Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Anarki ?

NYTT TEMA
KanuniLek
KanuniLekInnlegg: 1025
17.04.08 19:16

Anarki. Hva er det ?

Er det noen forskjell mellom anarki og anarkisme ?

Tilostyle
TilostyleInnlegg: 96
17.04.08 20:34
Anarki betyr lovløshet. Det vil si at det ikke er lover og nedskrevne regler man følger. Man ender opp med normer som svært mange sannsynligvis ikke ville fulgt.

Du kan si at hvis det er anarkisme i Norge, så eksisterer det ikke lover i Norge.

Anarki brukes også som et "ordtak" som i f.eks. "Det var helt anarki på skolen i dag", som da kan bety at alle klikka og ingen brydde seg om hva læreren sa... For et dårlig eksempel.

Håper du skjønte!

Veritas et Aéquitas
Sakharov
SakharovInnlegg: 88
28.04.08 14:49
Og anarkisme er navnet på en ideologi som nådde en viss popularitet i Russland og Syd-Europa for omtrent hundre år siden.
Hurramegrundtomkring
HurramegrundtomkringInnlegg: 15703
02.05.08 13:42
Er det noen forskjell mellom anarki og anarkisme ?
............................................................................
Det ene er vel navnet på et samfunn, mens det andre er på ideologien bak. Anarkiet er et fredelige samfunn der hvert enkelt menneske står på sine egne bein og følger en lov, Kjærlighetens. Det er den eneste ideologien som ikke kan tvinges ned over hode på noen, men som kommer automatisk når Gud er alt i alle. Også kjent som Gudsrike på jorden. Når det kommer er opp til hvert enkelt menneske.
KanuniLek
KanuniLekInnlegg: 1025
03.05.08 04:33

"Anarkiet er et fredelige samfunn der hvert enkelt menneske står på sine egne bein og følger en lov, Kjærlighetens. Det er den eneste ideologien som ikke kan tvinges ned over hode på noen, men som kommer automatisk når Gud er alt i alle"

F* f**n, dette er min ideologi !

KanuniLek
KanuniLekInnlegg: 1025
03.05.08 04:45

Sakharov, forresten, velkommen til forumet ( a little late)

itifosi
itifosiInnlegg: 1370
03.05.08 14:16
Anarkisme er en ideologi som enkelt fortalt går ut på at ingen har rett til åbestemme over andre, og er altså grunnleggende anti-autoritær - det skal ikke eksistere noen overmyndighet i et anarki.

Ordet har fått en negativ bruk, typisk som i "det hersker fullt anarki" - og er blitt et synonym med kaos. Dette er ikke hva ideologene som har "funnet opp" anarki mener anarki er.

Kjente anarkiste er Proudhon (var vel han som mente at eiendomsrett var tyveri), Kropotkin, Bakunin og faktisk Tolstoj. Som du ser er det veldig mange øst-europeere ideologer, og det er hovedsaklig der anarkismen stod sterkt en periode. Også i Frankrike var det en periode sterke anarkist-strømninger, og Paris-kommunen i 1871 blir ofte beskrevet som "anarki i praksis".

Jeg mener å huske at det også eksisterte anarkist-"kommuner" under den spanske borgerkrigen, men husker for lite om det.

Anarki er vel en typisk ideologi som de fleste digger, men som langt færre har noe særlig tro på i praksis :)
politisk_admin
politisk_adminInnlegg: 870
04.05.08 01:45
Anarky er IKKE synonymt med kaos. dette er en myte, som har svært lite med virkeligheten å gjøre. slik itifosi skrev:

Anarkisme (fra gresk an, «uten» og arkhin, «å herske» - «uten herskere») er en politisk og filosofisk bevegelse som går inn for å fjerne, eller i stor grad minske, alle former for maktstrukturer. Begrepet blir ofte brukt nedsettende om tilstander preget av lovløshet, uregjerlighet eller kaos. Anarki betyr ikke uten styring, men er en tilstand hvor folk lever i samfunn og styrer seg selv, i mest mulig grad uten hierarkisk organisasjon, politisk, administrativt og økonomisk. Med andre ord er anarkistiske styringsformer basert på horisontal organisering.

http://no.wikipedia.org/wiki/Anarkisme
Hurramegrundtomkring
HurramegrundtomkringInnlegg: 15703
05.05.08 10:05
F* f**n, dette er min ideologi !
....................................
Heh. Den eneste ideologien som ikke er en ideologi. Den vil aldri funke på papiret, men i praksis...;)
Fox_Mulder
Fox_MulderInnlegg: 383
18.05.08 01:30
Anarki funker dårlig. Det er som Ville Vesten, alle skyter alle.

Da er det heller bedre å være samlet og klage på regjeringa ditt og regjeringa datt.
:-D
Glurkelure
GlurkelureInnlegg: 1113
01.06.08 17:44

Anarkisme er kult. Selv om det i praksis muligens ikke vil lykkes å avskaffe staten helt, eller etablere fullstendig lokaldemokratisk selvstyre kan spredningen av anarkistisk tankegods bidra til å øke folkelig intelligens og bevissthet slik at vi ikke så lett lar oss bli herset med, utnyttet, ydmyket og fordummet av ondsinnede politikere som fks den rødgrønne regjeringen, og Frp.
Simulacra
SimulacraInnlegg: 642
01.06.08 18:51
Fox_Mulder skrev:
"Anarki funker dårlig. Det er som Ville Vesten, alle skyter alle."

I ville vesten er det eiendomsretten som styrer.
Glurkelure
GlurkelureInnlegg: 1113
02.06.08 01:13

Den ville vesten var ikke egentlig så vill vistnok, det er en myte som kom senere, og som var nyttig for hollywood. Det var nok til alle, så hvorfor skulle man skyte hverandre?
fggkhh8
fggkhh8Innlegg: 5060
22.06.08 13:48
Svar til:
Glurkelure [333] 02.06.08 01:13
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Slippe å arbeide, som sosialistene gjør!
_______________________________________________
Ta penga fra politikerne, byråkratene og flertallstyranniet!
Glurkelure
GlurkelureInnlegg: 1113
24.06.08 18:42
Hvorfor var denne meningsløse, tvetydige setningen formulert som et svar til meg?
vatutin
vatutinInnlegg: 4345
25.06.08 15:18
Fox_Mulder skrev:
Anarki funker dårlig. Det er som Ville Vesten, alle skyter alle.

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Vi blir i hvert fall kvitt organisert dreping i regi staten.
MrBunzy
MrBunzyInnlegg: 2
31.07.08 05:13
Anarki betyr ikke lovløshet - Som nevnt lengre ned kommer det av gresk og betyr uten herskere/autoriteter - eller med andre ord, et samfunn uten personer/institusjoner med maktmiddeler til å tvinge folk til å gjennomføre noe som helst. Den eneste form for ledelse vil være den som kommer som følge av eksemplets makt,f.eks, vil det være lurt å la en snekker lede byggingen av et hus, en baker baking av brød,osv. Ghandi kan fremstå som et godt eksempel på en "anarkistisk leder".
Det vil bestrebes at beslutninger skal bygge på konsensus, men hvis en eller flere medlemmer av samfunnet ikke vil delta, står de fritt til det og kan lage nye løsninger ved siden av de allerede eksisterende.

Bruksrett istedenfor eindomsrett er også en vesentlig del av anarkismen.
Man kan si at anarkismen er en livsfilosofi like mye som ideologi. Anarkiet må alltid starte i en selv.
Kaos er forøvrig det motsatte av kosmos, og trenger på ingen på å være et negativt ord, jfr. tabloide/politisk ubeviste personers bruk av ordet
Tradisjonelt har anarkismen stått sterkest i latinske og slaviske kulturer.
Men at verden per dags dato ikke er klar for anarkiet, blir fort åpenbart når man leser innlegg a la ville vesten eksempler o.l. her - Hvis det første folk vil gjøre er å skyte noen hvis de ikke blir straffet av staten, så er det selvfølgelig langt igjen. Men, samme eksempel viser jo også at stat,kapital og kirkemakt har gjort en "god jobb" i forhold til å fjerne de mennesklig sidene ved det eksisterende samfunnet...

Libertad y Anarquia Total!

MrBunzy
MrBunzyInnlegg: 2
31.07.08 05:16
http://www.geocities.com/CapitolHill/1931/


Er et godt utganspunkt for mye....
powisdan
powisdanInnlegg: 230
31.07.08 11:43
Anarki er motstand mot menneskets trang til å søke makt og kontroll over andre.


"Frihet er alltid frihet for dem som tenker annerledes - Rosa Luxembourg"
Simulacra
SimulacraInnlegg: 642
31.07.08 23:37
Glurkelure skrev:
"Det var nok til alle, så hvorfor skulle man skyte hverandre?"

Dette er jo det typiske rousseauiske standpunktet, men spørsmålet er om "nok til alle" er nok for alle. Jeg har ikke mye kjennskap til den ville vesten, det eneste må være igjennom Hollywood-filmer, og der er det kanskje så-som-så med realismen. Grunnen til at jeg hevdet at eiendomsretten styrte i ville vesten er fordi landeiende bønder hatet dem som beitet fritt med kveget sitt (på gamlemåten, da man ikke eide land, men hele tiden flyttet på kveget sitt og beitet rundt). Husker ikke hvilken film jeg har dette fra (var en film, men basert på sann historie), men der endte det med noen drap og kvegtyveri fordi noen frittgående cowboys gikk inn på et område som var privat eid. Altså litt slik det er i dag der borte. Trakker man inn på privat eiendom skal man passe seg for børsa.
Hyrro
HyrroInnlegg: 18804
01.08.08 11:39
MrBunzy skrev:

Tradisjonelt har anarkismen stått sterkest i latinske og slaviske kulturer.
//////////////

Hva med Fristaden Christiania. Jeg har akkurat vaert der og ble meget overrasket over et vennlig og fungerende samfunn bygget paa de flere av de prinsippene du nevner i innlegget ditt.Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg