Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Origo for universet

NYTT TEMA
mogiebi
mogiebiInnlegg: 14
09.06.10 17:29

Hei alle sammen!

På bakgrunn av røntgenstrålingen fra universet og at universet er tilsynelatende ~13.7 milliarder år gammelt, har man klart å bestemme noe "episenter" eller origo for the Big Bang? Eller er det kun på basis av hvor mye "energi" etc denne bakgrunnsstrålingen har som bestemmer alderen på universeti og ikke nødvendigvis dens kilde?

Kort og banalt: Er det mulig å finne "origo" til Big Bang tredimensjonalt?

Jeg leser noen artikler om "CP Violation" uten å ha noen stor forståelse for sub-atomær fysikk (dessverre) og hvor det angivelig skal kunne være tolkelse for at både antimaterie og materie har eksistert i like store mengder ved Big Bangs begynnelse.

Linker her:

http://cerncourier.com/cws/article/cern/28092
http://en.wikipedia.org/wiki/Lambda-CDM_model

Har litt vanskelig å fordøye det som står her, så hvis noen vil gi det med teskje hadde det vært flott :)

Per_Rong
Per_RongInnlegg: 11067
09.06.10 23:26

Tenk deg universet som en ekspanderende kule, der overflaten er nåtiden og kjernen er Big Bang eller "origo".

vulpekula
vulpekulaInnlegg: 609
11.06.10 17:58
mogiebi: Kort og banalt: Er det mulig å finne "origo" til Big Bang tredimensjonalt?

Litt vanskelig, men tenk deg et lite punkt ekspanderer.  Glem ikke at tid og rom ligger i dette punktet, sammen med energi/masse. Dette punktet er hele universet, komprimert. Da kan vi kansje si at big bang skjedde i hele universet. Altså ikke et punkt vi kan lete etter.der smellet skjedde  for 13,7 milliarder år siden.

 

mogiebi
mogiebiInnlegg: 14
14.06.10 02:08
vulpekula: Litt vanskelig, men tenk deg et lite punkt ekspanderer.  Glem ikke at tid og rom ligger i dette punktet, sammen med energi/masse. Dette punktet er hele universet, komprimert. Da kan vi kansje si at big bang skjedde i hele universet. Altså ikke et punkt vi kan lete etter.der smellet skjedde  for 13,7 milliarder år siden.  

Hvorfor ikke?

Hvorfor skulle ikke bakgrunnstrålingen og ikke minst hvor langt vi klarer å strekke oss med teleskopene som Hubble for å se synlig lyst tilbake i tid? Vil man altså på ingen måte se at det mer "konsentrerte" mengder elektromagnetisk stråling fra et eller annet bestemt sted i universet.

Diktor
DiktorInnlegg: 11461
17.06.10 12:06
mogiebi: Kort og banalt: Er det mulig å finne "origo" til Big Bang tredimensjonalt?

Strengt tatt er vel origo til Big Bang over allt fordi det ikke eksisterte noe utenfor universet som var et punkt. Først når det ekspanderer gir det mening å snakke om at det på det gitte tidspunktet har noe som kan betraktes som et senter.

(Innlegget ble redigert 17.06.10 12:08)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg