Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Hva gjør vi hvis det blir krig ?

NYTT TEMA
vif_support
vif_supportInnlegg: 7076
20.02.19 21:59

Sykehusene har ikke trent på dette på 15 - 20 år.

Burde ikke hele samfunnet trene på dette. Alt fra offentlige institusjoner i stat og kommune til sykehus, politi, Heimevern og forsvar. Hva gjør vi hvis det blir krig??

Noen som veit hva din kommunes planer er om vi skulle bli angrepet? Hvor er nærmeste bomberom? 

 

Muppen
MuppenInnlegg: 2147
09.03.19 22:09

Du har helt rätt, trodde detta problemet bara var i Sverige. Men nu blir jag orolig. Jävla politiker

kansas00
kansas00Innlegg: 22279
09.03.19 22:17
vif_support: Noen som veit hva din kommunes planer er om vi skulle bli angrepet? Hvor er nærmeste bomberom?

Tipper at om det blir krig så har man kommet så langt at alle får varsel på mobil med guiding til nærmeste bomberom. Litt på samme måte som det nå finnes apper som sier hvor nærmeste hjertestarter befinner seg ... eller andre tilsvarende tjenester som melder om f.eks avstengning av vann, strøm og annen informasjon som kommunen sender ut.

vif_support
vif_supportInnlegg: 7076
11.03.19 11:39
kansas00: Tipper at om det blir krig så har man kommet så langt at alle får varsel på mobil med guiding til nærmeste bomberom. Litt på samme måte som det nå finnes apper som sier hvor nærmeste hjertestarter befinner seg ... eller andre tilsvarende tjenester som melder om f.eks avstengning av vann, strøm og annen informasjon som kommunen sender ut.

He he, du er en av dem som tror vi kommer til å ha pc, strøm og telefon ;)

I dag er det kommunikasjon og datasentraler det første som taes ut. Og vi veit jo at nødnettet knapt tåler at det blåser litt før det er nede. 

Først data/hackerangrep mot forsvaret, kommunikasjonskilder og viktige sentraler som bla. strømleverandører/statsnett. Så jamming av kommunikasjon.

Når strømmen er borte og signaler er jammet starter det fysiske angrepet.... Fly og panservogner dundrer inn over grensene etterfulgt av infanteri
Ola og Kari står da med mobilen i hånda å lurer på hvorfor de ikke har signal

 

 

(Innlegget ble redigert 11.03.19 11:44)

kansas00
kansas00Innlegg: 22279
11.03.19 17:13
vif_support: He he, du er en av dem som tror vi kommer til å ha pc, strøm og telefon ;)

Tja.. kan vel i det minste foruttsette at faresignalet sendes ut før man blir angrepet. Er det ikke sånn luftsirene skal fungere ? Det er vel ikke noen vits i å sende ut signal etter man er angrepet. I så måte vil man få ut meldinger m.m.  Eller tror du det norsk varslingssystemet er så dårlig det er slått ut før det skal gjøre misjonen sin ? HAdde vært interessant å høre hva du mener man bør gjøre ? Skal man lage seg et papirkart hvor man plotter inn alle bomberom på veien mellom jobb, hjem, venner, familie, hytte osv ? Kan uansett være greit å være forberedt. Når russerne tydeligvis klarer å jamme gps-signalene utenfor bergen så norsk fregatt går til grunn, så bør man nok tenke seg om....

(Innlegget ble redigert 11.03.19 17:17)

daniekr
daniekrInnlegg: 4649
11.03.19 17:15

Robber hermetikk og gjemmer meg på skauen i noen år. 

Nødutgang
NødutgangInnlegg: 18370
18.03.19 21:31
vif_support: Alt fra offentlige institusjoner i stat og kommune til sykehus, politi, Heimevern og forsvar. Hva gjør vi hvis det blir krig?? Noen som veit hva din kommunes planer er om vi skulle bli angrepet? Hvor er nærmeste bomberom?

 Jeg har fra dager i HVs innsatsstyrke vært med på øvelser med politi, sykehus og fylkeskommune, men scenariet har alltid vært en krisesituasjon med høy beredskap, ikke en åpen krig.


 Finnes disse bomberommene lenger? Jeg husker vi hadde et i kjelleren på skolen jeg gikk på, men jeg trodde disse var omgjort til lager ol. ikke ulikt bassenget som var der også.

Mentholatum
MentholatumInnlegg: 357
19.03.19 16:44
Nødutgang: Finnes disse bomberommene lenger? Jeg husker vi hadde et i kjelleren på skolen jeg gikk på, men jeg trodde disse var omgjort til lager ol. ikke ulikt bassenget som var der også.

De finnes, men er stort sett ikke oppgradert eller vedlikeholdt de siste 20-30 årene. Forsvarets Forskningsinstitutt kom med en rapport for et par (noen?) år siden (kan sikkert googles), der de pekte på dette, og at beredskapsplanene rundt omkring (i kommuner blant annet) er mangelfulle når det kommer til hvordan tilfluktsrom må forberedes og bemannes i tilfelle krise eller krig. 


Hvordan kravene er til nybygg (skoler, andre offentlige bygg) og tilfluktsrom er nå vet jeg ikke.

tray358
tray358Innlegg: 4714
20.03.19 21:21

Virker som alle bare er opptatt av å gjemme seg. Skal vi komme oss ut av den situasjonen med æren og friheten i behold så må vi være villig til å gjøre  en innsats, ikke bare overlate det til noen andre.

Strandereng
StranderengInnlegg: 8410
05.04.19 23:26
kansas00: Tipper at om det blir krig så har man kommet så langt at alle får varsel på mobil med guiding til nærmeste bomberom. Litt på samme måte som det nå finnes apper som sier hvor nærmeste hjertestarter befinner seg ... eller andre tilsvarende tjenester som melder om f.eks avstengning av vann, strøm og annen informasjon som kommunen sender ut.

Greit å utvise lykkelig optimisme, men her vil du bli skuffet.


Plutselig sitter du der uten noe av dette. og aner ikke hva som skjer. 


Sorry

Strandereng
StranderengInnlegg: 8410
05.04.19 23:37
vif_support: Sykehusene har ikke trent på dette på 15 - 20 år.

Ingen har trent på dette  på lang tid. Fordi man har trodd at krigsfaren er over for oss nordboere. 


Men Heimevernet har øvelse to ganger i året. Da tester de sirenene sine. Jeg hører dem godt. Men jeg leste i lokalavisa at mitt nærmeste bomberom var utilgjengelig fordi det var utleid som lager. 

pfrog567
pfrog567Innlegg: 14710
05.04.19 23:47
vif_support: Hva gjør vi hvis det blir krig??

Tror ikke vi rekker å gjøre noe som helst. Vi får vel en atombombe i hodet..

Hyrro
HyrroInnlegg: 20605
06.04.19 00:09

Det beste er å melde Norge ut av NATO, da slipper vi å bli dratt inn i flere kriger. 

perchri
perchriInnlegg: 10204
06.04.19 00:16
kansas00: Tja.. kan vel i det minste foruttsette at faresignalet sendes ut før man blir angrepet. Er det ikke sånn luftsirene skal fungere ? Det er vel ikke noen vits i å sende ut signal etter man er angrepet. I så måte vil man få ut meldinger m.m.  Eller tror du det norsk varslingssystemet er så dårlig det er slått ut før det skal gjøre misjonen sin ? HAdde vært interessant å høre hva du mener man bør gjøre ? Skal man lage seg et papirkart hvor man plotter inn alle bomberom på veien mellom jobb, hjem, venner, familie, hytte osv ? Kan uansett være greit å være forberedt. Når russerne tydeligvis klarer å jamme gps-signalene utenfor

Tja, hvem er så fienden? Er fienden nære, vil nok de sende agenter inn i landet i mange dager før hoveangrepet. Deres oppgave er sobotasje mot nødnett rent fysisk, mobilnett, datanett. Det kommer sikkert også virusangrep en tid før det. Så glem gammle vaner med mobiltelefon og sosiale medier. Strømnettet vil nok værende, fienden trenger det selv under angrep. Det beste for fienden, er at befolkningen holdes uvitende om adferd etc.Forvirring er for dem det beste, i innledningsfasen. Før i verden ble varslingsalarmene styrt fra de lokale telefonsentralene som hadde døgnvakt. Tror de data styres sentralt....fine greier dette datastyringene? GPS...lett å jamme, noe Russerene beviste forleden. Men dersom de er innblandet, har de nok satelitter som er myntet på destruksjon av GPS satelitter worldwide.Får nok komme meg på hytta langt inne i vassfaret, har 4 jerrykanner med drivstoff til bilen, samt aggregat på hytta og masser med snurring..........de bomber vel ikke skogen i villmarka vil jeg tro? Blir vel gutta på skauen igjen, da, men vi er jo blitt litt gamle nå,da.

Strandereng
StranderengInnlegg: 8410
06.04.19 00:46
Hyrro: Det beste er å melde Norge ut av NATO, da slipper vi å bli dratt inn i flere kriger.

Husker plakatene om "Norge ut av NATO " på Blindern i slutten av 60-åra og begynnelsen av 70-åra ja. 
Vi er vel ikke der nå Hyrro jeg liker deg tross alt over alle grenser

politikk
politikkInnlegg: 33151
06.04.19 01:09

Vifsupport : hvis krig faller all vanlig helsehjelp bort og alt blir akuttmedisin.    Slik sett har vi ganske bra med helsehjelp.


bomberom : det mangler for mange.  Men radioaktiv stråling vil drepe de utenfor og også inne i bomberommene på sikt.


beste bomberommet folk har er tunellene og det er ikke langt mellom disse i norge.


problemet er og få advart folk så de kommer seg til tunnellene. For siste gangen det var test av flyalarmer hørte jeg at folk bare ti km fra storbyer ikke hadde hørt noen.

politikk
politikkInnlegg: 33151
06.04.19 01:27

Vifsupport : du får bare håpe at du klarer og slåss deg til en plass midt i tunellene.   Ligger denne på tvers av eksplosjonsretning vil trykkbølgen skape ett vakum og suge deg ut hvis du er nær en av kantene.


og ligger tunellen i eksplosjonsretningen så vil en varm trykkbølge blåse deg ut som aske på andre siden.

politikk
politikkInnlegg: 33151
06.04.19 01:34

Vifsupport : vi kan heller ikke trene på matmangel.  Vi må lagre.


tror ikke invasjonsoldater blir problemet heller. For de kan ikke leve i ett radioaktivt område de selv har bombet.


en krig blir ikke okkupasjonskrig men utryddelseskrig.

politikk
politikkInnlegg: 33151
06.04.19 02:38

Hyrro : vil heller være i nato enn styrt av putin.


en dag vil nok også russland oppdage at de må stå sammen med nato mot større fiender og kulturforskjeller mot muslimer og land i østen med overbefolkning og ressursmangel som vil prøve og utvide sitt territorium.


kansje det allerede er oppdaget at samarbeid mot is var bedre enn og la dem få fortsette ?


får alle land atomvåpen så smeller det nok både i russland, usa og europa.

kansas00
kansas00Innlegg: 22279
06.04.19 07:57
perchri: Tja, hvem er så fienden?

Om man skal ta utgangspunkt i hva som har skjedd og hva man vet så er jo ikke fienden noen nasjon, men grupperinger hvis identitet knyttes sammen av andre faktorer. Eksempelvis religion som i ekstrem islamisme. De fleste land i norges del av verden taper sine menn og kvinner i kamper tusenvis av med kilometer unna i den arabiske/muslimske verden samtidig som de selv blir utsatt for angrep på hjemlig grunn. Mange land i europa har nå såpass store demografiske endringer at en del land kan faktisk være bekymret om befolkningen i landene faktisk vil kjempe for disse om det blir en invasjonskrig fra en fremmed makt.

 

Uansett man nå bygger opp et fiendebilde med en fremmedmakt som kan innvandere norge og andre europeiske land passer godt sammen med at krigene i afghanistan, syria, irak etc nå er enten avsluttet eller i sin sluttfase. I så måte er man tilbake til dette med at nasjoner hele tiden vil være avhengig av å skape fiende bilde. Spørsmålet er hvor reelle de er, og hvorvidt de ser riktig fiende først.

For norge har er jo i praksis fienden de siste tiårene vært taliban og ghadaffi, for det er jo faktisk der norge har vært villig til å bruke militærmakt...men til hvilken nytte ? Taliban er hele tiden rundt makta i afghanistan og i syria ble vel is en periode arvtakern for regimet til ghadaffi. Så i grunnen bør man ta med en klype salt de fiendene norske myndigheter peker ut.

(Innlegget ble redigert 06.04.19 08:01)

sveibjar
sveibjarInnlegg: 3184
06.04.19 08:07
vif_support: Noen som veit hva din kommunes planer er om vi skulle bli angrepet? Hvor er nærmeste bomberom?

spiller ingen rolle ..behovet for den type kunnskap forsvant med teknologien...idag så vil satelittovervåking vise om det er unaturlig aktivitet på andre siden av grensen....skulle det skje at en "øvelse" ble til en okkupasjon , så får vi gjøre det vi kan best gjennom historien..dessertere med en gang for å få minst mulig tap av menneskeliv.... 

Kongemannen
KongemannenInnlegg: 13846
06.04.19 08:20

Bare å legge seg flat og vente på å bli rævkjørt. Når vi har en svak statsminister som ignorerer forsvaret totalt


Det norske forsvaret kan knapt forsvare bydelen Røa i Oslo.


Kutt heller ned på bistanden og støtten til diktatorer og terror org.


Gjenoppta verneplikten. Opprett 1 ny brigade, Øk helikopter kapasitet, Styrk heimevernet.


 

TomPadang
TomPadangInnlegg: 15885
06.04.19 10:09
Hyrro: Det beste er å melde Norge ut av NATO, da slipper vi å bli dratt inn i flere kriger.

Det er illusorisk å tro at Norge blir holdt unna en storkrig.  Vi har ressurser, vi har mange isfrie havner - og vi har et forsvar som ikke kan gjøre særlig motstand.
Hvis Russland gjør alvor av å sette i gang, valser de over Norden og Norge på 'no time'.Vi har prøvd oss på nøytralitet før.  Det funket ikke.

TomPadang
TomPadangInnlegg: 15885
06.04.19 10:13
vif_support: He he, du er en av dem som tror vi kommer til å ha pc, strøm og telefon ;) I dag er det kommunikasjon og datasentraler det første som taes ut. Og vi veit jo at nødnettet knapt tåler at det blåser litt før det er nede.  Først data/hackerangrep mot forsvaret, kommunikasjonskilder og viktige sentraler som bla. strømleverandører/statsnett. Så jamming av kommunikasjon. Når strømmen er borte og signaler er jammet starter det fysiske angrepet.... Fly og panservogner dundrer inn over grensene etterfulgt av infanteri
Ola og Kari står da med mobilen i hånda å lurer på hvorfor de ikke har signal

Ja, noen er naive og har ikke peiling.  Enig.

Jamming vil også ramme GPS, noe som er blitt viktig i navigasjon nå.  Og som vi vet - Russland øver jo nettopp i disse tider på å jamme GPS.

Ellers vil jeg nok tro at før et angrep kommer, vil det komme en rakettstorm, som tar ut det alt vesentligste.  Nuker blir neppe brukt i stor stil, for da vil en okkupant ikke kunne bruke det okkuperte landets areal.

sveibjar
sveibjarInnlegg: 3184
06.04.19 10:19
Kongemannen: Gjenoppta verneplikten

så du tror de livsnyterne der hadde stått i en krig...LOL , de hadde rømt til fjells..slik dem gjorde i 1940....

timy3
timy3Innlegg: 5748
06.04.19 10:35
vif_support: Noen som veit hva din kommunes planer er om vi skulle bli angrepet? Hvor er nærmeste bomberom?

Hvilken krig da?
Atomkrig, krig som andre verdenskrig, krig som i Afghanistan, du må definere hva og hvordan krig du snakker om men sannsynligheten tilsier at det eneste vi kan gjøre er å overleve så godt vi kan, slik folk altid gjør i krikssoner.

kansas00
kansas00Innlegg: 22279
06.04.19 11:24

Når man snakke rom sola så skinner den. En av norges siste reelle fiender var nå det tidligere regimet i libya. Der brukte norge 130 millioner kroner på ren krig. Nå står vistnok en general klar utenfor tripolis i disse dager til å ta makten. Om Libya var det tverrpolitisk enighet. Fremdeles er det nå russland som er det heiteste. Landet norge har hatt en fredelig relasjon til i årevis.

 

https://www.bbc.com/news/world-africa-47819952

(Innlegget ble redigert 06.04.19 11:28)

Bergsprekken
BergsprekkenInnlegg: 1644
06.04.19 11:48
Kongemannen: Det norske forsvaret kan knapt forsvare bydelen Røa i Oslo.

Tvilsomt om de engang kan klare seg mot Al Abadulla brigaden som allerede befinner seg her i Norden.

Sardinas
SardinasInnlegg: 426
06.04.19 12:04

Skal man se på tiltak, må man se på analyser av sikkerhetssituasjonen.

Hva sier trusselbildet?
Hva sier risikovurderingene?
Hva er sannsynlighetene for ulike scenarioer?

Dette vil være med på å rette prioriteringene. 

I dag eksisterer det en rekke planverk, og man har kommet et stykke på vegen hva gjelder nasjonal kriseberedskap. 

Det mange ikke klarer å skille, og ofte bruker som argument for at ting står for dårlig stilt til, er et scenario hvor vi står ovenfor en sikkerhetspolitisk krise med Russland. Her sammenligner ofte folk kvantitet. Det er ikke dette Norge rustes for. Sammen med Russland, er det kanskje kun Kina og USA som kan nevnes som "rettferdige" motstandere av hverandre. 

Når det er sagt, er ikke dette det samme som å påstå at vi er godt stilt. Mye arbeid gjenstår. Mange prioriteringer skal taes. Mye informasjon skal ut. Mange øvelser skal gjennomføres. Penger skal prioriteres. 
Problemet i dag, er etter min mening at beslutningstakeren (politikeren) ikke evner å lytte, eller handle ut i fra åpenbare faglige råd fra forsvars- og beredskapssektoren. Det tas utelukkende valg på tvers av anbefalinger, uten noen god begrunnelse. Det er disse tingene som svekker nasjonens handlingsrom. 

Flere soldater får vi kanskje ikke. Men når debatten f.eks går på kjønn, balanse og likhet fremfor robusthet, øvelsesresultater, utdanning, kompetanse og evne. Blir det naturlig at prosesser dras ut i det uendelige. 

Når trente f.eks Forsvaret/Norge på en ikke varslet krisesituasjon hvor faktisk beredskap ble testet?

sveibjar
sveibjarInnlegg: 3184
06.04.19 12:12

min anbefaling er at vi rir to hester samtidig...holder oss inne med USA , og i skjul ha en fot plantet hos Russland... som Sverige under krigen....

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg