Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

WWII Norge: "Tyske soldater snille"

NYTT TEMA
Metalman666
Metalman666Innlegg: 9290
13.10.17 01:31
granateple: I perioder var krigen mellom fraksjonene i Jugoslavia viktigere for jugoslavene, enn kampen mot Tyskerne. Noe tyskerne selvfølgelig benyttet seg av. Intersant nok deltok også norske frontkjempere i partisanjakt, og har dermed med overveiende sansynelighet deltat i grove brudd på genevkonvensjonene. Selv om ingen norske er dømt for slikt er det en rekke beskrivelser fra frontkjempere der nedbrenning av landsbyer og skyting av gissler.

Det var vel kampen mot hverandre som var det viktigste hele tiden for Jugoslaverne og sånn jeg har forstått det kunne visse sider noen ganger ha lokale samarbeidsavtaler og andre ganger krige mot hverandre. I tillegg til lokale motsetninger hadde i tillegg aksemaktland som Ungarn og Bulgaria territorielle krav eller i allefall territorielle ønsker innenfor grensene til det som var kongeriket Jugoslavia, i tillegg til at Italia skulle grabbe til seg litt territorier i Kroatia. Kroatia ble selvstendig(delvis i alle fall) og fikk hele det nåværende Kroatia(uten enkelte kystområder)hele Bosnia og deler av nordlige Serbia. Det er eksempler på at serbiske chetniker kjemper mot tyskerne, men også samarbeider med tyskerne og italienerne, mens de en sjelden gang til og med hadde lokale samarbeidsavtaler med Ustasja enheter som i utgangspunktet var en av deres svorne erkefiender. Partisanene skal etter det jeg ha har hørt aktivt utnyttet reprsealier mot sivilbefolkning til å skaffe seg støtte. Bosniske muslimer sluttet seg til de kroatiske SS divisjonene "Handchar" og "Kama", men slik jeg har forstått det utfra boken hitlers hellige krigere var det mer for å ønske å forsvare seg mot chetnikene som utførte massakrer på dem enn noen interesse for nazisme og Hitler.

Der har du typisk balkanpolitikk. Kyniske stormaktsinteresser blandet med lokalbefolkningenes imperialistiske nasjonalisme og drøm om å gjenopprette sine middelalderriker.

Det var vel Nordland regimentet som kjempet en stund i Jugoslavia tror jeg, men det jeg har forstått er i hvert fall ut fra beretninger fra frontkjempere som har blitt publisert blant annet i militærhistorie bladene, at det var en front de var lite interresert i å kjempe, men heller ønsket å kjempe mot sovjet-kommunismen og hjelpe finnene i deres kamp mot bolsjevikene.

Krigsforbrytelser var ekstremt utbredt blant begge sider på Østfronten. Det var jo tross alt en krig mellom to av verdenshistoriens verste despoter, det lå i kortene fra starten at det kom til å bli en blodig affære. Nedbrenninger av landsbyer og henrettelser skjer i de fleste kriger enten det er bevisst politkk og under ordre fra overordnede eller på eget initiativ ut fra hat eller sinne. Men dette var jo en bevisst og nøye planlagt politikk fra nazi partiet som de ofte hadde dedikert egne enheter til å ta hånd om, men siden også enhetene ved frontlinjen også deltok aktivt i dette så er det ingen grunn til at de norske ikke skal ha deltatt, vært delaktig i eller vært vitne til disse hendelsene.

 

granateple
granatepleInnlegg: 1861
14.10.17 08:21
Metalman666: Det var vel Nordland regimentet som kjempet en stund i Jugoslavia tror jeg, men det jeg har forstått er i hvert fall ut fra beretninger fra frontkjempere som har blitt publisert blant annet i militærhistorie bladene, at det var en front de var lite interresert i å kjempe, men heller ønsket å kjempe mot sovjet-kommunismen og hjelpe finnene i deres kamp mot bolsjevikene.

Det var av norske frontkjempere de i Regiment Norge som fikk denne "æren" i Jugoslavia.

Det er dokumentert i beretninger, feks. i Frode Halle s "Fra Finnland til Kaukasus" at norske frontkjempere deltok i grove brudd på både Genev konvensjonene men også mot daværende folkerett.

Flere frontkjempere fortalte i tillegg både muntlig og skriftelig til venner og familie at de deltok i bla. skyting av fanger, jøder og "partisaner"

Det finnes øyevitneskildringer av andre frontkjempere, bla. en ved navn Tuff som både innrømmer å ha sett andre bla. knuse skallene til barn mot en vegg, og selv å ha deltatt ved å brenne inne gamle, kvinner og barn i en kirke.

Overgrepene var svært ofte/altid rasistisk motiverte, dette ser man både i brev og dagbøker der behovet for å klassifisere offerne virker å være svært viktig for frontkjemperne.

Ord som "lumske mongolske halvmennesker" eller skittne jødebolskjeviker er gjennomgående!

Vi ser at det var vanlig at Germanske SS frivillige var på omvisning i konsentrasjonsleire under utdannelsen, dette kombinert med påvirkning av undervisningen i weltanschau og rassenlehre har nok også påvirket vanlig norsk ungdom til å begå drap.

Det som gjør dette interesant er at det finnes dokumentasjon på at nordmenn deltok i folkemord, men det finnes ingen dokumentasjon på at noen nektet!

Det er noe frontkjemperne har hevdet helt siden frigjøringen var umulig, å nekte ville utsette deg selv for fare-skyting eller leir.

Det finnes derimot ikke dokumentasjon på at soldater som nektet å delta fikk problemer overhodet.

Ingen tyske dokumenter hverken fra SS eller wehrmacht tyder på det, det finnes også raporter fra danske frivillige som nektet uten at de ble straffet.

Dette viser at enten var gruppe presset eksepsjonellt internt i Wiking og Regiment Norge, eller så var de norske frontkjemperne ideologisk klare for drap!

Vi kan jo sammenligne dette med Hirdens vaktmannskaper i serberleirene i nord Norge der nordmennenes brutalitet til tider sjokerte selv garvede tyske fangevoktere.

Metalman666
Metalman666Innlegg: 9290
18.10.17 22:53
granateple: Det finnes derimot ikke dokumentasjon på at soldater som nektet å delta fikk problemer overhodet.

Var ikke ordrenekt under andre verdenskrig automatisk straffet med henrettelse i så og si alle hærer?

Metalman666
Metalman666Innlegg: 9290
18.10.17 22:56
granateple: Vi kan jo sammenligne dette med Hirdens vaktmannskaper i serberleirene i nord Norge der nordmennenes brutalitet til tider sjokerte selv garvede tyske fangevoktere.

Det samme skal ifølge en del kilder ha gjeldt det samme for de kroatiske ustasja enhetene også.

Metalman666
Metalman666Innlegg: 9290
18.10.17 23:10
granateple: Ord som "lumske mongolske halvmennesker" eller skittne jødebolskjeviker er gjennomgående!

Ja, ikke uvanlig å demonisere fienden i krig. Å sammenlikne russere med mongolere har vel heller ikke vært den mest uvanlige greia i anti-russisk krigspropaganda. 

granateple
granatepleInnlegg: 1861
19.10.17 07:37
Metalman666: Var ikke ordrenekt under andre verdenskrig automatisk straffet med henrettelse i så og si alle hærer?

Ikke i Wermacht før 43-44, og ikke hos verken amerikanerne eller brittene, i den Røde Arme derimot....

At det kunne være dårlig karieremessig å nekte er nok riktig, men for norske frontkjempere som hadde vervet seg for (trodde de)6-12 måneder var risikoen ubetydelig.

Dette endret seg utover i krigen, og mot slutten henrettet de flygende standrettene "alt og alle" de mistenkte for noe som helst.

Men da var de værste overgrepene i Ukraina og Russland over, og tyskerne hadde mer enn nok med å forsvare seg, selv om drapene fortsatte i leirene.

At alle tyske soldater måtte utføre ordre, ellers ble de skutt er en myte.

Straffesystemet var ett helt annet i 1939-1943 enn fra 1943 -1945.

Metalman666
Metalman666Innlegg: 9290
19.10.17 12:16
granateple: Ikke i Wermacht før 43-44, og ikke hos verken amerikanerne eller brittene, i den Røde Arme derimot.... At det kunne være dårlig karieremessig å nekte er nok riktig, men for norske frontkjempere som hadde vervet seg for (trodde de)6-12 måneder var risikoen ubetydelig. Dette endret seg utover i krigen, og mot slutten henrettet de flygende standrettene "alt og alle" de mistenkte for noe som helst. Men da var de værste overgrepene i Ukraina og Russland over, og tyskerne hadde mer enn nok med å forsvare seg, selv om drapene fortsatte i leirene. At alle tyske soldater måtte utføre ordre, ellers ble de skutt er en myte.

Hva var straffen for ordrenekt da i 1941 for eksempel?

granateple
granatepleInnlegg: 1861
19.10.17 13:08

Det avhenger selvfølgelig av hva du nektet.

Det finnes ingen dokumentasjon på at soldater som nektet å delta i bla. nedskyting av jøder ble dømt.

Nektet du å delta i ekekusjonspeletonger av "dømte forbrytere" var det en annen sak, men særlig tidlig i krigen ble de fleste dømt til straffetjeneste internt i avdelingene, evt tukthus og kun i svært alvorlige tilfeller KZ eller dødsdom.

Selv for faneflukt var det fengsel som ventet de fleste de første årene

Senere ble også 500 avdelingene mer vanlige, men etter Stalingrad og nederlagene på østfronten og middelhavet ble straffene stadig strengere

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg