Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Merkeligste ting statsledere har gjort

NYTT TEMA
Metalman666
Metalman666Innlegg: 9540
11.12.18 17:54

Siden jeg lagde en tråd som handlet om verste diktatorer, tenkte jeg det kunne være interresant å diskutere hva de rareste, mest bisarre,eksentriske og merkeligste ting både diktatorer og også demokratiske konstitusjonelle statsledere har gjort.

Mine forslag:
Saparmurat Niyazov: President i Turkmenistan fra USSRs oppløsning i 1991 og frem til sin død i 2006. Bygde hovedstaden om til en merkelig by av marmor importert fra Italia,med store gater, parker og merkelige bygninger og gullstatuer. Skrev en bok som ble obligatorisk i undervisningen i skoler og som man måtte kunne for å få billappen. Han skal til å med ha fått ordnet slik at hans store litterære verk ble sendt ut i verdensrommet, omtenksomt av ham å dele sin store visdom med marsboerne. Ellers skiftet han ut navn på måneder og ukedager med sitt eget og sine familiemedlemmers navn og i tillegg hengte han opp bilder og satte opp statuer av seg selv overalt i landet. Alt denne fyren gjorde var merkelig.

Francisco Macias Nguema: Brutal diktator i Eq.Guinea på 70 tallet. Skal visstnok ha fått 150 folk henrettet i en fotballstadion mens eksekusjonspelotongen var kledd som julenisser og det ble spilt Mary Hopkins "those were the days" i bakgrunnen. Både brutalt og ekstremt merkelig på samme tid.

Jean Bedel Bokassa: Diktator i Sentral Afrikanske republikk som brukte mesteparten av statsbudsjettet på en pompøs kroningseremoni hvor han kronet seg selv til keiser.

Hva er deres forslag?

franzsigel
franzsigelInnlegg: 15108
11.12.18 19:16
Metalman666: Saparmurat Niyazov: President i Turkmenistan fra USSRs oppløsning i 1991 og frem til sin død i 2006. Bygde hovedstaden om til en merkelig by av marmor importert fra Italia,med store gater, parker og merkelige bygninger og gullstatuer. Skrev en bok som ble obligatorisk i undervisningen i skoler og som man måtte kunne for å få billappen. Han skal til å med ha fått ordnet slik at hans store litterære verk ble sendt ut i verdensrommet, omtenksomt av ham å dele sin store visdom med marsboerne. Ellers skiftet han ut navn på måneder og ukedager med sitt eget og sine familiemedlemmers navn og i tillegg hengte han opp bilder og satte opp statuer av seg selv overalt i landet. Alt denne fyren gjorde var merkelig.

Må si jeg savner gode gamle "Turkmenbashi" - var en periode på tidlig 2000-tall da internasjonal presse for alvor hadde oppdaget mannen, hvor hans påfunn jevnlig var til stor forlystelse.

Det verste er at du bare såvidt skraper overflaten i påfunnene hans. Om jeg ikke husker feil endret han ordet for "brød" til morens navn. Og hadde vel også en stor forkjærlighet for hester og sko som begge fikk egne hellidager.

Det mest snodige er egentlig hvordan en såpass eksentrisk og bisarr figur kunne komme seg opp gjennom det gamle sovjetiske kommunistpartiet, men det er selvsagt mulig at mannens oppførsel virket mer rasjonell fra et Turkmenistansk synspunkt. Mener mannens etterfølger også har/hadde en del snodige ideer, selv om de neppe kom opp mot forgjengerens greatest hits.

Tror det skal godt gjøres å finne noen snodigere statsledere enn Mr Turkmenistan, men har jo sittet noen gærninger på ymse troner opp gjennom årene.

Frankrikes Kong Charles VI trodde vel en periode at han var laget av glass. Men da er man mer over i sinnsykdom enn eksentisk oppførsel...

(Innlegget ble redigert 11.12.18 19:16)

Metalman666
Metalman666Innlegg: 9540
11.12.18 20:12
franzsigel: Må si jeg savner gode gamle "Turkmenbashi" - var en periode på tidlig 2000-tall da internasjonal presse for alvor hadde oppdaget mannen, hvor hans påfunn jevnlig var til stor forlystelse. Det verste er at du bare såvidt skraper overflaten i påfunnene hans. Om jeg ikke husker feil endret han ordet for "brød" til morens navn. Og hadde vel også en stor forkjærlighet for hester og sko som begge fikk egne hellidager. Det mest snodige er egentlig hvordan en såpass eksentrisk og bisarr figur kunne komme seg opp gjennom det gamle sovjetiske kommunistpartiet, men det er selvsagt mulig at mannens oppførsel virket mer rasjonell fra et Turkmenistansk synspunkt. Mener mannens etterfølger også har/hadde en del snodige ideer, selv om de neppe kom opp mot forgjengerens greatest hits. Tror det skal godt gjøres å finne noen snodigere statsledere enn Mr Turkmenistan, men har jo sittet noen gærninger på ymse troner opp gjennom årene. Frankrikes Kong Charles VI trodde vel en periode at han var laget av glass. Men da er man mer over i sinnsykdom enn eksentisk oppførsel...

Stemmer at han skiftet ordet for brød til "Gorbansoltan", navnet til moren hans. I tillegg hadde man alle forbudene hans. Ulovlig med gulltenner, han oppfordret befolkningen til å tygge på bein akkurat som hunder gjør. Han forbød også videospill, opera og balett fordi han anså det som unødvendige og uturkmensk. Han ga meloner en egen helligdag og forbød sminke og playback på tv.

På tross av alle de bisarre påfunnene hans skal visstnok strøm, bensin og sånne ting ha vært nærmest gratis. Han ble riktignok som du garantert allerede vet anklaget for å styre et av de mest undertrykkende og mest ufrie regimer. Og Turkmenistan har blitt sammenliknet med Nord Korea. Jeg lurer på hvor ille regimet var for den gjennomsnittlige innbygger. Om bare halvparten av det som sies om Nord Korea i vestlige medier er sant, så er Nord Korea et forferdelig regime som jeg tror overgår Turkmenistan med god margin. Turkmenbashi skal visst ha avskaffet dødstraff.

Kropotknik
KropotknikInnlegg: 3787
14.12.18 16:23

Mao sitt Kina bidro med sitt, i ganske stor målestokk. Under "Det store spranget", hvor millioner sultet ihjel, blandet selgerne av brødkorn og mel inn sand, for å få opp vekten og dermed bedre betalt. En praktisk konsekvens skal ha vært formidable antall tilfeller av knukne tenner. 

Dikotter's bok om perioden forteller også om tilfeller hvor sement ble brukt som tilslag til mel, med påfølgende katastrofale konsekvenser for de som spiste dette.

En ikke-verifisert historie fra den senere Kulturrevolusjons perioden gikk ut på at rødegardistene besluttet at det var feil at rødt trafikklys betydde at man skulle stanse, for rødt burde jo bety bevegelse inn i fremtiden, og dynamikk. Så det ble besluttet at fra et bestemt klokkeslett skulle trafikken stanse ved grønt lys, og kjøre ved rødt.

Dette gikk selvsagt ikke bra i det hele tatt, og endte opp med et enormt antall ulykker, før det ble besluttet å gå tilbake til "normal" tolking av rødt og grønt.

protus
protusInnlegg: 5500
15.12.18 07:23
Metalman666: Bygde hovedstaden om til en merkelig by av marmor importert fra Italia,med store gater, parker og merkelige bygninger og gullstatuer.

Tror det har væt mange slike stormannsgale ledere gitt.

Metalman666
Metalman666Innlegg: 9540
16.12.18 15:45
protus: Tror det har væt mange slike stormannsgale ledere gitt.

Kong Ludvig av Bayern var vel også en eksentriker for å si det mildt. Han bygde i hvert fall masse eventyrslott.

 

Metalman666
Metalman666Innlegg: 9540
16.12.18 16:43
Kropotknik: En ikke-verifisert historie fra den senere Kulturrevolusjons perioden gikk ut på at rødegardistene besluttet at det var feil at rødt trafikklys betydde at man skulle stanse, for rødt burde jo bety bevegelse inn i fremtiden, og dynamikk. Så det ble besluttet at fra et bestemt klokkeslett skulle trafikken stanse ved grønt lys, og kjøre ved rødt. Dette gikk selvsagt ikke bra i det hele tatt, og endte opp med et enormt antall ulykker, før det ble besluttet å gå tilbake til "normal" tolking av rødt og grønt.

Om det stemmer må det være en av tidenes mest idiotiske ideer.

Artaxerxes
ArtaxerxesInnlegg: 66727
19.12.18 11:57
Metalman666: Om det stemmer må det være en av tidenes mest idiotiske ideer.

En av Maos teiteste ideer var jo da han i 1958 bestemte at Kina skulle utrydde landets spurvebestand, som del av Kampanjen mot de fire plager, den såkalte Spurvekrigen.

(Innlegget ble redigert 19.12.18 11:58)

Artaxerxes
ArtaxerxesInnlegg: 66727
19.12.18 12:21

Det er jo mange konger og keisere som har gjennomført bisarre byggeprosjekter med mer eller mindre hell. 

Akbar den Stores nye hovedstad på høyden ved Fatehpur Sikri, som ble grunnlagt i 1571, viste seg å være bygget på et lite egnet sted når vanntilførselen etter hvert sviktet, og ble oppgitt for godt i 1610.

Noe lignende gjaldt farao Akhenatens nye hovedstad Akhetaten, bedre kjent som El-Amarna, som ble grunnlagt 1346 f. Kr., og forlatt etter Akhenatens død i 1332 f. Kr. Den nye hovedstaden var en del av hans muligens stormannsgale prosjekt der han ville innføre en ny monoteistisk religion i Egypt der solguden Aten var den eneste gud. 

Lignende prosjekter har imidlertid vært mer vellykket i andre perioder. Konstantin den Stores nye hovedstad Konstantinopel, Louis XIVs palass ved Versailles og Peter den Stores nye hovedstad St. Petersburg var også tvilsomme og kostbare prosjekter på steder som ikke var godt egnet for slike byggeprosjekter, men de må man nok i ettertid kalle suksesser. 

Det er vel for tidlig å bedømme Naypyidaw, den nye hovedstaden som ble anlagt av militærjuntaen i Myanmar for drøyt ti år siden.

kansas00
kansas00Innlegg: 20856
19.12.18 16:54

Sjahen av Irans feiring av det persiske rikets 2500 års jublieum i 1971 må vel kalles rimelig eksentrisk. Svidd vel av  et "helt statsbudsjett på festen" Mange rare absurditeter med det som det står i wiki-artikkelen om den.. Bl.a import av 50.000 fugler fra europa Gikk en dokumentarfilm om det for ikke så lenge siden. Finnes vel sikkert på youtube også. "Artig" å registrere at selv Olav V var tilstede på festen. Virker nesten å være litt ludvig den 14. stil over det i "nåtiden". "Artig" gjesteliste iallefall.

https://en.wikipedia.org/wiki/2,500_year_celebration_of_the_Persian_Empire

 

(Innlegget ble redigert 19.12.18 16:58)

Lezah
LezahInnlegg: 62127
20.12.18 13:53

Da Shaka Zulu mistet moren sin tok han det ganske tungt, kan man si:

Shaka had made enough enemies among his own people to hasten his demise. It came relatively quickly after the death of his mother Nandi in October 1827, and the devastation caused by Shaka's subsequent erratic behavior. According to Donald Morris, Shaka ordered that no crops should be planted during the following year of mourning, no milk (the basis of the Zulu diet at the time) was to be used, and any woman who became pregnant was to be killed along with her husband. At least 7,000 people who were deemed to be insufficiently grief-stricken were executed, although the killing was not restricted to humans: cows were slaughtered so that their calves would know what losing a mother felt like

(Innlegget ble redigert 20.12.18 13:53)

Metalman666
Metalman666Innlegg: 9540
20.12.18 19:40
Artaxerxes: En av Maos teiteste ideer var jo da han i 1958 bestemte at Kina skulle utrydde landets spurvebestand, som del av Kampanjen mot de fire plager, den såkalte Spurvekrigen.

Gjorde den mannen noe som ikke la igjen millioner av utsultede lik?

Metalman666
Metalman666Innlegg: 9540
21.12.18 13:21

Caligula som gjorde hesten sin til konsul kan vel regnes som rimelig eksentrisk, for ikke å snakke om psykotisk.

Stracqualursi
StracqualursiInnlegg: 2831
21.12.18 13:38
Metalman666: Han bygde i hvert fall masse eventyrslott.

Neuschwanstein, som gjorde han konkurs og ikke blei ferdig engang. Ikke den eneste konglige fra Bayern med tvilsom mental helse heller...

Muppen
MuppenInnlegg: 2134
21.12.18 19:46

Något helt annat Artaxerxes, är din profil LAMBERT i Finn å Fiffi?

Artaxerxes
ArtaxerxesInnlegg: 66727
23.12.18 21:01

For tiden bruker jeg Lambik fra Suske en Wiske, i Norge bedre kjent som Lamholt, som profilbilde, det stemmer. Kommer nok til å skifte på nyåret. Eller kanskje jeg burde skifte til noe mer juleaktig før morgendagen?

(Innlegget ble redigert 23.12.18 21:04)

Muppen
MuppenInnlegg: 2134
24.12.18 16:43

Lamholt var det ja..., god jul :-)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg

Andre tjenester