Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

For avansert for vernepliktige

NYTT TEMA
iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
26.11.12 20:10

"Men for forsvarsledelsen dreier det seg om å få kvalifisert personell. Verneplikten er ikke lenger tilstrekkelig for å gi hæren det personell de har behov for."

 

Dette har vernepliktsmotstanderne sagt i årevis samt Forsvarssjefen, at Forsvaret trenger godt opplærte vervede soldater ikke dyre og dårlige vernepliktige. Lurer på om vernepliktstilhengerne tar hintet snart. Flere av partiene på Stortinget går nå inn for å redusere eller avvikle verneplikten så det går heldigvis i riktig retning. FRP vil avvikle, Venstre vil redusere, Høyre vil ha flere vervede.

 

http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/vernepliktige-erstattes-av-ansatte-soldater-3933224.html

mrsa
mrsaInnlegg: 4226
26.11.12 22:54

Fekk du med deg denne setninga: "– Men som rekrutteringsbase er den helt avgjørende, sier Hanssen"

Det som er at utan verneplikt har ein ikkje stor nok rekrutteringsbase.

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
26.11.12 22:58
mrsa: Det som er at utan verneplikt har ein ikkje stor nok rekrutteringsbase.

Jeg er uenig i den påstanden, vi har hundretusenvis i militær alder samt at det hvert år kommer 60.000 nye så det mangler ikke på folk, det gjorde det heller ikke i Sverige som nylig skrotet verneplikten til fordel for vervede.

frankolainen
frankolainenInnlegg: 6161
27.11.12 15:27
mrsa: Det som er at utan verneplikt har ein ikkje stor nok rekrutteringsbase.

Har du noe belegg for en slik påstand?

 

Dagens system er udemokratisk, og urettferdig for de få som gjennomfører sin verneplikt.

Jalla2
Jalla2Innlegg: 9040
28.11.12 15:14
iMariuz: godt opplærte vervede soldater ikke dyre og dårlige vernepliktige

Hva har fått deg til å tro at Grenaderer/Matroser er billige? De tjener mellom 350 000 og 500 000 avhengig av øvelsesdøgn og utenlandsoppdrag/sjøoppdrag. Ønsker du å spare penger er ihvertfall ikke profesjonelle soldater veien å gå med tanke på lønn.

For øvrig er ikke kvaliteten på de vernpliktige dårlig - det som er problemet er at en del våpensystemer har blitt så avanserte at de fordrer lang opplæring og trening, noe som blir vanskelig å få økonomisk når de som er i førstegangstjeneste er inne i 12 måneder.

(Innlegget ble redigert 28.11.12 15:15)

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
28.11.12 17:39
Jalla2: Hva har fått deg til å tro at Grenaderer/Matroser er billige? De tjener mellom 350 000 og 500 000 avhengig av øvelsesdøgn og utenlandsoppdrag/sjøoppdrag. Ønsker du å spare penger er ihvertfall ikke profesjonelle soldater veien å gå med tanke på lønn.

Nei, men det vil være store innsparinger på opplæring, trening mm. når man slipper å måtte trene opp nye hver 12 . mnd når de som endelig er ferdig opplært blir kastet ut. Herlig bruk av våre skattepenger er det ikke? Hadde en privat bedrift holdt på på samme måten vil den vært konkurs iløpet av måneder.

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
28.11.12 17:40
Jalla2: For øvrig er ikke kvaliteten på de vernpliktige dårlig - det som er problemet er at en del våpensystemer har blitt så avanserte at de fordrer lang opplæring og trening, noe som blir vanskelig å få økonomisk når de som er i førstegangstjeneste er inne i 12 måneder.

Og nettopp derfor ønsker Forsvaret selv flere vervede, ikke flere vernepliktige

(Innlegget ble redigert 28.11.12 17:40)

Utbruddet
UtbruddetInnlegg: 354
29.11.12 12:28
iMariuz: Og nettopp derfor ønsker Forsvaret selv flere vervede, ikke flere vernepliktige

Det er åpenbart at du selv ikke har tjenestegjort.

Grenaderer har allerede tjenestegjort førstegangstjenesten og sannsynligvis har de i løpet av det året blitt gitt opplæring som kan komme Forsvaret til gode hvis de velger å fortsette. Vernepliktige koster en del innen opplæring, men vernepliktsverket prøver å selektere mest mulig av de som vil, og hvis man tvinges inn uten fagbrev eller annen relevant utdanning er du som regel i god fysisk form. Det er utrolig mange som er usikre på om de ønsker å gjøre karriere i Forsvaret før de har tjenestegjort og det er en unik mulighet til å se om dette er noe for deg samtidig som du får en del tilbake i form av militære ferdigheter, disiplin og hva nå enn annet av opplevelser du får i tjenesten.

I mitt våpen i Sjøforsvaret selekterer offiserene inn menige på bakgrunn av sivil kompetanse og hvorvidt de ønsker å fortsette i Forsvaret da 12 mnd. ikke er nok for å oppnå tilstrekkelig kompetanse til å seile med ansvar, hverken sivilt eller i Forsvaret. Våpenet får også den unike muligheten å se om kandidatene er dugende til å gjennomføre videre tjeneste, hvis man skulle vervet personell med kontrakt uten noen formening om de er det veldig kjipt å gi kontrakt til en døllpeis med dårlig holdning.

Faktisk er det utrolig vanskelig å få seile til sjøs sivilt utenom hotellvirksomheten uten relevant videregående opplæring, fartstid eller praksisplass og da er det en ypperlig mulighet å få en maritim modul via forsvaret.

Opplæring tar like lang tid uansett om de er vernepliktige eller vervede, men å påstå at vernepliktige er dyre er å dra den litt langt da man ikke finner billigere arbeidskraft i Norge, det eneste som koster er opplæringen, men den er til gjengjeld like dyr å gjennomføre uansett personell.

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
29.11.12 19:31
Utbruddet: Opplæring tar like lang tid uansett om de er vernepliktige eller vervede, men å påstå at vernepliktige er dyre er å dra den litt langt da man ikke finner billigere arbeidskraft i Norge

Tull, selvagt blir vernepliktige når man trenger flere vernepliktige og som skal byttes ut etter 12 mnd. med store kostnader for sesjonene som holdes rundt over hele landet. Med vervede kunne vi kun trengt 2-3 kontorer rundt om noe som ville spart milliarder i kostnader til byråkratiet.

Abernaber
AbernaberInnlegg: 11580
29.11.12 19:33

Legg ned det største pengesluket i norsk historie. Det har null praktisk nytte uansett. Bruk en tidel av pengene til å ruste opp politiet, og voila, vi har et langt mer effektivt system.

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
06.12.12 17:39
Abernaber: Legg ned det største pengesluket i norsk historie. Det har null praktisk nytte uansett. Bruk en tidel av pengene til å ruste opp politiet, og voila, vi har et langt mer effektivt system.

Enig i at vi kan legge ned verneplikten, det ville gitt milliardbesparinger til byråkratiet og til opplæring av soldater som kun blir brukt i et år for så å bli sendt hjem. Vervede soldater kan jobbe i mange mange år og kostnaden til opplæring er den samme.

Utbruddet
UtbruddetInnlegg: 354
24.12.12 00:48
iMariuz: Tull, selvagt blir vernepliktige når man trenger flere vernepliktige og som skal byttes ut etter 12 mnd. med store kostnader for sesjonene som holdes rundt over hele landet. Med vervede kunne vi kun trengt 2-3 kontorer rundt om noe som ville spart milliarder i kostnader til byråkratiet.

En eller annen form for sesjon vil det bli uansett, Forsvaret skal ha mulighet til å vurdere kandidatene før de kommer inn og det er en god mulighet til å møte kandidatene personlig. Sesjonskontor kan godt sammenlignes med det siviles rekrutteringsbaser.

Verneplikten er også en ypperlig mulighet til å vurdere hvorvidt en person er skikket for videre tjeneste og etter 12 måneder har man et godt grunnlag til en skikkelig tjenesteuttalelse. Det er heller ikke til å skyve under en stol at vernepliktige utfører mye drittarbeid som vervede og befal ikke gidder.

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
24.12.12 01:51
Utbruddet: En eller annen form for sesjon vil det bli uansett, Forsvaret skal ha mulighet til å vurdere kandidatene før de kommer inn og det er en god mulighet til å møte kandidatene personlig. Sesjonskontor kan godt sammenlignes med det siviles rekrutteringsbaser. Verneplikten er også en ypperlig mulighet til å vurdere hvorvidt en person er skikket for videre tjeneste og etter 12 måneder har man et godt grunnlag til en skikkelig tjenesteuttalelse. Det er heller ikke til å skyve under en stol at vernepliktige utfører mye drittarbeid som vervede og befal ikke gidder.

- Men uten verneplikt trenger man ikke det byråkratiske sesjonssystemet man har idag hvor leger og sesjonsansvarlige må reise land og strand rundt som koster skattepenger som kunne vært brukt bedre.

 

- Tull og tøys, betaler man godt nok og gir de vervede gode nok boforhold og andre økonomiske ordninger så vil de ta også disse jobbene noe man ser i Sverige, Tyskland, USA og andre land som satser kun på verved soldater. Om de er skikket finner man ut i rekrutten og på sesjon så man trenger ikke en dyr byråkratisk verneplikt til det.

Rvsb
RvsbInnlegg: 2106
25.12.12 23:08
iMariuz: samt at det hvert år kommer 60.000 nye så det mangler ikke på folk, det gjorde det heller ikke i Sverige som nylig skrotet verneplikten til fordel for vervede.

Henger meg litt opp i denne. Hvor kommer disse 60.000 fra?

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
26.12.12 00:35
Rvsb: Henger meg litt opp i denne. Hvor kommer disse 60.000 fra?

Hvert årskull er ca. 60.000 ungdommer +/-

Rvsb
RvsbInnlegg: 2106
26.12.12 13:48
iMariuz: Hvert årskull er ca. 60.000 ungdommer +/-

Heves den øvre aldersgrensen hvert år da? 

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
26.12.12 17:56
Rvsb: Heves den øvre aldersgrensen hvert år da?

Nei, men man får altså 60.000 nye man kan rekruttere hvert eneste år og når man vet at Forsvaret er en svært attraktiv arbeidsplass så er det ikke noe behov for en dyr og byråkratiserende verneplikt som skaper soldater som ikke klarer å bruke teknologien som har erstattet behovet for å ha flest "Støvler på bakken"

(Innlegget ble redigert 26.12.12 17:57)

Rvsb
RvsbInnlegg: 2106
26.12.12 18:04
iMariuz: Nei, men man får altså 60.000 nye man kan rekruttere hvert eneste år og når man vet at Forsvaret er en svært attraktiv arbeidsplass så er det ikke noe behov for en dyr og byråkratiserende verneplikt som skaper soldater som ikke klarer å bruke teknologien som har erstattet behovet for å ha flest "Støvler på bakken"

Det er vel ca like mange hvert år som går ut av tjenestedyktig alder som det er som går inn i den, er det ikke det? Rekrutteringsbasen, de i tjenestedyktig alder, øker vel ikke med 60 k? Eller har vi hatt en vanvittig babyboom for ca 20 år siden?

perchri
perchriInnlegg: 7934
24.02.13 21:01
Jalla2: For øvrig er ikke kvaliteten på de vernpliktige dårlig - det som er problemet er at en del våpensystemer har blitt så avanserte at de fordrer lang opplæring og trening,

...og når det virkelig gjelder....virker det ikke......og ingen har lært å sloss man mot mann....flott forsvar...tenker vi får klipt neglene en vakker dag.

Jalla2
Jalla2Innlegg: 9040
25.02.13 10:15
perchri: ...og når det virkelig gjelder....virker det ikke......og ingen har lært å sloss man mot mann....flott forsvar.

Stort sett så virker vel ting - men det fordrer at det jevnlig øves (og det er nok det største problemet (vi har ikke "råd" til å øve folkene nok)

Enkeltmannsferdighetene ligger i "bånn" av enhver grunnleggende soldatutdannelse, så opplæringen er der. Etterpå er det øving, øving og atter øving. Så får man se om man duger hvis det smeller.

Rvsb
RvsbInnlegg: 2106
26.02.13 16:31
Jalla2: Stort sett så virker vel ting - men det fordrer at det jevnlig øves (og det er nok det største problemet (vi har ikke "råd" til å øve folkene nok)

Men å kalle MEG inn hvert år, det har de råd til...samtidig som man hører om folk som ikke var vært inn på 5-7 år...makan.

Jalla2
Jalla2Innlegg: 9040
27.02.13 12:42
Rvsb: Men å kalle MEG inn hvert år, det har de råd til...samtidig som man hører om folk som ikke var vært inn på 5-7 år...makan.

kommer an på hva slags tjeneste og enhet du er i, det.....

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg