Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
KongOlav2

Innlegg: 44300
KongOlav2
29.10.20 13:18
NoDabForYou: Ja, det skumle er jo ikke at vi har myndigheter som ikke skyr totalitære virkemidler. Det har vi lært av historien at vil skje. Det som er nytt nå er at folk ber om å bli underkuet og ikke ser faresignalene.

Det skumleste er at en betydelig del av befolkningen er villige til å gi regjering ekstraordinære fullmakter, og kaste demokratiske spilleregler fullstendig på båten. Skremmende mange var fullt med på den foreslåtte kriseloven i mars hvor regjeringen ønsket seg fullmakter i så mye som 18 måneder!! Og er villige til å godta langt mer inngripende tiltak enn bare tvunget bruk av munnbind.

Det er når man ser slikt at man skjønner at en bok som 1984 og en film som V for Vendetta ikke er tatt fullstendig ut av det blå.......

(Innlegget ble redigert 29.10.20 13:23)

Sarella

Innlegg: 19777
Sarella
29.10.20 13:21
pfrog567: Slike som deg da?

Nå må du lære deg reglene. Det er fra kl.12 i dag det er påbud å gå med munnbind i butikker der hvor du ikke kan holde 1m regelen i Oslo. Forrige lørdag ute ved Ullevålseter så var det ikke noe påbud om det. Men jeg så jo hvor tett folk sto, og angret som jeg sa på at jeg var der.

Sarella

Innlegg: 19777
Sarella
29.10.20 13:22
startelver: Men det er kun Oslo. Hele Danmark er jo påbudt fra idag.

Jepp, det stemmer.

Sarella

Innlegg: 19777
Sarella
29.10.20 13:25

Torsdag har Folkehelseinstituttet oppdatert sine anbefalinger om bruk av munnbind i befolkningen. Nå bør folk i hjemmeisolering bruke munnbind i bestemte situasjoner, mens folk i karantene skal bruke munnbind på offentlig transport til karantenestedet.

Personer som ankommer Norge fra et område med karanteneplikt, settes i karantene i ti døgn. Personer i denne gruppa tillates å ta offentlig transport fra ankomststedet til karantenestedet, men skal i denne situasjonen bruke munnbind. Dette gjelder personer over tolv år.

«Ved å benytte munnbind beskytter du først og fremst de som er i nærheten av deg fra å bli smittet av deg, dersom du skulle være smittet av luftveisvirus uten selv å vite det. Men du reduserer samtidig også risikoen for selv å bli smittet fra andre», skriver Folkehelseinstituttet i dokumentet.

(Innlegget ble redigert 29.10.20 13:27)

maxus4

Innlegg: 6270
maxus4
29.10.20 13:37
pfrog567: Slike som deg da? Som absolutt "måtte være med" to voksne med barn opp til Ullevålseter og så klaget du etterpå at det var mye folk der. Som om du skulle tro at alle andre skulle holde seg hjemme, mens du og vennene dine kunne fint dra opp dit..

Minner om en kompis av meg.  Meg og han tok en fleksidag samtidig fordi vi skulle besøke en felles venn.  På tur dit tok vi oss en tur på et kjøpesenter.   Det var en onsdag kl 12 og han la ut både mens vi var der , etter vi drog og gjentatt ganger i ettertid om hvor mange trygdesnyltere det var i samfunnet.   Han hadde jo ikke vært den eneste på dette kjøpesenteret en onsdag kl 12 , det var faktisk en del andre mennesker der og konklusjonen var da at "ingen jobbet og det krydde av snyltere i samfunnet" 


NoDabForYou

Innlegg: 2111
NoDabForYou
29.10.20 13:52
Columbus_3: Starten på hva?

Starten på inngripende tiltak.

 

EDIT : Jeg mener "tiltak"

(Innlegget ble redigert 29.10.20 13:53)

maxus4

Innlegg: 6270
maxus4
29.10.20 14:01
NoDabForYou: Starten på inngripende tiltak. EDIT : Jeg mener "tiltak"

Og da får man et nytt problem.  Når folk er stuck i egne hjem så kan vi risikerer at de snakker sammen, om ting vi ikke liker .   Det har heldigvis Justice Secretary Humza Yousaf i Skottland tatt på alvor med nye ønsker om retningslinjer for hate speech.   Nå skal det også gjelde hjemme i eget hus . Og hva som er hate speech er ikke godt å si, det endres stadig.  

Londonpolitiet har allerede 900 ansatte som jobber med "hat" og på et normalt år arresteres over 3000 personer i året i England for "hat" .        Skottland vil neppe være noe dårligere og setter i gang egne metoder.  

  Saken med komikeren som lagde en tullevideo der hunden gjør nazi-hilsen og risikerte flere år i fengsel . er friskt i minnet.

(Innlegget ble redigert 29.10.20 14:06)

maxus4

Innlegg: 6270
maxus4
29.10.20 14:07
Sarella: Nå må du lære deg reglene. Det er fra kl.12 i dag det er påbud å gå med munnbind i butikker der hvor du ikke kan holde 1m regelen i Oslo.

Et godt tiltak for å bli kvitt frittstående mindre butikker og servere store varehus masse ekstra kunder  

Amnon

Innlegg: 19555
Amnon
29.10.20 14:10
daniekr: Det som er pinlig er den veldige støtten og hyllesten av disses arbeid fra mars til nå. Det har bare vært selvfølgeligheter og monologer hele veien og det er da strengt talt ikke gjort noe annet enn å smelte sammen noen helseråd iblandet noe magefølelse og popularitet. Det neste året vil imidlertid få frem flere sider av saken, og jeg tror også endelig mer berettiget kritikk vil komme frem.

Jeg har vært for å gi regjeringen slack i starten av pandemien og tillate en viss grad av «prøv&feil» siden datagrunnlaget for hvilke tiltak som er effektive er nærmest ikke-eksisterende. Etter nesten 8 måneder med pandemi er det dog ikke mulig å godta samme «slack». Spesielt med tanke på hvor rolig sommeren var og hvor mye kjøpt tid man faktisk fikk til å få på plass et skikkelig bra system på dette.

Det må for det første kunne forventes en enkel, forutsigbar og forståelig tilnærming til tiltak baser på feks et gitt smittetrykk. Tiltakspakke «A» trer i kraft etter 1 uke med gitt trykk, og opphører etter 1 uke under et gitt nivå. Vi går over på «B» hvis (...). Så ha klart for seg grepene som tas nasjonalt og hva som kan gjøres lokalt. Dette må forankres i tilgjengelig kunnskap og naturligvis være på linje med det fagekspertene anbefaler. At de i måned 8 av en pandemi fortsatt snakker om «å komme opp med tiltak» er mildt sagt bekymringsverdig.

William_S3

Innlegg: 12467
William_S3
29.10.20 14:14
maxus4: Han hadde jo ikke vært den eneste på dette kjøpesenteret en onsdag kl 12 , det var faktisk en del andre mennesker der og konklusjonen var da at "ingen jobbet og det krydde av snyltere i samfunnet"

Tja -  det er nok ikke bare trygdesnyltere som er på kjøpesenteret kl 12. En del jobber kanskje skift og turnusarbeid, mens andre kanskje er pensjonister. Og i et samfunn hvor vi har en de arbeidsledighet finner man nok sikkert en del av dem der også. Disse er ikke det du kaller snyltere som ikke gidder å jobbe. Er man permittert har man i utgangspunktet en jobb. Det er dessverre ikke sånn at jobbene vokser på trær. At man kan finne en del uføre også utelukker jeg ikke, men det er ikke noe å generalisere over. Edit - ser nå at det ikke var du som la ut om det - kun din kompis. Men ja det er mange som ikke jobber 8-16. Hvis alle jobbet da så ville ikke kjøpesenterne ha åpent på dagtid for å si det sånn.. 

(Innlegget ble redigert 29.10.20 14:16)

maxus4

Innlegg: 6270
maxus4
29.10.20 14:19
William_S3: Tja - det er nok ikke bare trygdesnyltere som er på kjøpesenteret kl 12. En del jobber kanskje skift og turnusarbeid, mens andre kanskje er pensjonister. Og i et samfunn hvor vi har en de arbeidsledighet finner man nok sikkert en del av dem der også. Disse er ikke det du kaller snyltere som ikke gidder å jobbe. Er man permittert har man i utgangspunktet en jobb. Det er dessverre ikke sånn at jobbene vokser på trær. At man kan finne en del uføre også utelukker jeg ikke, men det er ikke noe å generalisere over.

Nettopp og det viste den sneverheten mange har .  Tror at alle jobber til samme tid, har samme familiesituasjon, samme selskap, samme interesser og samme behov.  Det er mange som ikke jobber 8-16,  det er mange som har fleksitid, tar seg ut ferie og fridager innimellom, studenter, pensjonister, etc.      

På samme måte som det er ulikt hvordan man blir påvirket av nedstenging og koronatiltak.  En 57 åring som kanskje er innom en bar 1 gang i året har ikke noe stress med stengte utested. En 22åring som er singel og student vil oppleve dette som annerledes.   Feks .   Slike eksempler kan man finne mange av.

Sarella

Innlegg: 19777
Sarella
29.10.20 14:20

"Regjeringen foreslår 7,3 milliarder ekstra til kommunene i første halvår av 2021 for å kompensere for coronautgifter. En arbeidsgruppe med representanter fra KS og flere departementer la nylig fram en delrapport om kommunenes økonomi i kjølvannet av pandemien.

– Forslagene er basert på arbeidsgruppens beregninger og skal dekke merutgifter og mindreinntekter knyttet til coronapandemien i første havlår av 2021, sa Astrup på en pressekonferanse torsdag. Det presenterte statsråd Nikolai Astrup (H) under regjeringens pressekonferanse torsdag.

– Regjeringen har bedt fylkesmennene å kartlegge situasjonen i de ulike kommunene. De vurderingene vil hjelpe med å se på behovene, sier Kjell Ingolf Ropstad (Krf) Dersom det viser seg at pakken ikke er nok, vil det komme mer, sier Ropstad."

Flotte tiltak dette, viser at man såklart stiller opp økonomisk der det behøves også i denne krisetiden.

William_S3

Innlegg: 12467
William_S3
29.10.20 14:34

En ting jeg synes var litt interessant var jo VG sin første rapportering i går som viste over 250. Noen mente dette tallet ville doble seg, men det endte opp med 406 altså langt i fra en dobling. Noen ganger så dobler taller seg, mens andre ganger har det tom vært litt mer enn dobling, mens de fleste ganger tror jeg nå det ikke er grunnlag for å si at man automatisk kan doble foreløpige tall som kommer rundt 15 og de som kommer over midnatt. Men er klart jo færre det er på den første rapporteringen - jo bedre er det jo. 

(Innlegget ble redigert 29.10.20 14:35)

Solvgutt1

Innlegg: 21803
Solvgutt1
29.10.20 14:47

Veldig sterke tiltak i Sverige nå. I Stockholm(skulle ikke de ha flokkimmunitet?), Vestre Götaland og Östergötland frarådes alle fra å gå i butikker, kjøpesenter, museer, biblioteker, svømmehaller og treningssentre og alle over 15 år frarådes fra å delta på møter, konserter, idrettstreninger og forestillinger.

– Om mulig, unngå å ha kontakt med andre personer enn dem man bor sammen med. Det innebærer blant annet ikke arrangere eller gå på fester eller liknende sosial omgang.

Sverige bruker fremdeles råd i større grad enn forbud, men dette er veldig altomfattende frarådinger. Nesten på linje med en lockdown.

Det er langt på vei en erkjennelse av at vårens strategi var feilslått, og at man ikke vil prøve det samme igjen. Troen på flokkimmunitet i vårens hardest rammede region virker å være fraværende.

Svenskene skal imidlertid har kred for å innføre differensierte tiltak etter smittenivå istedenfor å tre dumme tiltak over hodet på folk i smittefrie områder.

(Innlegget ble redigert 29.10.20 14:52)

Rexwiller

Innlegg: 12008
Rexwiller
29.10.20 14:57

Stakkars Tegnell. Gikk ikke som han håpet på.

William_S3

Innlegg: 12467
William_S3
29.10.20 14:57
Solvgutt1: et er langt på vei en erkjennelse av at vårens strategi var feilslått, og at man ikke vil prøve det samme igjen. Troen på flokkimmunitet i vårens hardest rammede region virker å være fraværende.

Tja nå er det vel en myte at Sverige noensinne har hatt strategi om flokkimmunitet. 

Sarella

Innlegg: 19777
Sarella
29.10.20 14:58

Følgende tiltak innføres i Hamar kommune fra og med torsdag 29. oktober med varighet på 14 dager:

1.Rødt nivå i barnehager, barneskoler og ungdomsskoler. Dette innebærer strengere regler rundt kohortene.

2.Fritidsaktiviteter stoppes for alle.

3.Elite-/toppidrett på seniornivå kan gjennomføre kamper og treninger etter egen grundig risikovurdering.

4.Treningssentre stenges for personer under 25 år

5.Ankerskogen svømmehall stenges for personer under 25 år

6.Arrangement i offentlig regi: maks 20 personer

7.Arrangementer i privat regi på offentlig sted: maks 20 personer

8.Samlinger i private hjem kan ha maks 5 personer i tillegg til husstandsmedlemmer. Samlet antall bør ikke overstige 10 personer.

9.Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter.

10.Serveringssteder har forbudt mot å slippe inn nye gjester etter klokka 23

11.Alkoholservering stenger klokka 24. Dørene stenger 00.30

12.Besøksforbud sykehjem og omsorgsboliger, unntatt i særskilte tilfeller

13.Anbefales tilbakeholdenhet med å besøke personer i utsatte grupper

14.Anbefaler hjemmekontor for 50 prosent av de ansatte der dette lar seg gjennomføre

15.Viderefører anbefalingen om bruk av munnbind på kollektivtransport og andre offentlige steder hvor det er vanskelig å overholde 1 meters avstand

Solvgutt1

Innlegg: 21803
Solvgutt1
29.10.20 14:59
William_S3: Tja nå er det vel en myte at Sverige noensinne har hatt strategi om flokkimmunitet.

I så fall er det en mye som har blitt kraftig forsterket av Giescke og Tegnells stadige forsikringer om at de snart har flokkimmunitet.

Uansett ingen tvil om at svenskene kjører en helt annen linje i høst enn i vår. Skal folk følge de anbefalingene som gis i Stockholm osv nå så er de mer begrenset enn vi var i mars.

(Innlegget ble redigert 29.10.20 15:02)

William_S3

Innlegg: 12467
William_S3
29.10.20 14:59

I kategorien forvirrende forskrift seiler nå Oslo kommune høyt opp. Påbudet om munnbind gjelder ikke kortvarige passeringer av andre  på skjenkesteder  - betyr det altså at man kan gå på do uten munnbind? Dette er jo noe helt annet enn det som ble kommunisert på mandag. Man bør kanskje bedrive litt klar kommunikasjon og ikke publisere noe halvveis annet som ble kommunisert mandag. Ser nå at de har unntak for ansatte der gjester ikke har tilgang - det er bra at kokker slipper å gå rundt med munnbind. 

(Innlegget ble redigert 29.10.20 15:02)

Sarella

Innlegg: 19777
Sarella
29.10.20 15:06
Rexwiller: Stakkars Tegnell. Gikk ikke som han håpet på.

Her er noen fler av Anders Tegnells klassikere i begynnelsen av pandemien:

* Att viruset inte smittar “effektivt”

* Att det inte sprids i sjukvården

* Att viruset inte skulle spridas utanför Kina

* Att det inte skulle få en stor spridning i Sverige

* Att få smittas utomhus eller i offentliga miljöer

* Att munskydd inte hjälper ett dugg

* Att begränsa sina sociala kontakter inte gör någon skillnad

* Att viruset skulle vara nära en vanlig influensa i farlighet och varaktighet

* Att viruset inte sprids under inkubationstiden

* Att det inte fanns någon spridning överhuvudtaget I Alperna och Sydeuropa

* Att elever och personal som hade rest i områden där coronaviruset spreds inte behövde stanna hemma

* Att vi I Sverige skulle ‘peaka’ den 6:e mars

* Att det inte skulle bli en ”klassisk” pandemi, utan att viruset endast skulle ”hoppa” från olika ”hot spots” som Wuhan och norra Italien

Sarella

Innlegg: 19777
Sarella
29.10.20 15:14

Stortinget anbefaler nå at representantene benytter munnbind når det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand. Anbefalingen gjelder også i stortingssalen når representantene sitter på sine plasser, ifølge Stortingets presidentskap.

Også på flere andre områder strammer Stortinget inn smittevernreglene. Ved fysiske møter skal det, så langt det er mulig, opprettholdes to meters avstand mellom deltakerne. Samtidig er alle innenlands komitéreiser innstilt ut året. Utenlands komitéreiser er for lengst innstilt. Stortinget vil heller ikke ta imot besøk uten at det er svært nødvendig for den parlamentariske kjernevirksomheten.

Sarella

Innlegg: 19777
Sarella
29.10.20 15:24

Fint å presisere at det ikke er kun regeringen som syns det er viktig å innføre munnbindbruk, presidentskapet på stortinget ser ut til å ta det alvorlig de også.

William_S3

Innlegg: 12467
William_S3
29.10.20 15:30
Sarella: Fint å presisere at det ikke er kun regeringen som syns det er viktig å innføre munnbindbruk, presidentskapet på stortinget ser ut til å ta det alvorlig de også.

Du er sykelig opptatt av munnbind skjønner jeg. 

startelver

Innlegg: 71269
startelver
29.10.20 15:32
Solvgutt1: eldig sterke tiltak i Sverige nå. I Stockholm(skulle ikke de ha flokkimmunitet?), Vestre Götaland og Östergötland frarådes alle fra å gå i butikker, kjøpesenter, museer, biblioteker, svømmehaller og treningssentre og alle over 15 år frarådes fra å delta på møter, konserter, idrettstreninger og forestillinger. – Om mulig, unngå å ha kontakt med andre personer enn dem man bor sammen med. Det innebærer blant annet ikke arrangere eller gå på fester eller liknende sosial omgang.

Har Tegnell innrømmet at han tok feil i mars?  

flourhouse*MOD*

Innlegg: 39106
flourhouse*MOD*
29.10.20 15:44

1 innlegg har blitt slettet grunnet avsporing.

Vi ber om at dere forholder dere saklig fremover. Klage eller tilbakemelding på moderering kan tas på e-post til diskusjon@vg.no. 

/AMB

Sarella

Innlegg: 19777
Sarella
29.10.20 16:12

Spanias parlament har godkjent utvidelsen av unntakstilstanden i landet i forbindelse med coronautbruddet til seks måneder. Det skriver AFP.

William_S3

Innlegg: 12467
William_S3
29.10.20 16:14
Sarella: Spanias parlament har godkjent utvidelsen av unntakstilstanden i landet i forbindelse med coronautbruddet til seks måneder. Det skriver AFP.

Fullstendig galematias og autoritært 

daniekr

Innlegg: 7842
daniekr
29.10.20 16:16

Politikere snakker mer og mer om annerledes jul. Ordføreren i Drammen sa faktisk at vi kanskje måtte feire jul digitalt. Da lurer jeg litt på hva de innbiller seg av lojalitet. Sitte hjemme alene av preventive årsaker? Det skjer ikke, og det har dessuten en stor, stor kostnad for psykisk helse som mange som allerede har en tung jul i normale år.

Sarella

Innlegg: 19777
Sarella
29.10.20 16:16

Høyeste smittetall noen gang i Drammen: – Nå er det alvor. Det er på høy tid å finne frem dugnadsånden. Vi ser en utvikling som er svært bekymringsfull, sier ordfører Monica Myrvold Berg. 28 nye tilfeller har blitt registrert det siste døgnet. Mer enn dobbelt så mange som man har registrert på en enkelt dag tidligere.

Nye tiltak innebærer blant annet: *Maks 20 deltakere på innendørs arrangementer, det oppfordres til å unngå kollektivtrafikk i rushtiden og til å holde ditt sosiale liv til maks ti personer i uken. *Arrangementer innendørs uten faste sitteplasser bør ikke ha mer enn 20 deltakere. *Anbefalingen om å bruke munnbind ved trengsel og når man ikke kan holde én meters avstand på kollektivreiser til og fra Oslo videreføres for voksne og for ungdommer fra ungdomsskolealder. Kommunen anbefaler også hjemmekontor til de som kan ha det, og å innføre «minglestopp». Tiltakene gjelder til og med søndag 15. november.

Deila

Innlegg: 48282
Deila
29.10.20 16:19

289 nye smittede på første oppdatering ja. Bare å vente på pressekonf hvor Erna trykker på den røde knappen nå. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg