Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Mer urovekkende nytt om kampflyprosjektet

NYTT TEMA
KnutHNy

Innlegg: 26
KnutHNy
06.12.12 06:36

Av Knut Harald Nylænde

Jeg har i tidligere artikler tatt opp sider ved ”tidenes dyreste offentlige innkjøp”, nemlig den planlagte anskaffelse av ca 50 kampfly av typen F-35 som skal erstatte våre aldrende F-16 jagerfly. Ikke bare ser anskaffelsen og driften av disse flyene ut til å bli ca 100 milliarder kroner dyrere enn om vi hadde valgt det svenske JAS Gripen flyet, men det ser også ut til å bli et fly som egner seg bedre for en stormakt som fra tid til annen har behov for å angripe andre lands militære infrastruktur enn for et lite land som skal overvåke eget territorium og forsvare seg mot eventuelle krenkelser.

For den som følger med ser det ut til at misnøyen med Lockheed Martin, det amerikanske selskapet som utvikler og skal produsere flyet, er økende, både fordi flyprodusenten fortsatt sliter med å få viktig teknologi til å fungere, fordi prisen ser ut til å bli ekstremt høy, og fordi selve utviklingsprosjektet er rotete og ledes på en lite tillitvekkende måte. Dette fikk lederen av det amerikanske forsvarsdepartements (Pentagons) F-35 kontor, general Christopher Bogdan, til å utbryte for kort tid siden: ”(This project) is the worst I’ve ever seen, and I’ve seen some bad ones.” (ref. artikkelserie Forsvar 2020, nr 2/2012 av forsvarsanalytiker John Berg). Bogdan sa videre om programvaren, som består av 24 millioner linjer, ”it scares the heck out of me”. Selv tradisjonelt sterke støttespillere for Lockheed Martin som redaktøren i Air Force Magazine, er i ferd med å dempe sin entusiasme og gå over til ganske kritiske kommentarer, som for eksempel denne i siste nummer: ”How much of the F-35’s postulated combat advantage will remain?”.

Det jeg i tidligere artikler også har pekt på, at F-35 flyet synes å være dårlig egnet for norsk forsvarskonsept, blir bekreftet av visepresidenten i Lockheed Martin, Stephen O’Bryen, i en nylig redegjørelse for medier og andre spesielt inviterte, og omtales av John Berg i den artikkelserien som jeg har referert til ovenfor. O’Bryen bekrefter at F-35 ikke utvikles med småstaters forsvarsbehov for øye, men for USAs supermaktsbehov, - og at det er å kunne bombe land som Iran og Kina som dikterer utviklingsmålene for dette kampflyets egenskaper og yteevne, bl.a. evnen til å fly inn over et annet lands territorium uanmeldt og uten å bli oppdaget, den såkalte ’stealth-egenskapen’.

Jeg har tidligere fortalt at det påtenkte hovedvåpen for F-35, et norskprodusert missil som i et anfall av stormanns(makts)galskap på norsk side er døpt ”Joint Strike Missile” for å knytte det opp mot F-35 flyets ”klengenavn”, ”Joint Strike Fighter”. Akk, ja. Med kjennskap til amerikanernes velutviklede evne til å glede små samarbeidspartnere i utviklingsfasen, for så å hoppe av løftene i siste runde, kan dette bli en flau sak for norske politikere som har knyttet mye prestisje til denne anskaffelsen. Tidligere statssekretær og statsråd i Forsvardepartementet, nåværende utenriksminister Espen Barth Eide, er den mest utsatte i så henseende. Ellers flyttes det så hyppig rundt på statsrådene i denne regjeringen at det kan bli vanskelig å plassere ansvaret. En politiker som tuklet mye med informasjon og tall i kampflysaken var Roger Ingebrigtsen i den tiden han var statssekretær i Forsvarsdepartementet. Nå har han forsvunnet ut av politikken fordi han også har tuklet med andre ting…

Det jeg har skrevet om her er lett tilgjengelig informasjon for den som vil følge med. Det kan godt tenkes at noen i opposisjonen gjør det, men det skjer i stillhet. Tar man en tur til Løvebakken og lytter, kan man med litt fantasi høre en stille sang innenfra: ”Bjørnen sover, bjørnen sover, i sitt lune hi …”.

Knut H. Nylænde er en forretningsmann med stor interesse for forsvarssaker. Han har tidligere skrevet en rekke artikler om kjøpet av de nya jagerflyene publisert blant annet på VGD og hans forsvarsblogg, http://forsvarstema.blogspot.com/

 

Mentholatum

Innlegg: 383
Mentholatum
06.12.12 16:33
KnutHNy: Jeg har tidligere fortalt at det påtenkte hovedvåpen for F-35, et norskprodusert missil som i et anfall av stormanns(makts)galskap på norsk side er døpt ”Joint Strike Missile” for å knytte det opp mot F-35 flyets ”klengenavn”, ”Joint Strike Fighter”.

Virkelig? Kongsbergs missil er det påtenkte hovedvåpenet for F-35?

Og - virkelig? Joint Strike Fighter er "klengenavnet" for flyet? Jeg som trodde det var det offisielle navnet for selve utviklingsprosjektet. 

Og - virkelig? Du fant ingen annen eksisterende F-35-tråd å putte dette innlegget i? :D

Uansett - og spøk (men bare delvis....) til side - det som kommer til å skje er dette:

Høyre og Fremskrittspartiet vinner stortingsvalget 2013 og danner regjering. Den nye forsvarsministeren tar tak og kansellerer de norske planene på å anskaffe F-35. I stedet bestilles en skvadron (24 stk?) F-16 Block 60 (tror muligens denne versjonen nå har fått navnet F-16V) til Ørland, og fire stykk av samme til Bodø. Eksisterende infrastruktur benyttes selvsagt i størst mulig grad.

I samme slengen kanselleres erstatningsprosjektet for Sea King SAR, helikopterredningstjensten settes ut på anbud til private aktører og 330 legges ned.

Penger spart, og absolutt alle er fornøyde.

Dere leste det her først :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg