Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
abjoern100

Innlegg: 2258
abjoern100
02.03.21 15:00
NoDabForYou: Aha, så søpla fra bygdene har flyttet til Oslo. Det gir mening.

Er vel tvert i mot de ressurssterke som kommer for utdanning og karriere og et mer open minded samfunn.

arkles

Innlegg: 9371
arkles
02.03.21 15:00
NoDabForYou: Aha, så søpla fra bygdene har flyttet til Oslo. Det gir mening.

Nei, pretensiøse besserwissere som nekter å gi opp dialekta si. Jobber gjerne som konsulenter eller lobbyister og jobber knallhardt for å anlegge skjegg men lykkes ikke helt

insomniac

Innlegg: 1158
insomniac
02.03.21 15:02
NoDabForYou: Gjør det?

Som innflytter til Oslo fra bydga: ja, det stemmer.

NoDabForYou

Innlegg: 2374
NoDabForYou
02.03.21 15:06
insomniac: Som innflytter til Oslo fra bydga: ja, det stemmer.

Jeg flyttet til Oslo fra bygda og tilbake igjen. Har 11 år under beltet som Osloborger. Har aldri opplevd hat den ene eller den andre veien. 

(Innlegget ble redigert 02.03.21 15:06)

Folkflesk

Innlegg: 30289
Folkflesk
02.03.21 15:10
Deila: Nei, er det en ting man har lært under denne pandemien er det hvor vanvittig lang tid ting tar i dette landet.

Medaljens bakside i forhold til det konsensusbaserte systemet der alle interesser skal høres, osv. Dette systemet har jo tjent landet bra i andre sammenhenger, men akkurat her har det blitt en hemsko. Koblet med den utenrikspolitiske tendensen til å gjemme seg trygt i skjørtene til land man ønsker å innynde seg hos, så har det ført til en rimelig treig vaksinasjonsprosess. 

Ting tar tid her til lands.

Tangsprell

Innlegg: 7890
Tangsprell
02.03.21 15:11
Deila: Er det rart at der hvor det er flest mennesker og der folk bor tettest trives også viruset best? Ganske enkel logikk.  Angående det du lurte på om utlendinger og at de utgjør en høy prosent smittede og innlagte. Så dreier det seg i stor grad om sosioøkonomiske forhold. De bor tett i små leiligheter og med hele familien og flere generasjoner i samme hus. De jobber i utsatte yrker hvor de blir eksponert for smitte. Så drar de med seg smitten hjem og smitter hele familien. Dårligere økonomi har også sammenheng med dårligere helse osv.  Det er litt forskjell på en som sitter på Frogner på hjemmekontor og svær plass, kontra en utlending som bor i en liten leilighet/enebolig på Stovner med hele slekta og som ikke har mulighet til å ha hjemmekontor.  Dette er på ingen måte unikt for Norge, dette er noe man ser i alle andre land også under denne pandemien.

Nei syns ikke det er rart i det hele tatt, var bare en observasjon. Og jeg er heller ikke kritisk til hvordan Oslo har håndtert smitten. Her i Lofoten er fraværet av turister og sprit på butikken det eneste vi merker pandemien på. 

Når det gjelder smitte i innvandrermiljøet har jeg full forståelse at det er mer utfordrende for dem i forhold til den gjennomsnittlige nordmann, men hvis det stemmer at de gjør seg vanskelig i smittesporing og ikke bryr seg om karantene er jo det kritikkverdig uansett. 

William_S3

Innlegg: 13203
William_S3
02.03.21 15:13

291 på dagens kl 15. Fin nedgang fra i går som var på over 400. 

Champis

Innlegg: 3988
Champis
02.03.21 15:13
Columbus_3: Reglene er vel greie og strenge nok. En del av problemet er at alt for mange ikke klarer å holde dem. Det må også slås hardere ned på brudd på reglene.
Saftige bøter som merkes må til.
Alternativer er å slippe opp, men det er ikke noe godt alternativ, det bør alle med litt utsyn se.

Og dette er du fortsatt på som en løsning på problemet....

Hvis du tror at større bøter og flere påbud og straffer hjelper, så er du meget naiv.

Tullekoppen

Innlegg: 9586
Tullekoppen
02.03.21 15:15
William_S3: 291 på dagens kl 15. Fin nedgang fra i går som var på over 400.

Det var nok litt oppsamling fra hele helga i går. 

Champis

Innlegg: 3988
Champis
02.03.21 15:19
Columbus_3: Etter hva jeg har sett i media er dette bedrevet i stor stil i "belastede" områder i Oslo, men er det egentlig noe som tyder på at det hjelper?
Jeg er også tilhenger av gulrot fremfor pisk, men noen ganger fungerer det bare ikke.

Stovner halvverte vel smitten på noen uker i januar/februar.

Champis

Innlegg: 3988
Champis
02.03.21 15:21
fazz: >>> Nesten ny døgnrekord, og mesteparten av dette er den britiske mutanten, hvem kunne vel ha trodd dette for noen uker siden her inne? Vi får tro at dette er tall som henger igjen fra helga og at det går drastisk ned igjen de neste par dagene hvis ikke har vi langt større problemer når det kommer til håpet om å lette på restriksjoner igjen før sommeren.

Dette var vel ganske forutsigbart. Men som sagt, framover bør det være innlagte og antall døde som styrer tiltaksnivået - ikke antall smittede.

Champis

Innlegg: 3988
Champis
02.03.21 15:24
daniekr: Lurer på hvordan oppdateringsfrekvensen påvirker suggesjonen. Hva om vi hadde hatt oppdateringer en gang i måneden i stedet for daglig? Tror det hadde ført til langt mer avbalansert forhold til saken.

Garantert. Og der skiller en del land seg ut fra Norge.

(Innlegget ble redigert 02.03.21 15:25)

Champis

Innlegg: 3988
Champis
02.03.21 15:26
JohnTiger67: Oslo vil nå endre vaksinestrategi . Jeg må si etter alt gnålet fra kong Raymond den siste måneden er det meget overraskende at Oslo ikke har fordelt etter smitteavtrykk. Jeg har nærmest forutsatt at Oslo har gjort det de selv har forlangt at FHI/Regjeringen skal gjøre for Norge, men det har de altså ikke gjort....

Så du mener at Oslo skal gå mot den vedtatte vaksineringsplanen?

LittleSteven

Innlegg: 1403
LittleSteven
02.03.21 15:28
Xavi7: Oslo er Norges hovedstad og bør behandles med en ydmyk respekt.

Hadde vært lettere å respektere Oslo dersom Oslo-folk hadde hatt litt mer respekt for resten av landet ;) Å argumentere for at Oslo bør behandles med "ydmyk respekt" viser nettopp denne arrogansen, akkurat som at en by fortjener respekt bare i kraft av å være hovedstad. Og jeg bor selv i Oslo, bare så det er sagt.

LittleSteven

Innlegg: 1403
LittleSteven
02.03.21 15:32
abjoern100: Når vi bruker ekstremt mye penger på at det skal gå an å ha et bra liv i distriktene, så får folk i hvert fall noe igjen for det.  Her er det bare vrangskap.

Ikke så overraskende, da Oslo-folk klager konstant på denne pengebruken, noe jeg også opplever som vrangskap. For første gang (noensinne?) er det en klar ulempe å bo i en storby vs. på en liten plass, så må si Oslo-folk møter seg selv litt i døra nå når de argumenterer for at de skal få en fordel ut i fra hvor de er bosatt :) Jeg er for en skjevfordeling, men litt funny å se hvor mye Oslo-folk har tatt den samme offermentaliteten de kritiserer mange mindre plasser for å ta i samfunnsdebatten til vanlig ;)

Taururu

Innlegg: 2817
Taururu
02.03.21 15:33

Er selv Osloborger og har ikke opplevd hat fra distriktene. Riktignok en smule skeptiske og misunnelse over "mulighetene" en storby gir, men det hører med. Sikkert en og annen hater ute i distriktene, men tror for det meste at folket har en sunn såkalt "cafe latte" irritasjon blant distriktsfolket og det må vi tåle. Dette er heller ikke noe eget for Norge, men akkurat det samme i sverige vs Stockholm eller Danmark vs København.

Tror nok egentlig at distriktsfolket synes det er litt stas at vi har en millionby som Oslo i Norge. Samtidig tror jeg ikke alle innser hvor mange som bor i Oslo by (ca 1.050.000), og ingen av disse menneskene bor på hver sin fjellknaus, tvertimot. Så, ja vaksinene bør prioriteres deretter.

(Innlegget ble redigert 02.03.21 15:36)

Deila

Innlegg: 50319
Deila
02.03.21 15:34
Tangsprell: Når det gjelder smitte i innvandrermiljøet har jeg full forståelse at det er mer utfordrende for dem i forhold til den gjennomsnittlige nordmann, men hvis det stemmer at de gjør seg vanskelig i smittesporing og ikke bryr seg om karantene er jo det kritikkverdig uansett.

Jeg tror i så fall ikke utlendinger er de eneste som gjør seg vanskelig i arbeid med smittesporing. Husker du når det var i media om nordmenn(trolig yngre) som skrev feil navn og tullenavn ved registrering av smittesporing utenfor serveringssteder og lignende i Trondheim?

En annen faktor som gjør at utlendinger blir mer syk av Covid er mangel på D-vitamin.

 

At smitten er høy blant bydeler i Oslo med mye utlendinger kan like mye skyldes sosioøkonomiske forhold og befolkningstetthet som at de er slappe på smittevern. Men det å lete etter syndebukker har vært en greie gjennom hele pandemien. 

(Innlegget ble redigert 02.03.21 15:39)

mrk89

Innlegg: 1349
mrk89
02.03.21 15:36
daniekr: Lurer på hvordan oppdateringsfrekvensen påvirker suggesjonen. Hva om vi hadde hatt oppdateringer en gang i måneden i stedet for daglig? Tror det hadde ført til langt mer avbalansert forhold til saken.

Det hadde vært en drøm. 

JohnTiger67

Innlegg: 3587
JohnTiger67
02.03.21 15:37
William_S3: 291 på dagens kl 15. Fin nedgang fra i går som var på over 400.

Fint med nedgang fra i går :)

Totalt forrige tirsdag var det 390, så vi vil nok se en økning fra forrige tirsdag, men ikke som i går hvor vi økte 222 % fra mandagen før...

KongOlav2

Innlegg: 44908
KongOlav2
02.03.21 15:38
LittleSteven: Hadde vært lettere å respektere Oslo dersom Oslo-folk hadde hatt litt mer respekt for resten av landet ;) Å argumentere for at Oslo bør behandles med "ydmyk respekt" viser nettopp denne arrogansen, akkurat som at en by fortjener respekt bare i kraft av å være hovedstad. Og jeg bor selv i Oslo, bare så det er sagt.

Hvilken arroganse snakker du om nå? Jeg bor ikke i Oslo, men kjenner en god del folk som bor der. Har aldri hørt de oppvise denne typen arroganse. Dog har jeg definitivt hørt mye unyansert sutring fra distrikts-Norge om Oslo og Oslo-folk.

Det finnes definitivt momenter som er verdt å kritisere, men problemet er at mye av det tipper over til direkte sutring. Samt at distrikts-Norge heller ikke klarer å bli enige seg imellom for å kjempe mot sentralmakta i Oslo. Kommuner, nabobyer, fogderier og rederier kjemper mot hverandre i sted for å stå sammen mot Oslo.

mrk89

Innlegg: 1349
mrk89
02.03.21 15:40
Solvgutt1: New Zealand har gjennom hele pandemien hatt full kontroll på importsmitten, og hatt et effektiv TISK-regime. Når man har disse tingene på plass, så er behovet for andre tiltak rimelig begrenset. Det er disse to tingene som har gjort at New Zealand har så lave smittetall og dødstall. Det har jeg sagt en rekke ganger. Hvordan er det mulig at du ikke har fått med deg det?

Men den ekstreme isolasjonen NZ og delvis Australia har drevet med, er jo fryktelig inngripende å leve med i lengden. En kan godt klage over munnbindpåbud og skjenkestopp kl.22, men en hermetisk stenging av grensene går ut over ganske mye. Og da tenker jeg ikke på turisme. Så denne "bare vi stenger oss inne, kan vi leve som normalt" blir litt søkt i mine øyne. Verden er litt mer globalisert enn i 1920. 

Champis

Innlegg: 3988
Champis
02.03.21 15:42
Amnon: Det var stor skepsis til denne strategien når UK valgte den, var til og med hypoteser om at dette kunne fremskynde mutasjoner som ikke ble stoppet av vaksinene. Nå er vel dette snudd, det viser seg å være en god strategi så blir spennende å se om dette endrer på hvordan vi går frem. UK sine resultater blir også forsterket når man ser hvor effektiv en dose har vist seg å være i Israel. En annen viktig input er «sjokk-strategien» DB tar opp i dag. Dette er jo ekstremt interessant, og kan fremskynde mobiliteten i samfunnet: https://www.dagbladet.no/nyheter/sjokkstrategi-mest-effektiv/73471125

Det er hvert fall logikk i dette. Jeg har tidligere tenkt at det måttte vært smartest å ta helsepersonell først, da de både r mye mer aktive i samfunnet, samtidig som det vil gi en direkte beskyttelse til gamle og sårbare mennesker som de behandler. De er også de som utsetter seg mest for korona i samfunnet, og har stort sett veldig mange leveår igjen.

Det er hvert fall ikke noe tvil om at skal man få bukt med smittespredningen, så er det ingen annen måte som er bedre. Om dette også vil hindre flere dødsfall er kanskje usikkert, samtidig vil de noen få ekstra dødsfallene i så fall være blant de som har få leveår igjen. Så samfunnsøkonomisk vil det jo uansett være smart.

Jeg skjønner hvert fall veldig godt at land som sliter med økonomien velger å gjøre det på denne måten.

JohnTiger67

Innlegg: 3587
JohnTiger67
02.03.21 15:42
Taururu: Samtidig tror jeg ikke alle innser hvor mange som bor i Oslo by (ca 1.050.000),

Tror ikke alle av de du teller med her vil like at du sier de bor i Oslo BY gitt....:-)

(Bærum, Asker, Lillestrøm!, Lørenskog, Nordre Follo, Lier, Nittedal og Rælingen)

abjoern100

Innlegg: 2258
abjoern100
02.03.21 15:43
LittleSteven: Ikke så overraskende, da Oslo-folk klager konstant på denne pengebruken, noe jeg også opplever som vrangskap. For første gang (noensinne?) er det en klar ulempe å bo i en storby vs. på en liten plass, så må si Oslo-folk møter seg selv litt i døra nå når de argumenterer for at de skal få en fordel ut i fra hvor de er bosatt :) Jeg er for en skjevfordeling, men litt funny å se hvor mye Oslo-folk har tatt den samme offermentaliteten de kritiserer mange mindre plasser for å ta i samfunnsdebatten til vanlig ;)

Nei, for vi møter jo oss nettopp ikke i døra. Vi etterspør en fornuftig fordelingspolitikk, ikke en fordelingspolitikk fordi det er synd på oss. 

Så du er enig i sak, men vil likevel "skåre poenger"? Ser ikke helt hvordan det henger sammen. 

(Innlegget ble redigert 02.03.21 15:43)

TheBaseline

Innlegg: 1310
TheBaseline
02.03.21 15:46

"Vi kunne vært så  å si ferdig med dette her nå hadde Norge lagt penga på bordet. I stedet har vi endt opp med nedstenginger for n'te gangen."

QFT. Er helt utrolig å se regjeringen snakke om nedstenging etter nedstenging når alt kunne vært unngått om vi hadde lagt penger på bordet. Danmark og Østerrike ser nå mot utlandet for å kjøpe vaksiner utenfor EU. Hvorfor gjør ikke Norge det samme? Det er jo ikke slik at Norge ikke har råd. Alt belager seg på hvor raskt man kan vaksinere. Hvorfor er da vaksinering siste prioritet? Regjeringens vaksinepolitikk har vært en katastrofe. I stedet for å innrømme dette, og se på løsninger, gjør de ingenting. De bare sitter stille og venter mens ting blir verre og unnskyldningene og bortforklaringene hagler. Vår regjering nekter å innrømme feil og derfor må folk betale med atter en nedstenging. 

Taururu

Innlegg: 2817
Taururu
02.03.21 15:49

Men sannheten er at de fleste som bor i f.eks. Bærum kommune bor nærmere ring 1 enn de fleste i Oslo kommune. Det er bare gamle kommunegrenser tatt fra flere hundre år gamle grendestrøk. I byen Oslo bor det ca.1.050.000 mennesker.

(Innlegget ble redigert 02.03.21 15:49)

Champis

Innlegg: 3988
Champis
02.03.21 15:51
Deila: Halve befolkningen bruker munnbind feil.

Dette var ikke veldig overraskende. Tipper vinninga går opp i spinninga med bruken av munnbind.

(Innlegget ble redigert 02.03.21 15:51)

LittleSteven

Innlegg: 1403
LittleSteven
02.03.21 15:51
KongOlav2: Hvilken arroganse snakker du om nå?

Et eksempel var jo det jeg nettopp siterte. Er den holdningen om at Oslo er den soleklart beste byen i Norge og eneste stedet som er verdt å bo. Det er flere av mine kollegaer og bekjente som er født og oppvokst i Oslo som har den holdningen. De "kan ikke skjønne hvorfor noen vil bo utenfor Oslo" og at alle utenfor bygrensen bare er et pengesluk for Oslo. "Nord for Sinsen-krysset" og måten Klanen oppfører seg på bortebaner føler jeg er ganske representativt for holdningene. I tillegg er det en konstant harselering med alle plasser utenfor bygrensen, uten å takle harselering om Oslo i retur. Jeg liker veldig godt sånn såkalt "banter"-kultur, men det forutsetter at det kan gå begge veier.

Dette er for så vidt ikke noe unikt i Norge. Man ser det i de fleste/alle hovedsteder i verden, unntaket er kanskje USA hvor NY tar den plassen ("the world ends at the Hudson").

KongOlav2

Innlegg: 44908
KongOlav2
02.03.21 15:54
LittleSteven: Et eksempel var jo det jeg nettopp siterte. Er den holdningen om at Oslo er den soleklart beste byen i Norge og eneste stedet som er verdt å bo. Det er flere av mine kollegaer og bekjente som er født og oppvokst i Oslo som har den holdningen. De "kan ikke skjønne hvorfor noen vil bo utenfor Oslo" og at alle utenfor bygrensen bare er et pengesluk for Oslo. "Nord for Sinsen-krysset" og måten Klanen oppfører seg på bortebaner føler jeg er ganske representativt for holdningene. I tillegg er det en konstant harselering med alle plasser utenfor bygrensen, uten å takle harselering om Oslo i retur. Jeg liker veldig godt sånn såkalt "banter"-kultur, men det forutsetter at det kan gå begge veier. Dette er for så vidt ikke noe unikt i Norge. Man ser det i de fleste/alle hovedsteder i verden, unntaket er kanskje USA hvor NY tar den plassen ("the world ends at the Hudson").

At man ikke forstår at andre vil bo andre plasser er jo ikke en spesielt sjelden holdning. Tenker mange bergensere har samme holdningen.

Og de på bygda har ikke akkurat mindre sneversynte holdninger. Hvis de hadde vært litt mer objektive ville f.eks nordmøringer og romsdalinger klart å samarbeide sammen i større grad. Eller de ulike byene rundt Mjøsa. Eller møringer og sogninger. Osv. De utenfor Oslo er mer opptatt av å kjempe mot hverandre enn å "stå sammen" mot Oslo.

(Innlegget ble redigert 02.03.21 15:56)

Champis

Innlegg: 3988
Champis
02.03.21 15:55
ingliaskelnd: https://www.dr.dk/nyheder/indland/professorer-udendoers-sport-foreningsliv-og-kultur-var-lukket-ned-selvom-det-ikke På tide med mer målrettede tiltak. Denne teppebombingen og totale nedstengningen av alle "unødvendige" aktiviteter kan ikke fortsette lenger. Det oppnås ikke noe særlig reduksjon i smittetall uansett, men man lykkes i det minste med å gjøre livet så surt for folk som overhodet mulig.

Helt riktig, dette er så utrolig unødvendige tiltak, men som rammer ekstremt mange personer. Og det ørlille man får igjen for dette smittevernmessig, tar man igjen negativt ved alle de som blir tiltakstrøtte og lei.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg