Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Bruk av rusmidler og nikotin under svangerskapet

NYTT TEMA
xavi-maestro
xavi-maestroInnlegg: 4121
05.06.16 14:00

Til tross for at det har blitt økende oppmerksomhet og bedre informasjon vedrørende denne problematikken de siste 10 årene, er det likevel mange gravide kvinner som tar seg friheten til å snuse, drikke og røyke under svangerskapet.

Jeg antar at de aller fleste forstår hvor farlig det kan være, og er enig i at det ikke er greit.

Det jeg lurer på er hvorfor dette er lovlig? Hvorfor har ikke myndighetene grepet inn og gjort slike handlinger ulovlige og straffbare?

FN's konvensjon om barnets rettigheter:

"Staten skal beskytte barnet mot fysisk mishandling, forsømmelse eller utnytting"

På hvilken måte er ikke slike handlinger fysisk mishandling? Forskning har nå bevist og konkludert med at inntak av slike stoffer under svangerskapet øker risikoen betraktelig for underutviklede organer, tidlig fødsel og en rekke fysiske og mentale helseproblemer hos barnet!

Skal vi bare sitte og se på at gravide kvinner gjør dette?

La oss se på en prinsippielt lik handling fra en annen vinkel, dog med nøyaktig samme konsekvenser.

Barnet er 2 år. Mor får valget om å plassere barnet i to ulike rom mens det sover. I det ene rommet er miljøet helt normalt og slik det skal være, mens i det andre rommet er miljøet giftig slik at det øker risikoen for permanente helseproblemer hos barnet betraktelig.

Mor velger å plassere ungen sin i det giftige rommet, fordi da får mor en god følelse.

Dette ville blitt sett på som grov mishandling og omsorgssvikt, noe som ville vært straffbart etter loven.

Likevel, å sitte på stranda gravid og røyke er prinsippielt like grovt, men det får ingen konsekvenser.

Kan vi akseptere det?

Politikerne må våkne opp!

HYYYL
HYYYLInnlegg: 42895
05.06.16 15:51
xavi-maestro: Hvorfor har ikke myndighetene grepet inn og gjort slike handlinger ulovlige og straffbare?

50 piskeslag?

Eller hva foreslår du som straff?

Neith
NeithInnlegg: 18677
19.06.16 12:41
xavi-maestro: Det jeg lurer på er hvorfor dette er lovlig? Hvorfor har ikke myndighetene grepet inn og gjort slike handlinger ulovlige og straffbare?

Det blir en umulig oppgave å skulle sette ned forbud mot alt som er potensielt skadelig for et barn som fortsatt bor i mors kropp. Og lista over potensielt skadelige handlinger er lang, alt fra for lite mat, for mye mat, feil mat, for lite trening, for mye trening, for tunge løft, for mye stress... osv osv. Alt dette påvirker barnet. Men det er nytteløst å legge inn forbud mot alt. Hvordan skal et slikt forbud overholdes? Hva skal straffen være?

Da er det bedre med helseopplysning og holdningsendring, noe som virkelig viser seg å ha effekt. Det tar tid, men vi har jo klare tall fra SSB som viser at vi virkelig er på rett vei. 

Neith
NeithInnlegg: 18677
19.06.16 12:49
xavi-maestro: Mor får valget om å plassere barnet i to ulike rom mens det sover. I det ene rommet er miljøet helt normalt og slik det skal være, mens i det andre rommet er miljøet giftig slik at det øker risikoen for permanente helseproblemer hos barnet betraktelig.

Det der gir ikke en riktig framstilling av problemet. F.eks slutte å røyke medfører en god del innsatsvilje fra mors side, noe et "romvalg" ikke gjør. Og fortsatt er det mange som har merkelige formeninger om hvorfor de ikke bør slutte å røyke, som f.eks at de ønsker å føde mindre babyer.  I slike tilfeller er det bare informasjon som hjelper. 

xavi-maestro
xavi-maestroInnlegg: 4121
19.06.16 23:15
Neith: Det der gir ikke en riktig framstilling av problemet. F.eks slutte å røyke medfører en god del innsatsvilje fra mors side, noe et "romvalg" ikke gjør.

Fra babyen sitt perspektiv så gir det et korrekt bilde, og det er det perspektivet jeg insisterer på at man må ha.

(Innlegget ble redigert 19.06.16 23:15)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg