hun er kvinne, og da kan man altså få kvinnelig visepresident, utenriksminister og finansminister, blir det for mye av det gode eller vil det gi et tydelig signal?

Helsepolitikk kommer til å bli viktig de neste årene, Obamacare kan bli fjernet av høyesterett og uten noe klart flertall i senatet så kan dette temaet bli viktigst for Biden. Jeg syns det hadde vært spennende med Buttigieg i denne rollen, men det kan fort bli en uriaspost så spørs om han ønsker den jobben. Buttigieg kommer nok uansett inn i administrasjonen, og det skal bli spennende å se i hvilken rolle.

Så vil klima bli mye mer betydningsfullt under Biden, samtidig så vinner Biden presidentvalget pga seier i rustbeltet - så her kan det ligge an til mange vanskelig valg og mye konflikt.

Så har vi selvsagt roller som forsvarsminister og utdanningsminister, det første sannsynligvis noe som mer moderate delene av det demokratiske partiet vil få (og kanskje til og med en moderat republikaner som Kasich) mens utdanning vil være mer for de radikale kreftene i partiet.

Det som er verd å tenke på er at det skal mye til for at senatorer fra annet enn helt sikre demokratiske stater vil bli valgt inn i administrasjon, Biden vil helt sikkert ikke sette en kommende majoritet i fare ved å få et suppleringsvalg enten i 2012 eller senest ved mellomvalget i 2022.

Jeg avslutter her for nå, og håper at dette kan bli en konstruktiv tråd og forhåpentligvis mer fokus på politikk enn drama og kriser.

dzk

Innlegg: 14537
dzk
05.11.20 18:46

Hvis Biden vinner, bytter du side igjen da GoingKronos ?

kansas00

Innlegg: 23407
kansas00
05.11.20 18:55

Kommer nok rimelig fort til å bli Harris-administrasjonen, tatt i betraktning de mange opptredene som kan tyde på demens (som da han forvekslet Trump med George Bush). Ellers har han vel for det meste holdt seg i kjellern av frykt for helsa si. Selv paven på 83 år ser i bedre stand ut til å lede sin menighet..

Mrsa2

Innlegg: 9903
Mrsa2
05.11.20 19:31
kansas00: Kommer nok rimelig fort til å bli Harris-administrasjonen, tatt i betraktning de mange opptredene som kan tyde på demens (som da han forvekslet Trump med George Bush). Ellers har han vel for det meste holdt seg i kjellern av frykt for helsa si. Selv paven på 83 år ser i bedre stand ut til å lede sin menighet..

Mekeleg korleis denne myta heng i. Kan ikkje vere mykje oppegåande viss ein fell i den fella å tru at Biden er dement. Ingen som er dement ville hatt ein muligheit til å gjennomføre det som Biden har gjort det siste året. 
Når det gjeld Georg, så snakka han med ein journalist med namnet Georg, ganske vanleg å bruke namnet på den ein snakkar med. 

fazz

Innlegg: 29113
fazz
05.11.20 19:33
kansas00: Kommer nok rimelig fort til å bli Harris-administrasjonen, tatt i betraktning de mange opptredene som kan tyde på demens (som da han forvekslet Trump med George Bush). Ellers har han vel for det meste holdt seg i kjellern av frykt for helsa si. Selv paven på 83 år ser i bedre stand ut til å lede sin menighet..

>>> Det eneste som er verre enn en president med demens er å ha en som taper så det synger for han. 

Men ja, dette var vel strengt tatt ett valg mellom pest eller covid. Ett trist syn på hvor langt USA har falt de siste årene. 

Hvor er det blitt av de gode unge kandidatene med litt glød? Nå har vi hatt en i 4 år med ett ordforråd som en femteklassing og null evner til å kommunisere eller få gjennomført noe. Hvis de likevel skulle ha inn en eldgammel fyr så kunne de like gjerne ha brukt Mitt Romney som i det minste virker oppegående. 

Blir spennende å følge Cortez, O'Rourke og Butigeg de neste årene.

grock19

Innlegg: 84728
grock19
05.11.20 19:45

Warren og Sanders blir vel ofre for omstendigheter - selv noen måneder med (antagelige relativt moderate) republikanske senatorer fra MA og VT kan ikke Biden tåle.

Ellers er det intens kamp om disse plassene allerede før valget. Kandidatene var vel skrekkslagne noen timer på tirsdag natt, men det er vel godt i gang igjen nå.

HLund

Innlegg: 22751
HLund
05.11.20 19:48
kansas00: tatt i betraktning de mange opptredene som kan tyde på demens

Må dere rulle inn med dette tullet. Ingenting som tyder på at Biden er dement.

Knaxern

Innlegg: 51516
Knaxern
05.11.20 21:51

Blir vel demokrater for de fleste posisjonene, men vi får fort GOP-folk når det gjelder utenriks og forsvar.

Bolton og andre er nok høyaktuelle. Susan Rice gir dog mening når det gjelder utenriks, en av arkitektene bak Libya, Jemen og Syria. Hun skal vel også pleie forholdet med MBS videre, og Libanon står på trappene.

Fago

Innlegg: 5564
Fago
05.11.20 22:10
kansas00: Kommer nok rimelig fort til å bli Harris-administrasjonen, tatt i betraktning de mange opptredene som kan tyde på demens (som da han forvekslet Trump med George Bush). Ellers har han vel for det meste holdt seg i kjellern av frykt for helsa si. Selv paven på 83 år ser i bedre stand ut til å lede sin menighet..
Solvgutt1

Innlegg: 24837
Solvgutt1
05.11.20 22:14
Mrsa2: Når det gjeld Georg, så snakka han med ein journalist med namnet Georg, ganske vanleg å bruke namnet på den ein snakkar med.

Ikke midt i en setning. "Four more years of George, eeeh, George.."

Det var åpenbart at Biden rotet og ikke fant rett navn 

(Innlegget ble redigert 05.11.20 22:14)

Xavi7

Innlegg: 12934
Xavi7
05.11.20 22:15
Solvgutt1: Ikke midt i en setning. "Four more years of George, eeeh, George.."

Biden er sjarmerende. Tuller med journalister og andre og later som han glemmer navn osv. For en mann!

oddvar_kjempebra

Innlegg: 28053
oddvar_kjempebra
05.11.20 22:21

Bolton er helt uaktuell. Det er i hvertfall helt sikkert.

GoingKronos

Innlegg: 52421
GoingKronos
05.11.20 23:00
dzk: Hvis Biden vinner, bytter du side igjen da GoingKronos ?

Jeg er ikke veldig positiv til hvordan det republikanske partiet blir å utvikle seg i årene som kom, jeg hadde et lite håp om et stortap til Trump ville å republikanere på andre tanker. Men nå ser det mørkt ut.

Men vi får se, jeg håper at Biden vil klare å stoppe radikaliseringen i det demokratiske partiet og jeg er optimistisk for at han i utenrikspolitikken og økonomiske politikken vil styre fornuftig. Og mer kan man nok ikke be om for tiden.

Så må vi få roet ned kulturkrigen, jeg tror jeg er på lag med Biden, men jeg frykter at demokratene bare vil bli mer og mer ekstrem på dette feltet og at det er lite Biden kan gjøre for å stoppe det.

Esm

Innlegg: 113
Esm
05.11.20 23:17

Hvilket norskt parti er nærmest Biden? Er vel ganske langt høyre?

Knaxern

Innlegg: 51516
Knaxern
06.11.20 01:44
Esm: Hvilket norskt parti er nærmest Biden? Er vel ganske langt høyre?

Fire-fem hakk til høyre for FrP.

Biden er en 80/tidlig90-tallsrepublikaner.

GoingKronos

Innlegg: 52421
GoingKronos
06.11.20 09:38
Esm: Hvilket norskt parti er nærmest Biden? Er vel ganske langt høyre?

Det er ikke enkelt å sette amerikanske politikere inn i en norsk virkelighet, men pragmatisk AP-menn hadde nok vært det klart mest sannsynlige. Biden har i hvert fall det programmet som ligger lengst til venstre av noen president siden FDR, så vil han med sammensetning av kongressen neppe ha mulighet til å flytte det amerikanske samfunnet så langt mot venstre som mange ønsker.

Herinacius

Innlegg: 7780
Herinacius
06.11.20 10:53

Biden er ingen venstrepolitiker men en globalist. Første han gjør som president er å gjeninntre i Parisavtalen. Den ene faktoren som kostet Trump andreperioden er vel hånderingen av pandemien.

Herinacius

Innlegg: 7780
Herinacius
06.11.20 11:02

Nå får USA en politisk korrekt globalist som ganske sikkert (hjulpet av mediablackout) vil fortsette de virkelig horrible aspektene av trumps politikk: utsulting og blokade av en rekke land som inkluderer angrep på matsikkerhet og medisinsk import (i en pandemi). Dette gjelder jo da Iran, Venezuela, Syria, Cuba osv.

Romlingane

Innlegg: 18554
Romlingane
06.11.20 12:22
GoingKronos: Så skal vi ikke lure oss selv til å tro at det blir noe godt samarbeidsklima de neste årene heller, det er så mye vondt blod og begge partier har et grunnfjell som står så langt fra hverandre at det er vanskelig å se i hvilke saker man skal få til kompromisser.

Så lenge filibusteren og obstruksjonisten sitter der han sitter, ser jeg ikke for meg at det blir så veldig mye.

Romlingane

Innlegg: 18554
Romlingane
06.11.20 12:24
kansas00: Kommer nok rimelig fort til å bli Harris-administrasjonen, tatt i betraktning de mange opptredene som kan tyde på demens (som da han forvekslet Trump med George Bush).

Jeg for min del tror han blir skutt før han må trekke seg pga demens.

daniekr

Innlegg: 8898
daniekr
06.11.20 12:28

Prinsipielt er det sunt at presidentskapet og senatet representerer ulike sider. Når landet omtrent er delt på midten er det eneste riktige at man får et styre der en kun går videre på saker begge sider kan finne enighet om. Ja, det blir tregere og tungt, men det er nå en gang slik også befolkningen står. Av samme årsak, uten å skulle sammenligne de ulike systemene for mye, er jeg prinsipielt skeptisk til flertallsregjeringer og -konstellasjoner også her til lands. Mindretallsregjeringer tvinges inn i Stortinget der de folkevalgte er, og kan ikke ta alle diskusjonene rundt middagsbordet til ministerne.

(Innlegget ble redigert 06.11.20 12:30)

LaGoeba

Innlegg: 25338
LaGoeba
06.11.20 18:17

Hva kommer eventuelt Biden til å reversere først fra Trump sitt presidentskap? 

Paris-avtalen og WHO?

Knaxern

Innlegg: 51516
Knaxern
06.11.20 18:21
oddvar_kjempebra: Bolton er helt uaktuell. Det er i hvertfall helt sikkert.

Nåja, de står for mye av det samme når det gjelder utenriks, det viser stemmehistorien til Biden i senatet og det han var med på i Obama sin administrasjon.

(Innlegget ble redigert 06.11.20 18:22)

missChance

Innlegg: 58224
missChance
06.11.20 18:22
Solvgutt1: Ikke midt i en setning. "Four more years of George, eeeh, George.." Det var åpenbart at Biden rotet og ikke fant rett navn

Hvorfor skulle det ikke være det. Dette er noe mange gjør. Er skyldig i det selv, og jeg er helt frisk.

mcdermott

Innlegg: 67693
mcdermott
06.11.20 18:23

og jeg er helt frisk.

--- Nja.... ;)

missChance

Innlegg: 58224
missChance
06.11.20 18:24
mcdermott: og jeg er helt frisk. --- Nja.... ;)

Alt er relativt! :D

kansas00

Innlegg: 23407
kansas00
06.11.20 18:27
LaGoeba: Hva kommer eventuelt Biden til å reversere først fra Trump sitt presidentskap?

Syria-politikken ? Går ryktet om at  Biden vil "fyre opp" i Syria igjen.Med tanke på hvor splittet og problematisk det er på det innenrikspolitiske planen, er det vanseklig å tenke seg noe annet enn at Biden søker noe utenfor egne grenser å få fokuset mot.  Lett å glemme at Trumps kanskje "mest populære" øyeblikk i sin presidentperiode (tverrpolitisk) var da han fyrte av de 60 (?) rakettene mot syria.. I grunnen nesten umulig å komme utenom at en eller annen krig eller konflikt tusenvis av med kilometer fra usa vil bli det første bruddet med Trump.. Noe europa kommer til å merke konsekvensene av som "nabo" til disse områdene.. Blir nok "nye møter" for Macron, MErkel og eu med Erdogan når bidens politikk i regionen skal gjøre seg gjeldene. Mulig litt ironisk tatt i betraktning av at mange av disse landene sannsynligvis har håpet på Biden.

(Innlegget ble redigert 06.11.20 18:37)

Folkflesk

Innlegg: 31423
Folkflesk
06.11.20 18:45

Bolton kan umulig inngå i en Biden-administrasjon hvis poenget er å bedre forholdet til EU, FN og prøve å gjenopplive Iran-avtalen. Bolton ville effektivt torpedert dette på dag 1.

(Innlegget ble redigert 06.11.20 18:47)

Solvgutt1

Innlegg: 24837
Solvgutt1
06.11.20 18:49
missChance: Hvorfor skulle det ikke være det. Dette er noe mange gjør. Er skyldig i det selv, og jeg er helt frisk.

Ja, men da er det surring. Man kan surre uten å være dement, men det virker som noen forsøker å ha det til at Biden ikke sa feil. At han bare henvendte seg til den han snakket med.

Jeg sier feil navn hele tiden. Ingen bryr seg om det, men hadde jeg begynt å nekte for at det var feil så hadde kanskje flere blitt bekymret.

GoingKronos

Innlegg: 52421
GoingKronos
06.11.20 18:52
LaGoeba: Paris-avtalen og WHO?

Jepp, det skjer nok på dag 1.

Forresten spennende om han får til en ny avtale med Iran.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg