Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

De glemte heltene

NYTT TEMA
Admiral-nord
Admiral-nordInnlegg: 4267
17.11.14 21:23

Dem kjempet mot Hitler sine elitesoldater under tøffe forhold med dårlig utstyr, alikevel nedkjempet dem sin fiende i fjellene ved Narvik, tyskerne var iferd med å bli nedkjempet og jagd over til nazivennlige Sverige da dem fikk stoppordre.

Her er historien om de virkelige heltene fra krigsårene i Norge.

(Innlegget ble redigert 17.11.14 21:40)

baldviking
baldvikingInnlegg: 22331
17.11.14 21:48

Dette med å være "glemt helt" er en ting i tiden jeg aldri har forstått, og tilfellet Narvik, som kanskje er det den mest omtalte krigshendelsen i Norsk historie, blir påstanden helt uvirkelig. 

(Innlegget ble redigert 17.11.14 21:48)

RazorBoy
RazorBoyInnlegg: 2914
18.11.14 19:37

Det er vel en direkte historieforfalskning å påstå at Alta-bataljonen eller norske styrker på egen hånd stoppet tyskerne ved Narvik. Her var både briter, franskmenn og polakker involvert. Det viktigste var selvfølgelig den overlegne britiske flåten. Når den forsvant for å delta i evakueringen ved Dunquerqe så var også de norske styrkene sjanseløse på egen hånd.

Lezah
LezahInnlegg: 63620
18.11.14 20:28
RazorBoy: historieforfalskning

Viktig ingrediens på forumet, skal det sies.

tr0ndern
tr0ndernInnlegg: 12822
19.11.14 07:43

Det neste blir vel at det var Altabataljonen som bemanna Oscarsborg Festning og...

franzsigel
franzsigelInnlegg: 15178
19.11.14 11:08
RazorBoy: Det er vel en direkte historieforfalskning å påstå at Alta-bataljonen eller norske styrker på egen hånd stoppet tyskerne ved Narvik. Her var både briter, franskmenn og polakker involvert

Når det gjelder Narvik så "glemmes" det også ofte at de norske/allierte styrkene hadde en betydelig tallmessig overlegenhet (uten at det skal ta noe av æren fra dem av den grunn). 

baldviking
baldvikingInnlegg: 22331
19.11.14 23:23

Gitt isolasjonen i nord og vanskelighetene med å få forsyninger gjennom Sverige, vil jeg si de tyske styrkene, som langt fra var elitestyrker, mange av dem var gaster fra krigsskip, gjorde en god innsats. I tillegg bør fallskjermsoldatene som meldte seg frivillig for å unnsette den tyske styrken berømmes. De hoppet ut med minimalt utstyr til en usikker skjebne. De var dog elitesoldater. Egentlig utviste alle de deltakende partene meget gode stridsevner ved Narvik. 

For krigsbildet der og da betød ikke slaget om Narvik all verden. Den tyske hovedstyrken var uansett i ferd med å slå seg nordover. De var dager fra å unsette Narvik da de allierte evakuerte. Og selv ved en seier ved Narvik, med tilhørende utslettelse av den tyske styrken, kunne England uansett ikke ha forsynt en norsk styrke i Troms og Finnmark over tid. 

Psykologisk betød det derimot mye, kanskje særlig for polakkene, at tyskerne fikk en på nesen som de gjorde da de ble drevet fra byen Narvik og opp i fjellene. Også for oss i Norge betød det nok mye at vi klarte å slå tilbake, om enn kun midlertidig. 

Nødutgang
NødutgangInnlegg: 18361
29.05.19 21:17

 "For krigsbildet der og da betød ikke slaget om Narvik all verden."


 I boken "9. april" av Tamelander/Zetterling argumenterer de for at et alliert motangrep heller burde ha gått mot Trondhjem og har noen interessanne betraktninger rundt det men konkluderer også med at utfallet av Weserübung nok ville blitt det samme.

FjernsynVG
FjernsynVGInnlegg: 920
30.05.19 09:46

Å ta og holde Trondheim, Trøndelag ville vært et mye større slag mot tyskerne. Det ville vært vanskeligere for dem å nyttiggjøre seg Narvik. Krigen ville da også ført til større skader i Norge.

granateple
granatepleInnlegg: 3313
04.06.19 22:40
FjernsynVG: ta og holde Trondheim, Trøndelag ville vært et mye større slag mot tyskerne. Det ville vært vanskeligere for dem å nyttiggjøre seg Narvik. Krigen ville da også ført til større skader i Norge.

Både ett angrep på Trondheim og å holde Narvik var langt over Storbritannias militære evne i 1940.


Britene fremsto som fullstendig uforberedte og uten evne til å samarbeide med seg selv,eller andre, noe som ble tydeliggjort i maktkampen mellom General Mackasey og Øverstkommanderende Admiral lord Cork.


Disse viste sammen med Churchill en fullstendig manglende evne til å ta lærdom av nederlagene i sør-Norge.


Ingen plan, ikke luftvern, fullstendig fravær av forståelse av å få på plass jagerfly i området Harstad, Bardufoss og Tromsø, noe som både ville reddet Royal navy fra å måtte bruke mer tid på å beskytte seg selv, enn å støtte landstridskreftene-


Det er heller ingen tvil om at det var det norske polske og franske bidraget som sørget for kjempingen i ett ufattelig vanskelig terreng, britiske soldater var knapt i kamp rundt Narvik.


Istedet ble de "skuslet" bort, kompani for kompani og bataljon for bataljon i en lite ærerik retrett oppover Helgelandskysten


Med unntak av royal navys angrep og utslettelse av den tyske jagerstyrken er Storbritannias innsats i Norge en studie i inkompetanse! 

FjernsynVG
FjernsynVGInnlegg: 920
06.06.19 08:53

Storbritannias styrke i 1940 var nok krigsflåten og  lærekurven for taktiske operasjoner var bratt og lang. Varte minst ut  1942 og kanskje lenger.

Muppen
MuppenInnlegg: 2147
19.07.19 19:54

Alta Bataljonen

Hur man en ser på det strategiskt sett i ett i det stora hela så är Fritdjof Hauge's vittnesbörd gripande. Som Norrmän så ska ni vara stolta över Alta- Bataljonen och deras innsats. Det är tydligt att Norska staten inte ser det på samma sett, vilket är skamligt och genant.

 

 

 

(Innlegget ble redigert 19.07.19 20:01)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg