Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Champis

Innlegg: 2460
Champis
23.02.21 11:58
Solvgutt1: Jeg regner med at Høie blir like slaktet hvis han går for dette som jeg ble da jeg foreslo det for mange uker siden. Men hei, jeg har jo ingen medisinsk ekspertise. Blir dette, som er den åpenbart mest fornuftige strategien, vedtatt så spår jeg forresten et politisk shit show av en annen verden der Senterpartiet, og sikkert andre i opposisjonen, tårevåt kommer til å snakke om "er mennesker på bygda mindre verdt enn folk i Oslo?".

Jepp, vi er vel mange som har frontet dette lenge. Og jeg skjønner ikke hvorfor ikke dette er ren logikk.

Det blir garantert mye politisk spill rundt dette, ja - og hva utfallet blir tør jeg ikke engang å spå.

pfrog567

Innlegg: 20383
pfrog567
23.02.21 11:58
Folkflesk: Blir det endringer i den hittil temmelig seigrompete vaksinestrategien?  - Vi leverer et innspill til departementet om geografisk skjevfordeling i dag. Det blir offentlig når departementet har tatt en beslutning, opplyser overlege Preben Aavitsland i FHI til Dagbladet. Da blir det opp til Høie. Velger han sin personlige prestisje eller det som kan virke som en nødvendig kursendring?

Høie durer nok videre med sin vaksinestrategi. Virker ikke som han tenker på landets innbyggere ve og vel. Jfr hans uttalelse om innkjøp av vaksine: "Vi må være lojale mot EU".. Hva med å være lojal mot sine "undersåtter" og hjelpe sitt eget lands befolkning? 

Amnon

Innlegg: 19514
Amnon
23.02.21 11:59
NoDabForYou: Feil. Det eneste interessante i denne saken er om vedkommende er smittsom for andre.

Gjør det vondt å ta så kategorisk feil om Covid-19 vaksinene? Og vaksiner generelt? :)

Folkflesk

Innlegg: 28947
Folkflesk
23.02.21 11:59
Solvgutt1: Blir dette, som er den åpenbart mest fornuftige strategien, vedtatt så spår jeg forresten et politisk shit show av en annen verden der Senterpartiet, og sikkert andre i opposisjonen, tårevåt kommer til å snakke om "er mennesker på bygda mindre verdt enn folk i Oslo?".

Høie kan velge mellom å få Raymond J. eller Vedum på nakken. Jeg tror jeg ville valgt sistnevnte, for "Vi skal ta i bruk hele Norge til vaksinasjon" høres ut som et litt lamt slagord. Spesielt når man på flere grisgrendte plasser ikke har hatt et smittetilfelle siden våren 2020.

(Innlegget ble redigert 23.02.21 12:03)

kval

Innlegg: 16137
kval
23.02.21 12:00
Solvgutt1: Jeg regner med at Høie blir like slaktet hvis han går for dette som jeg ble da jeg foreslo det for mange uker siden. Men hei, jeg har jo ingen medisinsk ekspertise.  Blir dette, som er den åpenbart mest fornuftige strategien, vedtatt så spår jeg forresten et politisk shit show av en annen verden der Senterpartiet, og sikkert andre i opposisjonen, tårevåt kommer til å snakke om "er mennesker på bygda mindre verdt enn folk i Oslo?".

Hovedproblemet er utilstrekkelige leveranser til Norge. Og når de hittil er så begrenset ville det være logisk å sette inn vaksineringen der smitteproblemet er størst. En kraftsamling spisset inn mot det største problemet. Man trenger ikke være medisiner for å støtte en slik tankegang. Jeg er heller ikke lege men har ment dette likevel.

pfrog567

Innlegg: 20383
pfrog567
23.02.21 12:05
kval: Hovedproblemet er utilstrekkelige leveranser til Norge. Og når de hittil er så begrenset ville det være logisk å sette inn vaksineringen der smitteproblemet er størst. En kraftsamling spisset inn mot det største problemet. Man trenger ikke være medisiner for å støtte en slik tankegang. Jeg er heller ikke lege men har ment dette likevel.

Enig med deg her, noe jeg tror de fleste er. Men så var det noe med dette at da kommer det argumenter fra fjern og nær i landet, også der det ikke finnes smittede : "Er byfolk mer verdt enn de på bygda?".. Håpløst.

KongOlav2

Innlegg: 44211
KongOlav2
23.02.21 12:06
daniekr: Høie kjenner pusten til Vedum i nakken nå... skal smittefrie bygdegrender bli FRASTJÅLET vaksinene sine til fordel for kaffe-latte drikkende smittebomber i Oslo? Innen to dager handler dette om ulv og bondeoppgjør i tillegg.

Hahaha, tenkte det samme selv. Her lukter det politisk show!

Champis

Innlegg: 2460
Champis
23.02.21 12:07
ermathi: Det vet jeg ikke. Og hva jeg mener er for så vidt ikke så interessant.;) Men virkeligheten er at Oslo er nedstengt, til og med kjøpesentre, og vil forbli det inntil smittetallene har gått vesentlig ned. Skal vi få til det så mener jeg at gult nivå i videregående en uke før vinterferien og med stigende smittetall var en særdeles dårlig ide.

Da tror jeg du undervurderer hvor mye bare én åpen skoledag betyr. Som sagt, vi kan sikkert gjøre veldig mye for å unngå smitte, men om det er hensiktsmessig er en helt annen sak.

Nå er jeg av den oppfatningen at det er helt idiotisk at kjøpesentere og en del annet er stengt med tallene vi har nå. Helt kokos faktisk!

Folkflesk

Innlegg: 28947
Folkflesk
23.02.21 12:09
KongOlav2: Hahaha, tenkte det samme selv. Her lukter det politisk show!

Går det an å spille på odds på at Ulvik vil komme opp som et argument hvis Høie nekter å endre strategi?

Amnon

Innlegg: 19514
Amnon
23.02.21 12:11

Det gjøres lite studier på effekten av tiltak, det eneste vi virkelig vet er at de fleste koster mye. Hva vil dette si for neste pandemi, møter vi den på samme måte? Prøv/feil og føre-var prinsippet?

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.21.21250243v2.full.pdf

Champis

Innlegg: 2460
Champis
23.02.21 12:11
daniekr: Ja, vi stod i dette hysteriet for 10 år siden også, men da blåste det over enda fortere. Covid ender opp på samme måte. Vi snakker om tiltakene og ikke sykdommen om 10 år.

Garantert. Det kommer til å bli laget uttallige sketsjer på dette (spesielt vakter som sprinter opp akebakken for å bøtelegge en som er ute uten munnbind).

Når man får ting på avstand, så vil man se hvor galt det faktisk var, en del av det vi har gjort. Vi har gjort barbariske handlinger mot folk og laget uopprettelig skade. Man kommer til å lure på hvordan en del av dette faktisk kunne skje i 2020.

(Innlegget ble redigert 23.02.21 12:11)

kval

Innlegg: 16137
kval
23.02.21 12:14
pfrog567: Enig med deg her, noe jeg tror de fleste er. Men så var det noe med dette at da kommer det argumenter fra fjern og nær i landet, også der det ikke finnes smittede : "Er byfolk mer verdt enn de på bygda?".. Håpløst.

Jeg bor selv langt ut på landet. I denne kommunen har det vært ca 30 smittetilfeller siden starten. Mange kommuner har hatt færre enn det.

Personlig har jeg ikke problemer med å vente på vaksinen. Og jeg tror det er mange i distriktene som tenker slik. Jeg tviler på at en geografisk skjevdeling blir noen god sak i distriktspolitikken. Vi må ikke glemme at mange reiser til og fra hovedstaden hele tiden.

kval

Innlegg: 16137
kval
23.02.21 12:20
Folkflesk: Går det an å spille på odds på at Ulvik vil komme opp som et argument hvis Høie nekter å endre strategi?

Det kommer sikkert opp som argument. Men jeg støtter det ikke. Ulvik er en bygd med 1 000 innbyggere. Lett å teste, smittespore og slå utbruddet ned. Det har de også gjort.

lumanpauw

Innlegg: 1489
lumanpauw
23.02.21 12:23

Frustrasjonspost: min samboer er halvveis i vårt andre svangerskap etter det første som endte svært dramatisk (men lykkelig) med ekstremprematur fødsel. Hun er svært bekymret for at ting skal ende dramatisk denne gangen også. Vi bor i Trondheim, en by nesten fri for smitte. Likevel får jeg ikke en gang gå inn på sykehuset sine kantiner. Fri for symptomer med munnbind. Slik kan det da ikke være!

NoDabForYou

Innlegg: 2088
NoDabForYou
23.02.21 12:27
Amnon: Gjør det vondt å ta så kategorisk feil om Covid-19 vaksinene? Og vaksiner generelt? :)

Hvor langt er et tau?

Solvgutt1

Innlegg: 21621
Solvgutt1
23.02.21 12:28
kval: Hovedproblemet er utilstrekkelige leveranser til Norge. Og når de hittil er så begrenset ville det være logisk å sette inn vaksineringen der smitteproblemet er størst. En kraftsamling spisset inn mot det største problemet. Man trenger ikke være medisiner for å støtte en slik tankegang. Jeg er heller ikke lege men har ment dette likevel.

Likevel har man valgt en flatfordeling. Når man ser argumentasjonen for dette er den åpenbar politisk, men dette har de hatt støtte fra både FHI og Helsedirektoratet på, fram til nå. Ser man på håndteringen av importsmitte, manglende vilje til å sette inn sterkere tiltak mot innvandrerbefolkningen, manglende vilje til å sette inn sterkere tiltak mot risikogruppene osv. så er dette også politisk. Når man tar såpass mange politiske hensyn i ganske vesentlige spørsmål, så er det jo mulig å spørre seg hvor alvorlig de mener situasjonen egentlig der. Den samsvarer ikke helt med frykten for "en tredje bølge med voldsom kraft".

Solvgutt1

Innlegg: 21621
Solvgutt1
23.02.21 12:29
NoDabForYou: Feil. Det eneste interessante i denne saken er om vedkommende er smittsom for andre.

Det er heller ikke så veldig interessant. Hvis en vaksine gir 95% beskyttelse, så sier det seg selv at noen kommer til å bli syke og dermed også smittsomme. Alt tyder imidlertid på at vaksinene reduserer smittespredningen betraktelig, og det er jo bra.

KingKongHalvor

Innlegg: 55701
KingKongHalvor
23.02.21 12:30
ermathi: Men virkeligheten er at Oslo er nedstengt, til og med kjøpesentre, og vil forbli det inntil smittetallene har gått vesentlig ned.

Har ikke hørt noen si det. Tallene vi har nå er mye lavere enn i november og januar, og da var det ikke snakk om å stenge kjøpesentrene. Det er mutanten som gjelder nå. 

Og når det gjelder stengte kjøpesentre, så er det en sannhet med modifikasjoner. Alle butikker som selger noe som kan minne om mat, alle serveringssteder, dyrebutikker, apoteker ol er åpne. Pensjonistene sitter som vanlig og nyter kake og kaffe på mitt lokale senter. 

Så stengte kjøpesentre betyr egentlig åpne sentre med litt færre butikker. 

Folkflesk

Innlegg: 28947
Folkflesk
23.02.21 12:35
kval: Det kommer sikkert opp som argument. Men jeg støtter det ikke. Ulvik er en bygd med 1 000 innbyggere. Lett å teste, smittespore og slå utbruddet ned. Det har de også gjort.

Ja, og det virker spekulativt å spille på en frykt for at utkants-Norge skal bli stående helt uten vaksiner. Det er vel ingen som har sagt at Oslo skal ha alle vaksinene i landet. Men nå får vi se om Vedum kan holde seg unna grøten hvis Oslo skulle - av rent nødvendige hensyn - få en større andel enn de hittil har vært tiltenkt.

Man trenger liksom ikke å lage disktrikspolitikk ut av absolutt alt heller.

(Innlegget ble redigert 23.02.21 12:36)

ermathi

Innlegg: 10288
ermathi
23.02.21 12:35
KingKongHalvor: Har ikke hørt noen si det. Tallene vi har nå er mye lavere enn i november og januar, og da var det ikke snakk om å stenge kjøpesentrene. Det er mutanten som gjelder nå. 
Og når det gjelder stengte kjøpesentre, så er det en sannhet med modifikasjoner. Alle butikker som selger noe som kan minne om mat, alle serveringssteder, dyrebutikker, apoteker ol er åpne. Pensjonistene sitter som vanlig og nyter kake og kaffe på mitt lokale senter. 
Så stengte kjøpesentre betyr egentlig åpne sentre med litt færre butikker.

Fikk ikke med akkurat hva det var du ikke hadde hørt noen si. Men at Oslo ikke åpner før smittetallene går vesentlig ned har Raymond Johansen sagt en rekke ganger. 

Jeg frekventerer også kjøpesentre og ser med egne øyne det du beskriver. Problemet er jo at de butikkene der jobbene virkelig er truet, det er de som er stengt. Klær, sko, smykker, osv. Her kan det ryke mange jobber og folk handler allerede masse av dette på nett dessverre. 

KingKongHalvor

Innlegg: 55701
KingKongHalvor
23.02.21 12:36
pfrog567: Men så var det noe med dette at da kommer det argumenter fra fjern og nær i landet, også der det ikke finnes smittede : "Er byfolk mer verdt enn de på bygda?"

Det kan man da lett snu andre veien. Det er jo mye større sjanse for å bli smittet om man bor i Oslo enn i Båtsfjord, hvorfor da ikke vaksinere de mest utsatte først, akkurat som med oldingene. 
At det skulle bli en stor by-mot-bygd greie kan man lett unngå, det er bare å kommunisere tydelig. 

DimitarBerbatov9

Innlegg: 13268
DimitarBerbatov9
23.02.21 12:41
Folkflesk: Blir det endringer i den hittil temmelig seigrompete vaksinestrategien?  - Vi leverer et innspill til departementet om geografisk skjevfordeling i dag. Det blir offentlig når departementet har tatt en beslutning, opplyser overlege Preben Aavitsland i FHI til Dagbladet. Da blir det opp til Høie. Velger han sin personlige prestisje eller det som kan virke som en nødvendig kursendring?

"Me har allereie ein geofragisk skjeivfordeling" tipper jeg han kommer til å si. 

Oslo og Viken er jo tross alt to av de tre fylkene som har satt færrest doser per innbygger, så alt gir bra mening. Rogaland på en desidert sisteplass riktignok med 5,6 per 100 innbyggere sammenlignet med 9,1 for Innlandet. 

Solvgutt1

Innlegg: 21621
Solvgutt1
23.02.21 12:42
KingKongHalvor: Det kan man da lett snu andre veien. Det er jo mye større sjanse for å bli smittet om man bor i Oslo enn i Båtsfjord, hvorfor da ikke vaksinere de mest utsatte først, akkurat som med oldingene. 
At det skulle bli en stor by-mot-bygd greie kan man lett unngå, det er bare å kommunisere tydelig.

Sjansen for å dø av Covid-19 er ti ganger høyere i Oslo enn i Nord-Norge. Sånn har det vært hele veien. Det er ikke et øyeblikksbilde. Å skulle prioritere vaksinefordelingen etter hvem som har høyest smittetrykk akkurat nå ville jo vært feil, men områder som har hatt et vedvarende høyere smittetrykk gjennom hele pandemien, og som har demografiske forhold som tilsier at de fortsatt skal ha høyere smittetrykk, bør prioriteres.

Bent Høie har jo sagt at han følger FHIs råd nærmest slavisk når det kommer til vaksinasjonsstrategien. Så her kommer det trolig en justering. Det har vært et par "regimevennlige" debattanter her inne som har gått hardt ut mot de som har foreslått en slik geografisk skjevfordeling som FHI tar til ordet for nå. Blir spennende å se om de går like hardt ut mot regjeringen når dette blir gjeldende. 

Det hjelper jo ikke at medlemmer av regjeringen har kommet med slike hjelpesløse og hjernedøde utspill.

(Innlegget ble redigert 23.02.21 12:43)

KingKongHalvor

Innlegg: 55701
KingKongHalvor
23.02.21 12:50
Solvgutt1: Det har vært et par "regimevennlige" debattanter her inne som har gått hardt ut mot de som har foreslått en slik geografisk skjevfordeling som FHI tar til ordet for nå.

Det bør de la være med. 

Alle aksepterer en aldersmessig skjevfordeling i vaksineringen, noe som har ført til at en person på 105 år ble vaksinert tidlig. Sånn sett er geografien bare et annet parameter, ikke noe man bør legge noen form for urettferdighet i. Det er det som er mest hensiktsmessig, egentlig i motsetning til å vaksinere de aller eldste først, så det er en no-brainer, det kommer hele landet tilgode. Men man må som sagt klare å selge det inn på riktig måte, og der kniper det nok litt på både vilje og evne. 

Amnon

Innlegg: 19514
Amnon
23.02.21 12:50
Solvgutt1: Det er heller ikke så veldig interessant. Hvis en vaksine gir 95% beskyttelse, så sier det seg selv at noen kommer til å bli syke og dermed også smittsomme. Alt tyder imidlertid på at vaksinene reduserer smittespredningen betraktelig, og det er jo bra.

Sier seg selv, 95% effektivitet betyr at 5% av vaksinerte ikke blir immune mot sykdom av infeksjonen. Da blir de da også smittsomme i større eller mindre grad, burde være elementært.

Målet med vaksiner er først å sikre at de som får den ikke blir alvorlig syke, så er det en enorm bonus hvis de også effektivt beskytter mot smitte. Og det ser det jo ut til at de gjør. Jeg vet jeg sparker opp vidåpne låvedører her når jeg svarer dette til deg, men det er tydeligvis ikke like vidåpent for alle :)

(Innlegget ble redigert 23.02.21 12:52)

NoDabForYou

Innlegg: 2088
NoDabForYou
23.02.21 12:50
Solvgutt1: Det har vært et par "regimevennlige" debattanter her inne som har gått hardt ut mot de som har foreslått en slik geografisk skjevfordeling som FHI tar til ordet for nå. Blir spennende å se om de går like hardt ut mot regjeringen når dette blir gjeldende.

Du kan ikke regne med at det kommer innvendinger fra personer uten egne meninger.

NoDabForYou

Innlegg: 2088
NoDabForYou
23.02.21 12:52
Amnon: vidåpent

Det eneste vidåpne her er tomrommet mellom ørene til enkelte....

Solvgutt1

Innlegg: 21621
Solvgutt1
23.02.21 12:53
Amnon: Målet med vaksiner er først å sikre at de som får den ikke blir alvorlig syke, så er det en enorm bonus hvis de også effektivt beskytter mot smitte. Og det ser det jo ut til at de gjør. Jeg vet jeg sparker opp vidåpne låvedører her når jeg svarer dette til deg, men det er tydeligvis ikke like vidåpent for alle :)

Vel, når vi har en helsedirektør som langt på vei sier at smittetallene er avgjørende for hvorvidt tiltakene oppheves eller ikke, og folk begynner å blåse opp hvor farlig dette er for barn og at vi må beskytte de som ikke kan vaksineres, så håper jeg virkelig at det reduserer smittsomheten også. 

Målpostene flyttes stadig.

KingKongHalvor

Innlegg: 55701
KingKongHalvor
23.02.21 12:55
NoDabForYou: Du kan ikke regne med at det kommer innvendinger fra personer uten egne meninger.

Går du virkelig rundt og tenker at folk som ikke er som deg alle er en saueflokk uten evne til å tenke selv eller gjøre seg opp egne meninger? Eller er det bare en rolle du ikler deg? 

Amnon

Innlegg: 19514
Amnon
23.02.21 12:56
Solvgutt1: Vel, når vi har en helsedirektør som langt på vei sier at smittetallene er avgjørende for hvorvidt tiltakene oppheves eller ikke, og folk begynner å blåse opp hvor farlig dette er for barn og at vi må beskytte de som ikke kan vaksineres, så håper jeg virkelig at det reduserer smittsomheten også.  Målpostene flyttes stadig.

Dobbel.

(Innlegget ble redigert 23.02.21 12:57)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg