Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
zetta

Innlegg: 14029
zetta
23.01.21 23:32
Sandaas: . Mutasjon kan således gjøre det umulig/usannsynlig å gi lettelser i Oslo

Du er en provoserende type

 har det noengang falt deg inn at disse tiltakene har en enorm kostnad? Har du vurdert å veie for/mot? Er du helt ensporet?

Solvgutt1

Innlegg: 21860
Solvgutt1
23.01.21 23:34
Gorback: Hva er mørketallene for de som har havnet i dødsstatistikken bare fordi de tilfeldigvis har vært smittet med Corona viruset da?

Sannsynligvis veldig, veldig lave. Det er ingenting som tilsier at noe land har overrapporter dødsfall grunnet Covid.19. Tvert imot.

Solvgutt1

Innlegg: 21860
Solvgutt1
23.01.21 23:34
Gorback: Hva er mørketallene for de som har havnet i dødsstatistikken bare fordi de tilfeldigvis har vært smittet med Corona viruset da?

Sannsynligvis veldig, veldig lave. Det er ingenting som tilsier at noe land har overrapporter dødsfall grunnet Covid.19. Tvert imot.

Sandaas

Innlegg: 13522
Sandaas
23.01.21 23:38
Solvgutt1: Eller så kan man få vaksinert alle i regionen før sommeren.

Som sagt, man stopper ikke smittespredning på kort sikt (altså 1-2 mnd) ved å vaksinere folk i regionen. Selv om man utelukkende vaksinerte folk i Oslo-regionen så ville man altså i beste fall få til en lettelse i den delen av landet innen mai. Men det hadde samtidig betydd at man ikke kunne vaksinere folk i risikogrupper i andre deler av landet. Din strategi ville altså økt antall døde og alvorlige syke utelukkende fordi du tror at det til det beste å stoppe smittespredning via vaksinasjon. Skal vi ta lærdom av vaksinasjonsprogram i andre land så er fortsatt normen å prioritere på risiko og/eller samfunnskritisk personell, ikke på regionsnivå, og det altså i land med vesentlig mye mer smitte i Norge. Hvorfor tror du en slik omprioritering da vil være til det beste i Norge? 

Igjen, vi vet at det er mange andre tiltak som på kort sikt er mer fornuftig for å stoppe smittespredning, samtidig som man da ikke nedprioriterer andre utsatte grupper i andre deler av landet. Om det hadde vært svært kritisk i Oslo og sterk press på helsevesenet i regionen så kunne en slik omprioritering være formålstjenlig, men jeg ser ikke en slik trend, selv om det er urovekkende med nye utbrudd på sykehjem i Oslo. 

Solvgutt1

Innlegg: 21860
Solvgutt1
23.01.21 23:41
Sandaas: Som sagt, man stopper ikke smittespredning på kort sikt (altså 1-2 mnd) ved å vaksinere folk i regionen. Selv om man utelukkende vaksinerte folk i Oslo-regionen så ville man altså i beste fall få til en lettelse i den delen av landet innen mai. Men det hadde samtidig betydd at man ikke kunne vaksinere folk i risikogrupper i andre deler av landet. Din strategi ville altså økt antall døde og alvorlige syke utelukkende fordi du tror at det til det beste å stoppe smittespredning via vaksinasjon. Skal vi ta lærdom av vaksinasjonsprogram i andre land så er fortsatt normen å prioritere på risiko og/eller samfunnskritisk personell, ikke på regionsnivå, og det altså i land med vesentlig mye mer smitte i Norge. Hvorfor tror du en slik omprioritering da vil være til det beste i Norge?  Igjen, vi vet at det er mange andre tiltak som på kort sikt er mer fornuftig for å stoppe smittespredning, samtidig som man da ikke nedprioriterer andre utsatte grupper i andre deler av landet. Om det hadde vært svært kritisk i Oslo og sterk press på helsevesenet i regionen så kunne en slik omprioritering være formålstjenlig, men jeg ser ikke en slik trend, selv om det er urovekkende med nye utbrudd på sykehjem i Oslo.

Skulle man utelukkende vaksinert folk i Oslo-regionen hadde man trolig klart å vaksinere flertallet i løpet av februar.

Jeg tror ikke min strategi ville gitt flere døde. Det er Oslo-regionen som har klart flest dødsfall per innbygger, og Oslo er en motor for hele den nasjonale smittespredningen. Hadde man klart å slå ned smitten der hadde det hatt stor påvirkning på smittespredningen i resten av landet.

Videre snakket du om i sommer. Hvis man ikke har klart å vaksinert nok folk i Oslo-regionen innen sommeren til å unngå sterke restriksjoner, så har man sviktet fullstendig. 

(Innlegget ble redigert 23.01.21 23:44)

Sandaas

Innlegg: 13522
Sandaas
23.01.21 23:42
zetta: Du er en provoserende type  har det noengang falt deg inn at disse tiltakene har en enorm kostnad? Har du vurdert å veie for/mot? Er du helt ensporet?

Er nok du som er ensporet om du ikke tror slike tiltak nettopp veies opp mot samfunnskostnaden disse medfører. Jeg anbefaler deg å se på f.eks. Holden-utvalget vurderinger eller prisen land som ikke har fått kontroll har måtte betale (og da mener jeg både økonomisk og helsemessig). 

startelver

Innlegg: 71379
startelver
23.01.21 23:43

Kan vi stole på de rapportene som sier at det nye muterte viruset er mere dødelig enn det originale?  

F.eks hvis man er 80 år og kan velge, vil man ha det gamle eller nye viruset? 

De fleste sa jo i starten at dødeligheten på muterte virus skal være lavere.

Solvgutt1

Innlegg: 21860
Solvgutt1
23.01.21 23:44
startelver: Kan vi stole på de rapportene som sier at det nye muterte viruset er mere dødelig enn det originale?

Nei

Sandaas

Innlegg: 13522
Sandaas
23.01.21 23:48
Solvgutt1: Skulle man utelukkende vaksinert folk i Oslo-regionen hadde man trolig klart å vaksinere flertallet i løpet av februar.

Det kunne kanskje skjedd om vi ikke hadde fått en kraftig kutt i forventet leveranse fra AstraZeneca. Nå tror jeg vi beste fall hadde klart å vaksinere denne drøye millionen i løpet av mars-mpned, og dermed hatt en merkbar effekt i løpet av april (som jeg sa, innen mai måned). 

Det hadde altså samtidig kommet med prisen at alle andre risikogrupper i landet ikke har kunne fått noe beskyttelse i denne perioden. For samfunnet totalt sett hadde altså en slik løsning vært svært lite fornuftig. 

Og det du altså dermed sier er at Oslo-regionen må holde på sine restriksjoner til minimum mars måned selv i en best-case scenario? Samtidig som resten av landet må holde på harde tiltak enda lenger, altså ut april-mai måned når de deler av landet vil kunne komme igang med sin vaksinasjon? Er dette virkelig en bedre løsning enn f.eks. å stenge hardt ned i 2-3 uker og så kunne åpne om igjen i løpet av februar? Samtidig som man sikret at flest mulig i risikogruppene får beskyttelse før påske.

forbasket

Innlegg: 869
forbasket
23.01.21 23:50
Sandaas: Om målet derimot er å åpen mer opp før sommeren, og da spesielt i Oslo-regionen, ja da kan man argumentere med at man nå må stramme inn langt hardere og prøvde å stoppe mutasjonen fra å ulme videre i regionen.

Er det faktisk påvist at den standhaftige smitten (hvis den kan kalles det) i Oslo skyldes mutasjonen eller er det noe du antar? Det kan ikke skyldes typiske by-faktorer som bosettingsmønster og sosioøkonomiske forhold?

Jeg trodde noe av problemet nettopp var manglende svar på prøver sendt inn for sjekk mot mutasjonen, og at dette arbeidet derfor nå skulle intensiveres.

 

Sandaas

Innlegg: 13522
Sandaas
23.01.21 23:52
startelver: Kan vi stole på de rapportene som sier at det nye muterte viruset er mere dødelig enn det originale?   F.eks hvis man er 80 år og kan velge, vil man ha det gamle eller nye viruset?  De fleste sa jo i starten at dødeligheten på muterte virus skal være lavere.

Foreløpig mangler man data til å si noe som helst om dødelighet for varianten. Selv dødeligheten for de vanlige variantene er fortsatt usikre. 

Og jeg vet ikke helt hvor du har det fra at "De fleste sa jo i starten at dødeligheten på muterte virus skal være lavere". Historisk sett er det nemlig nettopp andre eller tredjebølger som rammer hardest (ofte fordi de har mutert) i pandemier. På kort sikt vil slike mutasjoner være veldig vanskelig å spå noe som helst om, og vi snakker altså fortsatt bare et drøyt år inn i spredningen av viruset.

Solvgutt1

Innlegg: 21860
Solvgutt1
23.01.21 23:53
Sandaas: Det kunne kanskje skjedd om vi ikke hadde fått en kraftig kutt i forventet leveranse fra AstraZeneca. Nå tror jeg vi beste fall hadde klart å vaksinere denne drøye millionen i løpet av mars-mpned, og dermed hatt en merkbar effekt i løpet av april (som jeg sa, innen mai måned).  Det hadde altså samtidig kommet med prisen at alle andre risikogrupper i landet ikke har kunne fått noe beskyttelse i denne perioden. For samfunnet totalt sett hadde altså en slik løsning vært svært lite fornuftig.  Og det du altså dermed sier er at Oslo-regionen må holde på sine restriksjoner til minimum mars måned selv i en best-case scenario? Samtidig som resten av landet må holde på harde tiltak enda lenger, altså ut april-mai måned når de deler av landet vil kunne komme igang med sin vaksinasjon? Er dette virkelig en bedre løsning enn f.eks. å stenge hardt ned i 2-3 uker og så kunne åpne om igjen i løpet av februar? Samtidig som man sikret at flest mulig i risikogruppene får beskyttelse før påske.

Kommer an på hva du mener med "sine restriksjoner". Jeg har jo påpekt et par ganger at Oslo er inne i en nedgang i smitten, men du virker å ignorere det. 

Oslo er en by, som gir klare utfordringer med tanke på smittespredning. Det vil nok derfor nødvendig med sterke tiltak der enn i resten av landet. Av samme grunn bør Oslo prioriteres når massekvaksineringen er i gang. Allerede nå har det blitt delt ut nok vaksiner til å vaksinere 30% av Oslos voksne befolkning.

Samtidig vet vi at Covid-19, heldigvis, er et sesongvirus og at våren og sommeren vil gi en betydelig nedgang i smittespredningen. Det, kombinert med smittespredningen påvirkes allerede ved en immunitet på 20-30% vil nok redusere behovet for tiltak fra starten av mai i alle fall. Kommer litt an på været.

Gorback

Innlegg: 5606
Gorback
23.01.21 23:54
Solvgutt1: Sannsynligvis veldig, veldig lave. Det er ingenting som tilsier at noe land har overrapporter dødsfall grunnet Covid.19. Tvert imot.

Om du tenker deg litt om så må det nødvendigvis være store mørketall involvert i dette! Husk vi har et lite farlig men ganske smittsomt virus. Tenk deg at dette viruset smittet ALLE i et gitt land - mener du da at alle eller de fleste som døde med viruset i kroppen nødvendigvis må ha dødd av viruset? Dette er ABSURD ettersom den totale mortaliteten til landet og "covid-19 døde" da ville blitt sammenfallende. Selvsagt er det stor overrapportering av covid-19 som faktisk dødsårsak. Du kan bruke samme logikk på de som dør etter å ha blitt vaksinert - selvsagt er det ikke vaksinen som forårsaker alle disse dødsfallene som rapporteres i etterkant av vaksinering...

(Innlegget ble redigert 23.01.21 23:55)

Sarella

Innlegg: 19926
Sarella
23.01.21 23:56
forbasket: Er det faktisk påvist at den standhaftige smitten (hvis den kan kalles det) i Oslo skyldes mutasjonen eller er det noe du antar? Det kan ikke skyldes typiske by-faktorer som bosettingsmønster og sosioøkonomiske forhold?

Jepp, la oss gå ut ifra din analyse, og ta feil...

Sandaas

Innlegg: 13522
Sandaas
23.01.21 23:56
forbasket: Er det faktisk påvist at den standhaftige smitten (hvis den kan kalles det) i Oslo skyldes mutasjonen eller er det noe du antar? Det kan ikke skyldes typiske by-faktorer som bosettingsmønster og sosioøkonomiske forhold? Jeg trodde noe av problemet nettopp var manglende svar på prøver sendt inn for sjekk mot mutasjonen, og at dette arbeidet derfor nå skulle intensiveres.

Det er noe jeg antar. Jeg vet at f.eks. Guldvog kommenterte at Oslo ikke fikk smittetallene tilstrekkelig ned tilbake i desember. Oslo har kjørt en hard linje nå i mange uker, så om befolkningen faktisk følger disse reglene så skulle vi se at smitten faktisk flatet helt ut og fulgte lignende utvikling fra tidligere. Vi vet jo at Oslo har fått utbrudd men klart å slå de ned rimelig kjapt med liknende tiltak tidligere i denne pandemien.

Når dette ikke skjer og vi nå vet at varianten har fått gå uoppdaget i minst 2 uker i regionen, så synes jeg ikke det er veldig usannsynlig at noe av problemet med å få stoppet smitten kan skyldes varianten. 

forbasket

Innlegg: 869
forbasket
23.01.21 23:57
Sarella: Jepp, la oss gå ut ifra din analyse, og ta feil...

Min analyse? Du så ikke spørsmålstegnene?

zetta

Innlegg: 14029
zetta
23.01.21 23:57
Sandaas: Er nok du som er ensporet om du ikke tror slike tiltak nettopp veies opp mot samfunnskostnaden disse medfører. Jeg anbefaler deg å se på f.eks. Holden-utvalget vurderinger eller prisen land som ikke har fått kontroll har måtte betale (og da mener jeg både økonomisk og helsemessig).

Hva med hviterussland? Er de fryktelig skadet av viruset?

  Sverige? De er vel først og fremst rammet økonomisk pga andre lands nedstengninger. Så blir det et spørsmål om hva overdødeligheten der er. Er en overdødelighet på 5 % nok til å knekke ryggen på samfunnsøkonomien?

forbasket

Innlegg: 869
forbasket
23.01.21 23:58
Sandaas: Det er noe jeg antar. Jeg vet at f.eks. Guldvog kommenterte at Oslo ikke fikk smittetallene tilstrekkelig ned tilbake i desember. Oslo har kjørt en hard linje nå i mange uker, så om befolkningen faktisk følger disse reglene så skulle vi se at smitten faktisk flatet helt ut og fulgte lignende utvikling fra tidligere. Vi vet jo at Oslo har fått utbrudd men klart å slå de ned rimelig kjapt med liknende tiltak tidligere i denne pandemien. Når dette ikke skjer og vi nå vet at varianten har fått gå uoppdaget i minst 2 uker i regionen, så synes jeg ikke det er veldig usannsynlig at noe av problemet med å få stoppet smitten kan skyldes varianten.

Fair enough. God natt.

Knaxern

Innlegg: 50316
Knaxern
24.01.21 07:53

Smittetallene fortsetter å dundre nedover. Allikevel kjører man tiltak som aldri før. Forstå det den som kan.

Ale-Jet

Innlegg: 34355
Ale-Jet
24.01.21 07:56

Kunne tenke meg å gå på kino igjen, jeg. Gleder meg til å se den nye James Bond-filmen i løpet av året. Begynner å bli lei av å være inne nå.

activ

Innlegg: 3334
activ
24.01.21 08:04
Knaxern: Smittetallene fortsetter å dundre nedover. Allikevel kjører man tiltak som aldri før. Forstå det den som kan.

Sånn går det når befolkningen har tillit til myndighetene, mens myndighetene ikke har tillit til befolkningen.

 

Sandaas

Innlegg: 13522
Sandaas
24.01.21 08:34
zetta: Hva med hviterussland? Er de fryktelig skadet av viruset?   Sverige? De er vel først og fremst rammet økonomisk pga andre lands nedstengninger. Så blir det et spørsmål om hva overdødeligheten der er. Er en overdødelighet på 5 % nok til å knekke ryggen på samfunnsøkonomien?

Angående Hviterussland, ja de er "fryktelig skadet av viruset" som du sier. Det er en grunn til at de måtte ta opp mer enn 2 mrd dollar i gjeld for å støtte opp landets økonomi tilbake i april. Tror du de hadde gjort dette om de ikke var hardt rammet? 

Og selv om vi har lite informasjon om hvor hardt pandemien har rammet landet, både økonomisk og helsemessig, så er det vel ingen tvil om at deres foreløpige offisielle tall langt fra viser den fulle sannhet. Er jo en grunn til at det er rapportert at de "plutselig" har sett at hjerte- og karsykdommer har skutt til værs høsten 2020 og utgjorde nesten 60% av alle dødsfall i landet, langt over hva som har vært normalen i landet og langt over tilsvarende tall i nabostater. Alt dette har vært rapportert gjennom ymse medier gjennom det siste året, men et greit utgangspunkt er å gå til wiki-siden over Hviterusslands respons på pandemien, der finner du lenker til primærkilder på informasjonen presentert.

Om du tror Sverige er først og fremst rammet av andre lands nedstenging så tror jeg du bør prate med kulturlivet i landet, som var hardt rammet av lokale regler fra sommeren og helt ut året, langt strengere enn det vi så i nabolandene. Eller spørre utelivsbransjen om de ikke kjenner at man har innført skjenkestopp fra kl 22 i november, noe som fortsatt gjelder for hele landet. Arbeidsledigheten og den økonomiske tilbakegangen i Sverige er på ingen måte noe bedre enn i nabolandene Norge, Danmark og Finland, men de har altså på toppen av dette hatt 5 til 10 ganger så mange som har døde av covid19 og tilsvarende mange som har vært alvorlig syke, vil få langtidsskader av sykdommen og selvsagt vært sykemeldt i perioder - du vet, slike ting som virkelig skader en nasjons økonomi. 

Nei, en overdødelighet på 5% er ikke nok til å knekke ryggen på samfunnsøkonomien (Sverige styrer forøvrig mot en overdødelighet på 9-10% for 2020), men det er åpenbart at en så høy overdødelighet vil ramme en nasjons økonomi knallhardt. Du vet at det noe mellom at et land bukker under og at et land klarer seg helt fint ikke sant? 

(Innlegget ble redigert 24.01.21 08:35)

Sandaas

Innlegg: 13522
Sandaas
24.01.21 08:41
Ale-Jet: Kunne tenke meg å gå på kino igjen, jeg. Gleder meg til å se den nye James Bond-filmen i løpet av året. Begynner å bli lei av å være inne nå.

Kinoer går da omtrent som normalt i store deler av landet? Bond-filmen er for øvrig skjøvet ytterligere frem i tid (nå antatt premiere i oktober) så er jo ikke akkurat som filmselskapene står klare med store premierer i disse tider når de vet at de fleste store markeder sliter med en pandemi og de færrest ville oppsøke en kino selv i de land der disse fortsatt er åpne. Må jo være andre ting som kan dra deg ut av døra selv om den lokale kinoen din kanskje er stengt, og om du er lei av å være inne så er vel ikke akkurat det å dra innendørs på kino et spesielt godt alternativ?

 

lbeb

Innlegg: 2172
lbeb
24.01.21 08:55

Høie dreit seg loddrett ut med hytteturen. Han har mistet mye av sin troverdighet.

TheBaseline

Innlegg: 1024
TheBaseline
24.01.21 09:23

Regjeringen har kuttet støtten til FHI noe som har ført til at de ikke kan analysere så mange prøver sammenliknet med Danmark. Er der noen her som er sjokkert? Typisk høyrepolitikk dette. Kutt i alle offentlige tjenester mens de selger Norge bit for bit ved å legge blant annet jernbanen ut på anbud. De privatiserer og kutter i offentlige tjenester. Det er regjeringen som har skylden. Det er deres villet politikk som gjør at vi nå ikke får analysert nok prøver. 

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/869Rp2/danskene-analyserer-3000-virus-i-uken-norge-har-klart-321-siden-desember

lusekoftan

Innlegg: 47534
lusekoftan
24.01.21 09:23
zetta: Sverige? De er vel først og fremst rammet økonomisk pga andre lands nedstengninger. Så blir det et spørsmål om hva overdødeligheten der er. Er en overdødelighet på 5 % nok til å knekke ryggen på samfunnsøkonomien?

Vet ej, men Sverige har en underdödlighet 2020 jämfört t.ex. med 1993

(Innlegget ble redigert 24.01.21 09:24)

TheBaseline

Innlegg: 1024
TheBaseline
24.01.21 09:25

Høie dreit seg loddrett ut med hytteturen. Han har mistet mye av sin troverdighet.

Dro han virkelig på hytta mens Erna sa at alle måtte holde seg hjemme? Hvorfor får han lov til å dra på hytta, men ikke vi? Typisk Høyre. Rikingene får gjøre hva pokker de vil, mens vi som har normal inntekt blir "fengslet" i hjemmene våre. 

Mister_Bister

Innlegg: 2484
Mister_Bister
24.01.21 09:29
TheBaseline: Regjeringen har kuttet støtten til FHI noe som har ført til at de ikke kan analysere så mange prøver sammenliknet med Danmark.

Det korrekte ordet er "avbyråkratisering". 

TheBaseline

Innlegg: 1024
TheBaseline
24.01.21 09:44

Det korrekte ordet er "avbyråkratisering". 

Og her ser vi konsekvensene. Offentlige tjenester blir dårligere. 

pfrog567

Innlegg: 20525
pfrog567
24.01.21 10:42
daniekr: Er det noen som kan peke på noe positive holdepunkter eller utsikter i dagens situasjon? Ikke svar om det skal svartmales ytterligere. På randen mentalt nå.

I stedet for å høre på hva regjeringen, Guldvog, Nakstad og Raymond sine dommedagsprofetier, er det bedre å lytte til FHI som er saklige:

Synkende smittetall til tross for mutert virus: Positivt nytt.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg