Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Misbruk av termen nazisme i Norge

NYTT TEMA
PaTrond
PaTrondInnlegg: 7
17.02.11 21:38

Svært få vet hva "nazi" står for, og færre hvaslags ideologi det er basert på. Nazi står for nasjonal sosialisme, eller Nationalsozialismus. Mange forbinder nazisme med høyreekstremisme, men jeg mener det er et propagandamisbruk fra den sosialdemokratiske verden som brukes som en løgn. Nasjonal sosialisme er egentlig kun en nasjonal varian av den internasjonale, kommunismen.

Hvorfor nazisme er sosialistisk:

- Private bedrifter er ulovlig

- Ingen klasseskille

- "Arbeidere i vårt land, foren dere"

 

Forskjellig fra kommunismen:

- Rasisme ( i utgangspunktet)

- Intelektuelle i nazismen var en ressurs, i kommunismen var de ofte en trussel.

- Kommunismen: "Arbeidere i alle land, foren dere"

 

Hva "høyre" har som ikke fascismen, nazismen, kommuniske - i det heletatt sosialismen har:

- Liberalisme

- Demokrati

 

Norge er et sosialdemokratisk land, derfor har vi demokrati. Min mening med denne tråden er å opplyse folk om feil bruk av termene. Høyreekstremisme i sammenheng med fascisme og nazisme er feil. Religion (konservativt, som har med tradisjon å gjøre) er ofte en ting ved høyresiden, men selv det (konservativitet) er ikke "høyre".

 

NRK, VG, TV2 og alle andre medier: Slutt å bruke nazisme og fascisme som høyrefenomener og begynn å lese historiebøker om Tyskland og Italia.

(Innlegget ble redigert 18.02.11 18:29)

Dmmannversjon2
Dmmannversjon2Innlegg: 8326
17.02.11 22:03

Ingen tvil om at mediene og likesinnede hjernevasker folket ved å stadig bruke ordet høyreekstrem og ikke nazist.

Her knyttes alt som er vondt i verden til høyresiden og alt som er godt til venstresiden.

 

Abelsborg
AbelsborgInnlegg: 19778
17.02.11 22:09
PaTrond: NRK, VG, TV2 og alle andre medier: Slutt å bruke nazisme og fascisme som høyrefenomener og begynn å lese historiebøker om Tyskland og Italia.

For noe sjølopphevet vås. Dine premisser er flere ganger totalt gjendrevet her på VGD av folk som er historikere. Fascismen og nazismen var begge høyrebevegelser og hadde i sin samtid støtte fra ytre høyre her i Norge, som Fedrelandslaget og Morgenbladet.

StevenPatrick
StevenPatrickInnlegg: 27975
17.02.11 22:13
Abelsborg: For noe sjølopphevet vås. Dine premisser er flere ganger totalt gjendrevet her på VGD av folk som er historikere. Fascismen og nazismen var begge høyrebevegelser og hadde i sin samtid støtte fra ytre høyre her i Norge, som Fedrelandslaget og Morgenbladet.

Nå har vi jo etterhvert sett at enkelte grupper i den norske politiska faunaen ønsker å plassere nazismen sammen med kommunismen. Enhver person vet at dette er helt på trynet.
Nazismen var en ekstremt ond variant av fascismen. At høyresida hadde stor sympati for hitler som person, og bevegelsens mål, det burde være bevis godt nok. At noen ikke klarer å oppfatte dette, det får stå for deres regning.

Og spør du meg, så beveger vi oss fra den politiske faunaen, og nærmer oss floraen når slikt kommer opp.

TheFightingEagle
TheFightingEagleInnlegg: 4260
17.02.11 22:16
PaTrond: Hvorfor nazisme er sosialistisk: - Private bedrifter er ulovlig - Ingen klasseskille - "Arbeidere i vårt land, foren dere"

Dette har da ingenting med nazisme å gjøre. Nazistene lot stort sett de private bedriftene være i fred og mange av dem blomstret under nazismen. De bekjempet heller ikke noen klasseskille, de utvidet det heller. Tyskland var heller et av få land hvor forskjellene faktisk økte på tredvetallet, i kontrakt til f.eks. USA hvor de ble redusert. Dette med at de ønsket at arbeidere i alle land skulle forene er jo egentlig bare absurd. 

tikk
tikkInnlegg: 26778
17.02.11 22:18
PaTrond: Svært få vet hva "nazi" står for, og færre hvaslags ideologi det er basert på. Nazi står for nasjonal sosialisme, eller Nationalsozialismus. Mange forbinder nazisme med høyreekstremisme, men jeg mener det er et propagandamisbruk fra den sosialdemokratiske verden som brukes som en løgn. Nasjonal sosialisme er egentlig kun en nasjonal varian av den internasjonale, kommunismen.

Alle vet hva nazi står for. Det gjorde man også da dette fenomenet var sterk på 30 og 40-tallet. Den gang var det ingen som rotet det til med å blande dette med sosialisme. Alle, absolutt alle visste at dette var en bevegelse med rot i kapitalistklassen og ingen var i tvil om at nazismen var det motsatte av sosialismen. Nå derimot er det en del politiske fjortisser som har "gjennoppdaget "navnet" og som missforstår dette totalt!

Er nasjonalfelleskap og klassefelleskap, kristent-felleskap og satanisfelleskap det samme fordi alle er "FELLESKAP"?

eltorg
eltorgInnlegg: 27959
17.02.11 22:31
PaTrond: NRK, VG, TV2 og alle andre medier: Slutt å bruke nazisme og fascisme som høyrefenomener og begynn å lese historiebøker om Tyskland og Italia.

Å lese historiebøker vil de fleste ha godt av, også du, siden du tydeligvis har gått deg bort i ordet sosialisme i nasjonalsosialisme. Du må jo helt tydelig innlemmes i den gruppen som ikke vet hva "nazi" står for.

I praktisk politikk var hovedmotstanderne til NSDAP det tyske kommunistiske og sosialistiske partiet, mens NSDAP fikk støtte fra partiene på høyresiden. Så snart NSDAP fikk makt sørget de jo for å fengsle kommunister og sosialister.

Hvorfor det, mon tro?

Dette er en av mange tråder på VGD hvor man fortvilt prøver å klistre NSDAP til kommunisme og sosialisme. Gang etter gang har dette blitt grundig tilbakevisst. Tilbake sitter man etterhvert med en sterk følelse av at kunnskap om den relativt nære historie ikke er særlig stor blant noen av deltakerne på VGD.

(Innlegget ble redigert 17.02.11 22:33)

GGråstein
GGråsteinInnlegg: 29928
17.02.11 22:58
PaTrond: Min mening med denne tråden er å opplyse folk om feil bruk av termene.

Tråder om feil bruk av termer kan du opprette på språkforumet.

For øvrig er ordet "opplyse" temmelig malpalssert i forhold til det du skriver.

GGråstein
GGråsteinInnlegg: 29928
17.02.11 23:04
eltorg: Dette er en av mange tråder på VGD hvor man fortvilt prøver å klistre NSDAP til kommunisme og sosialisme. Gang etter gang har dette blitt grundig tilbakevisst. Tilbake sitter man etterhvert med en sterk følelse av at kunnskap om den relativt nære historie ikke er særlig stor blant noen av deltakerne på VGD.

Når man ser hvem som vanligvis starter slike tråder, tror jeg heller det skyldes behovet for å distansere seg fra en upopulær ideologi som ligger ubehagelig nært det de selv står for. Om det også gjelder for TS er uvisst, siden jeg ikke vet hvilket nick han hadde før.

PaTrond
PaTrondInnlegg: 7
17.02.11 23:59

Fortsatt ikke fått noen begrunnelse for hvorfor nazisme ligger nærmere høyreideologien enn sosialismen. Riktig nok ble det større forksjeller i Tyskland på 30-tallet, men det har det jo blitt i alle land der noen tar sin maktposisjon helt ut. Liberalisme er uansett noe som tilhører høyresiden, ikke nazismen. Det er en grunnleggende verdi for hyøresiden. Liberalisme har ikke noe å gjøre med nazisme. 

 

Kan til dels være enig i at den skorter litt med sosialismen, men den er nærmere den enn liberalismen, eller var det demokrati og ytringsfrihet under Hitler?

 

Dessuten sloss både kommunstiske- og liberalistiske motstandsmenn mot nazistene.

(Innlegget ble redigert 18.02.11 00:14)

SimplyTheBest
SimplyTheBestInnlegg: 13707
18.02.11 00:24

Nazismen bygget i stor grad på hat av kapitalistene(som ofte var jøder).

Bare sånn for opplysningens del.

 

Selv foretrekker jeg å kalle nazismen for et ekstremt politisk sentrum. Men dette hører mer til på språk- eller historieforumet.

Dmmannversjon2
Dmmannversjon2Innlegg: 8326
18.02.11 01:52
tikk: Alle vet hva nazi står for. Det gjorde man også da dette fenomenet var sterk på 30 og 40-tallet. Den gang var det ingen som rotet det til med å blande dette med sosialisme. Alle, absolutt alle visste at dette var en bevegelse med rot i kapitalistklassen og ingen var i tvil om at nazismen var det motsatte av sosialismen. Nå derimot er det en del politiske fjortisser som har "gjennoppdaget "navnet" og som missforstår dette totalt! Er nasjonalfelleskap og klassefelleskap, kristent-felleskap og satanisfelleskap det samme fordi alle er "FELLESKAP"?

Så vi har altså å gjøre med en ideologi med sosialisme i navnet som alltid har vært det stikk motsatte av sosialisme på alle måter?

cornfield
cornfieldInnlegg: 693
18.02.11 02:06
Dmmannversjon2: Så vi har altså å gjøre med en ideologi med sosialisme i navnet som alltid har vært det stikk motsatte av sosialisme på alle måter?

Hm, ja, merkelig. En nasjonalistisk sosialisme som ikke er sosialistisk overfor nasjonen? Er det her kulturquislingene kommer inn i bildet tro?

 

In contemporary usage, Quisling is synonymous with traitor, and particularly applied to politicians who appear to favour the interests of other nations or cultures over their own.

Wikipedia

 

cornfield

(Innlegget ble redigert 18.02.11 02:33)

Bitbiter
BitbiterInnlegg: 16278
18.02.11 03:49

Jeg tror det er feil å forsøke å plassere nazismen o.l samfunnsyn på det politiske kartet. For det er i virkeligheten ekstremistiske samfunnssystem, som går ut på å detaljregulere sine innbyggere fra vugge til grav.

Men i forbindelse med en ny bok om sv og ikke minst Solhjells utspill om at alle parti må ta ansvar for sin historie, så er det vel et ønske fra spesielt de på venstresiden å klistre nazismen mest mulig opp til høyrepartier.

eltorg
eltorgInnlegg: 27959
18.02.11 13:59
PaTrond: Fortsatt ikke fått noen begrunnelse for hvorfor nazisme ligger nærmere høyreideologien enn sosialismen. Riktig nok ble det større forksjeller i Tyskland på 30-tallet, men det har det jo blitt i alle land der noen tar sin maktposisjon helt ut. Liberalisme er uansett noe som tilhører høyresiden, ikke nazismen. Det er en grunnleggende verdi for hyøresiden. Liberalisme har ikke noe å gjøre med nazisme. 

Men i stedet for å vise hvor lite du egentlig kan om NSDAP, hvorfor ikke lese deg opp om hva som skjedde i Tyskland på 30-tallet og inntil krigen sluttet.

Da kan du jo også tenke litt på hvorfor høyresiden hjalp Hitler til makten mens venstresiden sto i mot (nemlig at høyresiden så på Hitler som en sterk mann som kunne stå mot venstresiden).

Du kan jo også lese deg opp på hva Hitler mente om Sovjet og det landets styresett (slavene ble jo sett på som Untermenschen av nazistene).

Så kan du tenke litt på hvorfor Tyskland støttet Franco i Spania.

Og et utdrag fra Hitlers tale i Nuremberg: http://www.hartford-hwp.com/archives/60/055.html

Du syns dette høres ut som at nasjonalsosialismen har så veldig mye med sosialisme å gjøre?

KHWS
KHWSInnlegg: 16010
18.02.11 14:09
Abelsborg: Fascismen og nazismen var begge høyrebevegelser og hadde i sin samtid støtte fra ytre høyre her i Norge, som Fedrelandslaget og Morgenbladet.

NS hadde sitt utgangspunkt i Bondepartiet eller Senterpartiet. Lenger til høyre enn det var ikke NS.

NSDAP var uten tvil en sosialistisk bevegelse der fellesskapet gikk foran individet.

Største forskjellen var at borgerskapet var kommunistenes fiende, mens Hitler fikk borgerskapet med seg uten å lage en revolusjon og derfor definerte sin sosialisme som nasjonalsosialisme. Ellers var begge ismene totalitære.

(Innlegget ble redigert 18.02.11 14:19)

TheFightingEagle
TheFightingEagleInnlegg: 4260
18.02.11 14:14
KHWS: NSDAP var uten tvil en sosialistisk bevegelse der fellesskapet gikk foran individet.

Det er da ingen ideologier som setter individet foran felleskapet, det er bare tomme ord. Høyresiden setter jo markedet over individet, og markedet er jo i likhet med felleskapet bare et begrep på resten av samfunnet. 

KHWS
KHWSInnlegg: 16010
18.02.11 14:20
TheFightingEagle: Det er da ingen ideologier som setter individet foran felleskapet, det er bare tomme ord. Høyresiden setter jo markedet over individet, og markedet er jo i likhet med felleskapet bare et begrep på resten av samfunnet. 

Bla- bla-bla. Høyre har individet i sentrum.

TheFightingEagle
TheFightingEagleInnlegg: 4260
18.02.11 14:46
KHWS: Bla- bla-bla. Høyre har individet i sentrum.

Det er helt åpenbart at du mangler argumenter her, og det er jo gjerne slik det ender hver gang du er med på en debatt om hvilken side av skalaen nazismen tilhørte. 

NiGoZeroIchi
NiGoZeroIchiInnlegg: 13770
18.02.11 15:11

Man må være forsiktig med å trekke for mye ut av navnet.  Da kan man jo fort ende med å trekke litt forhastede slutninger om verdens "demokratiske folkerepublikker"...

Å sette seg ned med historiebøkene er jo ellers ingen dum ide.  Da kan man kanskje sette seg litt inn i hva de ulike ideologiene besto i, både i teori og praksis, hvor de hadde sine støttespillere og motstandere osv.  Slikt gir ofte mer informasjon enn navngivingen.

Ellers er jo hovedproblemet med mange av de ekstreme ideologiene at de fremmer antidemokratiske styreformer, et brutalt maktapparat, hat mot (og forfølgelse av) ulike grupper i samfunnet osv. - ikke hvor de ligger på en tradisjonell høyre/venstre-akse.

Abelsborg
AbelsborgInnlegg: 19778
18.02.11 15:17
KHWS: NSDAP var uten tvil en sosialistisk bevegelse

Så 75% av det tyske folk stemte sosialistisk ved valget i 1933? Hva stemte høyrevelgerne egentlig på? Dere som ikke vet noe kommer med de mest idiotiske påstandene.

Valg Tyskland 1933

BeeBop911
BeeBop911Innlegg: 1299
18.02.11 15:23
PaTrond: Religion (konservativt, som har med tradisjon å gjøre) er ofte en ting ved høyresiden, men selv det (konservativitet) er ikke "høyre".  

Å være konservativ i politisk forstand er ikke nødvendigvis det samme som meningen av ordet konservativ i dagligtalen.

Link: Konservatisme

Abelsborg
AbelsborgInnlegg: 19778
18.02.11 15:26
Dmmannversjon2: Så vi har altså å gjøre med en ideologi med sosialisme i navnet som alltid har vært det stikk motsatte av sosialisme på alle måter?

Dette er en gjenganger på VGD, og ingen greier å peke på politiske vedtak i det tredje rike som var sosialistiske. Sosialistene som ikke flyktet, ble sperret inne i leire.

Abelsborg
AbelsborgInnlegg: 19778
18.02.11 15:44
PaTrond: Nasjonal sosialisme er egentlig kun en nasjonal varian av den internasjonale, kommunismen.

Herremin gud, du skulle ha vært til stede da nazistene brente bøker, det bjaldt bl.a. disse forfatterne:

Isaak Babel Henri Barbusse Walter Benjamin Ernst Bloch Bertolt Brecht Max Brod Charles Darwin Otto Dix Alfred Döblin Iwan Goll Ödön von Horvath Heinrich Eduard Jacob Franz Kafka Georg Kaiser Erich Kästner Helen Keller Alfred Kerr Egon Erwin Kisch Karl Kraus Vladimir Lenin Theodor Lessing Alexander Lernet-Holenia Karl Liebknecht Jack London H.G. Wells Émile Zola Arnold Zweig Stefan Zweig Fred Dinklebird

Her var det mange fra høyre og ingen fra vanstre ja. Hvor dum er det egentlig mulig å bli?

Dmmannversjon2
Dmmannversjon2Innlegg: 8326
18.02.11 16:17
Abelsborg: Dette er en gjenganger på VGD, og ingen greier å peke på politiske vedtak i det tredje rike som var sosialistiske. Sosialistene som ikke flyktet, ble sperret inne i leire.

Så svaret ditt er ja?

Vi har altså å gjøre med ideologi med sosialisme i navnet som alltid har vært det stikk motsatte av sosialisme og aldri har vært inspirert av sosialisme?

engafever
engafeverInnlegg: 17734
18.02.11 16:29
PaTrond: Svært få vet hva "nazi" står for, og færre hvaslags ideologi det er basert på. Nazi står for nasjonal sosialisme, eller Nationalsozialismus. Mange forbinder nazisme med høyreekstremisme, men jeg mener det er et propagandamisbruk fra den sosialdemokratiske verden som brukes som en løgn. Nasjonal sosialisme er egentlig kun en nasjonal varian av den internasjonale, kommunismen.

Det er ingen seriøse historikere som er enig med deg, og når man samtidig vet at nazistene forfulgte og drepte kommunister, sosialister og sosialdemokrater, så blir det du skriver absurd.

engafever
engafeverInnlegg: 17734
18.02.11 16:53
Dmmannversjon2: Så svaret ditt er ja? Vi har altså å gjøre med ideologi med sosialisme i navnet som alltid har vært det stikk motsatte av sosialisme og aldri har vært inspirert av sosialisme?

Høyre er for EU. Ap er for EU. Er H sosialdemokratisk? Er Ap et konservativt parti? Nei, selvfølgelig ikke. Et argument man gjerne bruker, er at nazistene ville ha en sterk stat. De ville ha en sterk stat med en Fører på toppen. Ap vil ha en stat som involverer seg i samfunnsutviklingen, men også private virksomheter. Ap legger i begrepet en sterk stat noe helt annet enn hva nazistene gjorde. Det er et hav av forskjell. Likevel er dette en av kronargumentene for at Ap er nazistisk. Helt absurd! Navne sammenligningen er i samme klasse.

PaTrond
PaTrondInnlegg: 7
18.02.11 16:58
KHWS: NS hadde sitt utgangspunkt i Bondepartiet eller Senterpartiet. Lenger til høyre enn det var ikke NS.

Der kom svaret på det, Adelsborg. Du er ute på dypt vann ved å si at høyresiden støttet nazistene. Feil, de dro til England og USA. Noen skipsredere (uten at alle skipsredere var liberalister) stilte flåten sin til disposisjon til England. Min farfar kjempet mot nazistene og takket nei til kongens fortjenestemedalje under Gerhardsens, ikke uten grunn. Vet godt at kommunistene også gjorde det, for min morfar befant seg i en kommunistisk motstandshær. 

Jeg savner fortsatt argumenter for hvorfor nazistene ikke hadde en sosialistisk ideologi. Nazistene hadde utjevning av klasseskille (ikke nekt på det en gang, VW og jobb til alle var et faktum av Hitler politikk), skolegang til alle, og et velfærdssystem - riktignok ikke for funksjonshemmede og liknende annet enn i form av et skudd. 

KHWS
KHWSInnlegg: 16010
18.02.11 17:28
PaTrond: Jeg savner fortsatt argumenter for hvorfor nazistene ikke hadde en sosialistisk ideologi. Nazistene hadde utjevning av klasseskille (ikke nekt på det en gang, VW og jobb til alle var et faktum av Hitler politikk), skolegang til alle, og et velfærdssystem - riktignok ikke for funksjonshemmede og liknende annet enn i form av et skudd. 

De innførte også barnetrygd og gratis kuropphold for gruvearbeidere samt Kraft Durch Freude ferie cruise til norske fjorder for tyske arbeidere.

Og for de som enda ikke har oppfattet at Høyre har individet i sentrum, kan lese dette fra Høyres partiprogram.

Muligheter for alle

Høyre vil bygge samfunnet på tillit til enkeltmennesket. Alle skal ha størst mulig frihet til og ansvar for å forme sitt eget liv og sin egen fremtid basert på respekt for andre og for fellesskapet. Valgfrihet er en naturlig del av å kunne bestemme over eget liv. Høyre vil ha et samfunn som gir muligheter for alle, og frihet til å velge. Den personlige friheten finner sin naturlige begrensning i møte med andre menneskers frihet.

(Innlegget ble redigert 18.02.11 17:36)

engafever
engafeverInnlegg: 17734
18.02.11 17:35
KHWS: De innførte også barnetrygd og gratis kuropphold for gruvearbeidere samt Kraft Durch Freude ferie cruise til norske fjorder for tyske arbeidere.

Hvis alle partier som er for barnetrygd, kuropphold og skolegang til alle er nazistisk, hvilke partier er det igjen da som ikke er nazistisk?

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg