Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Bo i uoppgjort dødsbo

NYTT TEMA
Kveru2000
Kveru2000Innlegg: 35
05.08.19 17:51

Scenario: Enke, som har et voksent barn boende hos seg i enkens hus. Så dør også enken, og dette barnet, som også har søsken, fortsetter å bo i huset, inntil arveoppgjør finner sted.

 

Hvilke regler finnes? Hva har denne personen lov / ikke lov å gjøre i eiendommen, og ikke minst med avdødes eiendeler?

 

Kanskje litt spesielt scenario, for jeg finner ikke mye om dette hvis jeg googler. Noen som har peiling på regler å forholde seg til i en slik situasjon?

krikkert2
krikkert2Innlegg: 5185
07.08.19 09:11

Huset fortsetter å tilhøre dødsboet frem til skifte. Barnet beholder de rettigheter og plikter barnet hadde før dødsfallet frem til bobestyrer (ved offentlig skifte) eller forvalterarvingene (ved privat skifte) bestemmer noe annet. 


Barnet får ikke større rettigheter etter dødsfallet, selv om barnet er arving, og kan ikke gjøre noe vedkommende ikke kunne gjøre før dødsfallet. 

fargerik
fargerikInnlegg: 64079
27.11.19 09:59

Kona og jeg har tre barn sammenlagt, men ikke felles. Hun tok med ett barn inn i ekteskapet og jeg to. Vi har felleseie på alt vi eier. Hus og eiendom er verd mest.

Vi ønsker at disse tre skal arve en tredjedel hver av alt vi eier.

Lurer på om det kan være en idè å dele ut arven mens vi er ved våre fulle fem, med en klausul om at vi skal ha rett til å bo på eiendommen og bruke alt av eiendeler inntil vi dør, havner på demensavdelingen eller velger å flytte til en liten leilighet når det blir for mye å vedlikeholde.

Hvilke feller kan vi gå i? Er det noe som er smart å vite og tenke på?

Har en kompis som er advokat, så hjelp skal vi få. Men før vi setter oss ned kunne det være bra å få noen innspill. Anybody?

(Innlegget ble redigert 27.11.19 10:03)

Sjah
SjahInnlegg: 3588
27.11.19 20:39
fargerik: Anybody?

Definitivt tydelighet i avtale på hvem som bærer kostnader, hvilke modifiseringer av huset som kan/må gjøres. Har litt egne erfaringer på området og vi ble rådet til å sikre at boretten også innebar full råde og disposisjonsrett, samt avtale om eventuelle påkrevd vedlikehold og hvem som skulle bære kostnad ved det.


Vanlig krangel blir ofte om et vedlikehold er nødvendig eller ikke. Jo nærmere dere kommer utflytting, jo mer relevant blir den avveiingen.

fargerik
fargerikInnlegg: 64079
28.11.19 10:18
Sjah: Definitivt tydelighet i avtale på hvem som bærer kostnader, hvilke modifiseringer av huset som kan/må gjøres. Har litt egne erfaringer på området og vi ble rådet til å sikre at boretten også innebar full råde og disposisjonsrett, samt avtale om eventuelle påkrevd vedlikehold og hvem som skulle bære kostnad ved det. Vanlig krangel blir ofte om et vedlikehold er nødvendig eller ikke. Jo nærmere dere kommer utflytting, jo mer relevant blir den avveiingen.

Kanskje en tanke kunne være å opprette en konto for vedlikehold og la det stå penger der som er øremerket vedlikehold?

(Innlegget ble redigert 28.11.19 10:22)

Klikk for å gå tilbake til toppen