Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Skattefri utleie til mor - hva er alternativene?

NYTT TEMA
funkimonki
funkimonkiInnlegg: 87
07.08.19 11:33

Jeg vurderer å kjøpe leiligheten min mor leier (i annen by). Hun er uføretrygdet og får ikke lån til å kjøpe den, betaler 11 500,- i leie per mnd. Tanken er at hun da betaler husleie til meg for å dekke lånet jeg må ta opp, så hun kan fortsette å bo der og har en trygg bofremtid.

Utfordringen er jo at det i utgangspunktet skal skattes, og da blir regnestykket negativt for meg.

- Finnes det noen unntak som kan gi skattefritak i dette tilfellet? 
- Annen måte å løse dette på mer gunstig? 


Jeg ser følgende mulige løsning: Å benytte nærståenderegelen, hvor hun ikke betaler leie, men kun drifts- og felleskostnader. Da må lånet i sin helhet betjenes av meg - skattefritt. Min mor overfører så et tilsvarende månedlig beløp til meg som gave, i stedet for å definere det som leie. Det er vel ingen skatt eller krav ifm. arv/gaver lenger. Er dette årlig under 100 000,- må det heller ikke registreres.

- Er dette innafor?
- Eller vil det være juridisk utfordrende - vil dette på noen måte kunne oppfattes som skattejuks, og er det eventuelt bedre å få beløpene oppsamlet halvårlig/kvartalsvis? 
- Andre/bedre løsninger? 
- Finnes det noen unntak når nært familiemedlem er ufør og ikke får boliglån?

Har hørt med noen jurister, svarene er vage, men det er en generell oppfattelse at jeg kan gjøre det på måten jeg skisserer, men det er stor usikkerhet rundt hvorvidt det med månedlige gavebeløp kan skape utfordringer.

Roedgata
RoedgataInnlegg: 1633
08.08.19 20:13

Kan hun ikke låne penger og kjøpe leiligheten selv dersom du stiller som kausjonist?

(Innlegget ble redigert 08.08.19 20:14)

krikkert2
krikkert2Innlegg: 5185
09.08.19 09:24

Skatteetaten lar deg ikke selv definere om noe er gave eller leie. Hvis din mor betaler deg penger og til gjengjeld får bruk av en gjenstand du eier vil dette anses som vederlag for bruk av gjenstanden, dvs. leie.


Det er en forutsetning for beskatning at det oppstår en netto positiv inntekt. I slike forhold, hvor driftsutgifter dekkes av leietaker og leietaker betaler totalbeløp tilsvarende terminbeløp lån til utleier, vil netto inntekt utgjøre avdraget på lånet. 


Hvis det er meningen at din mor skal være eier kan det være mer fornuftig at hun overtar eierskapet mot å overta ansvar for låneinnbetalingene. Da er låneinnbetalingene fra henne til deg avdrag på boligkjøp, ikke leie. Du blir stående ansvarlig overfor banken, og banken beholder sikkerhet i boligen. 


Dette er imidlertid ikke en kurant sak (det er f.eks. behov for vern mot hhv. mors og dine kreditorer, avhengig av hvordan tinglysning ordnes/rettsvern sikres). Det er mulig banken kan rådgi deg, men det kan være bryet verdt å oppsøke advokat. 

Klikk for å gå tilbake til toppen