Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Oliver Langeland - "Dømmer Ikke"

NYTT TEMA
VolynLutsk
VolynLutskInnlegg: 114
11.01.10 08:59

"I 1948 utga major Oliver H. Langeland, sjef for Milorg D13 under krigen, boka «Dømmer ikke». Her kritiserer han regjeringen Nygaardsvolds opptreden i tiden før og etter 9. april 1940, og tar til ordet for riksrett mot regjeringsmedlemmene for å fastslå ansvaret i 1940 som et nødvendig ledd i rettsoppgjøret etter krigen.

Langeland er svært kritisk til den form og omfang oppgjøret fikk, hvor selv passive NS-medlemmer ble straffet. I boka offentliggjør han en rekke dokumenter som viser blant annet hvordan fremtredende embetsmenn, som ikke var medlem av NS, tilpasset seg og samarbeidet med den tyske okkupasjonsmakten og NS-myndighetene de første krigsårene. Mange av disse fikk sentrale posisjoner etter krigen, blant annet justisminister O.C. Gundersen (Ap) i årene 1945- 52. Boka ble raskt inndratt av myndighetene, og Langeland ble truet med rettslige tiltak. I ettertid er boka mortifisert og Langeland gjort til en ikke-person."

http://www.dagbladet.no/kultur/2006/06/25/469826.html

Denne boka er nå atter i salg. Skal bli spennende å lese. Eller hva synes folket?

 

 

offtherecord
offtherecordInnlegg: 120
17.01.10 15:37

De politikerne som hadde ansvar for at mobilisering gikk tregt + at byene gav seg nesten uten kamp må vel være forsvarsministeren + ev noen sjefer i staben ?

moskos
moskosInnlegg: 14309
18.01.10 14:51

Hele det politiske miljø (med noen unntak) trodde vel så sterkt på at det ikke skulle smelle at de bygget ned forsvaret, med det resultat vi nå kjenner.  Kanskje ikke helt ulikt situasjonen idag?

franzsigel
franzsigelInnlegg: 15103
18.01.10 15:58
moskos: Hele det politiske miljø (med noen unntak) trodde vel så sterkt på at det ikke skulle smelle at de bygget ned forsvaret, med det resultat vi nå kjenner.  Kanskje ikke helt ulikt situasjonen idag?

Et problem både på 30-tallet og i dag er at ingen vet nøyaktig hvor stort ett forsvarsbudsjett bør være for å skremme vekke alle potensielle fremtidige fiender.

En ting som er sikkert, er at Tyskland ikke nølte med å angripe land med betydelig større forsvarsevne enn Norge. Så tror ikke mer forsvarsvennlige politikere ville betydd den helt store forskjellen.

Ellers kan man jo ikke gi hele ansvaret til politikerene. De er tross alt valgt som folkets representanter. Og folket liker sjelden å betale høye skatter for å betale for store forsvarsbudsjett.

Men kunne vært interessant om det fantes noen fagmilitære vurderinger fra 30-tallet eller i ettertid som prøver å anslå hvor store forsvarsbudsjettene burde ha vært...

VolynLutsk
VolynLutskInnlegg: 114
29.01.10 17:15

Om et større norsk forsvar kunne holdt unna tyskerne eller ei, blir selvsagt spekulasjoner. Snarere er det vel sentrale politikere og forsvarstoppers sammenbrudd i aprildagene 1940, og det kaosartede landssviksoppgjøret etter krigen, som er langt mer interessant.

baldviking
baldvikingInnlegg: 22329
30.01.10 10:57
VolynLutsk: Denne boka er nå atter i salg. Skal bli spennende å lese. Eller hva synes folket?

Nei. Ikke spennende. Jeg er lei av Norge og andre verdenskrig. Vi har terpet på krigen i seksti år. Ingenting vesentlig nytt vil noen gang komme frem.

Latano
LatanoInnlegg: 10
31.01.10 14:23

Dette er en fantastisk bok fra en uhyggelig tid: okkupasjon og oppgjør. Denne inndratte og forbudte bok burde være pensum i skolen. Den avslører og utdyper det svarteste kapitlet i Norges historie: 'landsvik-oppgjøret'. Langeland har en analytisk og logisk fremstilling. Svakheten med boken er at hans egne - nærliggende - konklusjoner ikke blir skarpe. Det må forklares ut fra hvor gjennomnazifisert Norge var i mai 1945 og mange år fremover.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg

Andre tjenester