Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Hvor mange jagerfly kommer Norge til å kjøpe?

NYTT TEMA
arnekk
arnekkInnlegg: 4051
14.11.10 21:03

Ja det kan man undres på når vi nå hører at USA vil redusere antallet produserte til sitt eget forsvar og samtidig kommer meldinger om ytterlige forsinkelser.

Jeg regner med at å kansellert kontrakten er umulig fordi vi har allerede inngått så mange gjenkjøpsavtaler at dette ikke kan skje. Men hva skal man med et jagerfly som aldri kommer på vingene og koster kanskje dobbelt så mye som tidligere?

Det er bare en løsning: bruk fregatt metoden. DVS man reduserer antallet slik at budsjettet holdes. Men er det slik man vil ha det? Neppe men det skal mye til at man følger opp med økte bevilling i en sak som er såpass kontroversiell i denne regjeringen. Men det kan jo endres om tre år.

PANTEREN_8
PANTEREN_8Innlegg: 8667
17.11.10 14:30
arnekk: Jeg regner med at å kansellert kontrakten er umulig fordi vi har allerede inngått så mange gjenkjøpsavtaler at dette ikke kan skje. Men hva skal man med et jagerfly som aldri kommer på vingene og koster kanskje dobbelt så mye som tidligere?

Tror hele JSF F-35 programmet blir kanselert og at Norge ev. kjøper 56 F-16 60 Block, som også produseres av Loocked Martin. LINK.

Mvh. Panter

(Innlegget ble redigert 17.11.10 14:38)

Arcticblue
ArcticblueInnlegg: 15669
17.11.10 17:17
PANTEREN_8: Tror hele JSF F-35 programmet blir kanselert og at Norge ev. kjøper 56 F-16 60 Block, som også produseres av Loocked Martin. LINK. Mvh. Panter

Tror også det, vi skulle absolutt heller gått inn for Eurofighteren ... det har nå vært min mening hele tiden.

Muppen
MuppenInnlegg: 2103
18.11.10 01:36
Arcticblue: Tror også det, vi skulle absolutt heller gått inn for Eurofighteren ... det har nå vært min mening hele tiden.

...och vad jag tycker kommer väl inte som någon överraskning....SAAB-39 Gripen NG :-)

 

Mvh

Muppen

www.saabunited.com

TheBracket
TheBracketInnlegg: 38126
18.11.10 09:44
Muppen: ...och vad jag tycker kommer väl inte som någon överraskning....SAAB-39 Gripen NG :-)   Mvh Muppen

Norske piloter har vel uttalt at de heller ønsker å fortsette med F 16 fremfor nye Gripen. Norge kommer nok aldri til å kjøpe denne IKEA-maskinen.

Muppen
MuppenInnlegg: 2103
18.11.10 18:02
TheBracket: Norske piloter har vel uttalt at de heller ønsker å fortsette med F 16 fremfor nye Gripen. Norge kommer nok aldri til å kjøpe denne IKEA-maskinen.

 Inte enligt denna artikeln i Vi Menn.... Det var det färskaste kommentaren jag hittade av norsks stridspiloter.

" Men hvem er egentlig best i den nordiske luftkampen?

- Det er vanskelig å avgjøre over tid. Ofte er det tilfeldighetene som avgjør. OK, la oss si det slik: Med blanke ark og fly som er likt konfigurert, svinger Gripen krappere og stiger raskere enn en F-16, det er tross alt et nyere fly. Men erfarne norske flygere har også klart å utmanøvrere Gripen."

För övrigt så tycker jag att det är fantasktikst bra att de har möjlighet att öva tillsammans....vi är ju ändå "bröder" här uppe i Norden, och tillsammans står vi starkare.

(IKEA är ju en fantastisk och världsvinnande produkt, men fullt så billig är inte Gripen ;-)

Mvh

Muppen

Din MotPol I Etern

TheBracket
TheBracketInnlegg: 38126
18.11.10 18:09
Muppen: För övrigt så tycker jag att det är fantasktikst bra att de har möjlighet att öva tillsammans....vi är ju ändå "bröder" här uppe i Norden, och tillsammans står vi starkare.

Det viktigste er at Norge kjøper det best tilgjengelige flyet, og det er F 35 av de vi har hatt å velge i. Ledende skikkelser i Luftforsvaret har uttalt at Gripen vil være konkurransedyktig i ca 5-10 år til, så er det slutt. Det ville vært en kortsiktig investering. Ikke har den stealth-egenskaper heller.

(Innlegget ble redigert 18.11.10 18:09)

Muppen
MuppenInnlegg: 2103
18.11.10 18:36

Jag tror inte att F-35 är det bästa flyget för Norge...eller för den delen kommer att vara det bästa flyget när det lanseras. Varför...det kan du läsa här!

För övrigt så saknar inte Gripen Stealth helt....men det viktigaste är inte Stealth utan hur kraftig störningssändare som man kan bygga...och jag har fullt förtroende att Saab och Ericsson som tillsammans är väldigt kompetenta företag klarar av det. De Tjekiska Gripen planen rapporterar att de på övning är osynliga på Nato övningar, och de är väldigt nöjda med sina plan.

Här kan du läsa en Svensk artikel om ämnet.

Mvh

Muppen

Din MotPol I Etern

 

Arcticblue
ArcticblueInnlegg: 15669
22.11.10 10:54
Muppen: Jag tror inte att F-35 är det bästa flyget för Norge...eller för den delen kommer att vara det bästa flyget när det lanseras. Varför...det kan du läsa här! För övrigt så saknar inte Gripen Stealth helt....men det viktigaste är inte Stealth utan hur kraftig störningssändare som man kan bygga...och jag har fullt förtroende att Saab och Ericsson som tillsammans är väldigt kompetenta företag klarar av det. De Tjekiska Gripen planen rapporterar att de på övning är osynliga på Nato övningar, och de är väldigt nöjda med sina plan. Här kan du läsa en Svensk artikel om ämnet. Mvh Muppen Din MotPol I Etern  

Lurer på hvor riktig det var det som en av svarene til artikkelen om stealth var.... noen her på forumet som kanskje kan bekrefte det ?

Altså ett stealthfly sees ikke på radaren men stealth hindrer også annen stråling fra å reflekteres og alle ting avgir en eller annen form for stråling derfor skal man i teorien kunne følge ett stealthfly ved å se etter tomrommet.

Vel jeg tror uansett ikke stealth er det neste... jeg er rimelig sikker på at stealthegenskapene til F-35 vil være foreldret innen det norske forsvaret får flyene og til vårt bruk (bombe bønder i Afghanistan f.eks.) så trenger vi strengt tatt ikke slike fly mens mot dem vi er ment å "bruke" dem mot altså fiender av Norge og det er bare en definert fiende av Norge som btw nå vistnok er venn ... (av Nato iallefall og Norge) altså Russland ... så vil dem ha såpass god teknologi at stealth ikke betyr noe.

Dessuten ... til avskjæring så ønsker man jo ikke stealth, man vil jo vise at man faktisk ER der ...

PaRadiZer
PaRadiZerInnlegg: 362
23.11.10 10:09
Arcticblue: Dessuten ... til avskjæring så ønsker man jo ikke stealth, man vil jo vise at man faktisk ER der ...

For å sitere en tidligere jagerflyger: 

 "Da burde vi få oransje feltuniformer i Hæren"

 

Mvh
Bjørnar Bolsøy

Arcticblue
ArcticblueInnlegg: 15669
23.11.10 10:36
PaRadiZer: For å sitere en tidligere jagerflyger: 

 "Da burde vi få oransje feltuniformer i Hæren"   Mvh
Bjørnar Bolsøy

Ja det må vel en jagerflyver til for å si noe så dumt... hvorfor skal en soldat være synlig ? i hovedsak er det å avskjære ett russisk bombefly og det å f.eks. krige mot Taliban 2 helt forskjellige ting ... i det ene tilfellet ønsker man å bli sett fordi man vil vise tilstedeværelse... i det andre ønsker man å være minst mulig sett for å ikke bli truffet av fiendens kuler.

nometalhorse
nometalhorseInnlegg: 15829
23.11.10 18:32
Arcticblue: Ja det må vel en jagerflyver til for å si noe så dumt... hvorfor skal en soldat være synlig ? i hovedsak er det å avskjære ett russisk bombefly og det å f.eks. krige mot Taliban 2 helt forskjellige ting ... i det ene tilfellet ønsker man å bli sett fordi man vil vise tilstedeværelse... i det andre ønsker man å være minst mulig sett for å ikke bli truffet av fiendens kuler.

Hvem som er dum her får være opp til hver enkelt å bedømme, men hvis du er av den oppfattningen at et fly som er mer eller mindre stealth aldri synes så er det du som har et problem. De har selvsagt transpondere som kan slås av og på etter behov. Derfor er de like gode til avskjæring som et hvilket som helst annet fly. Forskjellen er at du kan være mer eller mindre usynlig hvis du ønsker det.

Arcticblue
ArcticblueInnlegg: 15669
23.11.10 22:44
nometalhorse: Hvem som er dum her får være opp til hver enkelt å bedømme, men hvis du er av den oppfattningen at et fly som er mer eller mindre stealth aldri synes så er det du som har et problem. De har selvsagt transpondere som kan slås av og på etter behov. Derfor er de like gode til avskjæring som et hvilket som helst annet fly. Forskjellen er at du kan være mer eller mindre usynlig hvis du ønsker det.

Ahh så det er altså sensorene som avslører flyet ? .. og her trodde jeg at materialene som flyet er bygget i betydde noe samt formen selvsagt... hoff .. ja jeg er nok dum jeg.

PaRadiZer
PaRadiZerInnlegg: 362
26.11.10 20:25
Arcticblue: Ja det må vel en jagerflyver til for å si noe så dumt...

Kanskje vedkommende har gjort en del avskjæringer?

Mvh
Bjørnar Bolsøy

Arcticblue
ArcticblueInnlegg: 15669
27.11.10 02:32
PaRadiZer: Kanskje vedkommende har gjort en del avskjæringer? Mvh
Bjørnar Bolsøy

ikke dermed sagt at han har vært soldat på bakken da ...

Larry
LarryInnlegg: 8029
27.11.10 20:26
Arcticblue: Ahh så det er altså sensorene som avslører flyet ? .. og her trodde jeg at materialene som flyet er bygget i betydde noe samt formen selvsagt... hoff .. ja jeg er nok dum jeg.

Alle fly kan tilkjennegjøre seg når det er hensiktsmessig. Forskjellen på stealth og ikke-stealth er at med et stealthfly kan man i langt større grad velge å gjøre det vanskelig å dektere når det ikke er hensiktsmessig å identifisere seg for andre.

PaRadiZer
PaRadiZerInnlegg: 362
28.11.10 22:41
Arcticblue: ikke dermed sagt at han har vært soldat på bakken da ...

En jagerflyver vet en eller to ting om hva som er viktig ved avskjæringer?

Mvh
Bjørnar Bolsøy

sabre2
sabre2Innlegg: 12799
10.12.10 17:00
Arcticblue: Ahh så det er altså sensorene som avslører flyet ? .. og her trodde jeg at materialene som flyet er bygget i betydde noe samt formen selvsagt... hoff .. ja jeg er nok dum jeg.

Ja, nå avslører du faktisk at du ikke vet hva du snakker om.

Transponder er ikke en sensor, tvert imot, og dette hadde amerikanske jagerfly allerede under Koreakrigen.

KHWS
KHWSInnlegg: 16019
12.12.10 10:15
sabre2: Transponder er ikke en sensor, tvert imot, og dette hadde amerikanske jagerfly allerede under Koreakrigen.

Og den het IFF (Identification Friend or Foe) hvor en kunne sette koder (lesbar på radar) som en ville.

sabre2
sabre2Innlegg: 12799
12.12.10 13:37
KHWS: Og den het IFF (Identification Friend or Foe) hvor en kunne sette koder (lesbar på radar) som en ville.

Hvis du tenker tilbake husker du vel at det faktisk het IFF/SIF, hvor de siste bokstavene sto for Selective Identification Feature. Og det var denne en satte inn riktig kode som vanligvis skiftet hvert 30 minutt.  

PaRadiZer
PaRadiZerInnlegg: 362
12.12.10 17:01
sabre2: Hvis du tenker tilbake husker du vel at det faktisk het IFF/SIF, hvor de siste bokstavene sto for Selective Identification Feature. Og det var denne en satte inn riktig kode som vanligvis skiftet hvert 30 minutt.  

F-35 bringer mange nye kapasiteter også når det gjelder identifikasjon. Aktivt kan radaren brukers for å ta "bilde" og gjenkjenne flymaskiners signaturer, og passivt kan flyets systemer for signaletteretning gjenkjenne radarer og annen RF-emittering. Også viktig blir F-35s omfattende infrarøde sensorpakke, som passivt kan identifisere flymaskiner på flere ti-talls nautiske mil.

Her en video som viser hvordan IR-sensorene, som dekker 360 grader rundt flyet, oppfatter og følger en rakettoppskytning på mer enn 1300km avstand, helt til raketten brenner ut av seg selv (implisitt at den kunne ha fulgt raketten enda lenger). Det skjer helt passivt og uten pilotens innblanding.

http://www.youtube.com/watch?v=IZrvAFRhQZc&feature=player_embedded
 
http://www.irconnect.com/noc/press/pages/news_releases.html?d=200739

For å sette det i perspektiv: i prinsippet kan en enkelt F-35 ligge på høyde utenfor Banak og følge med på det som er av ballistiske rakettoppskytninger i hele barenshavområdet, og langt inn i Russland. Uoppdaget, på grunn av stealth.

Mvh
Bjørnar Bolsøy

 

(Innlegget ble redigert 12.12.10 17:16)

milfern
milfernInnlegg: 66553
17.12.10 01:52

Mener vi heller burde kuttet antall fly å kjøpt inn AH-64 helikoptre som hadde passet perfekt i det norske terrenget.

milfern
milfernInnlegg: 66553
17.12.10 01:54
Arcticblue: Ja det må vel en jagerflyver til for å si noe så dumt... hvorfor skal en soldat være synlig ? i hovedsak er det å avskjære ett russisk bombefly og det å f.eks. krige mot Taliban 2 helt forskjellige ting ... i det ene tilfellet ønsker man å bli sett fordi man vil vise tilstedeværelse...

Tilstedeværelse viser man når man flyr opp på siden av bombeflyet.
Det hadde vært en fordel for Norge og ulempe for russerne om de ikke viste hvor langt inn mot kysten de må fly før vi faktisk reagerer.

Arcticblue
ArcticblueInnlegg: 15669
17.12.10 11:57
milfern: Mener vi heller burde kuttet antall fly å kjøpt inn AH-64 helikoptre som hadde passet perfekt i det norske terrenget.

Nei tror vi måtte ha tatt det som ekstra heller, vil gjerne hatt AH-64 longbows til forsvaret, som du sier så har vi ett perfekt terreng for slikt, men tror vi fremdeles måtte ha såpass med fly som vi kjøper oss.

Er bare uenig med hvilket fly vi kjøper da, jeg mener Eurofighteren passer best til vårt bruk og sannsynligvis hadde dem vært billigere også ... spesielt nå som USA har varslet ett mulig kutt i flykjøpet sitt det er vel snakk om en dobling av prisen sålangt.

eirik7489
eirik7489Innlegg: 268
01.03.11 00:52

Om noen lurer, IFF/SIF eksisterer fortsatt.

Det finnes dog flere moduser for dette. Blant annet koder som forteller hvilke oppdrag flyet er på, id-nummer, høyde, og den gamle venn/fiende koden som ble nevnt litt over. ++

Stealth-teknologien som jagerflyene har inkorpororert tror jeg egner seg best i nærkamp. Bakkebaserte radarer ser den i de fleste tilfeller uansett.

 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg