Det er nok ikke et ekte bilde i den forstand at det kommer fra hans samtid. Vi skal til den fjerne orienten, men ikke Japan.
Du må være logget inn for å bruke denne funksjonen.
Logg inn Ny bruker? Registrer deg her.Ny bruker? Registrer deg her!
Det er nok ikke et ekte bilde i den forstand at det kommer fra hans samtid. Vi skal til den fjerne orienten, men ikke Japan.
Er det en meny han holder i hånden? Kinamat? TTR? 849?
Man runka'kje te Glimt, man JUBLA!
Og når Brann likete slår RBK på Lerkendal e jo Elitesrien komplett uførståelig....
Mens salige Dorsin klare å lire av sæ ei blanding av sjølskryt og svada i en våt siklerunde om at Zinkernagel SELVFØLGELIG må velge RBK... koko og godnatt.
Er ikke avstanden fra Vesterålen til Bodø omtrent som fra Trondheim til Molde? Tror ikke trøndere jubler/runker like hardt hver gang gullet går til Røkke-løkka.
Logikk er vanskelig å kombinere med hvilket fotballlag man heier på. Avstand fungerer neppe siden man ofte ikke unner naboene suksess.
Nord-Norge står sikkert samlet til en viss grad siden de en eller annen gang i historien ikke fikk lov til å spille i den øverste serien.
Dagens Kina? Wikibilde?
Ka ainna sku man heie på? Harstad IL?
Du må aldri spørre dette spørsmålet til en trønder. De forstår ikke hvorfor ikke alle kan elske laget dems. Det samme gjelder forøvrig bergensere og fredrikstadfolk.
Har du bodd i Bodø? Har du bodd i Harstad? Har du bodd i Trondheim?
Ja...
Og i Bergen, Oslo og Bærum.
Det er et kvarters tid å gå til Nadderud, og jeg har vært der mange ganger på kamp. Som regel på bortetribune eller "nøytral" tribune. Men nei, Stabæk er ikke et lag jeg klarer å få helt følelsen for...
Bare hold med Glimt du. Må jo være et herlig fotballår for en Leeds- og Glimt-supporter, selv om det er dystert ellers...
Ja, forunderlig nok, selv om fotball generelt blir rævkjørt så det holder...
Du har ikke noen spørsmål om den asiatiske herremannen som er gjeldende oppgave, altså ...? Han er faktisk en ganske interessant historisk personlighet.
(Innlegget ble redigert 27.11.20 11:37)
Kina altså. Tidsmessig er det jo rein gjettelek, men den tronen han har på brystet symboliserer kanskje en nær tilknytning til keisertronen?
Han-kineser?
Isåfall er vi vel etter 1600?
For den hårstilen han kjører med barbert panne er vel noe som kom fra mandsjuene da de erobret Ming-keiserdømmet.
Dorgon?
Dorgon (1612-1650) var den 14de sønnen til den store erobreren Nurhaci (1559-1626) av den jurtsjenske klanen Aisin Gioro, grunnleggeren av det senere Jin-dynastiet. Dorgon var en dyktig hærfører under regjeringstiden til sin eldre bror Hong Taiji (1592-1643), som etterfulgte Nurhaci, og skiftet dynastiets navn til Qing samt folkets navn fra Jurchen til Manchu i 1636.
Da Hong Taiji døde ble han etterfulgt av sin 5 år gamle sønn Fulin (1638-1661), med Dorgon og Nurhacis nevø Jirgalang som regenter, mens Hongs eldste sønn Hooge ble satt til side. Det var under Dorgons regentskap at mandsjuene erobret det meste av Kina, og han regnes som den virkelige hjernen bak erobringen.
For dette var før mandsjuene hadde erobret Beijing, og det var først i april 1644, da Beijing ble inntatt av styrkene til opprørslederen Li Zicheng, at den siste Ming-keiseren begikk selvmord. Faren til Ming-generalen Wu Sangui ble tatt til fange av opprørerne, så han gikk over til Dorgons side og slapp mandsju-hæren gjennom den store muren.
Sammen beseiret Dorgon og Wu Sangui opprørerne ved Shanhai-passet 27. mai 1644, og i juni inntok Dorgon hovedstaden. I 1645 skal den beseirede Li Zicheng ha blitt drept, og i 1647 ble den andre store opprørslederen Zhang Xianzhong drept i Sichuan.
I 1645 krysset en arme ledet av Dorgons bror Dodo den gule flod, og beseiret styrkene til det sørlige Ming-dynastiet. Flere Ming-prinser utropte seg selv til keisere, men ble tatt til fange og henrettet etter tur.
21. juli 1645 ga Dorgon den berømte ordren om at alle kinesiske menn måtte barbere hodet, med unntak for en hårpisk, i tråd med jurtsjensk tradisjon. Dette var nok et feilgrep, for det førte til sterk motstand i folket, og tusener ble henrettet fordi de nektet å følge påbudet.
I november 1650 erobret Qing-tropper Guangzhou (Canton) i sør. Den siste Ming-pretendenten flyktet til den avsidesliggende Yunnan-provinsen, mens eventyreren Koxinga opprettet en slags Ming-stat på Taiwan.
I desember 1650 døde Dorgon i en jaktulykke. Mange mener dog at han ble myrdet på ordre fra sine rivaler, som sin tidligere medregent Jirgalang, som han hadde satt til side. Noen måneder tidligere hadde også broren Dodo dødd av kopper.
Dorgon ble begravd med æresbevisninger, og den unge keiseren bukket for hans kiste, men året etter ble han fordømt, navnet hans ble strøket fra offisielle dokumenter, og levningene hans ble gravd opp og pisket offentlig. I 1778 ble han imidlertid rehabilitert av keiser Qianlong.
(Innlegget ble redigert 27.11.20 14:57)
Ja, nei, nei
Nei, ja, nei
Finsk? Svensk?
Skisport? Skøytesport?
Fortsatt aktiv? Gull i OL eller VM?