Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Effekten av Vemork-aksjonen.

NYTT TEMA
Nødutgang
NødutgangInnlegg: 18361
27.07.19 20:26

 Alle nordmenn kjenner til denne. Men som vi vet hadde den ikke påvirkning på krigens utfall. Det betyr jo selvsagt ikke at aksjonen var bra gjennomført.

 Men finnes andre effekter av den?

vif_support
vif_supportInnlegg: 7034
29.07.19 11:40

He he, ifølge norske bøker er jo omtrent alle norske "bragder" under krigen mer verdt enn alle kampene på østfronten til sammen.

Effekt - Norsk selvskryt

Vi som vant krigen ;)

BornOnThe4thOfJuly
BornOnThe4thOfJulyInnlegg: 45805
30.07.19 23:44
Nødutgang: Alle nordmenn kjenner til denne. Men som vi vet hadde den ikke påvirkning på krigens utfall. Det betyr jo selvsagt ikke at aksjonen var bra gjennomført.  Men finnes andre effekter av den?

Den største effekten var vel at den ga SOE en god triumf de kunne bruke i kampene om ressursene mellom de ulike militærgrenene.


Det ga nok også en boost for oss nordmenn i etterkant av krigen da vi "trodde" vi hadde reddet verden fra en tysk atombombe.


Dessverre slik at den og andre operasjoner i løpet av krigen overskygget Norges viktigste bidrag, nemlig handelsflåten.


Jeg forsøker da ikke å legge skylden på dette på SOE-agentene.

Garindan
GarindanInnlegg: 7355
30.07.19 23:49
BornOnThe4thOfJuly: Dessverre slik at den og andre operasjoner i løpet av krigen overskygget Norges viktigste bidrag, nemlig handelsflåten.

Ja, faktisk mulig at England hadde bukket under pga de tyske ubåtene hvis ikke de hadde hatt den norske handelsflåten, som forøvrig var verdens mest moderne på den tiden, og en av de største. Den nederlandske handelsflåten var også en viktig faktor i så måte, jeg tror den var noe større enn den norske.

kytec
kytecInnlegg: 46543
31.07.19 00:01

Tviler på at Tyskland hadde klart å utvikle noen atombombe i løpet av krigen uansett hvor mye tungtvann de hadde fått tak i. 

kansas00
kansas00Innlegg: 22262
31.07.19 08:24
Nødutgang: Alle nordmenn kjenner til denne. Men som vi vet hadde den ikke påvirkning på krigens utfall. Det betyr jo selvsagt ikke at aksjonen var bra gjennomført. Men finnes andre effekter av den?

Ikke nødvendigvis av selve aksjonen, men effekten av selve tungtvannsteknologien er jo at norge var og ble en viktig bidragsyter til flere land fikk utviklet atomvåpen etter 2.vkrig. Kanskje det mest omtalte er vel leveransene til israel, men leser man denne nrk-saken så er man jo at folk som f.eks tito var på besøk i norge for å "høste informasjon" til sitt atomvåpenprogram. I så måte er jo effekter og roller veldig kommersielle. Når norge etter 2.vkrig bidrar til at andre land kan / mulig kan utvikle atomvåpen så vet man ikke da hvem disse eventuelt kan brukes mot. Tyskerne "hentet" vel tungtvannet, mens andre aktører etter krigen kjøpte dette, eventuelt teknologien som kunne brukes til dette.

Så får man gjøre seg tanke-eksperimentet. Hadde norge ikke blitt angrepet i krigen og fått blitt nøytrale , som svenskene ble det. Hadde norge solgt tungtvannet sitt på samme måte som svenskene solgte sin jernmalm ?

(Innlegget ble redigert 31.07.19 08:27)

BornOnThe4thOfJuly
BornOnThe4thOfJulyInnlegg: 45805
31.07.19 09:03
kansas00: Så får man gjøre seg tanke-eksperimentet. Hadde norge ikke blitt angrepet i krigen og fått blitt nøytrale , som svenskene ble det. Hadde norge solgt tungtvannet sitt på samme måte som svenskene solgte sin jernmalm ?

Tankeeksperimentet er vanskelig gjennomførbart da jeg ikke kan se at Storbritannia hadde sittet stille å sett på at Tyskland okkuperte Sverige. Da hadde de gått via Norge og Norge hadde vært med i krigen uansett.


Men for å se bort fra det så hadde Norge gladelig solgt tungvann til Tyskland. Det vil si helt til Storbritannia hadde lagt press på Norge og truet med å konfiskere hele handelsflåten og iverksatt en handelsblokade dersom vi ikke sluttet med det.


Vi måtte nok som Sverige måtte få til en avtale med de to krigførende statene der vi måtte avholde oss fra en del ting i begge retninger for å slippe å få militære reaksjoner fra noen av dem.


Spørsmålet er hvordan vi skulle fått til en lignende avtale med de krigførende partene. Med et tyskokkupert Sverige så lå Norge åpent for tysk invasjon så "vi måtte" ha godtatt alt tyskerne forlangte. På samme måte hadde britene et enormt pressmiddel mot oss i form av at handelsflåten vår ikke kunne seile uten at britene godtok det og "vi måtte" derfor godtatt alt britene forlangte. Den balansegangen tror jeg ikke hadde vært mulig å klare.

granateple
granatepleInnlegg: 3313
06.08.19 09:38
kytec: Tviler på at Tyskland hadde klart å utvikle noen atombombe i løpet av krigen uansett hvor mye tungtvann de hadde fått tak i.

Problemet er at det visste man ikke da!


Tungtvannsaksjonen var så viktig som den ble sett på i samtiden! dvs at først var man villige til å sette inn både ett comando raid som man visste ville bli ett selvmordsangrep, noe det også ble, ett, senere to sabotasje anslag først mot fabrikken, så mot fergen, i tillegg til ett fly angrep med ett stort antall bombefly.


Var det en reel fare for en tysk atom bombe? Ja samtiden trodde det, og dermed var vemorkangrepet helt avgjørende for å hindre utviklingen av denne.


At faren for tyske atomvåpen viste seg etter krigen å være overvurdert endrer ikke på viktigheten av angrepene mens de pågikk.


Man må dømme denne og lignende aksjoner ut fra samtidens kunnskap, ikke etterpåklokskap der vi har fasiten

Nødutgang
NødutgangInnlegg: 18361
06.08.19 23:09

 Når ble kjent at det var nordmenn som utførte aksjonen?

BornOnThe4thOfJuly
BornOnThe4thOfJulyInnlegg: 45805
07.08.19 08:47
Nødutgang: Når ble kjent at det var nordmenn som utførte aksjonen?

Tyskerne kjente vel til det samme dag siden det tross alt ble snakket norsk til vedkommende som var i "tungsvannsrommet".

 

Når det gjelder når britene gikk ut med det så regner jeg med at de var ganske tilbakeholden med opplysninger generelt. "Problemet" var tross alt ikke fjernet etter Vemorkaksjonen og enhver opplysning fra britene kunne medført en større risiko for både de delene av gruppen som ble igjen, kommende grupper og kontakter i Rjukanområdet.

 

Når man gikk ut med mer opplysninger så var det nok åpenbart at det måtte vært nordmenn med (skiferdigheter i bratt terreng blant annet) samt at det antageligvis var etter krigen og da ville det virket ganske dumt om britene tok æren alene når det så lett ville blitt avslørt at det var nordmenn som utførte aksjonen.

(Innlegget ble redigert 07.08.19 08:54)

Nødutgang
NødutgangInnlegg: 18361
17.08.19 18:21
Garindan: Ja, faktisk mulig at England hadde bukket under pga de tyske ubåtene hvis ikke de hadde hatt den norske handelsflåten, som forøvrig var verdens mest moderne på den tiden, og en av de største. Den nederlandske handelsflåten var også en viktig faktor i så måte, jeg tror den var noe større enn den norske.

 Jeg så et sted at de tyske invasjonene av Norge og Nederland hadde katastrofale følger for den japanske krigføringen. De hadde ikke nok frakteskip selv og trengte utenlandske. 

PapaSmurf
PapaSmurfInnlegg: 36489
17.08.19 18:25

Jeg tenker slik at sabotasjeaksjonene mot okkupasjonsmakten rundt om i Europa samlet sett skapte mye uro og krevde mye fokus. 


Samtidig er Vemorkaksjonen en fantastisk historie om heltemot og oppofrelse. 

perchri
perchriInnlegg: 10192
04.09.19 22:36
kytec: Tviler på at Tyskland hadde klart å utvikle noen atombombe i løpet av krigen uansett hvor mye tungtvann de hadde fått tak i.

De hadde nok hatt den ,før amerikanerene. De arbeidet 2 steder med prosjektet, men hadde dårlig kommunikasjon seg i mellom. Den ene satset allt ved hjelp av tungtvann, den andre hadde funnet ut at bruk av grafitt var bedre. Hadde de samarbeidet.......så BAAAAANG.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg