Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Renessansen?

NYTT TEMA
zetta
zettaInnlegg: 11701
14.08.13 22:23

Var det egentlig en renessanse eller var det en kontinuerlig utvikling. Hvis det var, nøyaktig hva bestod den i ? 

Diclotican
DicloticanInnlegg: 6409
15.08.13 16:30

Zetta

 

http://no.wikipedia.org/wiki/Renessansen

 

Det var vel en flytende overgang fra middelalderens tankemåte, og de mer moderne tankegangene som kom som en følge av Renessansen. Renessansen var på en måte gjennfødelse av antikken - i kristen form i og med at kristendommen hadde eksistert i Europa i over 1000 år - og tankegangen for det meste var basert på kristne verdier...  Og det hele startet i Italia (som så mye annet) med en ny sans for den antikke verden - spesielt innen arkitektur og kunst ble renessansen viktig for den videre utviklingen i Italia... På slutten av 1300 tallet startet mange filosofer og folk med lærde meninger og tenke utenfor boksen - det være seg i hvordan man tenkte på teologien - til hvordan man skulle bygge nye hus.. Det var en sakte og kontinuell utvikling som gikk over mange århundrer - og den utviklet seg forskjellig over forskjellige deler av kontinentet.. Og gav seg utrykk i forskjellige former utover århundrene.. I Italia, som jo hadde en del ruiner fra romerrikets dager - og kanskje også hadde beholdt en viss tradisjon i romerrikets tradisjoner, førte dette til at visse byer, som Firenze skulle utvikle seg til mektige handelsbyer med innflytelse langt utenfor bymurene... Samt at de handlet med så fjerne steder som Kina - handelsturer som ofte tok år, og var preget av stor fare for de innvolverte - både fordi man kunne bli frastjålet alt - og bli drept - men også pga sykdommer og pest.. Men fortjenestene var ofte enorme - og når man kom tilbake til Europa, kunne de som sto bak transportene forvente enorme finansielle belønninger... Millionærer ble skapt i de store byene i Italia, som ikke var redd for å vise sin makt - og rikdom. Men også var flittige til å være støtte til kunstnere, og andre som på denne måten skulle komme til å gi verden store skatter.... Kunstskatter som fremdeles er blant verdens mest kjente.. Som statuen av David - eller Mona Lisa...

Diclotican

Travelface
TravelfaceInnlegg: 139
31.08.13 14:23

En interessant tråd. Det hele startet jo i Firenze, som i dag er et levende museum. Herfra spedde den nye kunst- og arkitektur-retningen seg i alle retninger, mens renessansen ganske riktig fikk tidlig fotfeste i Nord-Italia. Meget severdige byer som Mantova, Vicenza og Padova ble viktige sentre for renessansekunstnere og arkitekter. Vicenza er et eneste stort utendørs Palladio-museum, mens Padova kan by på mesterlig kunst av Giotto - renessansens viktigste inspirator og forløper - i Mantova fikk arkitektene Alberti og Romano relativt frie hender, i tillegg til at maleren Mantegna er tilstede i både kirker og palasser.

(Innlegget ble redigert 31.08.13 14:24)

zetta
zettaInnlegg: 11701
02.09.13 19:58

Jeg forstår at det skjedde mye i kunst og arkitektur. Men hva med andre områder, som jus, filosofi, teknologi og vitenskap?

baldviking
baldvikingInnlegg: 22331
06.09.13 23:51
zetta: Var det egentlig en renessanse eller var det en kontinuerlig utvikling.

Ja. Utviklingen var en kontinuerlig prosess, men bevisstheten rundt utviklingen var tidsepoken vi kaller Renessansen.

legokrati
legokratiInnlegg: 920
07.09.13 00:47
zetta: Jeg forstår at det skjedde mye i kunst og arkitektur. Men hva med andre områder, som jus, filosofi, teknologi og vitenskap?

Europa gikk inn i en mer introspektiv og småparanoid periode etter Konstantinopels fall. Vitenskapsmenn, kunstnere og lignende hadde flyktet fra det kollapsede Østromerriket (Byzant) til Italia, der deres arbeid og nye inntrykk bidro til å sette igang renessansen. Kristendommen mistet også mye av sin geopolitiske rolle (korstogene) i denne perioden og nye tankeganger sprang ut fra kristendommen, som f.eks. humanismen.

Fremveksten av det osmanske riket gjorde også at handelen mot øst (Kina og India) ble ustabil og usikker. I desperasjon lette man etter alternative handelsruter vestover (over atlanterhavet), noe som gjorde at man havnet på det amerikansk kontinentet, som ble kolonisert..

RH678
RH678Innlegg: 1302
10.09.13 14:41

Renessansen : Feilet- inntil menneskehets flertall er ekstingert.

Masaniello
MasanielloInnlegg: 8497
11.09.13 20:33
zetta: Men hva med andre områder, som jus, filosofi, teknologi og vitenskap?

Det skjer en god del innen jus og politisk filosofi. Machiavelli er kanskje den viktigste, som legger grunnlaget for moderne republikansk tenkning, hvor stat og kirke på sikt skiller vei (politikken ikke lengre forklart teologisk). Machiavelli lar seg inspirere av romerske forfattere, særlig Levy.

I filosofien får vi naturligvis en gjennblomstring av hedensk, gresk og romersk filosofi. Særlig Platon blir mer kjent. Få skrifter etter Platon var kjent i Europa i Middelalderen, det var i hovedsak det kosmologiske verket Timaois som var kjent før gjenoppdagelsen av en rekke skrifter i den sene middelalderen og renessansen. Italienske filosofer i renessansen var mer inspirert av Platon enn Aristoteles, som ellers dominerte i skolefilosofien fra Aquinas' tid. Jeg vil spesielt nevnte Givanni Pico della Mirandola, som i år ble oversatt til norsk for første gang, boken Lovprisning av menneskets verdighet. Her formidles et nytt, humanistisk menneskebilde, som inspirerte Verdenserklæringen av menneskerettighetene i 1948.

Diclotican
DicloticanInnlegg: 6409
12.09.13 19:42
zetta: som jus, filosofi, teknologi og vitenskap?

Zetta

På alle måter hadde renessansen en stor utvikling på hvordan vi tenkte... Renessansen betyr jo i utgangspunktet "gjenfødelse" fra Middelalderens tankegang, til en mer "moderne" tankegang, samt at de tok opp igjen mye av det som ble ansett for og være av den klassiske kulturen - dvs romersk og gresk kunnskap og vitenskap og filosofi og ikke minst Jus, som romere spesielt var eksperter på, men som i Middelalderen enten forsvant i dragsuget etter vest-romerrikets sammenbruddd rundt 476 AD, eller ble erstattet av ett ganske primitivt rettsbegrep - som de forskjellige germanske stammene la til grunn for sin rettsforståelse...

Diclotican

Siem-de-Jong
Siem-de-JongInnlegg: 4699
15.09.13 01:44

Du bør spille Assassin Creed 2 eller generelt lese bøker Niccolo Machiavelli? Eller bare generelt lese om antikken siden antikken betyr gjenfødelse og er basert på antikken?

Masaniello
MasanielloInnlegg: 8497
15.09.13 20:13

Det bør også nevnes regionale skiller her. F.eks. har ikke Nord-Europa en renessanse på samme måte som Italia og landene rundt. Hva skulle i så fall gjenfødes? I Norge og andre nordiske land var det middelalderen ("vikingtiden") som ble gjenfødt i renessansen, og slik sett ikke et egentlig brudd. Det ledet frem mot protestantiske bevegelser i kirken (Luther), nye humanistiske tanker blant kirkefedrene (Erasmus), samt at italiensk renessansehumanisme sakte spredte seg nordover.

Klikk for å gå tilbake til toppen