Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Historiske fjes 162 - The Golden Age of Ballooning

NYTT TEMA
titan_sable

Innlegg: 62401
titan_sable
30.08.09 05:30

Velkommen til den 162. omgangen med historiske fjes.

Her er noen nyttige tips og råd: 

Regler:

Slik fungerer det, først legges det ut et bilde av en historisk person. Så kan deltagerne stille spørsmål til oppgavestiller som svares ja eller nei på. Så når oppgaven er løst så skal nestemann som har løst oppgaven få stille oppgaven, og får poenget. Slik holder man på til en person har nådd 10 poeng. Da starter den som har vunnet tråden ny tråd, og slik holder vi på.

Det er også mulig å legge ut hint og tips til brukerne om de står fast. Det kan du gjøre på mange måter, som f.eks andre bilder av ting osv. eller skjulte hint, men pass på, ikke legg ut hint med tekst som kan lede dem rett til oppgavesvaret, det er viktig å være kryptisk i hintene også.

Om du skal legge deg, eller har dårlig tid finnes det mange måter å løse dette på, en er å gi oppgaven videre til en annen om du må forsvinne fort, en annen løsning kan være å legge ut en oppgave med nok hint til at fjesleterne har noe å angripe for å løse oppgaven. F.eks legger du ut en fyr fra Argentina som skrev, kan du si Sør-Amerikansk kulturpersonlighet med wikibilde som hint, og da vil det automatisk være muligheter for å lete frem denne personen.

TIPS

Tips 1: I Google finnes det en rekke nyttige søkefunksjoner. Blant annet avansert søk. Her kan man begrense til f.eks kun wikipedia.org sider, også bruk av kategorier som man finner i wikipedia.

Tips 2: Google har også en avansert bildefunksjon. Her kan man lett søke på "site: wikimedia.org" hvor alle sidene for wiki er inne, dette er meget nyttig dersom oppgavegiver har lagt ut et wikibilde. Du kan begrense søket ennå mer ved å angi i søkefeltet hvilken wiki-kategori det gjelder, setter du navnet på kategorien i gåseøyne fanger man bilder i nevnte kategori. Det er derimot ikke garantert at google fanger opp alle bildene. Av og til kan det lønne seg å bruke Googles filtre, med f.eks. kun ansiktsbilder, kun svart-hvitt-bilder, bilder dominert av en bestemt farge etc. Dette kan slå både positivt og negativt ut.

Tips 3: Et annet tips når det er google-bilder kan være Wiki-Commons. Her er det også kategorier for temaer, og man kan finne alt fra kategorier om hår til statuer. Meget nyttig med wiki-oppgaver av og til. Det kan også av og til være viktig at du sjekker Commons-kategorier når du legger ut en oppgave selv også, ettersom den erfarne fjesleter kjenner til mange sleipe kategorier om personen du legger til har særtrekk. Du kan sjekke i descriptions på wiki for å sjekke også, slik at du kan gardere deg mot de mest åpenbare som f.eks "beards" om du møter på en med skjegg, selv om ikke mannen med verdens lengste skjegg er kategorisert under Beard til tross for sitt lange skjegg.

Tips 4: Kategorier i Wikipedia. Oppgaver er som regel fra wikipedia, og er da som regel kategorisert, enkelte ganger kan riktignok oppgavene ikke være kategorisert. Kategorier kan være f.eks "Spanish Painters" eller "Hoaxes" for den sags skyld. Det meste på wikipedia er kategorisert.

Tips 5: Når du spør om ting lønner det seg som regel å spørre i det store til å begynne med, så bygge seg ned til detaljene etterhvert. Det kan også være lurt å spare på ord i ting som blir bekreftet for bildesøk eller google-søk som kan bidra til at du løser oppgaven først.

Tips 6: For bildedetaljer kan også denne siden være til hjelp. Den er også nyttig når du legger ut nye oppgaver. Du sjekker bildene opp her om f.eks navnet avsløres, og den erfarne fjesleter lett kan løse den med dokument-teksten. Så lurt å bruke denne før man legger ut ny oppgave.

Tips 7: Når du legger ut ny oppgave, søk alltid i VG sin søksfunksjon etter navnet. Dette for å forsikre deg om at oppgaven ikke er brukt før. Endre også alltid bildets størrelse! Dette fordi man ellers enkelt kan søke det frem via google bildesøk. Så skaler bildet litt, eller klipp ut et utsnitt. Er du usikker på hvordan, bare spør om hjelp!

Tips 8: Om man slenger ut en oppgave fra et annet språk har wikipedia muligheten til å hoppe mellom språkene i kategorier, og også på personer. Dette kan være nyttig for å finne et bilde som er mer ukjent av en person etc. samt søke i kategorier på språk som du ikke behersker for en person. Et tips til her er at i søkeboksen til venstre i wikipedia (og bare der) kan man hoppe direkte mellom språk med å skrive feks en:Stalin i norsk wikipedia, w:Churchill om man er i Wikimedia Commons, no:Mussolini om man er i engelsk wikipedia, og så videre... Dette kan være praktisk når det haster.

Tips 9: Det finnes en rekke sider for å legge ut bilder, blant annet bildr, imageshackphotobucketflickr og Tinypic. Det er riktignok viktig å sjekke at ikke navnet lagres i lenken, det skjer på blant annet imageshack, så bruker du denne sørg for å skifte navnet på filen du laster opp, på andre sider igjen kreves det registrering.

Tips 10: Google har også en indeksering på numrering så f.eks om du søker på "1..100" så dekker du tallene mellom dette. Det vil si om du vet at en person er født mellom 1950 og 1960 kan et søk "1950..1960 births" være en mulighet. Funker bare i vanlig søk, men ikke i bildesøk visstnok. For bildesøk (og vanlig søk for den del) er også operatoren "|" nyttig. For eksempel, om du søker etter en skandinavisk forfatter men ikke helt vet nasjonalitet eller type forfatter, så kan du søke på norwegian|swedish|danish   writer|author|poet  ...og så kommer alle alternativer med! | betyr altså "eller".

Nå som vi har gått gjennom disse tipsene så kan vi gå gjennom litt andre ting også. I starten av tråden så poster man gjerne en humoristisk, eller litt enklere oppgave, mens vanskeligheten økes etterhvert. Når man kommer i matchball er gjerne oppgavene mye vanskeligere, selv om enkelte også da spiller noen taktiske oppgaver om man ligger litt bak, og ønsker å komme i matchballposisjon. Det vil si at enkelte av fjesleterne her har sterkere sider, og man spiller da på disse sterke fjesletersidene til enkelte som ikke er en trussel, mens den som da er i matchball ikke har sjanse.

Her er et verdenskart og et europakart vi pleier å bruke som referanser når noen spør om geografisk tilknytning. Foretrekker man å spørre ut fra andre inndelinger, er det ikke værre enn å presisere dette i spørsmålene."
(Enda, enda, enda mer justert utgave av Canucks 27.03.09 06:17)

---------------------------------------------------------------------------------------

Her er første oppgave.

Mannen deltok i et slag som er relevant i forbindelse med dagen i dag.

 

Canucks

Innlegg: 76059
Canucks
30.08.09 05:46

Alexander Ivanovich Ostermann-Tolstoy.

Samt gratulerer med nok en seier, du har opparbeidet deg en solid fjesledelse nå.

(Innlegget ble redigert 30.08.09 05:47)

Canucks

Innlegg: 76059
Canucks
30.08.09 05:58

Siden jeg straks har tenkt å legge meg tar jeg en enkel en jeg også. 

Altså nå skal vi til neste sted på min tur, var i utgangspunktet ikke den jeg hadde tenkt fra dette stedet, men tar denne nå, så får jeg heller ta de som jeg mer har planlagt siden.

Godnatt, og ja det er wikibildeT.

mohansa

Innlegg: 22833
mohansa

Innlegg: 22833
mohansa
30.08.09 06:14

Hvem er det som viser frem tommelen sin?

1769

Innlegg: 54720
1769
30.08.09 11:19

Amerikaner som nettopp har blitt reddet ut av bushen? Sjokkert over den manglende mobildekningen i Mekongflodens øvre løp?

Et eller annet sier meg at det er forholdsvis lenge til dette spørsmålet kommer til å bli besvart...

professordrøvel

Innlegg: 45391
professordrøvel
30.08.09 12:35

Amerikansk skuespiller? Og svaret er på plass før midnatt?

biermann

Innlegg: 47558
biermann
30.08.09 12:50
1769: Amerikaner som nettopp har blitt reddet ut av bushen?

Jeg vile heller trodd at dette var det siste vi fikk se av denne karen, ihvertfall i live? Får spørre om han kan være nord-europeer, for balansens skyld?

Kalle73

Innlegg: 55181
Kalle73
30.08.09 13:42

Har Bear Grylls fått briller?

Eller er Ty Pennington gjesteprogramleder på thailandsk Extreme Makeover - Jungle Edition?

mohansa

Innlegg: 22833
mohansa
30.08.09 13:46
1769: Amerikaner som nettopp har blitt reddet ut av bushen? Sjokkert over den manglende mobildekningen i Mekongflodens øvre løp? Et eller annet sier meg at det er forholdsvis lenge til dette spørsmålet kommer til å bli besvart...

Ikke amerikaner, og ikke reddet ut. Mobildekningen var det nok dårlig med, uten at jeg tror vår mann lot seg sjokkere av det, og han plasker ikke rundt på noen deler av Mekong.

Det siste fikk du i det minste rett i. :-)

mohansa

Innlegg: 22833
mohansa
30.08.09 13:46
professordrøvel: Amerikansk skuespiller? Og svaret er på plass før midnatt?

Ingen skuespiller, og det er det.

mohansa

Innlegg: 22833
mohansa
30.08.09 13:47
biermann: Jeg vile heller trodd at dette var det siste vi fikk se av denne karen, ihvertfall i live? Får spørre om han kan være nord-europeer, for balansens skyld?

Det ville være riktig så fornuftig trodd. Nord-europeer stemmer også.

mohansa

Innlegg: 22833
mohansa
30.08.09 13:48
Kalle73: Har Bear Grylls fått briller? Eller er Ty Pennington gjesteprogramleder på thailandsk Extreme Makeover - Jungle Edition?

Ikke Bear Grylls, Ty Pennington, Thailand eller Extreme Makeover.

Kalle73

Innlegg: 55181
Kalle73
30.08.09 13:50

Oppdaelsesreisende i Indokina?

1769

Innlegg: 54720
1769
30.08.09 14:02
Bruno Manser
mohansa

Innlegg: 22833
mohansa
30.08.09 14:02
Kalle73: Oppdaelsesreisende i Indokina?

Ikke Indokina, og oppdagelsesreisende blir vel og feil, selv om han reiste en del på steder der det ikke akkurat arrangeres pakketurer.

mohansa

Innlegg: 22833
mohansa
30.08.09 14:04
1769: Bruno Manser

Korrekt! Sveitsisk miljøaktivist med sterke forbindelser til Penan-folket i Sarawak, forsvunnet siden mai 2000, og erklært død av en rett i Basel i 2005.

1769

Innlegg: 54720
1769

Innlegg: 54720
1769
30.08.09 14:27

Bildet er ikke fra wikipedia, men de skarpeste av dere har vel en anelse om hvilken konflikt vi skal til... :-)

(Innlegget ble redigert 30.08.09 14:28)

Kalle73

Innlegg: 55181
Kalle73
30.08.09 14:28

Jeg brde ha en anelse....

Vi er i den store trefningen som fant sted i årene 1861-65 over dammen?

1769

Innlegg: 54720
1769
30.08.09 14:33
Kalle73: Vi er i den store trefningen som fant sted i årene 1861-65 over dammen?

Det er riktig.

Kalle73

Innlegg: 55181
Kalle73
30.08.09 14:37

Nordstatsgeneral(er)?

Et av de større slagene?

1769

Innlegg: 54720
1769
30.08.09 14:38
Kalle73: Nordstatsgeneral(er)? Et av de større slagene?

Alt rett.

Kalle73

Innlegg: 55181
Kalle73
30.08.09 14:39

Manassas?

1769

Innlegg: 54720
1769
30.08.09 14:41
Kalle73: Manassas?

Hvordan spørre om to slag samtidig med ett ord... :-)

Nei, ingen av dem.

Kalle73

Innlegg: 55181
Kalle73
30.08.09 14:42

Maryland Campaign?

1769

Innlegg: 54720
1769
30.08.09 14:44
Kalle73: Maryland Campaign?

Nei. Vi er et lite stykke lenger nord...

Kalle73

Innlegg: 55181
Kalle73
30.08.09 14:47

Nord for Maryland??

Hmmm....

1769

Innlegg: 54720
1769
30.08.09 14:48
Kalle73: Nord for Maryland??

Jepp. Men bare litt.

Kalle73

Innlegg: 55181
Kalle73
30.08.09 14:51

Og vi er ikke i WV?

Klikk for å gå tilbake til toppen