Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Tabu

NYTT TEMA
ElGringo_7
ElGringo_7Innlegg: 810
11.02.09 12:53

Tabu er ett begrep som nå har blitt internasjonalt, og det ble opprinnelig skapt av polyneserne.
Tabu-forestillingen gikk ut på at vi mennesker sto overfor mange hellige krefter, som så kunne utløse visse fryktelige og straffende reaksjoner dersom tabuene ble berørt.

I vår norske sammenheng er det gjerne rasisme og nynazisme som har fått status som de farlige og straffende kreftene, som vi står i fare for å kunne nedkalle i fra det høge; og dette skjer gjerne dersom debatt og ytringsfrihet finner sted.

Spesielt er kritikk mot den til enhver tid sittende myndighet vurdert som svært svært rasistisk; alltid og uansett.
Tabuene i Norge er alltid formulert slik at der danner seg effektive emosjonelle sperrer i mot å ta opp debatten; gjerne formulert svært subtilt og vagt, i ett slags kodespråk for de innvidde.

Tabu bør i dagens Norge ses i et rått maktperspektiv.
Enkeltindivider og grupper som har opparbeidet seg makt gjennom næringslivet, ymse organisasjoner, og media; ja, de vil ikke uten videre åpne for motforestillinger; som deretter kunne undergrave troverdigheten av comme il faut som danner kjernen for deres makt og posisjoner.

På det politiske styrbord befinner det seg noen svært mektige multinasjonale selskaper, og mange andre mindre firma, med økonomiske interesser knyttet til migrasjonen av billig (og uorganisert) arbeidskraft.

På det politiske babord finner vi andre grupper med en annen type makt; knyttet opp til en status som den "moralske eliten" i Norge.
Denne "moralske" statusen er mest basert på en enkel moralisering rettet i mot rasisme og fascisme, enn på noen dypere analyser av strukturelle virkninger av den eller den type politikk.

Rasismen og fascismen er temmelig uglesett i Norge, og det med rette.
Jeg kjøper imidlertid ikke den påstanden at temaet innvandring til Norge må være tabu.
Jeg er ikke redd for vulkanen eller denslags; slik polyneserne var.
Norge tåler ytringsfriheten.

Vi som baserer oss på konsekvensetikk og logikk, vi kan ikke bare la oss mobbe og fordrive fra det offentlige ordskiftet av sinnelagsetikkens ridderskap.

Tidlige tok jeg til orde for å bruke anstendighet som ideologi; og det står jeg fortsatt ved.

Når tabuer skal (og ofte må) brytes trenger vi ikke å bryte dem mer brutalt enn nødvendig; tabutema kan diskuteres med omtanke for at det skjuler seg levende mennesker bak talen eller nytalen.

vatutin
vatutinInnlegg: 4345
16.02.09 14:58
ElGringo_7: Tabu er ett begrep som nå har blitt internasjonalt, og det ble opprinnelig skapt av polyneserne.

Begrepet Tatoo kommer fra samme kultur. Kanskje ikke så rart at det nettopp var norske sjøfolk i utenriksfart som var pionerer for dagens tatoveringstrend her i Norge.

UTR_7
UTR_7Innlegg: 740
25.02.09 19:46

Jeg ser tabu som en praktisk del av en religion. I vår tid har vi lover slik at vi skal slippe å løpe rundt å forklare hva som er riktig og galt. I tidligere kulturer hadde en tabu. Dette kan for eksempel dreie seg om å beskytte nøkkelbiotop. På mange måter er de moderne kulturemne tilbakestående fordi de ikke har tabu.

Det er interresant at du fremhever nazisme som et tabu i vår tid. Jeg ser nazisme som rendyrking av autoritære system, altså det å sette makt over logikk og idealisme. Den autoritære makten øker med folks uvitenhet, og dette resulter ofte i en negativ økologisk utvikling. Om nazisme holdes som et tabu har ordet en riktig og positiv betydning

(Innlegget ble redigert 25.02.09 19:47)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg