Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Historiske fjes 160, Les cent-jours.

NYTT TEMA
1769

Innlegg: 54721
1769
27.08.09 00:07

Velkommen til den hundreogsekstiende omgangen med historiske fjes.

Her er noen nyttige tips og råd: 

Regler:

Slik fungerer det, først legges det ut et bilde av en historisk person. Så kan deltagerne stille spørsmål til oppgavestiller som svares ja eller nei på. Så når oppgaven er løst så skal nestemann som har løst oppgaven få stille oppgaven, og får poenget. Slik holder man på til en person har nådd 10 poeng. Da starter den som har vunnet tråden ny tråd, og slik holder vi på.

Det er også mulig å legge ut hint og tips til brukerne om de står fast. Det kan du gjøre på mange måter, som f.eks andre bilder av ting osv. eller skjulte hint, men pass på, ikke legg ut hint med tekst som kan lede dem rett til oppgavesvaret, det er viktig å være kryptisk i hintene også.

Om du skal legge deg, eller har dårlig tid finnes det mange måter å løse dette på, en er å gi oppgaven videre til en annen om du må forsvinne fort, en annen løsning kan være å legge ut en oppgave med nok hint til at fjesleterne har noe å angripe for å løse oppgaven. F.eks legger du ut en fyr fra Argentina som skrev, kan du si Sør-Amerikansk kulturpersonlighet med wikibilde som hint, og da vil det automatisk være muligheter for å lete frem denne personen.

TIPS

Tips 1: I Google finnes det en rekke nyttige søkefunksjoner. Blant annet avansert søk. Her kan man begrense til f.eks kun wikipedia.org sider, også bruk av kategorier som man finner i wikipedia.

Tips 2: Google har også en avansert bildefunksjon. Her kan man lett søke på "site: wikimedia.org" hvor alle sidene for wiki er inne, dette er meget nyttig dersom oppgavegiver har lagt ut et wikibilde. Du kan begrense søket ennå mer ved å angi i søkefeltet hvilken wiki-kategori det gjelder, setter du navnet på kategorien i gåseøyne fanger man bilder i nevnte kategori. Det er derimot ikke garantert at google fanger opp alle bildene. Av og til kan det lønne seg å bruke Googles filtre, med f.eks. kun ansiktsbilder, kun svart-hvitt-bilder, bilder dominert av en bestemt farge etc. Dette kan slå både positivt og negativt ut.

Tips 3: Et annet tips når det er google-bilder kan være Wiki-Commons. Her er det også kategorier for temaer, og man kan finne alt fra kategorier om hår til statuer. Meget nyttig med wiki-oppgaver av og til. Det kan også av og til være viktig at du sjekker Commons-kategorier når du legger ut en oppgave selv også, ettersom den erfarne fjesleter kjenner til mange sleipe kategorier om personen du legger til har særtrekk. Du kan sjekke i descriptions på wiki for å sjekke også, slik at du kan gardere deg mot de mest åpenbare som f.eks "beards" om du møter på en med skjegg, selv om ikke mannen med verdens lengste skjegg er kategorisert under Beard til tross for sitt lange skjegg.

Tips 4: Kategorier i Wikipedia. Oppgaver er som regel fra wikipedia, og er da som regel kategorisert, enkelte ganger kan riktignok oppgavene ikke være kategorisert. Kategorier kan være f.eks "Spanish Painters" eller "Hoaxes" for den sags skyld. Det meste på wikipedia er kategorisert.

Tips 5: Når du spør om ting lønner det seg som regel å spørre i det store til å begynne med, så bygge seg ned til detaljene etterhvert. Det kan også være lurt å spare på ord i ting som blir bekreftet for bildesøk eller google-søk som kan bidra til at du løser oppgaven først.

Tips 6: For bildedetaljer kan også denne siden være til hjelp. Den er også nyttig når du legger ut nye oppgaver. Du sjekker bildene opp her om f.eks navnet avsløres, og den erfarne fjesleter lett kan løse den med dokument-teksten. Så lurt å bruke denne før man legger ut ny oppgave.

Tips 7: Når du legger ut ny oppgave, søk alltid i VG sin søksfunksjon etter navnet. Dette for å forsikre deg om at oppgaven ikke er brukt før. Endre også alltid bildets størrelse! Dette fordi man ellers enkelt kan søke det frem via google bildesøk. Så skaler bildet litt, eller klipp ut et utsnitt. Er du usikker på hvordan, bare spør om hjelp!

Tips 8: Om man slenger ut en oppgave fra et annet språk har wikipedia muligheten til å hoppe mellom språkene i kategorier, og også på personer. Dette kan være nyttig for å finne et bilde som er mer ukjent av en person etc. samt søke i kategorier på språk som du ikke behersker for en person. Et tips til her er at i søkeboksen til venstre i wikipedia (og bare der) kan man hoppe direkte mellom språk med å skrive feks en:Stalin i norsk wikipedia, w:Churchill om man er i Wikimedia Commons, no:Mussolini om man er i engelsk wikipedia, og så videre... Dette kan være praktisk når det haster.

Tips 9: Det finnes en rekke sider for å legge ut bilder, blant annet bildr, imageshackphotobucketflickr og Tinypic. Det er riktignok viktig å sjekke at ikke navnet lagres i lenken, det skjer på blant annet imageshack, så bruker du denne sørg for å skifte navnet på filen du laster opp, på andre sider igjen kreves det registrering.

Tips 10: Google har også en indeksering på numrering så f.eks om du søker på "1..100" så dekker du tallene mellom dette. Det vil si om du vet at en person er født mellom 1950 og 1960 kan et søk "1950..1960 births" være en mulighet. Funker bare i vanlig søk, men ikke i bildesøk visstnok. For bildesøk (og vanlig søk for den del) er også operatoren "|" nyttig. For eksempel, om du søker etter en skandinavisk forfatter men ikke helt vet nasjonalitet eller type forfatter, så kan du søke på norwegian|swedish|danish   writer|author|poet  ...og så kommer alle alternativer med! | betyr altså "eller".

Nå som vi har gått gjennom disse tipsene så kan vi gå gjennom litt andre ting også. I starten av tråden så poster man gjerne en humoristisk, eller litt enklere oppgave, mens vanskeligheten økes etterhvert. Når man kommer i matchball er gjerne oppgavene mye vanskeligere, selv om enkelte også da spiller noen taktiske oppgaver om man ligger litt bak, og ønsker å komme i matchballposisjon. Det vil si at enkelte av fjesleterne her har sterkere sider, og man spiller da på disse sterke fjesletersidene til enkelte som ikke er en trussel, mens den som da er i matchball ikke har sjanse.

Her er et verdenskart og et europakart vi pleier å bruke som referanser når noen spør om geografisk tilknytning. Foretrekker man å spørre ut fra andre inndelinger, er det ikke værre enn å presisere dette i spørsmålene."
(Enda, enda, enda mer justert utgave av Canucks 27.03.09 06:17)

---------------------------------------------------------------------------------------

Første oppgave spiller i kjent stil på oppgavens tittel. Mannen har ikke wikibilde.

Lykke til!

fisto

Innlegg: 28816
fisto
27.08.09 00:09

Er det dette som heter kalvekryss?

spence

Innlegg: 2080
spence
27.08.09 00:15

Charles-Angélique-François Huchet de la Bedoyère

(litt av et navn gitt)

(Innlegget ble redigert 27.08.09 00:16)

biermann

Innlegg: 47558
biermann
27.08.09 00:16

Mulig det er et kavekryss, karen bærer ihvertfall det flotte navnet Charles-Angélique-François Huchet de la Bedoyère.

Når skal man lære at man aldri har god tid.....

(Innlegget ble redigert 27.08.09 00:17)

biermann

Innlegg: 47558
biermann
27.08.09 00:20
spence: Charles-Angélique-François Huchet de la Bedoyère (litt av et navn gitt)

Grattis, er du ny i leken?

Coach

Innlegg: 74980
Coach
27.08.09 00:22
spence: Charles-Angélique-François Huchet de la Bedoyère

Jøss, en fersking til???  :-)

Tør jeg forresten spørre hva som førte både deg og biermann SÅ fort fram til ham?

spence

Innlegg: 2080
spence
27.08.09 00:24

Har vel tatt et poeng tidligere, men det dere holder på med til daglig er jo ikke helt for oss vanlige dødelige :)

Nytt bilde straks oppe.

professordrøvel

Innlegg: 45391
professordrøvel
27.08.09 00:28
spence: det dere holder på med til daglig er jo ikke helt for oss vanlige dødelige

Så enig.så enig:)

biermann

Innlegg: 47558
biermann
27.08.09 00:31
Coach: Tør jeg forresten spørre hva som førte både deg og biermann SÅ fort fram til ham?

Leser du den delen av wiki-artikkelen om de Hundre dagene som handler om Napoleons retur, vil du se at mannen med det flotte navnet var en av de første som sluttet seg til Nappe på veien mot Waterloo.

(Innlegget ble redigert 27.08.09 00:31)

spence

Innlegg: 2080
fisto

Innlegg: 28816
fisto
27.08.09 00:32

Imponerende:-)

Hilsen mefisto

biermann

Innlegg: 47558
biermann
27.08.09 00:34
spence: Mann med hatt!

Hasse Alfredssons bestefar? Evt. engelsktalende sportskar?

Coach

Innlegg: 74980
Coach
27.08.09 00:34
biermann: Leser du den delen av wiki-artikkelen om de Hundre dagene som handler om Napoleons retur, vil du se at mannen med det flotte navnet var en av de første som sluttet seg til Nappe på veien mot Waterloo.

Ja, jeg så det i artikklen hans, men hadde ikke sett i artikkelen om de hundre dagene ennå (ikke så rart, ettersom oppgaven var løst før jeg tittet på den nye tråden).  Ser nå at han er nevnt svært tidlig i den artikkelen, ja.  :-)

spence

Innlegg: 2080
spence
27.08.09 00:38
biermann: Hasse Alfredssons bestefar? Evt. engelsktalende sportskar?

Han kunne kanskje ha vært det? Nr 2 er vel ganske innertier, noe sier meg at du vet hvem han er :-)

fisto

Innlegg: 28816
fisto
27.08.09 00:40

Italiensk amoremann med hitlerbart?  50- tallet?

biermann

Innlegg: 47558
biermann
27.08.09 00:43
spence: Nr 2 er vel ganske innertier, noe sier meg at du vet hvem han er :-)

Nei, bare flaks.

Skal vi til en pioner i en typisk engelsk sport? Mest kjent som utøver eller trener (eller administrator)?

(Innlegget ble redigert 27.08.09 00:43)

spence

Innlegg: 2080
spence
27.08.09 00:44
fisto: Italiensk amoremann med hitlerbart?  50- tallet?

Italiensk er han ikke nei. 50-tallet blir for sent.

Coach

Innlegg: 74980
Coach
27.08.09 00:45
spence: Nr 2 er vel ganske innertier

Ikke Sam Mussabini igjen, vel?  Men en kollega, altså (friidretts)-trener?

spence

Innlegg: 2080
spence
27.08.09 00:45
biermann: Nei, bare flaks. Skal vi til en pioner i en typisk engelsk sport? Mest kjent som utøver eller trener (eller administrator)?

Pioner, tja, tenker vel ikke på han som det først og fremst. Mest kjent som trener.

Og typisk engelsk sport.

(Innlegget ble redigert 27.08.09 00:46)

Coach

Innlegg: 74980
Coach
27.08.09 00:49

Fotball?  Engelsk fyr, evt skotsk?  Befinner bildet seg i hans engelske wikiartikkel?

spence

Innlegg: 2080
spence
27.08.09 00:51
Coach: Fotball?  Engelsk fyr, evt skotsk?  Befinner bildet seg i hans engelske wikiartikkel?

Fotball, engelsk, wikibilde i hans engelske wikiartikkel.

Coach

Innlegg: 74980
Coach
27.08.09 00:51
Ernest Mangnall
spence

Innlegg: 2080
spence
27.08.09 00:56
Coach: Ernest Mangnall

Riktig. Første manager til å vinne serien med Manchester United.

Coach

Innlegg: 74980
Coach
27.08.09 01:10
spence: Riktig. Første manager til å vinne serien med Manchester United.

Og den eneste som har stått ved roret i både United og City.  Sier litt... 

Og hvem er så dette?

biermann

Innlegg: 47558
biermann
27.08.09 01:13

Medaljevinner fra Berlin? Eller annen sportslig dame?

Coach

Innlegg: 74980
Coach
27.08.09 01:18
biermann: Medaljevinner fra Berlin? Eller annen sportslig dame?

He he...  annen sportslig dame denne gang...  ;-)

biermann

Innlegg: 47558
biermann
27.08.09 01:20

Lenge siden curling har vært aktuelt, og med tanke på håret hennes .... (blæh)

Individuell idrett? Med OL-status?

Coach

Innlegg: 74980
Coach
27.08.09 01:24
biermann: Med OL-status?

Det var vel alt du traff på her... 

biermann

Innlegg: 47558
biermann
27.08.09 01:25

Aktuell dame? Fotball? Norsk?

mito

Innlegg: 23320
mito
27.08.09 01:26

Inne eller ute? Vinter eller sommer? Europa Nord eller Sør?

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg