Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

HF 165 - Nye håp, nye sjanser og regjeringsskifter

NYTT TEMA
grock19

Innlegg: 84636
grock19
07.09.09 00:57

Velkommen til den 165. omgangen med historiske fjes.

Her er noen nyttige tips og råd: 

Regler:

Slik fungerer det, først legges det ut et bilde av en historisk person. Så kan deltagerne stille spørsmål til oppgavestiller som svares ja eller nei på. Så når oppgaven er løst så skal nestemann som har løst oppgaven få stille oppgaven, og får poenget. Slik holder man på til en person har nådd 10 poeng. Da starter den som har vunnet tråden ny tråd, og slik holder vi på.

Det er også mulig å legge ut hint og tips til brukerne om de står fast. Det kan du gjøre på mange måter, som f.eks andre bilder av ting osv. eller skjulte hint, men pass på, ikke legg ut hint med tekst som kan lede dem rett til oppgavesvaret, det er viktig å være kryptisk i hintene også.

Om du skal legge deg, eller har dårlig tid finnes det mange måter å løse dette på, en er å gi oppgaven videre til en annen om du må forsvinne fort, en annen løsning kan være å legge ut en oppgave med nok hint til at fjesleterne har noe å angripe for å løse oppgaven. F.eks legger du ut en fyr fra Argentina som skrev, kan du si Sør-Amerikansk kulturpersonlighet med wikibilde som hint, og da vil det automatisk være muligheter for å lete frem denne personen.

TIPS

Tips 1: I Google finnes det en rekke nyttige søkefunksjoner. Blant annet avansert søk. Her kan man begrense til f.eks kun wikipedia.org sider, også bruk av kategorier som man finner i wikipedia.

Tips 2: Google har også en avansert bildefunksjon. Her kan man lett søke på "site: wikimedia.org" hvor alle sidene for wiki er inne, dette er meget nyttig dersom oppgavegiver har lagt ut et wikibilde. Du kan begrense søket ennå mer ved å angi i søkefeltet hvilken wiki-kategori det gjelder, setter du navnet på kategorien i gåseøyne fanger man bilder i nevnte kategori. Det er derimot ikke garantert at google fanger opp alle bildene. Av og til kan det lønne seg å bruke Googles filtre, med f.eks. kun ansiktsbilder, kun svart-hvitt-bilder, bilder dominert av en bestemt farge etc. Dette kan slå både positivt og negativt ut.

Tips 3: Et annet tips når det er google-bilder kan være Wiki-Commons. Her er det også kategorier for temaer, og man kan finne alt fra kategorier om hår til statuer. Meget nyttig med wiki-oppgaver av og til. Det kan også av og til være viktig at du sjekker Commons-kategorier når du legger ut en oppgave selv også, ettersom den erfarne fjesleter kjenner til mange sleipe kategorier om personen du legger til har særtrekk. Du kan sjekke i descriptions på wiki for å sjekke også, slik at du kan gardere deg mot de mest åpenbare som f.eks "beards" om du møter på en med skjegg, selv om ikke mannen med verdens lengste skjegg er kategorisert under Beard til tross for sitt lange skjegg.

Tips 4: Kategorier i Wikipedia. Oppgaver er som regel fra wikipedia, og er da som regel kategorisert, enkelte ganger kan riktignok oppgavene ikke være kategorisert. Kategorier kan være f.eks "Spanish Painters" eller "Hoaxes" for den sags skyld. Det meste på wikipedia er kategorisert.

Tips 5: Når du spør om ting lønner det seg som regel å spørre i det store til å begynne med, så bygge seg ned til detaljene etterhvert. Det kan også være lurt å spare på ord i ting som blir bekreftet for bildesøk eller google-søk som kan bidra til at du løser oppgaven først.

Tips 6: For bildedetaljer kan også denne siden være til hjelp. Den er også nyttig når du legger ut nye oppgaver. Du sjekker bildene opp her om f.eks navnet avsløres, og den erfarne fjesleter lett kan løse den med dokument-teksten. Så lurt å bruke denne før man legger ut ny oppgave.

Tips 7: Når du legger ut ny oppgave, søk alltid i VG sin søksfunksjon etter navnet. Dette for å forsikre deg om at oppgaven ikke er brukt før. Endre også alltid bildets størrelse! Dette fordi man ellers enkelt kan søke det frem via google bildesøk. Så skaler bildet litt, eller klipp ut et utsnitt. Er du usikker på hvordan, bare spør om hjelp!

Tips 8: Om man slenger ut en oppgave fra et annet språk har wikipedia muligheten til å hoppe mellom språkene i kategorier, og også på personer. Dette kan være nyttig for å finne et bilde som er mer ukjent av en person etc. samt søke i kategorier på språk som du ikke behersker for en person. Et tips til her er at i søkeboksen til venstre i wikipedia (og bare der) kan man hoppe direkte mellom språk med å skrive feks en:Stalin i norsk wikipedia, w:Churchill om man er i Wikimedia Commons, no:Mussolini om man er i engelsk wikipedia, og så videre... Dette kan være praktisk når det haster.

Tips 9: Det finnes en rekke sider for å legge ut bilder, blant annet bildr, imageshackphotobucketflickr og Tinypic. Det er riktignok viktig å sjekke at ikke navnet lagres i lenken, det skjer på blant annet imageshack, så bruker du denne sørg for å skifte navnet på filen du laster opp, på andre sider igjen kreves det registrering.

Tips 10: Google har også en indeksering på numrering så f.eks om du søker på "1..100" så dekker du tallene mellom dette. Det vil si om du vet at en person er født mellom 1950 og 1960 kan et søk "1950..1960 births" være en mulighet. Funker bare i vanlig søk, men ikke i bildesøk visstnok. For bildesøk (og vanlig søk for den del) er også operatoren "|" nyttig. For eksempel, om du søker etter en skandinavisk forfatter men ikke helt vet nasjonalitet eller type forfatter, så kan du søke på norwegian|swedish|danish   writer|author|poet  ...og så kommer alle alternativer med! | betyr altså "eller".

Nå som vi har gått gjennom disse tipsene så kan vi gå gjennom litt andre ting også. I starten av tråden så poster man gjerne en humoristisk, eller litt enklere oppgave, mens vanskeligheten økes etterhvert. Når man kommer i matchball er gjerne oppgavene mye vanskeligere, selv om enkelte også da spiller noen taktiske oppgaver om man ligger litt bak, og ønsker å komme i matchballposisjon. Det vil si at enkelte av fjesleterne her har sterkere sider, og man spiller da på disse sterke fjesletersidene til enkelte som ikke er en trussel, mens den som da er i matchball ikke har sjanse.

Her er et verdenskart og et europakart vi pleier å bruke som referanser når noen spør om geografisk tilknytning. Foretrekker man å spørre ut fra andre inndelinger, er det ikke værre enn å presisere dette i spørsmålene."

---------------------------------------------------------------------------------------

Her kommer aller første fjes i denne 165. runden - "Of course you can have grandma's cookies son!"

Lykke til!

Husk å tomle førsteinnlegget, slik at man får nok avhengige fjesletere til at vi blir lagt merke til som ett samfunnsproblem og får statlig støtte!

Canucks

Innlegg: 76059
Canucks
07.09.09 01:05

Har ikke tid, men om det er hun jeg tror, så snakker vi om en slem dame, og en morder sådan :-) '

Kanutten som sitter på en flyplass på feil side av fjellet nå, og venter på å komme hjem.

Og ja, det var det, etter et enkelt søk, men da jeg straks skal gå, så lar jeg andre ta den, og det er jo til og med wikibildeT til denne damen :)

(Innlegget ble redigert 07.09.09 01:06)

professordrøvel

Innlegg: 45391
professordrøvel
07.09.09 01:06

Forfatter fra Junaiten?

grock19

Innlegg: 84636
grock19
07.09.09 01:07
professordrøvel: Forfatter fra Junaiten?

Junaiten stemmer, men ikke forfatter.

Canucks

Innlegg: 76059
Canucks
07.09.09 01:07
professordrøvel: Forfatter fra Junaiten?

Se hva jeg skrev, og gå mot det du! så finner du henne fort, minner om at amerikanske mordere også har egen kategori for kvinneligere mordere.

professordrøvel

Innlegg: 45391
professordrøvel
07.09.09 01:08

Kriminell?

Canucks

Innlegg: 76059
Canucks
07.09.09 01:10
professordrøvel: Kriminell?

Ja, og løp.

Samt gratulerer til grock for seieren i forrige runde.

professordrøvel

Innlegg: 45391
professordrøvel
07.09.09 01:10

Dorothea Puente

grock19

Innlegg: 84636
grock19
07.09.09 01:11
professordrøvel: Kriminell?

Kriminell stemmer. F.ø kan det se ut som om Canucks har trykket deg til sitt bryst, såpass at hans lissepasninger i din retning nesten lander så perfekt rett i bena dine, at man kan bli forfjamset, og sette den utenfor! :)

grock19

Innlegg: 84636
grock19
07.09.09 01:12
professordrøvel: Dorothea Puente
Canucks

Innlegg: 76059
Canucks
07.09.09 01:13
grock19: Kriminell stemmer. F.ø kan det se ut som om Canucks har trykket deg til sitt bryst, såpass at hans lissepasninger i din retning nesten lander så perfekt rett i bena dine, at man kan bli forfjamset, og sette den utenfor! :)

Jeg har så dårlig nett her, og skal snart rekke et fly, og neste sted på veien kan bli litt mer vrient, derfor så tar jeg og heller hjelper andre :-)

 

professordrøvel

Innlegg: 45391
grock19

Innlegg: 84636
grock19
07.09.09 01:19
professordrøvel: Han til høyre

Hø, er vel ikke Martin Luther King det der?

titan_sable

Innlegg: 62424
titan_sable
07.09.09 01:20

Jeg må si dere har blitt slappe m.t.p. å klippe vekk relevant informasjon (f.eks. kilde) fra bildene...

professordrøvel

Innlegg: 45391
professordrøvel
07.09.09 01:20
grock19: Hø, er vel ikke Martin Luther King det der?

Nei,det er det nok ikke (skal ikke være så lett:))

Canucks

Innlegg: 76059
Canucks
07.09.09 01:21

Er vel å sjekke her?

Eventuelt skrive ned bundesarchiv-koden, så burde vel det lede rett frem :)

Canucks

Innlegg: 76059
Canucks
07.09.09 01:22
titan_sable: Jeg må si dere har blitt slappe m.t.p. å klippe vekk relevant informasjon (f.eks. kilde) fra bildene...

Word :-)

Burde være en smal sak, uten at jeg orker å rote det frem, både dette og det forrige bildet.

professordrøvel

Innlegg: 45391
professordrøvel
07.09.09 01:25

Da er det bare å komme med navnet da?

grock19

Innlegg: 84636
grock19
07.09.09 01:26

Det er Louis Lansana Beavogui, men du kan jo godt trekke tilbake oppgaven, da dette ble litt mye ekstrainfo from scratch :P

(Innlegget ble redigert 07.09.09 01:27)

titan_sable

Innlegg: 62424
titan_sable
07.09.09 01:27

Hadde jo tenkt til å legge meg...

Lansana Louis Béavogui

Reddet av Grock :-) God Natt!

 

(Innlegget ble redigert 07.09.09 01:28)

professordrøvel

Innlegg: 45391
professordrøvel
07.09.09 01:28

OK.Kan legge ut en annen (uten henvisninger), hvis det ikke er noen protester?

grock19

Innlegg: 84636
grock19
07.09.09 01:28
titan_sable: Jeg må si dere har blitt slappe m.t.p. å klippe vekk relevant informasjon (f.eks. kilde) fra bildene...

Jeg så ikke den ørlille AP-tingen på siden der.. Vet ikke hvor stort hint det var for en enkel startoppgave heller, Canucks var jo uansett sufflør :P

grock19

Innlegg: 84636
grock19
07.09.09 01:30
professordrøvel: OK.Kan legge ut en annen (uten henvisninger), hvis det ikke er noen protester?

Nå som svaret er avgitt av flere så blir det litt teit - har ikke så mye å si, jeg kan ikke være aktiv fra imorgen uansett, så vil ikke ha noe å si for endscore.

Så jeg kan kjøre raskt på med neste:

(Innlegget ble redigert 07.09.09 01:33)

titan_sable

Innlegg: 62424
titan_sable
07.09.09 01:30
grock19: Jeg så ikke den ørlille AP-tingen på siden der.. Vet ikke hvor stort hint det var for en enkel startoppgave heller, Canucks var jo uansett sufflør :P

Tviler på at den hadde hjulpet meg...

grock19

Innlegg: 84636
grock19
07.09.09 01:33
titan_sable: Tviler på at den hadde hjulpet meg...

Nei, nettopp, selv om du er litt fjesleter-savànt..

Neste!

professordrøvel

Innlegg: 45391
professordrøvel
07.09.09 01:33

Da tar jeg kvelden.

Coach

Innlegg: 74980
Coach
07.09.09 01:35
grock19: Det er Louis Lansana Beavogui, men du kan jo godt trekke tilbake oppgaven, da dette ble litt mye ekstrainfo from scratch :P

Mitt forslag er at grock inkasserer poenget for denne guineanske (heter det det?) statsministeren, og at jeg legger ut den oppgaven jeg skylder ham som neste.  Er det en idé?

Insane2

Innlegg: 22140
Insane2
07.09.09 01:35
grock19: Neste!

Vest-Europa? Modell? Skuespiller? I live? Wikibilde(T)?

Og gratulerer med rundeseieren!

(Innlegget ble redigert 07.09.09 01:36)

Coach

Innlegg: 74980
Coach
07.09.09 01:37
Coach: Er det en idé?

Ved nærmere ettertanke:  grock kom meg i forkjøpet, og hans nye oppgave ser ut som en mye finere idé!  :-D

grock19

Innlegg: 84636
grock19
07.09.09 01:37
Coach: Mitt forslag er at grock inkasserer poenget for denne guineanske (heter det det?) statsministeren, og at jeg legger ut den oppgaven jeg skylder ham som neste.  Er det en idé?

Det hadde absolutt vært det, men jeg har ikke lyst på verken å konkurrere eller flere poeng atm!

Og man kan jo ikke stryke hun her, kan man? :)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg