Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Sandaas

Innlegg: 13646
Sandaas
02.03.21 23:58
Deila: Ok, du vet nok bedre enn FHI, Sandaas. Synd de ikke tok kontakt med deg før de startet arbeidet med å vurdere skjevfordeling. Så hadde de sluppet å kaste bort tid og ressurser..

Det gjelder jo bare å lese deres egne vurderinger, de er jo helt åpne på at deres beregninger er heftet med mye usikkerhet og at de har gjort mye forenklinger for å kunne kjøre disse modellene. Når de at på til påpeker at man må vurdere null-alternativet i lys av mulig nye godkjente vaksiner så burde de hatt "baller nok" til å si at en skjevdeling i praksis er for usikker til å ha noe særlig effekt - er jo en grunn til at de endte opp med å bare anbefale en beskjed endring tross alt. 

I tillegg så synes jeg tar direkte feil når de snakker om målrettede tiltak mot utsatte bydeler i Oslo. Mange av de tiltakene de i praksis sier ikke har hatt nødvendig effekt de 6 månedene de har sett på utviklingen er jo først kommet på plass mot slutten av januar og i februar. 

Champis

Innlegg: 5012
Champis
02.03.21 23:58
Sandaas: Og det er jo klart at det er mer logistikk i dette. Man må f.eks. hele tiden gjøre vurderinger rundt hvor stort smittetrykket må være for å gjøre en skjevdeling. Åpner man får at Lørenskog, Fredrikstad, Sarspborg, Moss og deler av Oslo nå skal vektes opp så betyr det samtidig at man i praksis må vurdere om andre kommuner skal inkluderes i en slik gruppe de nærmeste ukene. Allerede nå er det mye logistikk med å sikre at kommuner får nok vaksiner for å sikre at de som skal få dose 2 får det til rett tid. Når de får færre doser og det kommer inn mulighet for å skjevdele på vaksinene så er det klart det blir vanskeligere å gjøre dette så smidig og forutsigbart som mulig.

Å gjøre dette til et problem blir veldig søkt!

Sandaas

Innlegg: 13646
Sandaas
02.03.21 23:59
Champis: At vedkommende ikke har fått med seg hva det innebærer på det tidspunktet, sier egentlig ingenting.

Det sier jo at hun trodde at en skjevdelingen ville medføre at Tønsberg skulle få flere vaksiner. Hvem er det som har forledet henne til å tro det? Det er jo en liten bykommune som har vært langt unna å være mye debattert de siste ukene.  

Champis

Innlegg: 5012
Champis
02.03.21 23:59
Sandaas: Og "problemet" med flere godkjente vaksiner er jo at FHI i sin egen rapport skriver; ""Null-alternativet bør også vurderes i lys av at vi i løpet av én til to måneder regner med å få en betydelig økt mengde vaksiner. I en slik situasjon vil det være mindre behov for å prioritere i forhold til lokalt smittetrykk. "" Så de sier jo selv at behovet får prioritere ut fra smittetrykk i praksis forsvinner når man får større tilgang på vaksiner (for da klarer man uansett å vaksinere nok folk). Nå har regjeringen og FHI skapt masse debatt, støy og må bruke tid på å beregne nye fordelingsnøkler, gjøre løpende beregninger på smittetrykk og dertil ulike modelleringer (med utgangspunkt i innleggelser og kanskje nye innspill fra misfornøyde lokalpolitikere) samt gjøre juridiske vurderinger for en strategi som potensielt kan bli prøvd rettslig - når de selv sier at effekten man får i praksis er borte om man får mange flere vaksiner. 12 000 flere vaksiner i mars måned til Oslo er jo i denne sammenheng veldig ubetydelig når modellene er såpass usikre. Å få godkjent J&J vaksiner vil etter planene sikre Norge 700 000 doser i april (som i praksis tilsvarer 1,4 mill av de andre siden den settes bare 1 gang). Å bruke masse tid og politisk ressurser så Oslo skal få 12 000 doser (fullvaksinert 6000 flere) i mars måned er i den sammenheng "musepiss".

At de har lagt seg på en altfor beskjeden linje, er jeg helt enig i. De burde gått mye tøffere til verks med tanke på skjevfordeling!

KingKongHalvor

Innlegg: 56801
KingKongHalvor
03.03.21 07:26

Som innbygger i Oslo er jeg vant til å ta en del dritt, blir jo ikke mindre nå heller. Men dette med at Oslofolk ikke kan smittevern, eller bare gir faen, og nå skal premieres/belønnes for det har noe naivt og navlebeskuende over seg, det er litt Trump-aktig.  

Når det gjelder «Oslofolk», så er det et litt upresist begrep. Kan illustrere det ved gårsdagens smittetall i byen, der kommunen oppgir at 214 nye smittetilfeller er registrert, mens VG som opererer med folkeregistrerte tilfeller har 111. Det siste tallet er altså Oslofolk, det første tallet er folk som bare jobber her, er på besøk ol, mao ikke Oslofolk. 

Hvordan er disse tallene andre steder i landet? Er avviket like stort der?

(Innlegget ble redigert 03.03.21 07:35)

Enhanced

Innlegg: 281
Enhanced
03.03.21 07:34
Sandaas: FHI er jo åpne på at modellene deres er heftet med usikkerhet og der man har gjort en del antakelser og forenklinger for å få frem disse beregningene (som at all smittevekst av mer smittsomme mutasjoner skal gjelde fra 1. april).

I modellen er det, som du sier, lagt inn en forutsetning om at smittsomheten av viruset økes med 50 % fra 1.april (i stedet for jevnt stigende fra i dag). Dette tallet skriver FHI selv at "kan være et høyt estimat", men så vidt jeg skjønner har de da tatt høyde for at det kan dukke opp varianter med høyere smittsomhet enn det vi kjenner i dag.

Skulle det ikke bli noe særlig økt smitte så er jo modellen klar på at at en skjevfordeling av vaksiner har minimalt å si.

Xavi7

Innlegg: 12922
Xavi7
03.03.21 07:41

Skal bli artig å se hvordan det går i Texas, USA når de nå åpner opp for fullt. Eller EVERYTHING som den republikanske guvernøren skriver på Twitter. 

gugler

Innlegg: 1375
gugler
03.03.21 07:47
Xavi7: Skal bli artig å se hvordan det går i Texas, USA når de nå åpner opp for fullt. Eller EVERYTHING som den republikanske guvernøren skriver på Twitter.

Bør bli interessant den ja. Riktig beslutning og dersom den blir gjennomført står døren åpen for ny informasjon.

KingKongHalvor

Innlegg: 56801
KingKongHalvor
03.03.21 07:53
gugler: Riktig beslutning

Nuvel, det gjenstår å se. Det strider jo mot alle smittevernråd og stort sett mot hvordan resten av verden takler dette. 

kingfisher

Innlegg: 113
kingfisher
03.03.21 08:26

Ja, det er best å være nedstengt i noen år til for å være sikker. Dødsfall som følge av depresjon, selvmord er ikke «like mye verdt» som av corona må vite

 

lurer på hvordan verden blir fremover. Tyder på at mange uansett aldri kan få nok av tiltak og elsker myndighetenes klamme hånd rundt nakken. 
når risikogruppene er vaksinert bør vi ikke behandle dette viruset noe annerledes enn alle andre luftveisvirus, hvis ikke blir vi aldri ferdig

forbasket

Innlegg: 1117
forbasket
03.03.21 08:34
KingKongHalvor: det første tallet er folk som bare jobber her, er på besøk ol, mao ikke Oslofolk.

Godt poeng. Det strømmer jo folk til denne byen fra hele landet hele tiden, ikke bare på besøk men også mange som nettopp har kommet for å bli her.

Slett ikke ulogisk at mange av smittetilfellene er bondetamper som ikke er vant til å ha mange mennesker rundt seg :)

daniekr

Innlegg: 8865
daniekr
03.03.21 09:21

Enkelt og greit i Texas. Covid eksisterer, men tiltaka rammer hardere enn sykdommen. "Selvsagt" måtte Texas være i front, men de er jo litt stereotypisk amerikanske. 

basillen

Innlegg: 5553
basillen
03.03.21 09:33
KingKongHalvor: Nuvel, det gjenstår å se. Det strider jo mot alle smittevernråd og stort sett mot hvordan resten av verden takler dette.

Texas gjør vel ikke noe annet enn Florida har gjort i månedsvis allerede.

Og i henhold til dødsfall per million innbyggere ligger Florida sånn ca midt på treet blant alle statene i USA.

Det Florida imidlertid har tatt svært alvorlig etter at de åpnet for flere måneder siden er beskyttelse av de eldre/utsatte.

fazz

Innlegg: 29112
fazz
03.03.21 09:35
daniekr: Enkelt og greit i Texas. Covid eksisterer, men tiltaka rammer hardere enn sykdommen. "Selvsagt" måtte Texas være i front, men de er jo litt stereotypisk amerikanske.

>>> Ja blir spennende å se hvordan dette går, Texas har jo slitt litt ekstra de siste ukene nettopp fordi de har prøvd å være erketypiske amerikanere og gå litt mot "røpla". 

kval

Innlegg: 17545
kval
03.03.21 09:42
daniekr: Enkelt og greit i Texas. Covid eksisterer, men tiltaka rammer hardere enn sykdommen. "Selvsagt" måtte Texas være i front, men de er jo litt stereotypisk amerikanske.

Legger de til rette for en ny smittebølge?

Morra-DI-2

Innlegg: 7130
Morra-DI-2
03.03.21 10:15
kval: Legger de til rette for en ny smittebølge?

Jeg er glad de prøver ut dette. Det kan jo enten gå greit, eller gå rett åt helvete...eller en mellomting. Uansett er det jo flott at noen velger å prøve dette ut til inspirasjon eventuelt advarsel for andre. 

Jeg lurer på hvordan befolkningen reagerer? Selvsagt er det mange som tenker at dette er bra, men det må jo være mange som føler stor usikkerhet på dette, og i større grad isolerer seg. 

 

Folkflesk

Innlegg: 31363
Folkflesk
03.03.21 10:19

Her kan uttrykket "Helt Texas" få ny betydning. Vi får se hvordan det går med test-kaninen.

(Innlegget ble redigert 03.03.21 10:20)

kval

Innlegg: 17545
kval
03.03.21 10:22
Folkflesk: Her kan uttrykket "Helt Texas" få ny betydning.

Lovløse tilstander hvor makta kommer ut av seksløperen.

IndocteCollectio

Innlegg: 20083
IndocteCollectio
03.03.21 10:25
kval: Legger de til rette for en ny smittebølge?

De har nettopp vært gjennom en smittebølge og har endelig hatt god nedgang i tallene. Likevel smittes det vel i snitt over 7000 mennesker hver dag og dødstallene er på over 200 om dagen.

Så en mulighet for en ny smittebølge er vel absolutt tilstede.

Tullekoppen

Innlegg: 9798
Tullekoppen
03.03.21 10:26
basillen: Texas gjør vel ikke noe annet enn Florida har gjort i månedsvis allerede.

Har en kompis i Orlando og der er barer og restauranter stengt m.m.

kval

Innlegg: 17545
kval
03.03.21 10:27
IndocteCollectio: dødstallene er på over 200 om dagen.

Legg til en null - 2 000.

insomniac

Innlegg: 1170
insomniac
03.03.21 10:30
kval: Legg til en null - 2 000.

Det ser ut som tallene er for staten Texas, ikke hele usa. 

kval

Innlegg: 17545
kval
03.03.21 10:30
insomniac: Det ser ut som tallene er for staten Texas, ikke hele usa.

OK.

Everenga

Innlegg: 8442
Everenga
03.03.21 10:31
Morra-DI-2: Jeg lurer på hvordan befolkningen reagerer?

Ikke sikkert det er så upopulært. Texas har i tillegg til de stereotype karene i Stetson og boots, en stor andel latin amerikanske innvandrere som ikke får betalt hvis de ikke jobber og det får de jo ikke gjort i et stengt samfunn.  

basillen

Innlegg: 5553
basillen
03.03.21 10:34
Tullekoppen: Har en kompis i Orlando og der er barer og restauranter stengt m.m.

Ok. Det er ikke dette inntrykket jeg har fått ved å se på nyhetssaker og slikt fra Florida.

Er vel kanskje mulig at lokale ordførere strammer til litt her og der. Sånn som her i Norge. Men at de statlige føringene ikke legger opp til stenging. 

IndocteCollectio

Innlegg: 20083
IndocteCollectio
03.03.21 10:36
kval: Legg til en null - 2 000.

tallene jeg la ut var for Texas. 

daniekr

Innlegg: 8865
daniekr
03.03.21 10:47

Dødstall bør alltid oppgis som andel av befolkning ellers mister de kontekst. Slik som skjer når folk messer om millioner på verdensbasis eller 400 000 i USA som en fasit på grusomhetene. 

Solvgutt1

Innlegg: 24812
Solvgutt1
03.03.21 10:59
daniekr: Dødstall bør alltid oppgis som andel av befolkning ellers mister de kontekst. Slik som skjer når folk messer om millioner på verdensbasis eller 400 000 i USA som en fasit på grusomhetene.

USAs tall utgjør i alle fall 0,17% av befolkningen, som tilsvarer rundt 9000 dødsfall i Norge.

kval

Innlegg: 17545
kval
03.03.21 11:01
daniekr: Dødstall bør alltid oppgis som andel av befolkning ellers mister de kontekst. Slik som skjer når folk messer om millioner på verdensbasis eller 400 000 i USA som en fasit på grusomhetene.

Det siste dødstallet jeg så fra USA var 516 000. I "kontekst", i forhold til befolkning, tilsvarer dette ca 8 000 døde i Norge. Dermed kan vi si at covid-19 dødstall i USA ligger mer enn 10 ganger høyere enn i Norge.

Xavi7

Innlegg: 12922
Xavi7
03.03.21 11:03

Leser at flere lokalpolitikere i Lillestrøm stemte for nedstenging med "blødende hjerte" og ønsker seg nasjonale tiltak. Var jo ikke slike oppgaver disse hadde sett for seg da de gikk inn i lokalpolitikken. Tenk å møte den permitterte naboen fra Sats eller en restaurant på matbutikken. Må være tøft å vite at det er din skyld. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg