Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Arv/skifte: Fastsettelse av boets verdier

NYTT TEMA
grds
grdsInnlegg: 2092
16.12.16 21:35

En ektefelle dør.
Ved arveoppgjør skal boets verdier fordeles mellom de to ektefellenes arvinger. Felles barn må vente, men særkullsbarn kan krefe skifte av bo. Gjenlevende ektefelle beholder sin halvdel til denne dør, pluss at denne får en andel av døde ektefelles del (4g eller noe sånt), unntatt særeie.

Hus, bil, formue er jo greit, men løsøre? La oss si at boet sitter med en betydelig mengde inventar som møbler, bøker, klær, elektriske apparater, kunst mm.

Hvordan fastsettes verdien av dette?  Eller tar man alle fysiske eiendeler i felleseiet som inventar, klær, kopper og kar, og fyskisk gir 1/2 av eiendelene til hver side basert på en skjønnsmessig vurdering av verdien?

Eller er det slik at verdiene fastsettes skjønnsmessig, og gjenlevende ektefelle skylder særkullsbarna et kronebeløp, uten at noe fysisk løsøre blir overgitt?

Hvem har myndighet til å fastsette verdien? Det er jo tross alt gjenlevende ektefelle som sammen med bortfalne har anskaffet gjenstandene og kan dermed dysse ned verdien av disse til ulempe for særkullsbarna...

Har mange spørsmål rundt dette som jeg hadde håpet å få hjelp med :)

krikkert2
krikkert2Innlegg: 5097
19.12.16 11:24

Det underliggende prinsippet etter skifteloven er at hver enkelt gjenstand skal prises til markedsverdi. Som oftest gjør man en litt skjønnsmessig samlevurdering, kanskje basert på verdien boet er forsikret for.

Man gir ikke en halv av hver fysisk gjenstand til hver enkelt. Først foretar man en utregning av boets totale verdier i penger, deretter fordeles fysiske gjenstander til den ene eller den andres lodd (utlodningen). For felleseieskiftet har man regler om utlodning i ekteskapsloven, for dødsboskiftet i skifteloven.

Hvordan eiendelene fordeles varierer, og kommer an på boets situasjon m.m. Barna kan få fysiske gjenstander, eller de kan få penger fra boets kontanter, eller de kan "selge" gjenstander til andre loddeiere (som ektefellen) for å få utløst sin andel i penger.

Er det uenighet om verdien av en eiendel fastsettes den av tingretten ved skiftetakst, jf. skifteloven § 125.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg