Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Champis

Innlegg: 3806
Champis
26.02.21 14:25
KongOlav2: Nja, jeg tror de kunne gjort to ting annerledes som kunne hatt stor effekt; det ene ville vært å stramme inn kraftig på karantene og innreisebestemmelser på et tidligere tidspunkt, og det andre ville vært å ikke slavisk følge EU i vaksineanskaffelsene. Og ang det sistnevnte ville det jo ikke hatt særlig effekt før nå og frem mot sommeren. Ellers tror jeg mye ville vært likt. Politikere på høyt nivå er generelt fryktelig risikoaverse og lett påvirkelige av tabloide medier med masse sensasjonsoverskrifter.

Mitt hovedproblem er ikke om hva den ene regjeringen er i landet hadde gjort kontra den andre, men heller det at myndigheter over hele verden har begynt å gå en vei som man aldri kommer seg ut av. Noen har plutselig akseptert å innføre ting man aldri ellers gjør, naboen ser dette og tør ikke gjøre annet selv, kombinert med en ekstrem frykt for å bli oppfattet som for lite handlekraftig eller umoralsk. Og sånn har ting ballet på seg gjennom det siste året.

Champis

Innlegg: 3806
Champis
26.02.21 14:27
fazz: >>> Det har heller ikke gått i oppløsning med dagens tiltak så hva er poenget ditt? Så da er konklusjonen at den ikke går i oppløsning OG vi kan spare noen tusen koronadødsfall?

Tiltakene har nok bidratt betydelig mer til at ting går i oppløsning enn koronadødsfallene hvert fall!

maxus4

Innlegg: 6493
maxus4
26.02.21 14:29
Sarella: De nasjonale smittetallene er høyere enn de har vært siden 13. januar. I hovedstaden er smittetallet det høyeste på over tre måneder.

Så mye var massiv nedstenging, forbud mot å møtes og hysteriske munnbindpåbud.   

Da kan man vel alltid slenge inn det ferdigskrevne motargumentet:
"Det hadde vært enda værre om vi ikke hadde hatt tiltakene"

og om man er i godt lune , legge til:

"Og årsaken til at det er så høy smitte er fordi folk ikke har vært flinke nok til å følge rettningslinjene" -  Kjøss meg..

Sandaas

Innlegg: 13539
Sandaas
26.02.21 14:29
Champis: Hadde ikke Oslo klart seg bra (nå snakker jeg om rent smittevern), så hadde Norge hatt langt høyere dødstall enn vi har. Vi kunne hatt enda høyere dødstall og allikevel klart oss veldig bra.

Som sagt, internasjonalt har jo Oslo klart seg eksemplarisk, men leser du innlegg i denne tråden så ser du jo hvor oppgitt mange er over at Oslo fortsatt må kjøre langt strengere tiltak enn det flertallet av Norges befolkning lever under. Det er jo ingen gudegitt forutsetninger som gjør at Oslo ikke skulle klare å håndtere denne pandemien bedre enn de har gjort. Og det har jo vært dokumentert mer enn nok saker der Oslo kommune har vært for trege eller ikke forberedt på en økning av saker.

Jeg nevnte tidligere ting som at de ikke hadde økt kapasiteten på sin egen koronatelefon, sine smittesporingsteam eller generelle testkapasitet når august kom og de begynte å få en økning i saker. Deres vegring med å stramme inn når antall smittede økte på høsten og konflikten mellom Raymond og Høie/HD/FHI er også grundig dokumentert, men debattanter i denne tråden som heiet på Raymond fordi han "visste Høie fingeren og ikke ville stramme inn". Resultatet var at de selvsagt endte opp med dårlig kontroll og dertil enda hardere tiltak enn det som først ble anbefalt. Det samme med deres manglende tiltak overfor spesifikke bydeler med vedvarende høy smitte. Her har de vært veldig langt etter med å gå ut og gi helt nødvendig informasjon og oppfordre beboere til å få teste seg. Det hjelper ikke å sitte å klage på regjeringen eller HD/FHI fordi Oslo kommune ikke tar de grep som viser seg nødvendig for å informere og beskytte sine egne beboere. 

Champis

Innlegg: 3806
Champis
26.02.21 14:29
Sandaas: Det er jo kanskje problemet ditt - dette vet du lite om. Jeg kan tipse deg om at din hjemmekokte teori om regional skjevdeling som logisk er altså vurdert og forkastet av absolutt alle andre lands vaksinasjonsprogram. Det sier kanskje deg litt om hvor lite smart en slik strategi er? Du skulle vel tro at minst 1 annet land hadde gått for en regional-modell over en modell som prioriterer risikogrupper om dette virkelig var en god strategi i starten av et vaksinasjonsprogram? Sett deg litt inn i hva andre land gjør og har gjort av vurderinger så trenger du kanskje ikke å plumpe uti denne tråden med slikt sludder som du har gjort rundt dette med vaksinestrategi...

Det er du som står for en vaksinestrategi som tar livet av flere enn den behøver. Det får du stå for selv!

Champis

Innlegg: 3806
Champis
26.02.21 14:31
Sarella: "Leder Kristin Schultz i Elevorganisasjonen er positiv til et mulig påbud om munnbind i videregående. – Dersom Helsedirektoratet vurderer at det er nødvendig med munnbind for elever i videregående, er det noe vi stiller oss bak. Jeg tror det vil gå helt greit å bruke munnbind på skolen." Heldigvis er vår ungdom fornuftig og gjør det de kan for å holde smitten nede. Så den hysteriske motstanden mot munnbind man kan lese om her inne er det selvsagt bare noen få som står for, de samme som alltid :)

Hva ellers skal hun si? De fleste er livredde for å kritisere noe som helst av tiltak.

Hehe, så nå har plutselig ungdommen blitt så fornuftig i ditt hode :)

Champis

Innlegg: 3806
Champis
26.02.21 14:35
kval: Nettopp. Sykehussenger telles ikke i prosent.

Pr. i dag er vi på 94 innlagte av korona. Normalt sett er det flere hundre av influensa. Hvor langt ned på antall innlagt burde vi være før vi kan lette på noen av tiltakene vi har nå, tenker du? Eller hvor alvorlig må det være for at vi skal innføre enda flere tiltak enn de vi har i dag?

Oslogg123

Innlegg: 1823
Oslogg123
26.02.21 14:37

Folk elsker munnbind! De bruker det hele tiden!

MacanT

Innlegg: 15576
MacanT
26.02.21 14:39
Solvgutt1: Nå har FHI anbefalt regjeringen å innføre regional skjevfordeling
HNilsen

Innlegg: 13163
HNilsen
26.02.21 14:40
Sarella: FHI er urolig for den pågående smitteøkningen i Oslo-området. Overlege Preben Aavitsland i FHI mener kommunene fortløpende må vurdere kontaktreduserende tiltak. De nasjonale smittetallene er høyere enn de har vært siden 13. januar. I hovedstaden er smittetallet det høyeste på over tre måneder. Både Helsedepartementet, Helsedirektoratet og Oslo kommune har fredag uttrykt sin bekymring over smittetallene. Økningen i hovedstaden kan ha sammenheng med framveksten av nye varianter med større spredningsevne, ifølge overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI).

Du virker så oppglødd. 

Sarella

Innlegg: 20172
Sarella
26.02.21 14:40
maxus4: Da kan man vel alltid slenge inn det ferdigskrevne motargumentet:
"Det hadde vært enda værre om vi ikke hadde hatt tiltakene"

Absolutt ikke noe galt i å referere til dette, for det er den klinkende sannheten.

Champis

Innlegg: 3806
Champis
26.02.21 14:42
fazz: >>> Det er selvsagt lett å sitte på anonyme internettfora å bestemme at andre personer en mest sannsynlig ikke kjenner, godt kan dø for at du skal slippe noe ubehag noen måneder.

Hæ?

Dette er jo risikoanalyser man gjør hele tiden i et samfunn!

Hvis man ikke hadde tillatt at folk dør i store antall, hvorfor gjør vi ingenting med at 1000 dør av influensa hvert år? Har du noe god forklaring på det?

Solvgutt1

Innlegg: 23122
Solvgutt1
26.02.21 14:43
MacanT: Nei det har de ikke. FHI leverte et innspill til regjeringen om vaksinefordeling onsdag kveld, men Forland sier til VG at de ikke har sagt at de vil anbefale skjevfordeling.

De har det, men de er veldig opptatte av å ikke si hva de har anbefalt før regjeringen har gjort sin vurdering. Alle skjønner imidlertid hva som kommer til å skje neste uke.

DenSisteBohem

Innlegg: 63919
DenSisteBohem
26.02.21 14:43
Sarella: Absolutt ikke noe galt i å referere til dette, for det er den klinkende sannheten.

Men du må huske på at Trump mente noe annet, og trumpistene er selvfølgelig helt enig med han i det.

DenSisteBohem

Innlegg: 63919
DenSisteBohem
26.02.21 14:45
Champis: Pr. i dag er vi på 94 innlagte av korona. Normalt sett er det flere hundre av influensa. Hvor langt ned på antall innlagt burde vi være før vi kan lette på noen av tiltakene vi har nå, tenker du? Eller hvor alvorlig må det være for at vi skal innføre enda flere tiltak enn de vi har i dag?

Hvor tror du vi hadde vært uten tiltak? På nivå med Sverige kanskje? Altså omregnet i forhold til folketallet ca 6.500 døde? Hadde det vært ok for deg?

Solvgutt1

Innlegg: 23122
Solvgutt1
26.02.21 14:46
DenSisteBohem: Hvor tror du vi hadde vært uten tiltak? På nivå med Sverige kanskje? Altså omregnet i forhold til folketallet ca 6.500 døde? Hadde det vært ok for deg?

Sverige har en høyere befolkningstetthet, så vi hadde neppe hatt like mange døde, men sikkert noen tusen.

Samtidig hadde vi nok hatt en langt mer behagelig situasjon, med betydelig mindre behov for tiltak, dersom regjeringen hadde klart å få kontroll over importsmitten.

(Innlegget ble redigert 26.02.21 14:47)

Champis

Innlegg: 3806
Champis
26.02.21 14:46
kval: Neida, det er ingen feiltolkning. Jeg tolker ikke i det hele tatt. Jeg velger bare å legge vekt på resultatene i stedet for forutsetningene.

Feilslutning var kanskje et bedre ord. Nettopp, du ser bare på resultatene i stedet for å si noe om hvor bra jobben er gjort. Litt som når man uansett kårer treneren til laget som vinner ligaen til årets trener uansett, bare fordi de fikk de beste resultatene. Om det laget har enormt mye bedre forutesetninger enn andre lag har ikke noe å si.....

HNilsen

Innlegg: 13163
HNilsen
26.02.21 14:47
DenSisteBohem: Hvor tror du vi hadde vært uten tiltak?

Det er flere tiltak vi kunne vært foruten. Tiltak som det er heller tvilsomt at har noen effekt på smittetallene. Det er poenget i denne diskusjonen. Ikke at vi ikke skulle hatt noen tiltak. 

Champis

Innlegg: 3806
Champis
26.02.21 14:48
DimitarBerbatov9: Det som er patetisk er at du i bortimot samtlige innlegg legger ord i min munn som jeg ikke har sagt.

Mer vanlig enn uvanlig debatteknikk av Sandaas.

Champis

Innlegg: 3806
Champis
26.02.21 14:50
kval: Ja. Man bør ha beskyttelse mot smittebærere som med vitende og vilje driter i vernetiltak og utsetter andre for fare.

Gjelder dette ved influensa også, eller kun ved korona?

maxus4

Innlegg: 6493
maxus4
26.02.21 14:52
Sarella: Absolutt ikke noe galt i å referere til dette, for det er den klinkende sannheten.

Derfor kommer jeg ikke unna å tenke på denne korte sekvensen fra The Simpsons.     Lisa Simpson her er kritikere av restriksjonene og Homer Simpson er en av de som lydig støtter opp om de.

https://www.youtube.com/watch?v=xSVqLHghLpw

Champis

Innlegg: 3806
Champis
26.02.21 14:56
Amnon: Handler det ikke om summen av tiltak da? Hvem sier munnbind ene og alene skal løse alle problemer? Det skapes en fortelling hvor munnbind selges inn som vidundertiltaket, men er det egentlig det som kommuniseres? Spørsmålet er jo om summen av tiltak på skoler kan være nok til å holde de åpne, eller om man må stenge ned. Hvis bruk av munnbind kan være med å vipppe dette i favør å holde åpent er jo det en bra ting.

Jeg er enig i det. Jeg bare stiller spørsmålstegn ved om det i det hele tatt vil ha den effekten. Eller gjør alt det negative ved det smittevernsmessig, ved at mange elever vil bruke dette på en faglig dårlig måte, at de uansett klenger på hverandre hele tiden (og hvert fall ikke noe mindre hvis de føler seg mer beskyttet) at vinningen går opp i spinningen? Og hvis det da i tillegg har en del andre negative konsekvenser, som komfort, kostnader, forsøpling etc, så er man kanskje på minussiden.

Eller for å spørre på en annen måte: hvis 1000 elever bruker munnbind i 10 dager, altså 10 000 dager med munnbind - hvor mye smitte vil det hindre? Sett opp mot ulempene?

Sarella

Innlegg: 20172
Sarella
26.02.21 14:56
DenSisteBohem: Men du må huske på at Trump mente noe annet, og trumpistene er selvfølgelig helt enig med han i det.

Jepp, en god beskrivelse av den faste gjengen her inne :)

basillen

Innlegg: 4510
basillen
26.02.21 14:57
maxus4: Derfor kommer jeg ikke unna å tenke på denne korte sekvensen fra The Simpsons.     Lisa Simpson her er kritikere av restriksjonene og Homer Simpson er en av de som lydig støtter opp om de. https://www.youtube.com/watch?v=xSVqLHghLpw

Ha ha! Spot on :).

basillen

Innlegg: 4510
basillen
26.02.21 14:58
Sarella: Absolutt ikke noe galt i å referere til dette, for det er den klinkende sannheten.

Det er hadde vært verre i henhold til smittespredning. Men mye annet i samfunnet hadde vært bedre.

Champis

Innlegg: 3806
Champis
26.02.21 14:59
daniekr: Alle disse er enkeltvis langt kraftigere maktbruk enn jeg naivt trodde jeg skulle oppleve fra norske myndigheter i fredstid. Helt siden de første kvantitative undersøkelsene fra Italia tikket inn i mars (som viste klart identifiserbare risikogrupper samt tilsvarende marginal risiko for andre grupper, samt sykdomstall totalt) har jeg slitt med å se at de altomfattende inngrepene står i forhold til utfordringen.

Dette er er jeg helt enig i! Jeg sliter med å se forholdsmessigheten i det man har holdt med på det siste året. Det er egentlig helt vanvittig at vi i det hele tatt sitter her og diskuterer på detaljer om hvorvidt man skal ha påbud med munnbind i skolen eller ikke etc.

Sarella

Innlegg: 20172
Sarella
26.02.21 15:01
basillen: Ha ha! Spot on :).

Hehe, det er jo ikke det, nå er du kun patetisk :)

Champis

Innlegg: 3806
Champis
26.02.21 15:03
Sandaas: Vi vet f.eks. at det er rundt 40 000 som er definert som sykehjemsbeboere og var i kategori 1 av de prioritere. Med en regional skjevdeling ville det si at alle vaksinedosene mesteparten av januar skulle ha gått til Oslo/Viken regionen. Det igjen hadde betydd at de utbruddene vi har sett andre steder i landet i denne perioden vile hatt langt mer alvorlige konskevenser.

Det betyr samtidig at det hadde blitt færre alvorlige tilfeller der dosene hadde blitt satt i stedet. Ren logikk.

Du diskuterer hele tiden ut fra et premiss om at der hvor dosene hadde blitt tatt fra hadde det blitt verre, men at der hvor man hadde satt ekstra doser hadde det ikke vært noen endring. Det er altså så dumt at jeg har ikke ord!

basillen

Innlegg: 4510
basillen
26.02.21 15:06
Champis: Hva ellers skal hun si? De fleste er livredde for å kritisere noe som helst av tiltak. Hehe, så nå har plutselig ungdommen blitt så fornuftig i ditt hode :)

Godt poeng.

Her kommer altså Guldvog & Co ut i media og hevder at de vurderer munnbind i skolen. Så stikker man en mikrofon opp i trynet på lederen i Elevorganisasjonen, Kristin Schultz, og ber om hennes mening. Hva skal hun da si? Er det noen som virkelig tror at en ung person i denne stillingen ville turt å tale Guldvog, Nakstad og regjeringen i mot? Selv jeg ville vært svært nølende med å si min reelle mening om tiltakene dersom jeg hadde hadde fått en mikrofon fra TV2 i fleisen dersom jeg gikk på gaten en dag. Det har jo vist seg i ganske mange kommentarfelt rundt omkring at den offentlige gapestokken er brutal rundt dette her. Og jeg regner med at når man innehar den offentlige stillingen Kristin Schultz har, så er man vel enda mer var med å kritisere tiltak.

Det faktum at Kristin Schultz faktisk turte å påstå at "kanskje dette kun bør vurderes når man oppholder seg mellom klasserommene" viser vel at det å sitte med munnbind kontinuerlig i 6-7 timer ikke akkurat er noe Schultz mener er en god ide.

(Innlegget ble redigert 26.02.21 15:10)

Champis

Innlegg: 3806
Champis
26.02.21 15:07
Sandaas: Det er også helt feil at vi ikke hat fått satt vaksinene deres de trengs mest. Oslo/Viken har ikke noe verre tall med tanke på sykehusinnleggelser og dødsfall enn andre deler av landet - noe som altså burde vært observerbart om din teori faktisk hadde stemt...

Haha, du lener deg fortsatt på din forståelse av statistikk, med at 1 innlagt i Ulvik er mange ganger verre enn 50 innlagte i Oslo!

God bedring!

Nå har altså Østlandet 75% av alle de nye smittede i landet. Det utgjør en betydelig risiko. Hadde denne risikoen vært like stor hvis det hadde vært satt langt flere vaksiner i det området? Selvfølgelig ikke!

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg