Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

er den engelske kongetrone etter kommere av vikin

NYTT TEMA
god_0

Innlegg: 1020
god_0
02.10.08 09:27
eg såg et program på tv. der de sa matilde som bodde i normandi ble gift med en engelsk konge. og fikk sønner som overtok. normandi har noen fortalt meg bli gitt til norske vikinger. og de bosatte seg der, så lurer eg på om noen vet mer om den engelske trone har avstamminger fra norske vikinger, og kan historien. noen som har peiling
vatutin

Innlegg: 4345
vatutin
02.10.08 10:09
På sparket: Gange-Rolf = Rollo, høvding/konge av Normandie
RatPack

Innlegg: 9405
RatPack
02.10.08 11:40
Mener at samtlige engelske regenter siden 1087 er etterkommere etter Wilhelm Erobreren. Men linken er voldsomt uttynnet siden den tid, dagens kongefamilie er vel primært av tysk slekt.
varjen

Innlegg: 15092
varjen
02.10.08 14:19
Nå har man jo hatt flere ulike kongehus i England siden vikingtiden. Dagens kongehus heter jo Mountbatten, etter fyrstehuset Battenberg i Tyskland. Hvordan sleksforholdene er tilbake i tiden har jeg ikke oversikt over.
---------------------------------------------------------------------------------

- Forøvrig er det min mening at Karthago bør ødelegges.

Cato d.e.
Smallboi

Innlegg: 9165
Smallboi
02.10.08 15:20
De stammer vel fra tyske fyrste-familier?
sirplus

Innlegg: 1355
sirplus
02.10.08 16:03
Det britiske kongehuset heter i dag Windsor. De byttet navn fra det tyske Saxe-Coburg-Gotha i 1917, av ganske åpenbare grunner :)

http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Windsor

+SirPlus+

"Let right or wrong alone decide; God was never on your side. "
Truls-S

Innlegg: 2652
Truls-S
02.10.08 21:23
hei

det var det jeg mente og, men prins Philip er av huset Mountbatten altså egentlig battenberg det var vel onkelen hans Lord mountbaten som endret navnet

sirplus

Innlegg: 1355
sirplus
03.10.08 10:26
Truls-S skrev:
det var det jeg mente og, men prins Philip er av huset Mountbatten altså egentlig battenberg det var vel onkelen hans Lord mountbaten som endret navnet

-> Etter gammel tradisjon skulle egentlig Elizabeth tatt sin manns etternavn (som er Mountbatten, og som du sier kommer det av det tyske Battenberg). Dronning Victoria gjorde dette - hun tok sin mann Alberts ektenavn (Saxe-Coburg-Gotha), selv het hun egentlig Hanover. Elizabeth annonserte da hun besteg tronen at hun ville beholde sitt eget etternavn. og at hennes etterkommere som er inkuldert i arverekkefølgen også skulle hete Windsor. Medlemmer av familien som ikke er i arverekkefølgen heter Mountbatten-Windsor.


+SirPlus+

"Let right or wrong alone decide; God was never on your side. "
Diclotican

Innlegg: 6409
Diclotican
07.10.08 22:16
vatutin

Gange Rolv eller Rollo ble gitt Normandie som ett hertugdømme av den daværende franske kongen, som var i desperat nød da viking raidene på frankisk område hadde ført til at selv Paris, hovedstaden hadde blitt offer for brann og plyndring.. På 800-900 tallet var Frankerriket (Det moderne navnet Frankrike er utledet av den stammen som ble dominerende i Gallia under folkevandringene, Frankere) ett rike som var ledet av svake konger, og svak sentralregjering. Og gi en høvding som Gange Rolv ett hertugdømme - mot at de skulle beskytte Frankerriket mot Gange Rolvs sine stammefrender var jo egentlig en genistrek. Og de normanniske hertugene kom til og utvikle hertugdømmet sitt, som lå utenfor det egentlige Frankrike til ett rike som var sterkt militært, økonomisk og politisk. Det var kanskje ikke så rart, at Hertug William av Normandie til slutt fant ut at han ville ta tak i byttet tvers over kanalen i England.. Edward bekjenneren, den mest religiøse av de gamle britiske kongene hadde nettopp dødt, og det var åpenbare trone problemer.. Og det endte med at William Erobreren som han er kjent som, fikk erobret England, og ble kronet som engelsk konge i samme katedral som Edward Bekjenneren hadde lagt bygge men ikke så ferdig.. Han døde av sykdom bare dager etter at Westmister Katedralen var inviet, og sies og ha ligget på sotteseng mens de høytidelige feiringene av innviingen var under veis..

De normanniske hertugene, spesielt etter at den William Erobreren hadde gjort seg selv til konge, førte ofte en politikk som ikke var helt bra i forhold til sine franske konger.. De franske kongene var jo offisielt Lensherre over Hertugen av Normandie. Og de mente også at siden han var lensinnehaver av Normandie, var den franske kongen også Lensherre over den engelske kongen. Noe de engelske kongene selvsagt ikke anså som spesielt legitimt.. Og som førte til kriging mellom de engelske hertugbesittelsene på kontinentet og den franske kongen middelalderen gjennom.. Og løst ble den vel aldri heller, før i moderne tid da den engelske Kongen til slutt selv sluttet og hevde rett på den franske kronen.. Det var en del av den britiske kongetittelen lenge etter at de reelle forholdene hadde ført til at de neppe hadde politisk grunn til og kunne hevde sin rett på den franske kongetronen..

100 års krigen mellom England og Frankrike var vel egentlig sluttsteinen på denne veien. Både i England og i Frankrike førte denne krigen, og de ressurser som det krevde for å holde en krig gående såpass lenge til at sentralregjeringen ble styrket, på bekostning av de halvselvstendige fyrstehusene på fransk område. Pluss at det på britisk side førte til at den engelske kongen fikk en adskillig mer effektiv statsadministrasjon i forhold til hva som var tilfelle før. Selv om William erobreren overtok ett apparat som var kimen til den engelske middelalderstat dannelse allerede i 1066.. Angelsksaksere hadde allerede da bygd ut en ganske "moderne" statsadministrasjon påstås det..

Mye av de to moderne statsdannelsene som utkrystalliserte seg i England og i Frankrike kom som en følge av nettopp hundreårs krigen. Og utviklingen fremover fra senmiddelalderen er interesange, fordi det førte til både at kongemakten ble styrket men også at kongemakten ble begrenset. I Frankrike ble den styrket, da adelsmennene så det var i deres interesse og ha en sterk kongemakt.. I England ble den derimot gradvis begrenset, selv om kongemakten var sterk, og statsadministrasjonen profesjonell (etter forholdene). Men man fikk også ett Parlament i London, som i løpet av middelalderen satte ned foten for hva kongen kunne gjøre og ikke gjøre.. Sedvane var lite de kunne gjøre med. Men nye lover og krav fra Kongen, måtte pent innom Parlamentet i London, for å godkjennes.. For ikke og si nye skattekrav som kom som en følge av krigføringen.. Kimen til det moderne Parlamentet ble lagt på denne tiden..

Diclotican
Diclotican

Innlegg: 6409
Diclotican
07.10.08 22:21
RatPack

Den linjen er nok en "smule" utvannet siden 1087 ja.. Men det er de som hevder at den nåværende kongefamilien kan legge sitt slektskap helt tilbake til de gamle engelske kongene (angel-saksiske kongedømmene) fra folkevandringstiden.. Men da snakker vi om enda en solid utvanning..

Men det som er fakta her, er i alle fall at konge og fyrstehusene giftet seg med hverandre, og i løpet av 1000 år har det jo gått noen slektslinjer på kryss og tvers over hele Europa.. Så det skulle ikke forundre meg hvis man graver dypt nok, at den sittende britiske monarken tross alt kan spore sitt slektskap tilbake til William Eroberen som inntok England i 1066..

Diclotican
RatPack

Innlegg: 9405
RatPack
07.10.08 22:51
Diclotican skrev:
Den linjen er nok en "smule" utvannet siden 1087 ja.. Men det er de som hevder at den nåværende kongefamilien kan legge sitt slektskap helt tilbake til de gamle engelske kongene (angel-saksiske kongedømmene) fra folkevandringstiden.. Men da snakker vi om enda en solid utvanning..

Kikket bittelitt på linkene mellom de engelske kongehusene, virker som hver gang de kommer et nytt hus på tronen, kan nykommerne vis til direkte avstamming fra noen i forrige hus. Men linken mellom Wilhelms hus og de angelsaksiske kongene er litt mer ullen, virker som han bygde sitt krav på at en grandtante hadde vært gift med en engelsk konge en gang.
krikkert2

Innlegg: 5198
krikkert2
19.10.08 17:36
Heheh. Blackadder-scene... "So, your father was German, you're half German and you married a German!?"
KHWS

Innlegg: 16808
KHWS
20.10.08 12:16
krikkert2 skrev:
.......................

### Det engelske kongehuset kan spore anene sine tilbake til Rangvald Mørejarl som var far til Gangerolf. Gangerolf slo i hjel en av Harald Hårfagres menn. Gangerolf var heldig som ikke måtte bøte med livet for Rangvald Mørejarl var god venn av kongen. Gangerolf ble landsforvist og dro via Skottland/Irland til Frankrike.
niaro

Innlegg: 1
niaro
14.02.09 23:38

Hvorfor ligger Madam ..........., på kirkegården ved Roald kirka? Var det bare moten på den tiden vedkommende ble begravd? Hadde det noe med Frankrike å gjøre? Det er en sagn om Gange-Rolfs trells grav. Han sto å så utover storhavet, hver dag. Da for å se om han kom "hjem".  På denne plassen, er det funnet en grav. I sagnet sies det at denne trellen er gravlagt, akkurat der.  Ja, det var en grav der. I min barndom hoppet/lekte vi over flere steiner i "vågen", senere så vi/andre at det var noen tegn i disse steinene. Det er ikke så viktig å grave opp det som evt. måtte finnes under disse, la det ligge. Er, det noen som har et svar? Jeg bare lurer!!

Mvh frk. R

RatPack

Innlegg: 9405
RatPack
15.02.09 00:31
niaro: Hvorfor ligger Madam ..........., på kirkegården ved Roald kirka? Var det bare moten på den tiden vedkommende ble begravd? Hadde det noe med Frankrike å gjøre? Det er en sagn om Gange-Rolfs trells grav. Han sto å så utover storhavet, hver dag. Da for å se om han kom "hjem".  På denne plassen, er det funnet en grav. I sagnet sies det at denne trellen er gravlagt, akkurat der.  Ja, det var en grav der. I min barndom hoppet/lekte vi over flere steiner i "vågen", senere så vi/andre at det var noen tegn i disse steinene. Det er ikke så viktig å grave opp det som evt. måtte finnes under disse, la det ligge. Er, det noen som har et svar? Jeg bare lurer!!

Hæ?

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg