Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Kirken og kongens eiendom etter kristningen av Nor

NYTT TEMA
Anonym111
Anonym111Innlegg: 2
30.08.13 17:44

Det er noe jeg ikke skjønner når det kommer til kristendom før reformasjonen etter kristningen av Norge. Var paven landeier over kongen etter kristningen av Norge? Satt kongen under paven, over biskopene ? Hvofor eide kirken og kongen forskjellig jord ? Etter reformasjonen tok kongen over eiendomen til kirken, og kongen ble satt som overhode av kirken. Kan noen forklare litt nærmere systemet som Olav II (Haraldsson) den Hellige innførte rundt år 1000 ?  Innførte Olav den hellige et system som innførte kirken som privat landeier i norge med paven som overhode ? Hvor fikk kirken sin eiedom fra ? kjøpte de den ? Og hvorfor innførte Olav II (Haraldsson) den Hellige dette systemet om han ikke ble overhodet til kirken ?

baldviking
baldvikingInnlegg: 22331
01.09.13 07:18
Anonym111: Hvor fikk kirken sin eiedom fra ?

Den ble testamentert til kirken av folk som ville sikre seg selv i alderdommen og etterlivet. Særlig etterlivet var viktig. Folk på denne tiden tenkte i et mye lengre perspektiv enn oss. Gud, himmel og helvete var reelt for dem. Gjennom å testamentere jord til kirken som garanterte forbønn, satset de på å komme til himmelen.

I tillegg kunne kirken erverve jord i form av bøter. Kirken var en stor domsmakt. I perioder større enn statsmakten.

I tillegg kunne kirken få jord fra kongen mot å støtte kongen mot stormennene i den lange maktkampen mellom ulike høvdingeslekter.

Kirken eide lite jord i Norge på Olav den Helliges tid. Det var først etter opprettelsen av Nidaros som erkebispesete at kirken som jordeier skjøt fart, og først på 1300-tallet at den gikk forbi de viktigste adelslektene og ble Norges største jordeier.

Kalle73
Kalle73Innlegg: 54164
01.09.13 16:08
Anonym111: Det er noe jeg ikke skjønner når det kommer til kristendom før reformasjonen etter kristningen av Norge. Var paven landeier over kongen etter kristningen av Norge? Satt kongen under paven, over biskopene ? Hvofor eide kirken og kongen forskjellig jord ? Etter reformasjonen tok kongen over eiendomen til kirken, og kongen ble satt som overhode av kirken. Kan noen forklare litt nærmere systemet som Olav II (Haraldsson) den Hellige innførte rundt år 1000 ?  Innførte Olav den hellige et system som innførte kirken som privat landeier i norge med paven som overhode ? Hvor fikk kirken sin eiedom fra ? kjøpte de den ? Og hvorfor innførte Olav II (Haraldsson) den Hellige dette systemet om han ikke ble overhodet til kirken ?

Den katolske kirke har aldri anerkjent noen konge som kirkens overhode, det er paven som alene er den katolske kirkes overhode. 

torestre
torestreInnlegg: 3539
13.09.13 21:04
Kalle73: Den katolske kirke har aldri anerkjent noen konge som kirkens overhode, det er paven som alene er den katolske kirkes overhode.

Ja det skal være sikkert. Det har vært rimelig turbulente forhold mellom paver og konger opp igjennom tiden.

Klikk for å gå tilbake til toppen