Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

synet og common sense

NYTT TEMA
Script
ScriptInnlegg: 3232
29.08.16 13:48

Så såvidt på TV at noen skulle lukte og smake seg frem til kjæreste med bind for øynene. Poenget måtte være at sansene divergerer i  preferanse. Frem tilogmed renessansen(også hos Shakespeare feks) gjaldt en rangordning av sansene. Lavest var berøring, smak og lukt, de mest "materielle" sansene, mens hørsel som gjelder på avstand står høyere, dog lavere enn synet, som ikke trenger noe medium(a la lydbølger), og derfor står overlegent høyest. I vår tid er ddette vendt på hodet, slik at det mest materialistiske er det tryggeste, særlig i USA, og det må være derfra dette forsøket er hentet. Trodde du at magnetisme var en slags immatriell kraft? Glem det, amerikanerne har fotlengst vist at det skyldes bevegelser til bosoner, en slags kjernepartikler, - altså riktignok usynlig for sansene, men dog materielt.

At sansene ikke samstemmer i sine dommer ble vist i et av Morgan Freemans populærvitenskapelige program. Vi så på nært hold munne hans  si ba-ba-ba-ba-..., som endret seg til fa-fa-fa-fa- da vi så  munnen endre uttale til fa. Men lyden var hele tiden ba-ba kunne han fortelle etterpå, synet overtrumfet hørselen, slik at vi hørte det som fa. Veldig merkelig oplevelse. Og hadde vedkommende på TV tatt av seg skjerfet ville hun vel valgt etter utseende og ikke lukt. - Så begrepet common sense i sin opprinnelige mening, som enheten av sanseinntrykk,  er ikke fullstendig uproblematisk, de kan strides innbyrdes.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg