Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Columbus_3

Innlegg: 15245
Columbus_3
01.12.20 16:33
basillen: Og der spilte du konspirasjons-kortet ja. Mener du i fullt alvor at pressen, eller folk generelt for den sags skyld, ikke skal ha lov til å stille spørsmål ved hva politikere foretar seg? Er man da en "konspirasjonsteoretiker"?

Mye av denne motstanden bygger på konspirasjonsteorier. Regjeringen vil ha diktatur, vedtakene er ulovlige, Krf vil ha alkoholforbud, byrådene er korrupte, osv, osv.Det er bred enighet i det politiske miljø om tiltakene. Motstanden kommer fra enkeltpersoner som ikke forstår situasjonen. Sjeldent har man sett større enighet mellom posisjon og opposisjon. Dette gjelder både på Stortinget og i de største byene.

Dersom vedtakene er ulovlig burde noen manne seg opp til å gå til sak. Noen som tror det vil skje??

mrk89

Innlegg: 1449
mrk89
01.12.20 16:33
Columbus_3: Men for folk flest går idiotien fra konspirasjonsfolkene over alle støvelskaft.

Du skriver dette veldig ofte. Nøyaktig hvilke konspirasjonsteorier er det du sikter til?

ingliaskelnd

Innlegg: 1616
ingliaskelnd
01.12.20 16:44

Det er bare en løsning på å slippe nedstengning av alt av kulturliv i byene fremover og ut 2021. Det er å slutte å teste seg. Og selvfølgelig holde seg hjemme og melde fra til nærkontakter. (Selvfølgelig må man operere annerledes dersom man jobber med andre eller har barn i skole. Det har ikke jeg, så jeg velger å ta min egen avgjørelse der.) Som man gjorde i begynnelsen av pandemien. Alternativet er å ødelegge alt som byliv står for, og da kan man like gjerne flytte på landet.

Var akkurat på landet for å dra på en konsert jeg ville se,200 tilskuere, og fant ut i etterkant at jeg hadde brutt det lokale forsamlingsforbundet på 7 personer. Vi var 8 Oslo-folk på etterpåfest, og ingen visste at dette var grensen der. (Min mor fortalte meg det i etterkant). På et sted som ikke har hatt et eneste koronautbrudd. Forøvrig satt jeg alene i kupeen på toget frem og tilbake, tror det var minimal sjanse for importsmitte der siden jeg knapt hadde sett noen før jeg dro. Ja, ja, da har jeg også vært kriminell.

SlimWhitman

Innlegg: 7481
SlimWhitman
01.12.20 17:05
Columbus_3: Motstanden kommer fra enkeltpersoner som ikke forstår situasjonen. Sjeldent har man sett større enighet mellom posisjon og opposisjon.

Det første poenget ditt her er utrolig arrogant. Det finnes mange fagfolk og vitenskapsmenn som i større eller mindre grad er uenig i de tiltakene som har blitt iverksatt i den vestlige verdenen. Det du egentlig burde si er at du er uenig med disse 'enkeltpersonene', for så å forklare hvorfor. Men det er så klart lettere å stemple folk som konspirasjonsteoretikere, selv om jeg egentlig ikke har sett mye av det (dog noe) her inne. 

Det andre poenget ditt er jeg helt enig i, men i motsetning til deg syns jeg ikke det er positivt. Det er bestandig viktig med en sterk opposisjon uansett, men spesielt nå som de mest inngripene tiltakene mot privatliv og økonomi nærmest noensinne har blitt innført. Om ikke annet for rettferdiggjøre egen posisjon, slik som Bent Høie tydeligvis ikke var vant til da Fredrik Solvang så vidt skrapet overflaten i debatten om munnbind. Et liberalt demokrati er helt avhengig av en maktbalanse som bare en sterk opposisjon kan skape. Dette forvitres nå, mer og mer, fordi folk som deg er så sikker på egen godhet og at målet helliger middelet. 

ingliaskelnd

Innlegg: 1616
ingliaskelnd
01.12.20 17:21

Jeg tror tiltakene vil vise seg å være verre enn sykdommen. (Med forbehold om at dette er en luftbåren HIV).Men det kommer sikkert til å ta 10 år før man får full oversikt over situasjonen.

William_S3

Innlegg: 14101
William_S3
01.12.20 17:43
ingliaskelnd: Jeg tror tiltakene vil vise seg å være verre enn sykdommen. (Med forbehold om at dette er en luftbåren HIV)

Luftbåren HIV er det iallefall ikke... 

forbasket

Innlegg: 1116
forbasket
01.12.20 18:12
basillen: uten at man forholder seg til standard prosedyrer for formell saksgang

Hva er det du tenker på her? Jeg må nesten henge meg på Columbus her, hvor blir det av søksmålene? Og kontroll- og konstitusjonskomiteen for den saks skyld. Er både den og rettssystemet infiltrert, akkurat som pressen og folk flest?

daniekr

Innlegg: 8853
daniekr
01.12.20 18:20

SlimWhitman treffer spikeren på hodet.

Sandaas

Innlegg: 13640
Sandaas
01.12.20 18:24
Gorback: Du mener at å slå fast definitiv dødsårsak for luftveisrelaterte sykdommer er en enkel sak - og at prosedyren for fastsetting av dødsårsak er ensartet for alle land og leger? Det vi vet om covid-19 er at viruset er ganske smittsom og når store populasjoner er smittet så blir automatisk også dødstallene store - FORUTSATT at det telles med bortimot rubbel og bit av de som var smittet eller mistenkt smittet eller feilaktig hadde scoret positivt på en covid-19 test i forkant av dødsfallet...

Gratulerer, du klarte sånn omtrent å forstå 5% av det jeg skrev, litt av en prestasjon.

Det jeg sier, og som du hadde forstått om du forsto det jeg faktisk skrev veldig tydelig, er at generelt er det ikke enkelt å fastsette endelig dødsårsak. Det er veldig ofte snakk om et komplekst sykdomsbilde der mange faktorer spiller inn. Det som derimot er litt merkelig er at du og andre mener at disse fagfolkene ikke klarer å rapportere korrekt rundt nettopp covid19, men fritt bruker statistikk rundt andre smittsomme sykdommer (influensa og tidligere pandemier har ofte blitt trukket frem) som altså settes sammen av akkurat de samme personene.

Det er som sagt slett ikke noe stor forskjell på hvordan covid19 dødsfall nå rapporteres kontra f.eks. dødsfall knyttet  til influensa. Du snakker som om det nå "telles med bortimot rubbel og bit" men det er selvsagt bare vrøvl. Hvordan dette registreres i de nasjonale helsemyndighetenes databaser er i praksis akkurat samme som de gjør for alle andre smittsomme sykdommer, epidemier e.l. Om du velger å hevde at nesten 400 000 døde i Europa til nå bare er tull kan du heller ikke tro på WHOs anslag om så mange som 70 000 døde av influensa hvert år i Europa. Poenget er ikke at alle landene har lik måte å rapportere, men at hvordan det enkelte land rapporter nå ikke skiller seg nevneverdig fra hvordan de alltid har gjort rundt dødsfall. Dataen er således troverdig, og er om mulig underrapporter og vi vil i ettertid vil si langt flere døde av covid19 (litt som vi idag allerede gjør rundt influensa der dødsårsakregisteret snakker om rundt 300-350 influensadødsfall mens estimatet sier rundt 900 årlige dødsfall). I Storbritannia vet vi f.eks. at det eksisterer ca 10 000 flere dødsattester der altså legen konkluderer at covid19 medvirket til dødsfallet men som pga rapporteringskriteriene ikke omfattes i Storbritannias offisielle covid19-statistikk. Dette er bare et av mange eksempler som viser at om noe så har vi fortsatt mørketall rundt antall reelt døde av covid19 i Europa - å i hvert fall veldig langt fra å si at tallene er overdrevende.

Din argumentasjon minner her på en prikk med konspirasjonsteoriene i USA om at man blåser opp antall smittede og døde for å få en slags økonomisk boost. Det er like mye vrøvl i USA og er i hvert fall ikke relevant når vi snakker europeiske land der helsevesen i stor grad allerede er statlig finansiert og slett ikke får noe økonomisk gevinst av å rapportere mer eller mindre smittede og døde.

Det samme vrøvlet kommer du med når du snakker om feilaktige positive prøver. Ja, for de som bruker hurtigtester så er dette en  faktor, men derfor er det også svært vanlig at man tar mange slike tester eller kombinerer det med ordinære tester nettopp for å luke ut feilaktige testresultat. Selv med en relativt høy andel falske positive/negative tester vil dette raskt forbedres ved ekstra testing (som altså er normen). Spesielt å dra dette inn i diskusjon om dødsfall er fullstendig tåpelig. Du kan da ikke oppriktig tror at f.eks. 1 hurtigtest er alt som tas av en pasient som ender opp på  intensivavdeling og dør av covid19 og at de egentlig døde av noe helt annet - det er bare at legene i 2020 har blitt fullstendig inkompetente?

 

(Innlegget ble redigert 01.12.20 18:26)

Oscar35

Innlegg: 18
Oscar35
01.12.20 18:25

Har stor beundring for Valhammers handlekraft i forbindelse med pandemien! Til lags åt alle osv.. Det er en slik sterk, selvsikker leder vi trenger i krisetider. Langt flere hadde nå vært død i Bergen og omegn, var det ikke for hans kloke, uredde ledelse!

basillen

Innlegg: 5525
basillen
01.12.20 18:36
forbasket: Hva er det du tenker på her? Jeg må nesten henge meg på Columbus her, hvor blir det av søksmålene? Og kontroll- og konstitusjonskomiteen for den saks skyld. Er både den og rettssystemet infiltrert, akkurat som pressen og folk flest?

Har da vært skrevet mye om dette i det siste. Fra i dag:

https://www.bt.no/btmeninger/leder/i/eKGAER/kommunen-maa-spille-med-aapne-kort

Fra tidligere debatt på NRK:

https://www.nrk.no/vestland/jusprofessor-mener-festdeltakere-ikke-bor-akseptere-boter-1.15248803

Selvsagt ikke noe snakk om "infiltrasjon" her. Problemet er at politikere fatter ekstremt inngripende vedtak bak lukkede dører uten skikkelig innsyn.

(Innlegget ble redigert 01.12.20 18:38)

ingliaskelnd

Innlegg: 1616
ingliaskelnd
01.12.20 18:40

Det interessante er at Bergen ikke stengte ned alkoholsalget på utesteder, og likevel klarte å "slå ned" smitten. Jeg mistenker at de miiljøene som har mest smitte, ikke drikker så mye alkohol på bar. Studentene har ikke råd, muslimene drikker ikke, og barnefamiliene går ikke så mye ut. Men det er visst færre som tester seg i Bergen også, i likhet med Oslo. Det kan hende dette  er i ferd med å gå under radaren.

forbasket

Innlegg: 1116
forbasket
01.12.20 19:15
basillen: Selvsagt ikke noe snakk om "infiltrasjon" her. Problemet er at politikere fatter ekstremt inngripende vedtak bak lukkede dører uten skikkelig innsyn.

Dette med innsyn er jeg forsåvidt enig i. Det var mer det du sa om avvik fra "standard prosedyrer for formell saksgang" jeg lurte på. Synes det er mye rare påstander om ulovligheter og at den og den må stilles for retten osv. så det er mulig jeg overreagerte på akkurat den formuleringen du hadde der.

(Innlegget ble redigert 01.12.20 19:16)

basillen

Innlegg: 5525
basillen
01.12.20 19:26
forbasket: Dette med innsyn er jeg forsåvidt enig i. Det var mer det du sa om avvik fra "standard prosedyrer for formell saksgang" jeg lurte på. Synes det er mye rare påstander om ulovligheter og at den og den må stilles for retten osv. så det er mulig jeg overreagerte på akkurat den formuleringen du hadde der.

Var kanskje noe upresis formulering, men hvis du ser debatten jeg lenket til så stilles det der store spørsmål til Valhammer om hvorvidt han faktisk har gått frem på korrekt måte.

(Innlegget ble redigert 01.12.20 19:26)

pfrog567

Innlegg: 21727
pfrog567
01.12.20 19:32
ingliaskelnd: Studentene har ikke råd,
Jeg synes studentene har veldig "god" råd jeg når det kommer til utelivet. Men de prioriterer nok det sosiale de også, som alle andre ungdommer. 
ingliaskelnd

Innlegg: 1616
ingliaskelnd
01.12.20 19:50
pfrog567: Jeg synes studentene har veldig "god" råd jeg når det kommer til utelivet. Men de prioriterer nok det sosiale de også, som alle andre ungdommer

Det er ikke mitt intrykk i Oslo i høst. Lite studenter på byen i forhold til tidligere. Tror Oslo-studentene har hatt det tøffere enn andre studenter, dyr husleie og høy arbeidsledighet pga. større nedstengning enn andre steder.

Teddys

Innlegg: 1135
Teddys
01.12.20 19:51

kristofferbd 

Skjenketider,cafeer osv 

Selvsagt kan vi klare oss uten cafeer osv

Men de som jobber i bransjen,hva med dem

Det er ikke bare å gå på Nav og forlange penger,og selv om de får utsatt husleie,hvilke inntekter skal den betales med? Nei heldigvis,jeg er ikke i den bransjen og det er nok ikke du heller 

ingliaskelnd

Innlegg: 1616
ingliaskelnd
01.12.20 19:59

Poenget med å bo i en by for mange er nettopp kulturlivet og de menneskene man møter via de areanene. Rare sjenkesteder, konserter, utstillinger, teater m.m. Jeg har funnet alle mine beste venner på disse stedene. Det er sikkert ikke livsnødvendig på linje med å sulte i hjel, men det er ekstremt viktig mentalt sett for mange. I tillegg til at mange har sine arbeidsplasser her, er det også mange mennesker som har sin eneste sosiale omgang på lokalpuben.

Sarella

Innlegg: 20576
Sarella
01.12.20 20:30

Regjeringen varsler pressekonferanse om coronasituasjonen og julefeiring onsdag klokka 12.

Herinacius

Innlegg: 7780
Herinacius
01.12.20 20:47
ingliaskelnd: Men det er visst færre som tester seg i Bergen også

Det svære testsenteret på Festplassen kan skremme bort de fleste.

ingliaskelnd

Innlegg: 1616
ingliaskelnd
01.12.20 20:48
Sarella: Regjeringen varsler pressekonferanse om coronasituasjonen og julefeiring onsdag klokka 12.

Driter i jul. Naivt å tenke at det er en evt. gulrot for folk som blir nektet å utøve sitt yrke eller å møte kjæresten sin.

Herinacius

Innlegg: 7780
Herinacius
01.12.20 21:11
William_S3: De snakker jo om å videreføre tiltakene gjennom vinteren der da... Herregud.

Trening også da? Har medlemskap i senter i en nabokommune der det meg bekjent ikke har vært en positiv test en gang. Grisgrendte nabokommuner har lukket sentrene for å følge Bergen. Er vel bare å si opp med det samme, har allerede etablert et improvisert (men fungerende) 'ghettogym' i skuret her.

Herinacius

Innlegg: 7780
Herinacius
01.12.20 21:15
Oscar35: Har stor beundring for Valhammers handlekraft i forbindelse med pandemien!

Ironi håper jeg.

 

ingliaskelnd

Innlegg: 1616
ingliaskelnd
01.12.20 21:21

Det er bare å gi opp alt som handler om noe annet enn 9-4 jobben eller skolegang for de yngste. Eller så kan man bli kriminell som jeg akkurat fant ut at jeg var da jeg besøkte hjemkommunen min for litt siden. (Vi oversteg antall tillatte på fest, Oslo opererer med 10 stk, så var jeg ikke klar over lovbruddet før i etterkant).Jo mindre dødelig viruset viser seg å være, jo mer skrur man til. Vi kommer kanskje aldri ut av dette, selv etter vaksinering.

ingliaskelnd

Innlegg: 1616
ingliaskelnd
01.12.20 21:22

https://www.dr.dk/nyheder/indland/risikoen-doe-med-covid-19-er-faldet-markant-her-er-eksperternes-bud-paa-hvorfor

 

pfrog567

Innlegg: 21727
pfrog567
01.12.20 21:22
ingliaskelnd: Det er ikke mitt intrykk i Oslo i høst. Lite studenter på byen i forhold til tidligere. Tror Oslo-studentene har hatt det tøffere enn andre studenter, dyr husleie og høy arbeidsledighet pga. større nedstengning enn andre steder.

Enig i det. Men jeg tenkte når det er normale tilstander her :)

pfrog567

Innlegg: 21727
pfrog567
01.12.20 21:29
ingliaskelnd: Det er sikkert ikke livsnødvendig på linje med å sulte i hjel

Det eneste som er livsnødvendig for folk og fe, er mat og vann. Pluss at man må passe på at man ikke fryser i hjel i vinterland. Men det har noe med økonomi for at man skal overleve også i dagens samfunn. Vi er ikke huleboere lenger :)

Morra-DI-2

Innlegg: 7129
Morra-DI-2
01.12.20 21:30
ingliaskelnd: Det er ikke mitt intrykk i Oslo i høst. Lite studenter på byen i forhold til tidligere. Tror Oslo-studentene har hatt det tøffere enn andre studenter, dyr husleie og høy arbeidsledighet pga. større nedstengning enn andre steder.

Vi fikk hjem "vår student" fra Oslo. Det var liten vits i å sitte innestengt på hybelen, uten å komme seg på universitetet. Mange av vennene/studenter ser jeg også har kommet hjem. De leser hjemme og tar eksamen digitalt. 

Hun sparer penger på mat iallefall hjemme, har familien rundt seg, vennene...og det er mindre inngripende tiltak her, treningssenter er feks åpen. Vi har hatt 3-4 smittetilfeller i kommunen her siden april- alle disse var gjestearbeidere, så det er ingen som stresser ungdommen når det gjelder fester/sosiale sammenkomster så lenge de er diskre og holder seg til noen faste.

 

(Innlegget ble redigert 01.12.20 21:32)

basillen

Innlegg: 5525
basillen
01.12.20 21:33
Herinacius: Trening også da? Har medlemskap i senter i en nabokommune der det meg bekjent ikke har vært en positiv test en gang. Grisgrendte nabokommuner har lukket sentrene for å følge Bergen. Er vel bare å si opp med det samme, har allerede etablert et improvisert (men fungerende) 'ghettogym' i skuret her.

Nettopp dette bekymrer meg også: At Bergen skal komme ned på rundt null tilfeller og likevel holde treningssentre og breddeidrett stengt på ubestemt tid "bare for sikkerhets skyld." 

Personlig tror (eller i hvert fall håper) jeg imidlertid at dette tiltaket ikke vil vedvare. Sannsynligvis vil man heller fortsette med tiltak som oppfordring til bruk av hjemmekontor, begrensninger på antallet som kan samles, og påbud om munnbind. Jeg tror også at Bergen etter hvert vil lette litt mer opp på antallet personer som kan møtes i private hjem. Hvis ikke kommer sannsynligvis byrådet i Bergen til å miste stadig mer tillit. Jeg har selv slektninger som har støttet samtlige tiltak hittil (til tross for mine opphetede diskusjoner med dem ;)), men som nå begynner å få nok. De mener bl.a. at det å stenge for breddeidretten rett og slett går for langt sett i lys av det særdeles lave antallet smittetilfeller som kan spores hit. I tillegg synes de det er fullstendig idiotisk at det f.eks. er greit for familien å invitere mine foreldre på besøk, men de har ikke lov å invitere oss på besøk. 

Kort oppsummert: Dersom smittetallene går ned mot null i Bergen og byrådet fortsetter med ekstremt inngripende tiltak, så tror jeg de etter hvert vil miste mye støtte blant innbyggerne.

 

(Innlegget ble redigert 01.12.20 21:34)

kristofferbd

Innlegg: 1524
kristofferbd
01.12.20 21:58
basillen: "bare for sikkerhets skyld."

Så det er ikke lurt å forsikre seg?

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg