Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Tysk organsiasjon som spionerte på under 2VK?

NYTT TEMA
Kjetil_e
Kjetil_eInnlegg: 22616
05.08.13 09:44

Da tenker jeg altså de som drev og spionerte på de alierte under krigen, hva het de?

For det var vel ikke Gestapo som gjorde det, Gestapo var vel først og fremst for å avsløre de som spionerte på Tyskland, ikke for å drive spionasje mot andre land.

Boccherini
BoccheriniInnlegg: 62819
05.08.13 09:45
Kjetil_e: hva het de?
Kjetil_e
Kjetil_eInnlegg: 22616
05.08.13 10:07
Boccherini: Abwehr.

Takk skal du ha.

Diclotican
DicloticanInnlegg: 6409
05.08.13 18:52

Kjetil_e

Abwher er vel den mest kjente ettertningstjenesten som spionerte på de allierte under 2 verdenskrig.. De var aktive før krigen også - som en ren militær ettertningstjeneste - men under krigen fikk de jo stadig nye oppdager i takt med at listen over fiender ble lengre som krigen gikk videre. Abwher var en militær ettertningstjeneste - og ble også delvis stermorlig behandlet av Hitler, i og med at Himmler i SD, en organisasjon som rent teknisk nå under SS, men som i praksis hadde egne interesser - også ønsket og i stor grad fikk lov til og gå inn på Abwher sine interesseområder.. Abwher hadde i stor grad god ekspertise på militær ettertning  desverre ble Abweher i stor grad oversatt av Hitler og hans diktatur - fordi den ofte gav "gal" innformasjon i forhold til det som Hitler, eller hans indre krets ønsket - og Canaris, som var sjefen for Abwher var alltid uglesett av Hitler, til tross for at Abwher gang på gang konkluderte med at Hitler måtte være forsiktig i sine utenrikspolitiske eventyr..   Abwher var i stor grad bemannet av offiserer fra "den gamle garden" dvs fra de som forble offiserer selv etter nederlaget i 1918 - og som i mellomkrigstiden steg i gradene godt hjulpet av Hitlers overtagelse i 1933...

Canaris - og mange offiserer i Abwher - i Whermact og andre som på en eller annen måte hadde vært med på attentatet i 1944, ble skutt, henrettet under de mest brutale metoder, og ofte ble filmene der de ble henrettet vist for Hitler og hans nære krets, i blodtørst...  En del rettsaker ble også gjennomført - showtrials der dommen var satt, og der høye offiserer i Abwher og Whermact ble udmyket, før de ble skutt... Helt opp til slutten av 2 verdenskrig, kom Gestapo og SS, til å henrette offiserer og andre som hadde tilknytning i en eller annen form til 20 juli 1944.... Der Hitler ble forsøkt sprengt i småbiter ved hjelp av en bombe...

 

Gestapo på den andre siden - var opprinnelig en politistyrke for Preussen - som var det største geografiske området i Tyskland før Hitler kom til makten.. Under Weimarrepublikken var den en semi-hemmelig organisasjon som tok seg av "Politiske" fiender - utover 1930 tallet, før Hitler kom til makten kom listen på politiske fiender av Republikken til og øke - og under Hitler bygget Gestapo seg opp, til og bli en meget effektiv organisajon - og ett hemmelig politi om terroristerte mesteparten av det europeriske kontinentet mellom 1933 og 1945...

Gestapo fikk også stadig nye oppdager, i takt med at antallet "fiender av Staten" økte utover 1930 og 1940 tallet - Gestapo var også en av organisasjonene som sto bak "den endelige løsningen" der europas jøder - ble sendt østover til Polen, for å utryddes i leirene der..  De fleste som jobbet i Gestapo, var også medlem av Allegheime SS, eller det politiske SS, som frem til 1939, da Himmler fikk mast seg til egne formasjoner som ble hetende Waffen SS for det meste var opptatt med den politiske oppdragelsen i Tyskland - samt politioppgaver - og bevokningen av Hitler, og hans umiddelbare omgangsallierte.. SS og Gestapo ble etter hvert enesbetydende med det samme - og som før skrevet, under krigen skulle navnet Gestapo komme til og bety en del av den tyske terroren mot sivilbefolkningen.. Gestapo sitt rykte var alvorlig før krigen også - men etter at krigen var startet - var alle hemninger Gestapo måtte ha hatt borte - spesielt i Øst-Europa, der man i tillegg hadde rasemessige motsetninger, renspikka rasisme mot den i hovedslag slaviske befolkningen - og der hemningene var lavere for brutalitet en i Vest - der man i det lengste måtte ta hensyn til det "germanske" folkeslaget i mange av de europeriske nasjonene...

Gestapo hadde også ett stort nettverk av informanter og spioner - hvis mange aldri ble dømt eller for den sags skyld identifisert som informanter. Både i Tyskland og i de okkuperte områdene i Europa, og mange slapp all straff, selv om ders angiveri og deres innformasjoner, ofte var med på og sørge for at enkeltindivider og hele familier ble sendt til leire.. Der mange om ikke de fleste døde..

Diclotican

Kjetil_e
Kjetil_eInnlegg: 22616
05.08.13 21:55
Diclotican: Diclotican

Tusen takk Dicitotican.

Diclotican
DicloticanInnlegg: 6409
05.08.13 23:54

Kjetil_e

Du kan også gå på vikipedia en tur ;) http://en.wikipedia.org/wiki/Gestapo

Diclotican

Nattevakt
NattevaktInnlegg: 7406
09.08.13 20:41
Kjetil_e: Da tenker jeg altså de som drev og spionerte på de alierte under krigen, hva het de? For det var vel ikke Gestapo som gjorde det, Gestapo var vel først og fremst for å avsløre de som spionerte på Tyskland, ikke for å drive spionasje mot andre land.

Abwehr var den militære etterretningstjenesten, mens den 'sivile' (egentlig etterretningstjenesten til nazipartiet og SS) var Sicherheitsdienst (SD), spesifikt Ausland-SD. Både SD og Gestapo var underlagt Reichssicherheitshauptamt (RSHA), en SS-avdeling som hadde kontrollen over det meste av politi- og etterretningsarbeid i Riket. 

(Innlegget ble redigert 09.08.13 20:42)

Kjetil_e
Kjetil_eInnlegg: 22616
09.08.13 21:09
Nattevakt: Abwehr var den militære etterretningstjenesten, mens den 'sivile' (egentlig etterretningstjenesten til nazipartiet og SS) var Sicherheitsdienst (SD), spesifikt Ausland-SD. Både SD og Gestapo var underlagt Reichssicherheitshauptamt (RSHA), en SS-avdeling som hadde kontrollen over det meste av politi- og etterretningsarbeid i Riket.

Tusen takk skal du ha

cochisedied
cochisediedInnlegg: 11202
10.08.13 05:17
Nattevakt: Abwehr var den militære etterretningstjenesten, mens den 'sivile' (egentlig etterretningstjenesten til nazipartiet og SS) var Sicherheitsdienst (SD), spesifikt Ausland-SD.

Kan jo legge til at "Rinnan-banden" - egentlig Sonderabteilung Lola var å betrakte som en del av Sicherheitsdiensts avdeling Trondheim. (Ikke noe vi trøndere er spesielt stolte av).

De fremstilles ofte som hjerneløse bøller - vel, bøller og torturister var de, men ikke dumme.  Rinnan var et geni til det han drev på med - "spillet i det negative rom".  Han opprettet "motstandsgrupper" fra Møre til Nordland - han hjalp mange til å flykte over til Sverige.  Tanken hans var å slippe ti småfisker gjennom for så å ta den ellevte storfisken...

Til sin død var det mange nordmenn som trodde de hadde vært motstandsfolk - i virkeligheten hadde de jobbet for Rinnan, og derigjennom for SD.

 

cochise-

(Innlegget ble redigert 10.08.13 05:22)

Klikk for å gå tilbake til toppen