Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Columbus_3

Innlegg: 14324
Columbus_3
16.01.21 23:21
basillen: Som flere nevner i kommentarene til denne artikkelen, og som jeg også har tenkt på selv - hvorfor ikke bruker hoteller og/eller konferansearenaer til vaksinering? Her må det jo være massevis av lokaler tilgjengelig.

Nå sitter det folk her og bedømmer forholdene rundt om i landet sett fra et Osloperspektiv. Vi har ett hotell på stedet og de har annet belegg. Nærmeste konferansearena er 200 km unna. 
Det er faktisk ikke flust opp av egnede lokaler rundt om over hele landet. I byene er det kanskje ikke et problem, men på landsbygda er det nok det.

Champis

Innlegg: 2769
Champis
16.01.21 23:24
HNilsen: Min påstand er derfor at vi i stor grad får de tiltakene vi vil ha. Myndighetene kan ikke opprettholde strenge og inngripende tiltak i en befolkning som motsetter seg dette. Kanskje i land der autoritær myndighetsutøvelse har en lengre tradisjon, men ikke i Norge.

Meget bra innlegg! Man må forstå at det vi holder på med er en salig blanding av smittevern og politikk, hvor en del av det styres ut fra mediebeildet og hvordan innbyggerne forholder seg til dette.

Som jeg har sagt før; hvis man hadde spurt 5,5 nordmenn for 1,5 år siden: Hva skal til for at myndighetene skal lage regler for å begrense bevegelsesfriheten din og muligheten til å møte andre mennesker? Samt bestemme at du skal bruke munnbind etc.? Hva hadde de 5,5 millionene svart da?? Er det noen som virkelig tror på at vi hadde fått i nærheten av de samme svarene da som vi hadde fått på det spørsmålet i dag?

Pogba6

Innlegg: 10883
Pogba6
16.01.21 23:25
basillen: BT tør faktisk: https://www.bt.no/nyheter/innenriks/i/WO64K2/folkehelseinstituttet-bommet-paa-smittetall-i-julen "Folkehelseinstituttet bommet kraftig på smittetall i julen." "Folkehelseinstituttet slo alarm om økt smitte og flere positive prøver i jul- og nyttårsuken. Nå viser det seg at tallene var helt feil."

Ja, men tør de på PKen på mandag? Ingen journalister har turt å stille kritiske spørsmål på PKene. Har vært absurd å bivåne. 

Champis

Innlegg: 2769
Champis
16.01.21 23:26
DavidSkruiz: Har man ikke nødvendige tiltak nå, så vil man måtte gjøre mye sterkere tiltak senere som vil koste samfunnet betydelig mer på alle fronter. Ja, man kan gjøre lettelser og frislipp nå, men da må man ta en hard lockdown senere.

Man må ingenting. Myndighetene velger selv hvilken strategi man gjør.

Champis

Innlegg: 2769
Champis
16.01.21 23:27
DavidSkruiz: Du kan bare se til resten av verden, hvor smitten har kommet ut av kontroll.

Ja, og det går stort sett glimrende, jo mer tiltak som settes inn...

Champis

Innlegg: 2769
Champis
16.01.21 23:29
DavidSkruiz: Det er totalt feil. Tiltak virker. De som har de strengeste tiltakene nå, er de som har feilet med tiltakene i tidligere fase.

Veldig mange av de som var først ute med strenge tiltak har det gått dårlig for. Jeg sier ikke at det ikke er noen tiltak som virker, men spørsmålet er i hvilken grad, og til hvilken pris. Dessuten diskuterer vi ganske mange tiltak som er mer politikk og symboltiltak, uten at det er smittevernfaglig begrunnet av noen som helst.

basillen

Innlegg: 3887
basillen
16.01.21 23:31
Columbus_3: Nå sitter det folk her og bedømmer forholdene rundt om i landet sett fra et Osloperspektiv. Vi har ett hotell på stedet og de har annet belegg. Nærmeste konferansearena er 200 km unna. 
Det er faktisk ikke flust opp av egnede lokaler rundt om over hele landet. I byene er det kanskje ikke et problem, men på landsbygda er det nok det.

Saken som ble lenket til her gjaldt Sotra kommune. Dette er en nabokommune til Bergen. I Bergen er det da flust med hoteller som kunne vært brukt til vaksinering. Konferanserommene på hotellene lider vel ikke akkurat av stinn brakke for tiden.

Vil også tro at mange hoteller ville satt pris på aktivitet. Man kan jo til og med innkvartere helsepersonale på hotellene slik at man kan holde på med vaksinasjon til omtrent alle døgnets timer hvis det er ønskelig.

At man i ekstremt grisegrendte strøk må ta til takke med en idrettshall er imidlertid forståelig. Men hvorfor begynne med dette i tett befolkede bystrøk?

(Innlegget ble redigert 16.01.21 23:33)

Champis

Innlegg: 2769
Champis
16.01.21 23:31
Sandaas: Dette gjør man selvsagt en fortløpende analyse av. Norge satt tidlig ned Holden-utvalget som nettopp så på dette i et samfunnsøkonomisk lys og fra det utvalget var og har hele tiden svaret vært at tiltak og kontroll er betydelig bedre for økonomien enn å la viruset spre seg.

Men er vurderingene rett? Man kan regne på hvor mye det koster økonomisk, men så man finne ut hva skal et menneskeliv være verdt? 1000 ganger mer under korona enn ellers? Dessuten: økonomi er bare brøkdelen av de totale konsekvensene. Hadde det kun vært den, så hadde jeg sagt "kjør på med tiltak"

William_S3

Innlegg: 12519
William_S3
16.01.21 23:34
basillen: Saken som ble lenket til her gjaldt Sotra kommune. Dette er en nabokommune til Bergen. I Bergen er det da flust med hoteller som kunne vært brukt til vaksinering. Konferanserommene på hotellene lider vel ikke akkurat av stinn brakke for tiden.

Dessuten er det nok mulig med mange adhoc løsninger hva gjelder lokaler for vaksinering. I kommuner med flyplasser finnes det sikkert en eller annen ledig hangar man kan bruke (ja dette er faktisk seriøst ment fra min side)  

(Innlegget ble redigert 16.01.21 23:35)

Champis

Innlegg: 2769
Champis
16.01.21 23:34
Sandaas: tiltak og kontroll er betydelig bedre for økonomien enn å la viruset spre seg.

Og dette er nok noe mer nyansert enn det framstår som. Det kommer igjen an på hvordan strategi man har hvis man hadde gjort det på en annen måte enn man gjør nå. Og igjen, disse tingene har veldig lite med en del av de politiske tiltakene man kjører å gjøre.

basillen

Innlegg: 3887
basillen
16.01.21 23:36
William_S3: Dessuten er det nok mulig med mange adhoc løsninger hva gjelder lokaler for vaksinering. I kommuner med flyplasser finnes det sikkert en eller annen ledig hangar man kan bruke.

Ja, også en god løsning. Er jo ikke akkurat så veldig mye action på flyplasser heller for tiden.

Champis

Innlegg: 2769
Champis
16.01.21 23:37
startelver: Jeg vil gjerne trekke paraleller til den 2. verdenskrig. Denne gangen kjemper vi mot et virus. Tenk om jeg hadde sittet på en snøtopp i Norge under 2. verdenskrig og benektet at tyskerne har invadert oss , siden jeg ikke har sett det med egne øyne. Slik er det med viruset også, kanskje du ikke kjenner noen som er rammet, men bare opplever at folk oppfører seg rart og går med munnbind, vil ikke ha sosial kontakt med deg osv.
Da kan du gjerne si at dette ikke er farlig, tiltakene er farligere for folkehelsen osv. Var sikkert noen som aksepterte at nazistene tok over Norge også og synes det var helt greit. Vi er på slutten av krigen, vaksinene skal ut og viruset skal bli svakere og forsvinne. Nazismen ble ganske svekket etter krigen, men det kommer noen utbrudd av og til.

For min egen del, så kjenner jeg etter hvert flere titalls som har fått korona, og jeg er også klar over at viruset kan være farlig. Men det må uansett settes risiko oppå mot gevinst i alt vi gjør, det gjelder ellers i livet også.

xavi-maestro

Innlegg: 7693
xavi-maestro
16.01.21 23:39
Gorback: 5 år??? De aller fleste som tar kvelden MED covid-19 ville neppe kunne forvente å leve måneder engang - husk at gjennomsnittstiden for opphold på sykehjem er 2 år - og det er de svakeste av disse igjen som bukker under for covid-19(!) De fleste av sykehjemsbeboerne som vandrer heden for corona ville gjort det samme for hvilket som helst annet luftveisvirus - inkludert "vanlig" norsk forkjølelse...

Det burde det jo være lett å dokumentere. Vi kan i hvertfall anta det med rimelighet bare basert på alderen til de døde.

189 av 517 døde er 79 år eller yngre. Hvor mange i 70-årene er det egentlig på et sykehjem?

Antakelig ikke så mange, siden 196 døde på sykehus, mens 281 på sykehjem. 

Med andre ord virker det som at det er en betydelig andel utenom sykehjemmet som dør - som ikke passer inn i det gjennomsnittlige oppholdet på sykehjem.

Så er det klart at veldig mange av de 70-åringene som har dødd antakelig slet med noen alvorlige helseplager hvorav en stor slump kanskje ikke hadde så mange år igjen. Men om snittet gjenstående år på de døde er på 1-2 år tviler jeg på.

Derfor jeg sa 5 år, for å prøve å kompensere litt.

(Innlegget ble redigert 16.01.21 23:40)

KingKongHalvor

Innlegg: 55790
KingKongHalvor
16.01.21 23:40
Fago: Nei. De har feilet TOTALT i håndteringen av smitteimporten, så jeg gir dem ingen kred.

Ok, så du er på nullvisjon. Ok, de er ikke feilfrie. 

Men, hallo! Se deg rundt, hvem har gjort det særlig bedre?

Champis

Innlegg: 2769
Champis
16.01.21 23:43
startelver: De bør forby trikkene, alle må gå på ski fra huset sitt skal de ut i løypene. Forby all trafikk så løser det seg.

Haha, høres ut som en smart løsning.....

Columbus_3

Innlegg: 14324
Columbus_3
16.01.21 23:43
basillen: Saken som ble lenket til her gjaldt Sotra kommune. Dette er en nabokommune til Bergen. I Bergen er det da flust med hoteller som kunne vært brukt til vaksinering. Konferanserommene på hotellene lider vel ikke akkurat av stinn brakke for tiden. Vil også tro at mange hoteller ville satt pris på aktivitet. Man kan jo til og med innkvartere helsepersonale på hotellene slik at man kan holde på med vaksinasjon til omtrent alle døgnets timer hvis det er ønskelig. At man i ekstremt grisegrendte strøk må ta til takke med en idrettshall er imidlertid forståelig. Men hvorfor begynne med dette i tett befolkede bystrøk?

Nå er jeg enig. I byene kan man sikker bruke ledig hotellkapasitet og lignende. Tror hver kommune må finne egen løsning på dette og FHI har da også bedt alle kommuner om å organisere vaksinasjonen.

Sotra kommune finnes ikke. Det er en øy. Om den har fastlandsforbindelse vet jeg ikke.

Champis

Innlegg: 2769
Champis
16.01.21 23:47
pfrog567: Skjønner ikke at folk gidder å ta bilde, for deretter tipse media. Ville vært mer normalt at de som holder på med dette, ikke hadde gått om bord hvis de er så "bekymret". Klart folk vil ut i frisk luft når det ikke er så mye annet å ta seg til i en dau by.

Dette jeg også synes blir så flaut. Man er liksom ikke skremt nok selv til å gå på en stappfull trikk, men man skal gjerne ta bilde og sende det til media, for man vet det genererer oppmerksomhet. Eller fordi man ønsker å framstå politisk korrekt, for den saks skyld.

basillen

Innlegg: 3887
basillen
16.01.21 23:51
Columbus_3: Nå er jeg enig. I byene kan man sikker bruke ledig hotellkapasitet og lignende. Tror hver kommune må finne egen løsning på dette og FHI har da også bedt alle kommuner om å organisere vaksinasjonen. Sotra kommune finnes ikke. Det er en øy. Om den har fastlandsforbindelse vet jeg ikke.

Da er vi jo enige :).

Du har rett - Sotra er ikke en kommune, men den tilhører Øygarden kommune som grenser til Bergen. Det går bro fra Sotra og over til fastlandet.

xavi-maestro

Innlegg: 7693
xavi-maestro
16.01.21 23:53

Basert på min teori om at de landene som har hatt en betydelig overdødelighet i all hovedsak har sett at en stor andel av de menneskene med 1-5 år igjen av livene sine har dødd i løpet av ett år - så vil det nødvendigvis bli noen år med "underdødelighet", siden de som ellers skulle vært spredd utover disse årene allerede er borte.

Vi får se! Sverige og Belgia er eksempler på land hvor denne effekten nødvendigvis må inntreffe i årene etter corona (hvis min teori stemmer).

(Innlegget ble redigert 16.01.21 23:55)

Champis

Innlegg: 2769
Champis
16.01.21 23:56
Columbus_3: Nå sitter det folk her og bedømmer forholdene rundt om i landet sett fra et Osloperspektiv. Vi har ett hotell på stedet og de har annet belegg. Nærmeste konferansearena er 200 km unna.
Det er faktisk ikke flust opp av egnede lokaler rundt om over hele landet. I byene er det kanskje ikke et problem, men på landsbygda er det nok det.

På mindre steder skal det vaksineres betydelig færre folk også! De får vel så få vaksiner om gangen også at det ikke kan by på de største logistikkutfordringene.

Xavi7

Innlegg: 11994
Xavi7
17.01.21 07:25

Leser at FHI bommet grovt på smittetallene de oppga i julen. De sa vi gikk opp fra 2,2 prosent andel positive tester til 6,6 prosent, mens nå sier de det reelle tallet var 3,5 prosent.

Ok, så smitten er mye lavere enn regjeringen antok da de satte inn de nye og inngripende tiltakene etter nyttår. I morgen skal Jern-Erna legge frem en ny vurdering. Letter de nå eller dundrer de videre med samme tiltak i 14 dager til?

Jeg tror det siste. Fordi de kan.

daskedusken

Innlegg: 6090
daskedusken
17.01.21 07:57
Xavi7: Letter de nå eller dundrer de videre med samme tiltak i 14 dager til? Jeg tror det siste. Fordi de kan

Føre var vettu. Føre var.

daskedusken

Innlegg: 6090
daskedusken
17.01.21 08:05

Ser nå at vaksine nr. 4 ligger an til å bli godkjent utpå senvinteren. Da ender vel Vesten opp med utrolig store mengder ubrukte doser. Blir nå meget spent å se hvor ivrige man er på å bistå u-land med dette. Det var jo store flotte ord da man bestilte 4-5 ganger antall så mange doser som man reelt behøvde. Rent mutasjonsmessig er det en fordel at man dundrer på og vaksinerer globalt så raskt som mulig, da trengs det økonomisk og logistisk hjelp fra velutviklede land.

pfrog567

Innlegg: 20503
pfrog567
17.01.21 08:48
Columbus_3: Vi har ett hotell på stedet og de har annet belegg. Nærmeste konferansearena er 200 km unna. 
Det er faktisk ikke flust opp av egnede lokaler rundt om over hele landet. I byene er det kanskje ikke et problem, men på landsbygda er det nok det.

På mindre steder så kan de sikkert bruke de samme lokalene som de bruker ved valg, også flere steder i Oslo. Da tas det i bruk både kommunelokaler, skoler og idrettshaller. 

Men å stenge idrettshaller flere uker i forveien i påvente av at vaksinasjonen skal starte, høres helt feil ut. Da går det på bekostning av barn, unge og andre som bruker idrettshallene. 

William_S3

Innlegg: 12519
William_S3
17.01.21 08:53
Xavi7: Ok, så smitten er mye lavere enn regjeringen antok da de satte inn de nye og inngripende tiltakene etter nyttår. I morgen skal Jern-Erna legge frem en ny vurdering. Letter de nå eller dundrer de videre med samme tiltak i 14 dager til? Jeg tror det siste. Fordi de kan.

Jeg tror heller ikke det blir noen store lettelser, men de burde nå kunne fjerne den nasjonale skjenkestoppen. Den gir jo ingen mening. Og ikke minst gi kommunene tilbake makta hva gjelder skoler på rødt nivå. 

Columbus_3

Innlegg: 14324
Columbus_3
17.01.21 08:54
pfrog567: På mindre steder så kan de sikkert bruke de samme lokalene som de bruker ved valg, også flere steder i Oslo. Da tas det i bruk både kommunelokaler, skoler og idrettshaller.  Men å stenge idrettshaller flere uker i forveien i påvente av at vaksinasjonen skal starte, høres helt feil ut. Da går det på bekostning av barn, unge og andre som bruker idrettshallene.

Jeg er enig i alt du sier her. Idrettshallen brukes selvfølgelig bare når vaksinasjonen pågår, resten av døgnet brukes den til det den skal brukes til.
Noe annet blir feil.

pfrog567

Innlegg: 20503
pfrog567
17.01.21 08:54
Xavi7: Leser at FHI bommet grovt på smittetallene de oppga i julen. De sa vi gikk opp fra 2,2 prosent andel positive tester til 6,6 prosent, mens nå sier de det reelle tallet var 3,5 prosent. Ok, så smitten er mye lavere enn regjeringen antok da de satte inn de nye og inngripende tiltakene etter nyttår.

Regjeringen "antok" nok ikke dette, men fulgte opp med nye tiltak etter FHI sin prognose.

KingKongHalvor

Innlegg: 55790
KingKongHalvor
17.01.21 09:42

-Vi har en lav terskel for å gå ut med ting, også når det er usikkerhet. I ettertid tenker jeg at det ikke var noe særlig poeng i å gå ut med det tallet, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg 


Nei, det var det kanskje ikke. Med flat/synkende trend bør kanskje Pompel og Pilt lette litt på tiltakene da, når bakgrunnen for innskjerpelsene visste seg å være feil.
Har tillit til fagfolk, men de kan også gjøre feil. 

Langveg

Innlegg: 17775
Langveg
17.01.21 09:46

No er det vorti spreidt imternasjonalt at om lag  30 eldre har døydt etter  å ha fått vaksinen her  i landet.  Bloomberg har eit større oppslag  om saka. Men her affiserer det  korkje regjering eller media. Ein merkar det på språkbruken: Kan vera  korona-relatert....  Når det gjeld koronasmitte, er  ein ikkje så noggrann: 96-åroning på sjujkeheim død av korona. Skial tru om ikkje dødsårsaka var meir samansett enn som så, men i propagandaen skal vaksinen gjerast  ufårleg  og covid-19 livsfårleg, Og folk flest let seg  lura.  

pfrog567

Innlegg: 20503
pfrog567
17.01.21 09:51
KingKongHalvor: Med flat/synkende trend bør kanskje Pompel og Pilt lette litt på tiltakene da, når bakgrunnen for innskjerpelsene visste seg å være feil.

Bare ikke regjeringen bruker den flate/synkende trenden nå til å forsvare de nye tiltakene som kom den 2.januar da.. Vet aldri med Pompel og Pilt :)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg