Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Pressefrihet

NYTT TEMA
baldviking
baldvikingInnlegg: 22304
15.12.16 09:29

Som et apropos til årets debatt om pressens rolle i presidentvalg, eliter vs folket og sosiale media:

Er ideen om en objektiv, diskuterbar virkelighetsforståelse, inkl frie forskningsinstitusjoner, trykkefrihet/frie media og verdien av en oposisjon, noe som historisk kun oppsto og har eksistert i Vest-Europa (og noen av Vest-Europas europeisk befolkede kolonier), samt en håndfull land de aller siste tiår som har forsøkt å vestliggjøre seg (og hvor brorparten befinner seg i Europa...) og noe historisk veldig nytt (siden 1700-tallet i England, Frankrike og Nederland, 1800-tallet USA, Skandinavia og deler av Tyskland...)? 

BornOnThe4thOfJuly
BornOnThe4thOfJulyInnlegg: 40833
21.12.16 01:19
baldviking: Som et apropos til årets debatt om pressens rolle i presidentvalg, eliter vs folket og sosiale media: Er ideen om en objektiv, diskuterbar virkelighetsforståelse, inkl frie forskningsinstitusjoner, trykkefrihet/frie media og verdien av en oposisjon, noe som historisk kun oppsto og har eksistert i Vest-Europa (og noen av Vest-Europas europeisk befolkede kolonier), samt en håndfull land de aller siste tiår som har forsøkt å vestliggjøre seg (og hvor brorparten befinner seg i Europa...) og noe historisk veldig nytt (siden 1700-tallet i England, Frankrike og Nederland, 1800-tallet USA, Skandinavia og deler av Tyskland...)?

Vet ikke om jeg har svaret på spørsmålet ditt men skriver ned noen tanker for det.

Får å ha trykkefrihet behøves det mulighet for å trykke og for at trykkefriheten skal kunne ha noe å si så må det trykte materialet kunne sendes ut til mange.

Bare dette har gitt klare begrensninger for trykkefriheten. Rett nok så var trykking oppfunnet i Kina før år 1000 men da i form av "en side, en blokk" i motsetning til den mer effektive (i så fall med et europeisk alfabet) metoden med løse bokstavblokker. Dette la en effektiv demper på at særlig mye kunne trykkes før.

Når det gjaldt distribusjonen så ville nok stort sett bare de mest "populære" skriftene bli belønnet med å bli distribuert. Populære i den forstand at makthaverne synes det være fornuftig å få dem distribuert da de nok i stor grad satt på muligheten for å forhindre stor distribusjon.

Ut fra dette så var nok 1500-tallet det tidligste man kunne se for seg at trykkefriheten faktisk kunne oppstå å være effektiv og da selvsagt ikke i alle land i verden.

Jeg vil si at disse teknologiske forutsetningene var det som førte til de politiske omveltningene som medførte trykkefriheten ble en del av enkeltes lands uttalte politikk.

Det betyr ikke at det ikke fantes en opposisjon også tidligere men den var sentrert rundt ulike maktgrupper i eliten som stort sett kjempet om makten om å styre alumen.

Når det gjelder forskningsinstitusjoner frihet så er jeg rimelig sikker på at noe slikt fantes også tidligere og da først og fremst på grunn av opplyste herskere som forsto at fri forskning ga bedre resultater enn diktert forskning. Men det var vel ikke alle forskningsområder man ville få denne friheten innen uansett hvor opplyst herskeren var.

Jeg heller til å tro at trykkefriheten slik vi kjenner den dermed er et vestlig fenomen ut fra teknologiske begrensinger i tidsrommet og det vi vet om andre kulturer der man hadde overvunnet de teknologiske utfordringene tidligere enn i vesten.

Imidlertid er jeg ganske sikker på at tvillingbroren til trykkefriheten, nemlig ytringsfriheten, har hatt mange forløpere i mange land ut fra hvor sterk/svak staten var på ulike tidspunkt. Det er begrenset med muligheter for en hersker å forfølge alle som sa etter eller annet innenfor riket uten en sterk stat med utbredt overvåkning og dermed muligheter for å ytre seg til en hvis grad i frihet. Friheten var selvsagt ikke absolutt og ikke nødvendigvis for alle heller.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg