Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Historiske fjes 158

NYTT TEMA
titan_sable

Innlegg: 62395
titan_sable
18.08.09 15:54

Velkommen til den 158. omgangen med historiske fjes.

Her er noen nyttige tips og råd: 

Regler:

Slik fungerer det, først legges det ut et bilde av en historisk person. Så kan deltagerne stille spørsmål til oppgavestiller som svares ja eller nei på. Så når oppgaven er løst så skal nestemann som har løst oppgaven få stille oppgaven, og får poenget. Slik holder man på til en person har nådd 10 poeng. Da starter den som har vunnet tråden ny tråd, og slik holder vi på.

Det er også mulig å legge ut hint og tips til brukerne om de står fast. Det kan du gjøre på mange måter, som f.eks andre bilder av ting osv. eller skjulte hint, men pass på, ikke legg ut hint med tekst som kan lede dem rett til oppgavesvaret, det er viktig å være kryptisk i hintene også.

Om du skal legge deg, eller har dårlig tid finnes det mange måter å løse dette på, en er å gi oppgaven videre til en annen om du må forsvinne fort, en annen løsning kan være å legge ut en oppgave med nok hint til at fjesleterne har noe å angripe for å løse oppgaven. F.eks legger du ut en fyr fra Argentina som skrev, kan du si Sør-Amerikansk kulturpersonlighet med wikibilde som hint, og da vil det automatisk være muligheter for å lete frem denne personen.

TIPS

Tips 1: I Google finnes det en rekke nyttige søkefunksjoner. Blant annet avansert søk. Her kan man begrense til f.eks kun wikipedia.org sider, også bruk av kategorier som man finner i wikipedia.

Tips 2: Google har også en avansert bildefunksjon. Her kan man lett søke på "site: wikimedia.org" hvor alle sidene for wiki er inne, dette er meget nyttig dersom oppgavegiver har lagt ut et wikibilde. Du kan begrense søket ennå mer ved å angi i søkefeltet hvilken wiki-kategori det gjelder, setter du navnet på kategorien i gåseøyne fanger man bilder i nevnte kategori. Det er derimot ikke garantert at google fanger opp alle bildene. Av og til kan det lønne seg å bruke Googles filtre, med f.eks. kun ansiktsbilder, kun svart-hvitt-bilder, bilder dominert av en bestemt farge etc. Dette kan slå både positivt og negativt ut.

Tips 3: Et annet tips når det er google-bilder kan være Wiki-Commons. Her er det også kategorier for temaer, og man kan finne alt fra kategorier om hår til statuer. Meget nyttig med wiki-oppgaver av og til. Det kan også av og til være viktig at du sjekker Commons-kategorier når du legger ut en oppgave selv også, ettersom den erfarne fjesleter kjenner til mange sleipe kategorier om personen du legger til har særtrekk. Du kan sjekke i descriptions på wiki for å sjekke også, slik at du kan gardere deg mot de mest åpenbare som f.eks "beards" om du møter på en med skjegg, selv om ikke mannen med verdens lengste skjegg er kategorisert under Beard til tross for sitt lange skjegg.

Tips 4: Kategorier i Wikipedia. Oppgaver er som regel fra wikipedia, og er da som regel kategorisert, enkelte ganger kan riktignok oppgavene ikke være kategorisert. Kategorier kan være f.eks "Spanish Painters" eller "Hoaxes" for den sags skyld. Det meste på wikipedia er kategorisert.

Tips 5: Når du spør om ting lønner det seg som regel å spørre i det store til å begynne med, så bygge seg ned til detaljene etterhvert. Det kan også være lurt å spare på ord i ting som blir bekreftet for bildesøk eller google-søk som kan bidra til at du løser oppgaven først.

Tips 6: For bildedetaljer kan også denne siden være til hjelp. Den er også nyttig når du legger ut nye oppgaver. Du sjekker bildene opp her om f.eks navnet avsløres, og den erfarne fjesleter lett kan løse den med dokument-teksten. Så lurt å bruke denne før man legger ut ny oppgave.

Tips 7: Når du legger ut ny oppgave, søk alltid i VG sin søksfunksjon etter navnet. Dette for å forsikre deg om at oppgaven ikke er brukt før. Endre også alltid bildets størrelse! Dette fordi man ellers enkelt kan søke det frem via google bildesøk. Så skaler bildet litt, eller klipp ut et utsnitt. Er du usikker på hvordan, bare spør om hjelp!

Tips 8: Om man slenger ut en oppgave fra et annet språk har wikipedia muligheten til å hoppe mellom språkene i kategorier, og også på personer. Dette kan være nyttig for å finne et bilde som er mer ukjent av en person etc. samt søke i kategorier på språk som du ikke behersker for en person. Et tips til her er at i søkeboksen til venstre i wikipedia (og bare der) kan man hoppe direkte mellom språk med å skrive feks en:Stalin i norsk wikipedia, w:Churchill om man er i Wikimedia Commons, no:Mussolini om man er i engelsk wikipedia, og så videre... Dette kan være praktisk når det haster.

Tips 9: Det finnes en rekke sider for å legge ut bilder, blant annet bildr, imageshackphotobucketflickr og Tinypic. Det er riktignok viktig å sjekke at ikke navnet lagres i lenken, det skjer på blant annet imageshack, så bruker du denne sørg for å skifte navnet på filen du laster opp, på andre sider igjen kreves det registrering.

Tips 10: Google har også en indeksering på numrering så f.eks om du søker på "1..100" så dekker du tallene mellom dette. Det vil si om du vet at en person er født mellom 1950 og 1960 kan et søk "1950..1960 births" være en mulighet. Funker bare i vanlig søk, men ikke i bildesøk visstnok. For bildesøk (og vanlig søk for den del) er også operatoren "|" nyttig. For eksempel, om du søker etter en skandinavisk forfatter men ikke helt vet nasjonalitet eller type forfatter, så kan du søke på norwegian|swedish|danish   writer|author|poet  ...og så kommer alle alternativer med! | betyr altså "eller".

Nå som vi har gått gjennom disse tipsene så kan vi gå gjennom litt andre ting også. I starten av tråden så poster man gjerne en humoristisk, eller litt enklere oppgave, mens vanskeligheten økes etterhvert. Når man kommer i matchball er gjerne oppgavene mye vanskeligere, selv om enkelte også da spiller noen taktiske oppgaver om man ligger litt bak, og ønsker å komme i matchballposisjon. Det vil si at enkelte av fjesleterne her har sterkere sider, og man spiller da på disse sterke fjesletersidene til enkelte som ikke er en trussel, mens den som da er i matchball ikke har sjanse.

Her er et verdenskart og et europakart vi pleier å bruke som referanser når noen spør om geografisk tilknytning. Foretrekker man å spørre ut fra andre inndelinger, er det ikke værre enn å presisere dette i spørsmålene."
(Enda, enda, enda mer justert utgave av Canucks 27.03.09 06:17)

---------------------------------------------------------------------------------------

Her er første oppgave.

Siden jeg blir borte en del timer føler jeg meg forpliktet til å gi bort en noen hint:

Europa, ikke fastlandet, wikibildeT

 Lykke til!

biermann

Innlegg: 47558
biermann
18.08.09 16:02

Anne Stanhope (aka Anne Seymour, hertuginne av Somerset)

Mente seg å være Englands 1.dame etter Henrik 8's død: "Anne refused to bear Katherine (Parr)'s train, and even physically tried to push her out of her place at the head of their entrances and exits at court."

Synes jeg ser for meg Ingrid Schulerud dytte Sonja til side ved neste hoffmiddag, om Harald plutselig skulle kullseile for alvor.

(Innlegget ble redigert 18.08.09 16:08)

biermann

Innlegg: 47558
Blitzabella

Innlegg: 1042
Blitzabella
18.08.09 16:22

Norden, wikibildeT ? Kultur ?

sn0ffe

Innlegg: 6968
sn0ffe
18.08.09 16:23

Randall Underbø?

mito

Innlegg: 23320
mito
18.08.09 16:23

Damien de Veuster, Jozef de Veuster eller Blessed Damien of Molokai

biermann

Innlegg: 47558
biermann
18.08.09 16:24
Blitzabella: Norden, wikibildeT ? Kultur ?

Heisann, Blondie!

Ikke Norden, ikke kultur, men bildeT er det.

Og mito kjenner sine belgisk-hawaiiske patere!

(Innlegget ble redigert 18.08.09 16:25)

mito

Innlegg: 23320
mito
18.08.09 16:27
biermann: Og mito kjenner sine belgisk-hawaiiske patere!

Iallefall fra da jeg la ham ut forrige gang...

biermann

Innlegg: 47558
biermann
18.08.09 16:28
sn0ffe: Randall Underbø?

"Do you mean Randall Under?" Nei, men hvem er herr Underbø?? ;-)

mito

Innlegg: 23320
mito
18.08.09 16:29

Neste.

Jeg forsvinner nå.

biermann

Innlegg: 47558
biermann
18.08.09 16:31
mito: Iallefall fra da jeg la ham ut forrige gang...

Hmmm, ikke treff på noen av navnene hans. Havna i dødvinkelen, tydeligvis.....

biermann

Innlegg: 47558
biermann
18.08.09 16:34

Allerede forsvunnet?

Ikke riktig så snill som han ser ut til? Engelsktalende kulturkar?

mito

Innlegg: 23320
mito
18.08.09 16:50
biermann: Hmmm, ikke treff på noen av navnene hans. Havna i dødvinkelen, tydeligvis.....

Runde 78. Pågående oppgave er ikke engelsk, ikke kultur, men sikkert snill.

Jeg forsvinnerr til middag og andre ting.

biermann

Innlegg: 47558
biermann
18.08.09 16:57
mito: Runde 78.

Sjølsagt, glemte å fornorske søket (prøvde bare Father Damien). Ble ihvertfall et poeng til deg utav det.

Den snille karen? Kan det være en nordisk vitenskapsmann (eller snille, som svenskene sier)? Wikibilde(T) hans, forresten?

(Innlegget ble redigert 18.08.09 16:58)

mito

Innlegg: 23320
mito
18.08.09 18:39

Nordisk vitenskapsmann og wikibildeT er helt korrekt!

biermann

Innlegg: 47558
biermann
18.08.09 18:53

Formalvitenskap (nå var jeg vel flink?)? Finland? I live?

biermann

Innlegg: 47558
biermann
18.08.09 18:55

(Innlegget ble redigert 18.08.09 18:55)

mito

Innlegg: 23320
mito
18.08.09 18:56
biermann: Formalvitenskap (nå var jeg vel flink?)? Finland? I live?

Du var så flink at du skal få helt rett på formalvitenskapen. Finland og levende var derimot ikke like bra.

Og der fant du professor Selberg. Han var innom Matematisk Institutt flere ganger mens jeg vanket der.

(Innlegget ble redigert 18.08.09 18:57)

biermann

Innlegg: 47558
biermann
18.08.09 19:04

Neste!

(Litt vrient å sjekke om denne var brukt før, men la gå ...)

biermann

Innlegg: 47558
biermann
18.08.09 19:13

Stillingen (må passe på, mens jeg en stakket stund leder):

10:
9:
8:
7:
6:
5:
4:
3:
2: biermann
1: mito

Coach

Innlegg: 74980
Coach
18.08.09 19:13
biermann: Neste! (Litt vrient å sjekke om denne var brukt før, men la gå ...)

Regner med han er kanonisert tidligere, i det minste?  Muligens martyrert også?  Og når levde han, mon tro?  Før år 400?  I Europa, avdeling sør?  Wikibilde(t)?

biermann

Innlegg: 47558
biermann
18.08.09 19:16
Coach: Regner med han er kanonisert tidligere, i det minste?  Muligens martyrert også?  Og når levde han, mon tro?  Før år 400?  I Europa, avdeling sør?  Wikibilde(t)?

Dette ble nesten helt feil, faktisk. Bortsett fra at det er wikibildeT (helt riktig), og at han er fra Europa (delvis riktig).

Coach

Innlegg: 74980
Coach
18.08.09 19:22
biermann: Dette ble nesten helt feil, faktisk. Bortsett fra at det er wikibildeT (helt riktig), og at han er fra Europa (delvis riktig).

Jøss, ikke helgen?  Er (tidlig) kristendom i det hele tatt særlig relevant?  Skal vi til Europas østlige utkant, eller muligens til Middelhavsområdet?  Før år 1000?

biermann

Innlegg: 47558
biermann
18.08.09 19:24
Coach: Er (tidlig) kristendom i det hele tatt særlig relevant?  Skal vi til Europas østlige utkant, eller muligens til Middelhavsområdet?  Før år 1000?

Kristendom er meget relevant. Men ellers er du fortsatt på rimelig feil jorde (til feil tid).

Kalle73

Innlegg: 55175
Kalle73
18.08.09 19:34

Den tonsuren må vel bety at det er snakk om en munk?

Er vi før eller etter renessansen?

Vet jeg har sett bildet før, men har rota rundt på Wiki så lenge at akkurat det er like nyttig som å være på hils med dørhåndtaket......

(Innlegget ble redigert 18.08.09 19:38)

biermann

Innlegg: 47558
biermann
18.08.09 19:38
Kalle73: Den tonsuren må vel bety at det er snakk om en munk? Er vi før eller etter renessansen?

Munk var han. Før/etter? Sånn midt oppi den, vil jeg si.

Kalle73

Innlegg: 55175
Kalle73
18.08.09 19:39

Skal vi til Italia?

fisto

Innlegg: 28816
fisto
18.08.09 19:40

Denne figuren har sår på hendene  som indikerer at han har enten hengt på et kors, eller hva heter det når man er så "hellig at det bryter ut sår av seg selv?

Intet  stivt middelaldersk preg over klesplagget, heller. meget mykt, ovmykje gull:-) Asissipreget  hårkrans.  Må lukte mer på dette.

Kalle73

Innlegg: 55175
Kalle73
18.08.09 19:42

Frans av Assissi hadde jo stigmata, men hvis det er så enkelt så går jeg og henger katta.....

fisto

Innlegg: 28816
fisto
18.08.09 19:44

Dette er nok vanskeligere enn som så, vil jeg tro.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg